کد خبر: 42704 | صفحه ۱۱ | ایران و جهان | تاریخ: 30 بهمن 1403
اوکراین و کشورهای مهم اروپایی به مذاکرات صلح دعوت نشدند
پیام نشست ریاض برای اروپا
گروه بین الملل- آمریکا دیگر یک شریک مطمئن برای اروپا نیست. این کشور نه تنها زیر قولوقرارها و دوستیهای قدیمی زده است بلکه ممکن است تبدیل به یک دشمن برای اروپاییها شود و آسایششان را به خطر بیندازد. در عوض، ترامپ و روبیو، وزیرخارجهاش مشتاقند تا همه را پیش پای روسها قربانی کنند. اتحاد آمریکا با اروپا از زاویه دید ترامپ بیمعنی است. برای او دوستی با مردان و زنانی با قدرت محدود و اختیارات ناکافی؛ مطلقا جذابیتی ندارد و ترامپ ترجیح میدهد با تمامیت خواهان پای یک میز بنشیند.
مذاکرات میان هیاتهای آمریکا و روسیه درباره مساله اوکراین قرار است روز سهشنبه در ریاض انجام شود. روزنامه کامرسانت خبر داده طرف آمریکایی با «مارکو روبیو» وزیر خارجه، «مایک والتز» مشاور امنیت ملی کاخ سفید و «استیون ویتکاف» نماینده ویژه ترامپ در امور خاورمیانه در مذاکرات شرکت خواهد کرد.
روبیو هم که در تور منطقهای در غرب آسیا بهسر میبرد، روز دوشنبه به عربستان سعودی سفر کرد.
سخنگوی کاخ کرملین نیز روز دوشنبه اعلام کرد که وزیر امور خارجه روسیه و دستیار رئیسجمهور این کشور به منظور فراهم کردن مقدمات دیدار روسای جمهور آمریکا و روسیه و احیای روابط واشنگتن-مسکو به حالت فعال قبلی آن به ریاض میروند.
«علی بیگدلی» در گفتوگو با ایسنا در تحلیل خود از آغاز مذاکرات آمریکا و روسیه درباره اوکراین در عربستان اظهار داشت: به نظر، رئیسجمهور آمریکا عمدا اتحادیه اروپا را نادیده گرفته و برای برقراری صلح میان روسیه و اوکراین در حال اجرای نمایش قدرت است؛ به همین علت در نشستی که در ریاض با حضور مقامات ارشد روسیه و آمریکا برگزار خواهد شد حتی خود زلنسکی حضور ندارد.
وی با اشاره به رفتار و برخورد ترامپ با پوتین گفت: ترامپ اقدام خاصی در ارتباط با روسیه انجام داد. شاید یکی از دلایلش این باشد که نگاه ترامپ به پوتین ایدئولوژیک است، هر دو طرفدار راست افراطی هستند، از سوی دیگر نمیتواند رفتاری که با اروپا دارد با پوتین داشته باشد، زیرا روسیه قدرت اتمی بسیار خطرناکی برای غرب است و دارای ۴۵ هزار کلاهک اتمی میباشد.
رئیسجمهور آمریکا، اتحادیه اروپا را بهعنوان مانع بزرگی در مسیر نگاه جهانیاش میداند
این کارشناس مسائل اروپا همچنین یادآور شد: ترامپ در دوره نخست ریاستجمهوریاش در یک اظهارنظری گفته بود وجود ۲ کانون قدرت در ۲ سمت آتلانتیک قابل قبول نیست. بنابراین تجربیات دفعه قبل نشان میدهد نگاه ترامپ به اتحادیه اروپا چندان دوستانه نیست، زیرا رئیسجمهور آمریکا، اتحادیه اروپا را بهعنوان مانع بزرگی در مسیر نگاه جهانیاش میداند.
بیگدلی افزود: در واقع ترامپ با اتحادیه اروپا بسیار مخالف است و به نوعی، انگلیس را ترغیب کرده تا از اتحادیه اروپا خارج شود، البته این مساله جریان جدیدی نیست.
وی تصریح کرد: مساله دیگری که اهمیت دارد، این است که اروپا در شرایط بسیار حساسی قرار گرفته و ترامپ هم علیرغم یک اصول اخلاقی تلاش دارد تا جریان راست افراطی در اروپا تمام قدرت را در اختیار داشته باشند. حتی رئیسجمهور آمریکا رهبران راست افراطی را به طور گسترده تشویق میکند. پیش از این در صدمین سال پایان جنگ جهانی در پاریس به مساله تقویت راست افراطی اشاره کرده بود.
این کارشناس مسائل اروپا یادآور شد: یک زمانی ژنرال دوگل در مساله فشار آمریکا به فرانسه برای خروج از الجزایر، تصمیم به خروج از بخش نظامی ناتو گرفت و گفت باید ناتو اروپایی ایجاد کنیم، حتی «فرانسوا اولاند» سیاستمدار و رئیس جمهور سابق فرانسه نیز در یک مقطع زمانی به همین موضوع اشاره کرد اما به نظر اروپا فعلا نمیتواند مستقل از آمریکا کاری انجام دهد.
مذاکرات روسیه و آمریکا در عربستان، افتخاری برای بن سلمان شد
بیگدلی خاطرنشان کرد: مذاکرات روسیه و آمریکا درباره اوکراین در عربستان نمایش قدرت ترامپ است، با توجه به اینکه پوتین به واشنگتن نرفت، ترامپ هم به مسکو سفر نکرد، این موضوع افتخاری برای بنسلمان شد، میبینیم که زلنسکی هم نمیتواند خود را از فشار و تصمیم آمریکا رها کند.
وی در پایان ابراز داشت: مذاکراتی که در عربستان با نمایندگان روسیه و آمریکا درباره اوکراین برگزار میشود، بدون حضور نمایندهای از اتحادیه اروپا و حتی رئیسجمهور اوکراین برگزار میشود. صحبتهای اخیر رئیس جمهور اوکراین در مونیخ بیشتر همدردی با اروپا بود وگرنه اروپا خود، در این مقوله جا مانده است.
اروپاییها قدرتی مقابل ترامپ ندارند
خبرآنلاین می نویسد: ترامپ که همواره درکارزار انتخابات مدعی هدر رفت و بی ثمر بودن هزینه های آمریکا در جنگ اوکراین به دولت بایدن بود به محض روی کار آمدن از صلح در خاورمیانه و سپس از برنامه خود برای پایان بخشیدن به جنگ اوکراین سخن راند.ترامپ حرف خود را عملی کرد و در گفتگوی تلفنی اخیر خود با پوتین و زلنسکی پیشنهاد مذاکره داد و بنا را بر آن داشت تا تیمی از ایالات متحده پیگیر روند مذاکرات صلح باشد ،آن هم در کشور سعودی.
اگر چه شاید بتوان مذاکرات در عربستان را به امتیاز خواهی آمریکا از این کشور تعمیم داد ولی از سوی دیگر حالا اروپایی ها که خود محرک آمریکا برای آغاز این جنگ بودند با نگرانی از پیشنهاد صلح این جنگ سه ساله ترامپ را به مماشات با روسیه متهم کرده اند ،آنچنانکه خانم کایا کلاس رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا بعد از اظهارات رئیس جمهور آمریکا در مورد برنامه دیدارش با ولادیمیر پوتین برای گفتگو در مورد پایان دادن به جنگ در اوکراین صحبت میکرد با تاکید بر اینکه کشورهای اروپایی و خود اوکراین باید در هرگونه مذاکرات صلحی مشارکت داشته باشند گفت: «مماشات همیشه شکست میخورد.»
در همین راستا کشورهای اروپایی در یک بیانیه مشترک اعلام کردند آماده تقویت حمایت خود از اوکراین و متعهد به استقلال، حاکمیت و تمامیت ارضی این کشور در برابر تجاوزگری روسیه هستیم.
آنها خواهان ارائه تضمین های امنیتی لازم به اوکراین هستند و اعلام کرده اند ما مشتاقانه منتظر بحث در مورد آینده اوکراین با متحدان آمریکایی خود هستیم. آنها در این بیانیه آورده اند هدف مشترک ما ادامه حمایت از اوکراین تا زمان دستیابی به صلح عادلانه، فراگیر و پایدار است .
از سوی دیگر دبیرکل ناتو هم همزمان با ایجاد شکاف بین اروپا و ایالات متحده در مورد چگونگی پایان دادن به جنگ در اوکراین، خواستار اتحاد غرب شده است.
شعیب بهمن کارشناس مسائل اوراسیا به خبرآنلاین می گوید: راهبرد ترامپ در مورد اوکراین کاملا مخالف و مغایر با آن سیاستی است که اروپایی ها دنبال می کردند،اروپایی ها چه در بحران 2014اوکراین که روس ها شبه جزیره کریمه را به خاک خودشان منزم کردند وچه در جنگ فعلی بزرگترین بازندگان این جنگ و آتش افروزی بودند .آنها در 2014 هم با تشویق و تحریک آمریکا اقداماتی را عیله روسیه انجام دادند که بعدا متوجه شدند آن اقدامات بیش از همه به ضرر خودشان تمام شده است. در جریان جنگ فعلی هم همین وضعیت برای اروپایی ها حادث شده ،آنها با تحریک آمریکا به شکل مستقیم و غیر مستقیم وارد کارزار جنگ اوکراین شدند . تصور اروپایی ها این بود که آمریکا تا پایان در این جنگ آنها را همراهی خواهد کرد اما الان که دولت ترامپ بر سر کار آمده و نگاه و رویکرد متفاوتی به مسئله دارد اروپایی ها یک بار دیگر احساس می کنند که فریب خوردهاند و آمریکایی ها در یک بزنگاه تاریخی بسیار مهم آنها را تنها گذاشته اند.
وی می افزاید: عربستان از زمان شروع جنگ اوکراین تلاش هایی را در زمینه اینکه بخواهد بعنوان یک میانجی وارد این کارزار شود و نقش منطقه ای و بین المللی خودش را ارتقا ببخشد انجام داده است . کمااینکه یکبار کنفرانسی را با حضور چندین کشور درمورد جنگ اوکراین برگزار کرد که البته در آن کنفرانس روس ها حضور نداشتند و از طرف روس ها نیز مورد انتقاد قرار گرفت.اما بنظر می رسد اینکه ترامپ می خواهد به عربستان نقش دهد در راستای معادلات کلان تر است . یعنی اعطای نقش به عربستان در حوزه جنگ اوکراین می تواند مابه ازاهایی را برای آمریکا در پی داشته باشد و احتمالا ترامپ این نکته را در سر می پروراند که آن ما به ازاها را در منطقه خاورمیانه از عربستان طلب کند .بویژه در خصوص روند عادی سازی روابط سعودی با اسرائیل . بنابراین در شرایط فعلی می توان گفت ارتباطات بسیار نزدیکی بین مناقشات و بحران های مهم بین المللی با یکدیگر در جریان است به نحوی که ما نمی توانیم بحران و جنگ اوکراین را جدا از بحران و جنگ یک سال گذشته در منطقه غرب آسیا تصور بکنیم و همینطور نمی توانسیم این بحران را جدای از سایر بحران ها و مناقشات بین المللی تحلیل کنیم .چرا که اینها پیوستگی هایی دارد و آمریکایی ها سعی می کنند که یک بازی چند جانبه و چند وجهی و در عین حال چند گزینه ای را به پیش ببرند تا بتوانند هم جنگ اوکراین را مدیریت کنند و هم تحولات منطقه غرب آسیا را.