کد خبر: 48547 | صفحه ۱ | تاریخ: 16 تیر 1404
عراقچی در اجلاس بریکس:
آنچه رژیم اسرائیل و بهدنبال آن، ایالات متحده مرتکب شدند، نقض نقض بیسابقه صلح بینالمللی بود
سید عباس عراقچی، وزیر خارجه که به نمایندگی از کشورمان در اجلاس سران بریکس در ریو دو ژانیروی برزیل شرکت کرده است، در سخنانی تاکید کرد، منشور ملل متحد و نظام حقوقی بینالمللی برخاسته از آن باید حافظ تمامیت ارضی و حاکمیت ملی دولتها در برابر امیال مخرب و ارادههای خودسرانهای باشند که در صورت مهار نشدن، میتوانند صلح و امنیت جهانی را به خطر اندازند.
به گزارش ایسنا، بخشی از متن سخنان وزیر خارجه در «هفدهمین اجلاس سران بریکس در ریو دو ژانیرو، برزیل؛ صلح، امنیت و اصلاح حکمرانی جهانی» به شرح زیر است:
عالیجناب آقای لوئیز ایناسیو لولا داسیلوا،
رئیسجمهور محترم جمهوری فدراتیو برزیل،
سران محترم کشورها، نخستوزیران و وزرای امور خارجه،
خانمها و آقایان،
همه ما نمایندگان کشورهایی هستیم که همزمان عضو سازمان ملل متحد هستند. ما همگی به اصول بنیادین منشور ملل متحد اذعان داریم؛ اصولی که بر اساس جلوگیری از جنگ و ممنوعیت توسل به زور، و حلوفصل مسالمتآمیز اختلافات برای «رهایی نسلهای آینده از مصیبت جنگ» بنا شدهاند. حفظ صلح و امنیت، غایت نهایی سازمان ملل متحد است.
منشور ملل متحد و نظام حقوقی بینالمللی برخاسته از آن باید حافظ تمامیت ارضی و حاکمیت ملی دولتها در برابر امیال مخرب و ارادههای خودسرانهای باشند که در صورت مهار نشدن، میتوانند صلح و امنیت جهانی را به خطر اندازند.
بیتردید، صلح و امنیت نهتنها پیشنیاز توسعه فراگیر و پایدار برای همه ما هستند، بلکه شرط ضروری برای تحقق نظمی عادلانهتر، انسانیتر و امنتر در جهان به شمار میآیند.
بریکس، که بر اصول تقویت چندجانبهگرایی، عدالت و همکاری استوار است و همواره از نظم حقوقی بینالمللی مبتنی بر منشور ملل متحد حمایت کرده، در جایگاهی ممتاز قرار دارد تا در برابر تخلفات بیسابقه و نقض اصول بنیادین منشور ملل متحد، نقش اساسی و بیبدیل خود را ایفا نماید.
مایلم از اعضای محترم بریکس که با درک مسئولیت خطیر خود در قبال صلح و امنیت بینالمللی، اقدامات تجاوزکارانه علیه کشور من از سوی دو رژیم دارنده سلاح هستهای از تاریخ ۱۳ ژوئن (23 خرداد) به این سو را محکوم کردند، صمیمانه سپاسگزاری کنم.
آقای رئیسجمهور،
همکاران عزیز،
در حالی که اینجا ایستادهام، مردم بزرگ ایران سوگوار عزیزانی هستند که در اثر تجاوز نظامی ناموجه رژیم اسرائیل، که بهمدت ۱۲ روز ادامه یافت و با حمایت، همراهی و نهایتاً مشارکت ایالات متحده صورت گرفت، جان خود را از دست دادند.
از همگان میخواهم که عمق و قبح این قانونگریزی و پیامدهای بهشدت خطرناک تداوم بیکیفرمانی رژیم اسرائیل در اشغالگری، آپارتاید، نسلکشی و جنگافروزی در منطقه ما را بهدرستی درک کنند.
در ساعات اولیه روز جمعه مورخ ۱۳ ژوئن، تنها دو روز پیش از دور ششم مذاکرات ایران و آمریکا درباره موضوع هستهای، رژیم اسرائیل حملات تروریستی و نظامی وحشیانهای را علیه کشورم آغاز کرد. مناطق مسکونی و پایگاههای نظامی هدف قرار گرفته شدند، فرماندهان و سربازان و نیز جمعی از اساتید دانشگاه و دانشمندان، به طرز بیرحمانهای ترور شدند، مردم عادی از جمله کودکان و زنان، قتلعام شدند، تأسیسات هستهای صلحآمیز ما – که تحت نظارت شدید آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار دارند – مورد حمله قرار گرفته و زیرساختهای عمومی ما، از جمله چندین مرکز تولید سوخت، منفجر شدند.
ورود بعدی ایالات متحده به این تجاوز، از طریق هدف قرار دادن تأسیسات هستهای صلحآمیز ایران، هیچ تردیدی باقی نگذاشت که دولت آمریکا در جنگ تجاوزکارانه رژیم اسرائیل علیه ایران، بهطور کامل همدست است.
آقای رئیسجمهور،
تجاوز رژیم رژیم اسرائیل به ایران، نقض صریح بند ۴ ماده ۲ منشور ملل متحد و اقدامی تجاوزکارانه بود. طی این حملات غیرقانونی، بیش از ۶۰۰۰ نفر از مردم بیگناه کشته یا مجروح شدند و به زیرساختها، مناطق مسکونی و تأسیسات هستهای ما آسیبهای فراوانی وارد شد. اما از همه بدتر، این تجاوز ضربهای مرگبار به دیپلماسی، حاکمیت قانون و رژیم عدم اشاعه (NPT) وارد ساخت. حملات آمریکا و رژیم اسرائیل به تأسیسات هستهای ما، نقض فاحش معاهده عدم اشاعه (NPT) و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت بود که برنامه صلحآمیز هستهای ایران را در سال ۲۰۱۵ بهاتفاق آرا تأیید کرده است. باید یادآور شد که برنامه هستهای ایران همواره کاملاً صلحآمیز و تحت شدیدترین نظارتهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی بوده است.
ما مصمم هستیم جنایات جنگی و جنایات علیه بشریت را که رژیم اسرائیل در تجاوز به کشور ما مرتکب شده، مستند سازی کنیم. رژیم اسرائیل و ایالات متحده باید بهدلیل نقض حقوق بینالملل، از جمله حقوق بشر و حقوق بشردوستانه، پاسخگو شوند.