سرمقاله
صفحات روزنامه
اخبار آنلاین
گروه بین الملل - همزمان با تشدید اختلافات میان ایران و غرب نشست دوره ای و عادی شورای امنیت سازمان ملل برای بررسی چهاردهمین گزارش دبیر کل این سازمان درخصوص اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام قرار است ۱۹ دسامبر (۲۸ آذرماه) برگزار شود.
"روچیرا کامبوج» سفیر و نماینده دائم هند در سازمان ملل که از اول دسامبر به وقت محلی، کشورش ریاست دوره ای شورای امنیت را در آخرین ماه حضور در این شورا، برعهده گرفته است، این مطلب را در نشست خبری خود با خبرنگاران بیان کرد. نشست دوره ای و عادی شورای امنیت در ۲۸ آذر ماه ، برای بررسی چهاردهمین گزارش آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد از اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ و توافق برجام برگزار خواهد شد.
نشست دوره ای قبلی ۹ تیرماه امسال برگزار شده بود که دبیر کل سازمان ملل متحد پیش از برگزاری این نشست، گزارش خود را از اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت ارائه داد. این نشست در حالی قرار است انجام شود که پیش از این تروئیکای اروپا (انگلیس، فرانسه و آلمان) و ایالات متحده آمریکا دومین قطعنامه شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی را در کمتر از چند ماه به تصویب رساندند.
در همین رابطه، جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا و امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه روز پنجشنبه به وقت محلی، در بیانیه مشترکی در تداوم ادعاهای ضد ایرانی خود اعلام کردند واشنگتن و پاریس مصمم هستند که اطمینان حاصل کنند که ایران نمی تواند سلاح هسته ای تولید کند یا به آن دست یابد.
به گزارش ایرنا، رؤسای جمهور آمریکا و فرانسه در بیانیه خود از ناآرامیهای ایران حمایت و ادعا کردند : ما به مردم ایران به ویژه زنان و جوانان که شجاعانه برای به دست آوردن آزادی حقوق بشر و آزادی های اساسی خود اعتراض می کنند، احترام می گذاریم. در این بیانیه مشترک ادعا شده است: آمریکا و فرانسه مصمم به جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای است. فرانسه و آمریکا به همکاری با دیگر شرکای بینالمللی برای رسیدگی به تشدید تنشهای هستهای ایران، عدم همکاری کافی تهران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی، از جمله در مورد مسائل جدی و باقیمانده مربوط به تعهدات قانونی ایران ذیل پادمانهای معاهده منع اشاعه و فعالیتهای بیثباتکننده این کشور در خاورمیانه، به ویژه ارسال موشک ها و پهپاد، از جمله به عوامل غیردولتی، ادامه خواهند داد.
بایدن و مکرون ادعا کردند: ارسال این تجهیزات می تواند شرکای مهم آمریکا و فرانسه در خلیج فارس و همچنین ثبات و امنیت در منطقه را تهدید کند. همچنین این اقدامات می تواند قوانین بین المللی را نقض کرده و به جنگ تجاوزکارانه روسیه علیه اوکراین کمک کند.
آنها در ادامه ادعاهای ضد ایرانی خود افزودند: فرانسه و آمریکا با شرکای خود برای اجرای قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل متحد و مقابله با این فعالیت های ایران همکاری خواهند کرد. دو کشور تلاشهای مشترکی را برای تقویت چارچوب بینالمللی جهت محدود کردن فناوریهای موشکی و پهپادهای ایران در منطقه و فراتر از آن و تلاش عملی برای مقابله با گسترش این تکنولوژی ها انجام خواهند داد.
از سوی دیگر هیلاری کلینتون، وزیر خارجه پیشین آمریکا روز جمعه با اشاره به ناآرامیهای اخیر ایران عنوان کرد: من بودم سر هیچ مسئلهای ازجمله مذاکرات هستهای به تعامل با ایران نمیپرداختم. وی در ادامه گفت: زمانی که ترامپ ما را از توافق خارج کرد، ما چشمهایی که در ایران داشتیم تا نظاره کنند که آنها چه کارهایی انجام میدهند، را از دست دادیم. باور دارم که ایرانیان سانتریفیوژهایشان را بار دیگر راه انداخته باشند.
کلاه برجام دوباره بر سرمان نمیرود
این صحبتها در حالی مطرح میشود که عبدالرضا مصری نایب رئیس مجلس در کاشمر تصریح کرد: ما تضمین میخواهیم. کلاهی که در برجام سر ما رفت پس از این سر این ملت نمیرود. در برجام هرچه اورانیوم غنی شده داشتیم، یک شبه با هواپیما بردند؛ تمام سانتریفیوژهایی که خودمان تولید کرده بودیم را خالی کرده و در انبار گذاشتیم ولی دشمنان مسائل دیگری هم ایجاد کردند.
وی عنوان کرد: هرچند امروز هم میخواهند همان تعهدات را انجام دهیم اما مگر قبلا که چنین کردیم، اتفاقی افتاد؟ تا تضمین نداشته باشیم، کشور زیر بار نمیرود و گول لبخندها و حرفهایشان را نمیخورد.
تشدید اختلافات میان تهران و واشنگتن
گفتنی است نماینده ویژه آمریکا در امور ایران گفت: ما تحریم میکنیم، اعمال فشار میکنیم، دیپلماسی به کار میبندیم. اگر هیچ یک از اینها جواب ندهد، رییس جمهور گفته است که او به عنوان آخرین راهکار، با گزینه نظامی موافقت خواهد کرد.
رابرت مالی، در گفتوگو با سردبیر نشریه فارن پالیسی، در پاسخ به این سوال که برنامه هستهای ایران تا چه اندازه با تولید یک سلاح اتمی فاصله دارد، گفت: جواب دادن به این سوال سخت است چون این یعنی چقدر به مواد شکافتپذیر غنیشده در سطح تسلیحاتی نزدیک هستند؛ همان طور که قبلا گفتهایم، فقط چند هفته است. به گزارش ایسنا، با وجود این که مقامات ایران تاکید کردهاند تولید و بهکارگیری تسلیحات اتمی جایی در دکترین دفاعی ایران ندارد، مالی در ادامه گفت: آنها بسیار به داشتن مواد شکافتپذیر کافی برای تولید یک بمب هستهای نزدیک هستند. او مدعی شد، این وضعیت برنامه هستهای ایران نتیجه انتخاب خود ایران و تصمیم دونالد ترامپ، رییس جمهور پیشین آمریکا برای خروج از توافق هستهای است.
این دیپلمات ارشد آمریکا با اشاره به تصمیم دولت بایدن برای احیای توافق هستهای و ورود آن به مذاکرات وین، گفت که این مذاکرات به خاطر شروطی که تهران به طور مکرر در روند مذاکرات تعیین میکرد، طولانی و دچار وقفه شده است.
مالی در ادامه گفت: ما تحریم میکنیم، اعمال فشار میکنیم، دیپلماسی به کار میبندیم. اگر هیچ یک از اینها جواب ندهد، رییس جمهور گفته است که او به عنوان آخرین راهکار، با گزینه نظامی موافقت خواهد کرد، چرا که اگر این تنها راه ممانعت از دستیابی ایران به یک سلاح هستهای باشد، اتفاقی است که خواهد افتاد. اما هنوز به آن نقطه نرسیدهایم.
اظهارات مالی درباره مذاکرات احیای توافق هستهای در حالی مطرح میشود که حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران در نشست خبری اخیرش در این باره گفت: در مذاکرات برای رفع تحریم یکی از مسایلی که تاخیر ایجاد کرد حل مسایل اتهامی آژانس بوده است. پیشنهاد طرف آمریکایی این بود که برجام را ابتدا تایید کنیم و مسایل با آژانس را در فرصتی در آینده حل کنیم. یعنی پیچ و مهره و توان هسته ای جدیدمان که بر مبنای قانون راهبردی ایجاد شده است را باز کنیم و بعد درباره مسایل با آژانس صحبت کنیم که این از خطوط قرمز ما بود و نپذیرفتیم. ما با طرف های مختلف در این مورد صحبت و تاکید کردیم آژانس از مسیر فنی منحرف شده و وارد مسیر سیاسی شده است. آنها گفتند ما توصیه می کنیم به آژانس تا در مسیر فنی حرکت کند. اما در یک هفته گذشته در حالی که توافق شده بود هیات آژانس به ایران بیایند به یک باره در مجموعه جنگ ترکیبی علیه ایران قطعنامه جدید روی میز گذاشتند! صحبت ما با این کشورهای این است که چطور به شما اعتماد کنیم؟ در حالی که قرار بود ضامن رفتار آژانس باشید خودتان در حال سوءاستفاده از آژانس هستید.