سرمقاله

فراموشی فرهنگی / آرین احمدی

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • هدایا و جشنواره‌های ویژه نوروز ۱۴۰۴ ایرانسل
  • تفاوت فری سایز و اور سایز چیست؟
  • بررسی انواع قفل های کمد باشگاهی و راهکارهای افزایش امنیت اهمیت امنیت قفل کمد باشگاه‌ها و نقش راماتیم
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 43801  |  صفحه ۷ | ایران و جهان  |  تاریخ: 23 اسفند 1403
    در نشست جده چه اتفاقی رخ داد؟
    یک گام تا آتش بس بین اوکراین و روسیه
    در حالی که اوکراین با یک آتش‌بس موقت ۳۰ روزه فوری با روسیه موافقت کرده است، آمریکا کمک‌های نظامی و اطلاعاتی به اوکراین را از سر گرفته است.
    به گزارش ایسنا، اوکراین و آمریکا روز سه‌شنبه پس از مذاکرات در عربستان سعودی این موضوع را اعلام کردند. کی‌یف همچنین توافق کرده است که در اسرع وقت یک توافق جامع در مورد منابع حیاتی اوکراین با واشنگتن امضا کند.
    طبق بیانیه مشترک، اوکراین آمادگی خود را برای پذیرش پیشنهاد آمریکا مبنی بر اجرای یک آتش‌بس موقت ۳۰ روزه فوری اعلام کرده است، که می‌تواند با توافق طرفین تمدید شود و اجرای آن منوط به پذیرش و اجرای همزمان توسط فدراسیون روسیه است.
    واشنگتن اعلام کرده است که به‌زودی این پیشنهاد را به روسیه ارائه خواهد کرد.
    همچنین آمریکا بلافاصله تعلیق همکاری‌های اطلاعاتی را لغو کرده و کمک‌های امنیتی به اوکراین را از سر خواهد گرفت. در پی آن، شامگاه سه‌شنبه مقامات کی‌یف گفتند که این همکاری اطلاعاتی و امنیتی از سر گرفته شد. واشنگتن و کی‌یف همچنین درباره تلاش‌های بشردوستانه، از جمله مبادله احتمالی اسرا، آزادی بازداشت‌شدگان غیرنظامی و سایر اقدامات گفت‌وگو کرده‌اند.
    در این نشست، هیئت‌ها درباره تضمین‌های امنیتی بلندمدت برای اوکراین گفت‌وگو کردند، اما مایک والتز، مشاور امنیت ملی آمریکا جزئیات بیشتری ارائه نکرد. کی‌یف موافقت کرده است که بر روی توافقی در مورد منابع حیاتی با آمریکا کار کند و متعهد شده است که آن را در اسرع وقت امضا کند.
    مذاکرات صلح؛ آیا روسیه موافقت خواهد کرد؟
    تاکنون، مسکو هیچ واکنش رسمی به اظهارات مطرح‌شده پس از مذاکرات آمریکا و اوکراین در جده نشان نداده است. رهبری روسیه پیش‌تر اعلام کرده بود که هرگونه توافق آتش‌بس موقت غیرقابل‌قبول است و فقط به نفع کی‌یف و حامیان غربی آن خواهد بود.
    ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه در ماه ژانویه گفته بود: «هدف نباید یک آتش‌بس کوتاه‌مدت یا فرصتی برای تجدید قوا و تسلیح مجدد برای ادامه درگیری باشد، بلکه باید صلحی بلندمدت مبتنی بر احترام به منافع مشروع همه مردم و ملت‌های این منطقه باشد.»
    پس از بیش از هشت ساعت مذاکره با مقامات اوکراینی در جده، عربستان سعودی، مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا اعلام کرد که ایالات متحده اکنون این پیشنهاد را به روسیه ارائه خواهد کرد و تصمیم‌گیری با مسکو است.
    روبیو در گفت‌وگو با خبرنگاران با اشاره به رئیس‌جمهور آمریکا گفت: «امید ما این است که روس‌ها در سریع‌ترین زمان ممکن پاسخ مثبت بدهند تا بتوانیم به مرحله دوم که مذاکرات واقعی است، برسیم.»
    روبیو اعلام کرد که واشنگتن خواهان یک توافق کامل با روسیه و اوکراین «در اسرع وقت» است. او افزود: «هر روز که می‌گذرد، این جنگ ادامه دارد، مردم کشته می‌شوند، بمباران می‌شوند و هر دو طرف این درگیری آسیب می‌بینند.»
    اوکراین باید واقعیت میدانی را بپذیرد
    وزیر امور خارجه آمریکا همچنین واگذاری سرزمینی را رد کرده و اعلام کرده است که اوکراین باید به طور کامل از چهار منطقه اوکراینی که روسیه ادعای مالکیت و کنترل جزئی بر آنها دارد، خارج شود.
    یک قانون‌گذار برجسته روسی روز چهارشنبه گفت: «هر توافقی - با درک کامل از نیاز به مصالحه - باید بر اساس شرایط ما باشد، نه شرایط آمریکا.»
    وزارت خارجه روسیه پس از مذاکرات آمریکا و اوکراین در روز سه‌شنبه اعلام کرد که تماس با نمایندگان آمریکا را رد نمی‌کند.
    ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، که در عربستان سعودی حضور داشت اما در مذاکرات شرکت نکرد، اعلام کرد که آتش‌بس یک «پیشنهاد مثبت» است که نه‌تنها درگیری‌های هوایی و دریایی، بلکه کل خط مقدم جنگ را پوشش می‌دهد.
    رهبر اوکراین گفت که آتش‌بس بلافاصله پس از موافقت روسیه اجرایی خواهد شد.
    زلنسکی گفت: «زمانی که توافقات اجرایی شود، در طول این ۳۰ روز 'سکوت'، فرصت خواهیم داشت تا با شرکای خود تمامی ابعاد صلح پایدار و امنیت بلندمدت را در سطح اسناد اجرایی آماده کنیم.»
    روبیو اعلام کرد که این طرح از طریق کانال‌های مختلف به روسیه ارسال خواهد شد.
    مایک والتز، مشاور امنیت ملی ترامپ قرار است در روزهای آینده با همتای روس خود دیدار کند و فرستاده ویژه ترامپ، استیو ویتکاف، این هفته به مسکو سفر خواهد کرد تا با پوتین دیدار کند.
    ترامپ روز سه‌شنبه گفت که امیدوار است آتش‌بس به سرعت برقرار شود و پیش‌بینی کرد که این هفته با پوتین گفت‌وگو خواهد کرد. او در یک رویداد کاخ سفید که برای تبلیغ شرکت خودروسازی تسلا متعلق به مشاور نزدیکش، ایلان ماسک، برگزار شد، به خبرنگاران گفت: «امیدوارم که این موضوع طی چند روز آینده حل شود.»
    تغییر مسیر مذاکرات؛ از تنش تا توافق؟
    توافق ایالات متحده و اوکراین تغییری چشمگیر نسبت به دیدار پرتنش ۲۸ فوریه در کاخ سفید میان رئیس‌جمهور جدید جمهوری‌خواه آمریکا، که همواره نسبت به کمک به اوکراین بدبین بوده است، و زلنسکی محسوب می‌شود.
    در بیانیه مشترک روز سه‌شنبه، دو کشور اعلام کردند که توافق کرده‌اند هرچه سریع‌تر یک توافق جامع برای توسعه منابع معدنی حیاتی اوکراین را نهایی کنند؛ توافقی که پیش‌تر در حال تدوین بود اما پس از آن نشست، بلاتکلیف ماند.
    پس از آن دیدار، ایالات متحده ارسال اطلاعات امنیتی و محموله‌های تسلیحاتی به اوکراین را متوقف کرد و این موضوع نشان داد که ترامپ مایل است برای تغییر رویکرد خود به مسکو، بر متحدان آمریکا فشار وارد کند.
    ترامپ روز سه‌شنبه اعلام کرد که زلنسکی را دوباره به کاخ سفید دعوت خواهد کرد.
    مقامات اوکراینی سه‌شنبه شب اعلام کردند که کمک‌های نظامی و اشتراک‌گذاری اطلاعات از سوی آمریکا از سر گرفته شده است.
    نقش اروپا در مذاکرات صلح
    یکی از دستیاران ارشد زلنسکی اعلام کرد که گزینه‌های مربوط به تضمین‌های امنیتی برای اوکراین با مقامات آمریکایی مورد بحث قرار گرفته است.
    تضمین‌های امنیتی یکی از اهداف کلیدی کی‌یف بوده و برخی کشورهای اروپایی ابراز تمایل کرده‌اند که در صورت لزوم، به عنوان بخشی از این تضمین‌ها، نیروهای خود را به اوکراین اعزام کنند. اوکراین در بیانیه مشترک خود بار دیگر تأکید کرد که شرکای اروپایی باید در روند صلح مشارکت داشته باشند.
    در همین حال مارک روته، دبیرکل ناتو، روز پنج‌شنبه در کاخ سفید حضور خواهد داشت.
    آندری سیبیها، وزیر خارجه اوکراین که در مذاکرات جده حضور داشت، گفت که پس از آن با چند وزیر خارجه اروپایی درباره «نتایج این نشست مهم» گفت‌وگو کرده است.