کد خبر: 47081 | صفحه ۱۱ | ایران و جهان | تاریخ: 06 خرداد 1404
ابعاد سفر نخست وزیر پاکستان به ایران بررسی شد
اهمیت سفر شریف به تهران
گروه سیاست خارجی: رئیس جمهور در مجموعه فرهنگی- تاریخی سعدآباد، به صورت رسمی، از آقای شهباز شریف نخست وزیر پاکستان استقبال کرد.
مسعود پزشکیان، بعد از ظهر امروز - دوشنبه 5 خرداد ماه - در مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد، به صورت رسمی از آقای شهباز شریف، نخستوزیر پاکستان، استقبال کرد.
در مراسم استقبال رسمی، پس از نواخته شدن سرود ملی دو کشور و سان دیدن از یگان تشریفات، معارفه اعضای هیئت رسمی انجام شد.
نشست مشترک هیئتهای عالیرتبه جمهوری اسلامی ایران و پاکستان و همچنین نشست مطبوعاتی مشترک رئیسجمهور کشورمان و نخستوزیر پاکستان، از جمله برنامههای این دیدار رسمی است.
محمد شهباز شریف بیست و چهارمین نخست وزیر پاکستان امروز دوشنبه بنا بر دعوت رسمی آقای دکتر مسعود پزشکیان رئیس جمهوری اسلامی ایران سفر رسمی به تهران انجام می دهد.
این دومین سفر آقای شهباز شریف به ایران طی یکسال گذشته و از زمان انتخاب وی به عنوان نخست وزیر پس از انتخابات پارلمانی پاکستان در اوایل اسفند ۱۴۰۳ محسوب میشود.
نخست وزیر پاکستان همزمان با حضورش در تهران طی مصاحبه اختصاصی با خبرنگار ایرنا در اسلامآباد که به صورت مکتوب صورت گرفت، اظهار داشت: من به دعوت دکتر پزشکیان رئیس جمهوری ایران دوباره به ایران سفر میکنم. از زمان تصدی این سمت، چندین بار با رئیس جمهوری ایران ملاقات کردهام و ما مکالمات تلفنی متعددی با یکدیگر داشتهایم.
شهباز شریف اعلام کرد که هدف اصلی سفر وی به تهران قدردانی از جمهوری اسلامی ایران برای حمایت -از مواضع صلحجویانه ایران در منطقه- در طول درگیریهای اخیر پاکستان و هند است.
نخست وزیر پاکستان در ادامه این مصاحبه اظهار داشت: میخواهم از مقامهای ایران برای حمایت از صلح و پیشنهاد میانجی گری که ما پذیرفتیم اما هند آن را رد کرد، تشکر کنم. همچنین از این فرصت برای بحث در مورد روابط دوجانبه و مسائل مورد علاقه مشترک در طول این سفر استفاده خواهم کرد.
وی با اشاره به ۲ دیدار خود با سیدعباس عراقچی وزیر امور خارجه ایران در اسلامآباد افزود: باید بگویم که مهارت دیپلماتیک آقای عراقچی مرا بسیار تحت تأثیر قرار داده است. رئیس دستگاه دیپلماسی ایران در دوران بسیار پیچیده ژئوپلیتیکی و در مدیریت چالشهای بزرگ، دولتمردی و خردمندی خود را نشان داده است.
شهباز شریف تاکید کرد: پاکستان در جنگ نسلکشی و فاجعهبار رژیم اشغالگر اسرائیل علیه غزه و پیامدهای ناشی از این وضعیت، در کنار جمهوری اسلامی ایران ایستاده است.
وی افزود: اسلامآباد و تهران به حمایت از یکدیگر در مسائل مرتبط با امت اسلامی و همکاریهای منطقهای ادامه خواهند داد.
سرنوشت بههم پیوسته ایران و پاکستان
شهباز شریف پیرامون همکاریهای دوجانبه ایران و پاکستان به سفر سال گذشته رئیس جمهوری فقید ایران به اسلامآباد اشاره و اضافه کرد: یکی از بهترین خاطرات من ملاقات با رئیس جمهوری فقید ایران مرحوم سیدابراهیم رئیسی قبل از شهادتشان در سانحه هوایی غمانگیز است. پاکستان آخرین کشوری بود که با وی پیش از فوت دیدار کرد. خداوند روح وی را شاد کند.
شهباز شریف افزود: مرحوم رئیسی فردی بسیار الهام بخش، متفکر و دوراندیش بود. من تعامل بسیار خوبی با او داشتم. هر دو تصمیم گرفتیم روابط ایران و پاکستان را به بالاترین سطح ارتقا و پایههای آن را به طیف وسیعی از زمینهها گسترش دهیم.
نخست وزیر پاکستان اظهار داشت: بسیار خوشحالیم که این راهبرد با موفقیت انجام و امروز روابط ما بسیار مستحکم و قویتر شده است.
شهباز شریف ادامه داد: من قویاً معتقدم که سرنوشت اقتصادی ایران و پاکستان به هم مرتبط است. ما بیش از ۹۰۰ کیلومتر مرز مشترک داریم و شخصاً معتقدم که ارتباط اقتصادی قوی بین دو کشور به ویژه میان استان های همجوار مرزی بلوچستان و سیستان و بلوچستان میتواند برای کل منطقه مفید باشد.
وی با استناد به امضای چند تفاهم نامه همکاری با هدف توسعه پروژههای اقتصادی میان ایران و پاکستان گفت که همزمان همکاری نزدیک دو کشور علیه تروریسم را نیز مهم می دانیم و معتقدیم که این تعاملات زمینه ساز روابط پایدار اقتصادی میان دو همسایه خواهد بود.
امضای پیمان تجارت آزاد در دستور کار اسلامآباد-تهران
نخست وزیر پاکستان با تاکید بر لزوم تعاملات اقتصادی پایدار و بلندمدت با جمهوری اسلامی ایران گفت: تجارت مشترک ما حدود سه میلیارد دلار است و این رقم در طول سه تا چهار سال گذشته به طور قابل توجهی افزایش یافته است.
وی ادامه داد: ما میخواهیم حجم تجارت مشترک را در چند سال آینده به ۱۰ میلیارد دلار برسانیم؛ هرچند تصور میکنیم توانمندیها و ظرفیتهای ایران و پاکستان بسیار بیشتر از این است.
شهباز شریف با اشاره به مذاکره اسلام آباد و تهران برای امضای پیمان تجارت آزاد، ابراز امیدواری کرد که در ۱۰ سال آینده، حجم تجارت بین دو کشور به میزان زیادی گسترش یابد.
امیدواری پاکستان به مذاکرات ایران و آمریکا
شهباز شریف درباره دیدگاه پاکستان به موضوع گفتوگوهای غیرمستقیم هستهای ایران و آمریکا، اظهار داشت: ما معتقدیم که مذاکره، دیپلماسی و تعامل بهترین راهحلها هستند زیرا از این طریق میتوانیم از هرگونه رویارویی و جنگ جلوگیری کنیم.
وی با تاکید بر اینکه ترویج صلح، توسعه و امنیت در منطقه مهم است، افزود: صلح و ثبات آرزوی پاکستان برای منطقه است و من به توانمندی دولتمردان ایران ایمان زیادی دارم و پاکستان کاملاً امیدوار است که نتایج مثبتی از این مذاکرات حاصل شود.
لزوم حل منصفانه مناقشات فلسطین و کشمیر
شهباز شریف درباره ریشه تنشها در شبه قاره و تحولات غزه نیز گفت: به اعتقاد ما تا زمان حل منصفانه و کامل مسائل فلسطین و کشمیر هیچ صلح و عدالتی در منطقه نمی تواند وجود داشته باشد.
نخست وزیر پاکستان تاکید کرد: بسیار مهم است که این مسائل مطابق با آرمانهای مردم فلسطین و کشمیر حل شوند.
شهباز شریف گفت: از ایران به خاطر پیشنهاد میانجیگری (در مناقشه اسلام آباد و دهلی نو) که نشاندهنده صداقت و خرد (دولتمردان) این کشور در ترویج صلح و ثبات در منطقه است، سپاسگزاریم. ما همچنین از دکتر پزشکیان و عراقچی به خاطر تلاشهایشان جهت کاهش تنشها در جنوب آسیا تشکر می کنیم.
وی در پایان مصاحبه اختصاصی خود با خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) تاکید کرد: این تلاشها به وضوح نشان میدهد که ایران میخواهد صلح و ثبات را دنبال و از جنگی که میتواند به مردم منطقه خسارات غیرقابل محاسبهای بزند، جلوگیری کند.
اهمیت سیاسی، اقتصادی و امنیتی سفر شهباز شریف به تهران
به گزارش ایرنا؛ جمهوری اسلامی ایران و پاکستان همسایگانی در جنوب آسیا با پیشینهای تاریخی، تمدنی و فرهنگی و نیز ظرفیتهای گسترده اقتصادی و تجاری، میتوانند دو شریک استراتژیک در منطقه تعریف شوند. در حال حاضر میان تهران و اسلامآباد چند پرونده باز و البته مهم مانند امنیت مرزها و خط لوله انتقال گاز وجود دارد که به نظر میرسد در سفر امروز «شهباز شریف» نخستوزیر پاکستان به ایران مورد بررسی و تصمیم قرار گیرند.
«محسن روحی صفت» دیپلمات پیشین وزارت امور خارجه و تحلیلگر مسائل پاکستان و افغانستان درباره اهمیت و اهداف سفر نخستوزیر پاکستان به تهران گفت: سفر شهباز شریف نخستوزیر پاکستان به جمهوری اسلامی ایران از نظر موضوعات سیاسی، اقتصادی و امنیتی حائز اهمیت است. دو کشور نیاز دارند در خصوص مسائل منطقهای در خاورمیانه و شبهقاره، که تنشهایی در آنها وجود داشته است، دیدگاههای خود را با شفافیت برای طرف مقابل بیان کرده و راههایی را که میتوانند به ثبات و صلح در منطقه کمک کنند، تقویت کنند.
وحیصفت همچنین درباره امنیت مرزهای دو کشور به عنوان یکی از مهمترین اولویتهای ایران با اشاره به اینکه موضوع امنیت مرزها و منطقه بلوچستان برای هر دو کشور از اهمیت فراوانی برخوردار است، گفت: اگرچه ایران در گذشته بیشتر از ناحیه امنیت مرزها متحمل آسیب و رنج شده اما در روزها و ماههای اخیر، تنشها و درگیریهای پاکستان در بلوچستان و مناطق نزدیک به مرز ایران افزایش یافته است.
وی با اشاره به اینکه با توجه به منازعات جاری میان پاکستان و هند، سطح نگرانیهای امنیتی این کشور بهطور قابلتوجهی افزایش یافته است، گفت: یکی دیگر از منابع نگرانی امنیتی پاکستان، تحولات افغانستان است؛ چرا که طالبان افغانستان و طالبان پاکستان از نظر فکری و ساختاری بسیار به یکدیگر نزدیک هستند و از یک منشأ مشترک تغذیه میشوند. از زمانی که طالبان در کابل به قدرت رسیدهاند، میزان درگیریها و ضربات نظامی واردشده به ارتش پاکستان بهشکل چشمگیری افزایش یافته و چندین برابر شده است.
تحلیلگر مسائل پاکستان با اشاره به اینکه بین دو کشور ایران و پاکستان، ساختارهایی برای مشورت و هماهنگی در موضوعات مرزی و امنیتی پیشبینی شده است، توضیح داد: این مشورتها بهصورت دورهای در هر دو کشور برگزار میشود و سفر نخستوزیر پاکستان به تهران، هم فرصتی را فراهم میسازد تا ایشان در دیدار با مقامات نظامی و امنیتی، موانع موجود و راههای ارتقای این مناسبات را مورد بررسی قرار دهند و تصمیمات جدی در راستای حل مسائل فیمابین و تقویت امنیت مرزی اتخاذ کنند.
روحیصفت درباره تبادلات و روابط تجاری و اقتصادی بین دو کشور هم گفت: میان ایران و پاکستان از نظر حجم تجارت، در مقایسه با گذشته، رشد خوبی مشاهده شده و سطح مبادلات تجاری افزایش یافته است. با این حال، آنچه اهمیت بیشتری دارد، سرمایهگذاری است؛ چرا که سرمایهگذاری آثار مثبت و تثبیتکنندهای بر روابط دو کشور دارد. اما بهدلیل تحریمها، موانع مهمی در مسیر سرمایهگذاری ایجاد شده است. ایران در زمینه خدمات فنی و مهندسی از توان بالایی برای ارائه به پاکستان برخوردار است و پاکستان نیز به این خدمات نیاز دارد، اما مناسبات بانکی بین دو کشور تاکنون نتوانستهاند زمینه لازم برای ارائه این خدمات را فراهم کنند و امید میرود که در جریان این سفر، دو طرف به تفاهمی در این زمینه دست یابند.
وی همچنین درباره موانع تکمیل خط لوله صلح میان ایران و پاکستان به منظور انتقال گاز هم گفت: تحریم آمریکا مانع اصلی در اجرای خط لوله انتقال گاز بوده است، طرحی وجود دارد که باتوجه به افزایش سریع نیاز پاکستان به انرژی، این کشور راه حل مقطعی را در اتصال آن از ایران به بندر گوادر و تلاش برای معافیت پاکستان از تحریم آمریکا بداند.
وی درباره تلاشهای ایران در زمینه میانجیگری میان هند و پاکستان درباره اثرگذاری این مناقشه بر ایران هم گفت: درگیری بین هند و پاکستان روی ایران تأثیر دارد و ما خواهان روابط صلح آمیز با هردو کشور هستیم و از این رو تلاش ما باید تشویق طرفین به عدم جنگ باشد.
سفر نخست وزیر پاکستان در راستای تقویت مناسبات دوجانبه تهران-اسلام آباد است
نایب رئیس خانه احزاب، سفر نخستوزیر پاکستان به تهران را فرصت مناسبی برای بررسی مسائل اقتصادی، کریدورهای تجاری مرتبط با طرح «یک جاده- یک کمربند» و تقویت مناسبات دوجانبه بین تهران و اسلام آباد دانست.
«حسین کنعانیمقدم» در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ایرنا، در ارزیابی خود از سفر نخست وزیر پاکستان به ایران گفت: سفر منطقهای محمد شهباز شریف به ایران، ترکیه، آذربایجان و تاجیکستان در مقطعی حساس و سرنوشتساز انجام میشود و میتواند تأثیرات قابل توجهی در روابط منطقهای داشته باشد.
وی، سفر نخستوزیر پاکستان را در امتداد اقدامات دیپلماتیک پیشین از جمله سفر شهید رئیسی به این کشور خواند که پایههای همکاری اقتصادی، سیاسی و امنیتی را میان تهران و اسلامآباد مستحکمتر کرد و افزود: توافقات حاصلشده در آن سفر هنوز در اولویت تهران و اسلامآباد قرار دارد و در زمینههای مختلف از جمله نظامی، سیاسی و اقتصادی حائز اهمیت است.
حجم دو میلیارد دلاری تجارت تهران و اسلامآباد و امکان افزایش آن به ۱۰ میلیارد دلار
این فعال سیاسی با بیان اینکه با وجود پتانسیل بالای همکاری اقتصادی، حجم تجارت ایران و پاکستان، محدود است، اظهار کرد: آخرین آمارها نشاندهنده رقم دو میلیارد دلار است، در حالی که ظرفیت افزایش این میزان تا ۱۰ میلیارد دلار وجود دارد.
کنعانیمقدم خاطرنشان کرد: پس از تلاشهای میانجیگرانه ایران در اختلافات میان پاکستان و هند و حضور وزیر امور خارجه ما در هر دو کشور، حضور محمد شهباز شریف در ایران نهتنها بهعنوان قدردانی بلکه بهمنظور تقویت مناسبات دوجانبه تفسیر میشود.
نایب رئیس خانه احزاب گفت: نکته حائز اهمیت دیگر اینکه در این سفر، «شهباز شریف» دیدارهای مهمی با مسئولان کشورمان خواهد داشت و این سفر در پی دعوت رسمی جناب دکتر پزشکیان صورت گرفته است. این سفر، که نخستین سفر منطقهای نخستوزیر پاکستان به کشورهای کلیدی منطقه مانند ایران، ترکیه، آذربایجان و تاجیکستان محسوب میشود، فرصت مناسبی برای بررسی مسائل اقتصادی، کریدورهای تجاری مرتبط با طرح «یک جاده- یک کمربند» است. این طرح که در پاکستان توسط چین در حال سرمایهگذاری و اجرایی شدن است، زمینهساز همکاریهای نظامی و اقتصادی مشترک خواهد بود.