کد خبر: 42515 | صفحه ۶ | جهان ورزش | تاریخ: 28 بهمن 1403
مطالبه مردم برخورد با مجرمان خشن است
تراژدی یک قتل
زورگیری، خفتگیری و سرقتهای خشن مسئله جدیدی نیست و در یکی دو دهه اخیر یکی از چالشها و دغههای شهروندان شده است، حوادث تلخی که امنیت و آرامش عمومی شهروندان را نشانه گرفته است؛ حادثه قتل دانشجوی دانشگاه تهران توسط زورگیران یکی از حوادث تلخ و دردناک چند روز اخیر است که بار دیگر بر لزوم توجه جدی به امنیت شهروندان و برخورد قاطع با کسانی که قانون را نادیده میگیرند، تأکید دارد.
به گزارش ایسنا، امیرمحمد خالقی، دانشجوی ۱۹ ساله مقطع کارشناسی رشته مدیریت کسب و کار دانشگاه تهران، اهل خراسان جنوبی بود. او به تازگی ترم چهار دانشگاه را آغاز کرده بود. شب چهارشنبه حوالی ساعت ۲۱، در هنگام بازگشت از محل کار خود (به گفته دوستانش، سمت میدان انقلاب) که اولین روز شروع به کارش بود، مورد حمله دو سارق زورگیر در منطقه امیرآباد قرار میگیرد. سارقان در زمان ربودنِ کوله پشتی، مقتول را مورد اصابت چاقو قرار دادند. ضرباتی که به مجاری تنفسی امیرمحمد اصابت کرده و او را در آن شب سرد و تاریک زمین گیر کرد. وی به بیمارستان شریعتی منتقل میشود. علیرغم تمام تلاشهایی که برای زنده ماندن این دانشجوی نخبه هوش مصنوعی صورت میگیرد، به دلیل شدت جراحت وارده صبح حوالی ساعت ۷:۳۰ در بیمارستان شریعتی فوت میکند. این حادثه نه تنها جامعه دانشگاهی، بلکه تمام مردم ایران را به شدت متاثر کرد و واکنشهای گستردهای از مسئولان، دانشجویان و مردم را به همراه داشت.
از همان ساعاتِ ابتداییِ حادثه، پی جوییِ قتل توسط تیم ویژهای در اداره دهم پلیس آگاهی تهران بزرگ، جهت شناسایی و دستگیری عاملان این سرقتِ منجر به جنایت آغاز میشود و سردار رادان فرمانده فراجا نیز دستور پیگیریِ ویژه و سریعِ موضوع را به پلیس آگاهی کشور صادر کرد و از نهادهای قانونگذار درخواست کرد تا برای تصویب قوانین بازدارنده در خصوص جرائم خشن اقدامات لازم را انجام دهند.
مصطفی پاکنیت، کارشناس جرم شناسی عضو هیئت علمی دانشگاه الزهرا (س) در گفتوگو با ایسنا در خصوص روند وقوع سرقتهای خیابانی، بهویژه کیفقاپی و سرقت موبایل، بیان میکند: سیاست جنایی ایران در قبال سرقت، عمدتاً مبتنی بر ضمانت اجراهای کیفری است. مطابق قانون مجازات اسلامی، سرقت مقرون به آزار، از جمله کیفقاپی خشونتآمیز، مشمول مجازات شدیدتری خواهد بود. با این حال، اجرای این قوانین با چالشهایی مواجه هستند. در نظریه «بازدارندگی» کارآمدی مجازات نه تنها به شدت آن، بلکه به قطعیت و سرعت اجرای آن بستگی دارد. در حال حاضر، فرایند رسیدگیهای قضایی به طور معمول طولانی است و بسیاری از مجرمان به دلیل تراکم پروندهها یا سیاستهای قضازدایی، به مجازاتهای سبکتری محکوم میشوند که عملاً اثر پیشگیرانه لازم را ندارد. همچنین، یکی از ضعفهای سیاست جنایی تقنینی، عدم برخورد قاطع با خریداران اموال مسروقه است. ایجاد بازارهای غیررسمی برای خریدوفروش گوشیهای سرقتی، زمینه ارتکاب این نوع جرایم را تسهیل میکند.
در خصوص این جنایت تلخ، با دستور دادستان تهران، یک شعبه ویژه در دادستانی، پرونده سرقت و قتل دانشجوی دانشگاه تهران را رسیدگی خواهد کرد. همچنین سردار رادان، فرمانده فراجا دستور پیگیریِ ویژه و سریعِ موضوع را به پلیس آگاهی کشور صادر کرده است.
سخنگوی پلیس در خصوص این جنایت نیز بیان داشت که با توجه به تشکیل تیمهای ویژه برای شناسایی عاملان این حادثه، در اسرع وقت آنان دستگیر و به دستگاه عدالت سپرده خواهند شد. همچنین اظهار داشت که اکثر این سارقان خشن دارای سوابقِ متعدد دستگیری و بازداشت توسط پلیس بوده و ضروری است تا قوانین با ضریب بازدارندگیِ بیشتر توسط مراجع ذیصلاح مصوب و ابلاغ شود.
سردار منتظرالمهدی همچنین تأکید داشت که پلیس پایتخت ملزم به برگزاریِ جلسات فوریِ مشترک با مدیران شهری و دانشگاهیِ تهران، برای بررسیِ خلأهایِ محیطی اطراف دانشگاهها و حل مشکلاتِ سخت افزاری و نرم افزاری برای پیشگیری از اتفاقات مشابه است.
زورگیری و گستاخی سارقان
حادثه تلخ قتل امیرمحمد خالقی، این دانشجوی جوان دانشگاه تهران، بار دیگر اهمیت توجه به امنیت عمومی و لزوم برخورد قاطع با سارقان و زورگیران را به وضوح نشان میدهد. این حادثه نه تنها یک فقدان دردناک برای خانواده این دانشجو به همراه داشت، بلکه سوالات عمیقی را درباره کارایی نهادهای امنیتی و اقدامات پیشگیرانه در مقابل جرایم خیابانی مطرح کرد. برای مقابله با چنین تهدیداتی، ضروری است که قوانین کشور در خصوص سارقان و زورگیران تقویت و به روزرسانی شوند. ایجاد قوانین سختگیرانه و بازدارنده، همراه با مجازاتهای جدی و موثر، میتواند عامل مؤثری در کاهش وقوع این گونه جرایم باشد. این قوانین باید به گونهای تدوین شوند که نه تنها مجازاتهای سنگینی برای سارقان در نظر گرفته شود، بلکه شرایطی فراهم شود که بازدارندگی کافی برای جلوگیری از وقوع جرایم مشابه در آینده وجود داشته باشد.
علاوه بر این، استفاده از فناوریهای نوین برای نظارت و پیشگیری، تقویت همکاری میان نهادهای مختلف و ایجاد سیستمهای هوشمند برای شناسایی و برخورد سریع با متخلفان، میتواند راهکارهای مؤثری برای ارتقاء سطح امنیت جامعه باشد. نظارتهای هوشمند در مناطق پرخطر و افزایش نیروهای امنیتی در خیابانها و محلهها، همراه با آموزشهای عمومی برای شهروندان، میتواند به طور قابل توجهی از تعداد جرایم بکاهد. تنها با همافزایی این ارکان و اصلاحات قانونی مناسب میتوان آیندهای امنتر برای تمام شهروندان ساخت و از تکرار حوادث تلخ مشابه جلوگیری کرد.
پیکر مرحوم امیرمحمد خالقی در درمیان خراسان جنوبی تشییع و به خاک سپرده شد
پیکر مرحوم امیرمحمد خالقی، دانشجوی دانشگاه تهران که شامگاه ۲۴ بهمن در نزدیکی کوی دانشگاه تهران بر اثر ضربات دو زورگیرِ موتورسوار مجروح و صبح ۲۵ بهمن درگذشت، در شهرستان درمیان استان خراسان جنوبی به خاک سپرده شد.
مراسم تشییع پیکر مرحوم امیرمحمد خالقی که از خانوادههای اهل علم و فرهنگ در استان به شمار میروند، در شهرستان درمیان با حضور اقشار مختلف مردم و مسئولان از جمله قائممقام نماینده ولیفقیه، مدیرکل تبلیغات اسلامی و جمعی از علمای استان خراسان جنوبی برگزار شد.
حجتالاسلاموالمسلمین حجت سالاری مکی، مدیرکل تبلیغات اسلامی خراسان جنوبی، در این مراسم با اشاره به اینکه پدر امیرمحمد، معلم و از روحانیون اهل سنت است، تأکید کرد: وحدت و همدلی در این مراسم بسیار مشهود بود و همه از شیعه و سنی در این مراسم حضور داشتند.
وی با اشاره به تاکید بازماندگان مرحوم بر پیگیری سریع و مجازات عاملان این جنایت، گفت: خواسته ما پیدا کردن و مجازات عاملان این جنایت است و نمیگذاریم که کسی از این جریان علیه نظام و کشور سوءاستفاده کند.
در پی این حادثه، رئیسجمهور به وزیر علوم، تحقیقات و فناوری مأموریت داده است که موضوع جانباختن این دانشجو را بهطور جدی پیگیری کند. همچنین، معاون اول رئیسجمهور، روز گذشته - جمعه - طی تماس با وزیر کشور دستور ویژه برای بررسی همراه با فوریت و دقت همه ابعاد این حادثه تلخ و اطلاعرسانی شفاف به مردم را، صادر کرد.
کشته شدن امیرمحمد خالقی، دانشجوی نخبه اهل خراسان جنوبی در جریان یک زورگیری در تهران، واقعهای دردناک بود که جامعه دانشگاهی و همشهریان آن مرحوم را ماتم زده کرد و امید است که با پیگیریهای جدی، ابعاد مختلف حادثه بهطور دقیق مورد بررسی قرار گیرد و عوامل خاطی شناسایی و برخورد قاطع با آنها انجام شود و با هرگونه قصور و اهمال در این زمینه برخورد جدی صورت گیرد.
در پی درگذشت شادروان امیرمحمد خالقی درمیان، دانشگاه بیرجند نیز بیانیهای صادر کرد که در این بیانیه آمده است:
بسم الله الرحمن الرحیم
“وَ بَشِّرِ الصَّابِرِینَ الَّذِینَ إِذَا أَصَابَتْهُم مُّصِیبَهٌ قَالُوا إِنَّا لِلَّهِ وَ إِنَّا إِلَیْهِ رَاجِعُونَ”
(سوره بقره، آیه ۱۵۵)
با قلبی آکنده از اندوه و تأثر عمیق، خبر جانسوز درگذشت امیرمحمد خالقی درمیان، دانشجوی رشتهٔ مدیریت کسبوکار دانشگاه تهران را، دریافت کردیم. دانشگاه بیرجند این ضایعهٔ دردناک و جبرانناپذیر را به خانوادهٔ محترم ایشان، جامعهٔ دانشگاهی، دانشجویان عزیز و تمامی اعضای خانوادهٔ بزرگ آموزش عالی کشور، صمیمانه تسلیت میگوید.
دادستان تهران: افراد مظنون در پرونده قتل دانشجوی دانشگاه تهران دستگیر شدند
تهران- ایرنا- دادستان عمومی و انقلاب تهران با تاکید بر اینکه قوه قضاییه هیچگونه مماشاتی با سارقین و افرادی که مخل نظم و امنیت مردم هستند؛ ندارد؛ گفت: افراد مظنون در رابطه با پرونده قتل دانشجوی دانشگاه تهران دستگیر شدند.
به گزارش ایرنا از قوه قضاییه، علی صالحی روز شنبه با تسلیت به خانواده امیر محمد خالقی درمیان دانشجوی رشته مدیریت کسب و کار دانشگاه تهران که چهارشنبه شب در محلهای نزدیک به کوی دانشگاه تهران توسط سارقان با سلاح سرد به قتل رسید؛ اظهار کرد: رئیس قوه قضاییه بلافاصله پس از وقوع این رویداد تلخ دستور دادند، موضوع با دقت و جدیت و سرعت دنبال شود؛ بنابراین پرونده را برای رسیدگی به شعبه ویژه و بازپرسی ویژه قتل ارجاع دادیم.
وی با بیان اینکه این پرونده تحت بررسی و رصد آنی جلو میرود، تصریح کرد: برای پیگیری این پرونده جلسات متعددی با همکاران در حوزه انتظامی برگزار کردیم و نظارت لازم در این حوزه در حال انجام است.
دادستان تهران با اشاره به اینکه متاسفانه هنوز به مرحله کشف این جرم نرسیدهایم، افزود: افراد مظنون در این رابطه دستگیر شدند و تحقیقات در این زمینه در حال انجام است. کارهای فنی و اطلاعاتی در دست اقدام است. تلاش داریم در اسرع وقت مرتکب این بزه را دستگیر کرده و به سزای اعمالش برسانیم.
صالحی با تاکید بر اینکه قطعا برخورد دستگاه قضایی در این رابطه قاطعانه، سریع و مطابق قانون خواهد بود، گفت: کسانی که دست به چنین جرایمی زده و مرتکب چنین اعمال خشونت بار میزنند، بدانند که برخورد دستگاه قضایی با آنها بسیار قاطع و جدی و بازدارنده خواهد بود.
صالحی اضافه کرد: برخورد دادستانی تهران با مرتکبین جرایم خاص و خشن و سارقان مسلح تا امروز بسیار قاطع و بدون هیچ ارفاق قانونی بوده است. مرتکبین چنین جرایمی را حتی به مرخصیهای کوتاه مدت نمیفرستیم.
وی تصریح کرد: به صورت مستمر و لحظه به لحظه پیگیر هستیم تا در اسرع وقت این سارقِ قاتل را شناسایی کرده و برخورد قاطع و عبرت آموزی با او داشته باشیم.