سرمقاله

چیرگی بر نفوذ؛ شرط تحقق صلح مسلح / میثم قهوه‌چیان

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • نوآوری‌های دیجیتال و آینده نظام‌های پرداخت
  • ایرانسل: تغییر قیمت بسته‌های TD-LTE با هدف همانندسازی است
  • جشنواره آموزش‌های تخصصی آکادمی ایرانسل با تخفیف ویژه
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 48811  |  صفحه ۷ | ایران و جهان  |  تاریخ: 19 تیر 1404
    گروسی:
    مسئله هسته‌ای کشور توانمندی مانند ایران با زور حل‌ نمی‌شود
    مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با تاکید بر اینکه نمی‌توان مسئله برنامه هسته‌ای ایران را که کشوری بزرگ با ظرفیت‌های قابل توجه اقتصادی، صنعتی و فناوری است را با اقدام نظامی و متوسل شدن به شدت عمل حل‌وفصل کرد، بر همکاری آژانس با کشورهای اروپایی، آمریکا و چین برای پیدا کردن یک راهکاری با دوام دیپلماتیک برای این مسئله تاکید کرد.
    به گزارش ایسنا، «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گفت‌وگویی با رسانه لهستانی که روز چهارشنبه منتشر شده، به سوالاتی درباره برنامه هسته‌ای ایران پاسخ داد.
    گروسی در گفت‌وگو با پایگاه Rzeczpospolita در پاسخ به این سوال که «آیا با توجه تعلیق همکاری ایران با آژانس، ایران اکنون می‌تواند یک سلاح اتمی بسازد؟»، با اشاره به گزارش جانبدارانه خود درباره برنامه هسته‌ای ایران که زمینه‌ساز تجاوزگری رژیم صهیونیستی و آمریکا علیه ایران بود، گفت: ما در گزارشی پیش از جنگ ۱۲ روزه هشدار دادیم که ایران هیچ یک از فعالیت‌های هسته‌ای خود را گزارش نداده است. اما در عین حال، تاکید کردیم که هیچ شواهد موثقی نداریم که نشان دهد ایرانی‌ها سلاح اتمی در اختیار دارند.
    حمله نظامی متجاوزانه رژیم صهیونیستی به ایران در سحرگاه ۲۳ خرداد انجام شد. طی این حملات تاسیسات اتمی، مراکز نظامی و اماکن غیرنظامی از جمله مراکز درمانی، زندان اوین و محله‌های مسکونی هدف قرار گرفتند که موجب به شهادت رسیدن شماری از فرماندهان ارشد نظامی، دانشمندان هسته‌ای و شهروندان غیرنظامی شد.
    آمریکا دوم تیرماه با مداخله مستقیم در این درگیری سه تاسیسات هسته‌ای ایران در فردو، اصفهان و نطنز را با بمب‌های سنگرشکن هدف قرار داد. این تاسیسات آسیب زیادی دیده‌اند، اما افزایش سطح تشعشعات خارجی در آن‌ها گزارش نشده است.
    این حملات متجاوزانه به تمامیت ارضی و حاکمیت ملی ایران در میانه مذاکرات غیرمستقیم تهران-واشنگتن درباره توافقی در زمینه محدودسازی برنامه هسته‌ای ایران و لغو تحریم‌های ایران رخ داد. «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا فریبکارانه به وجود فرصتی برای دیپلماسی اشاره می‌کرد، درحالی که از برنامه رژیم صهیونیستی برای حمله به ایران اطلاع داشت و به حمایت کامل از آن اذعان کرد.
    ایران طی عملیات «وعده صادق ۳» و «بشارت فتح» به این حملات متجاوزانه پاسخ داد. درنهایت، حملات متجاوزانه به ایران با پیشنهاد آتش‌بس از سوی آمریکا در سوم تیرماه متوقف شد.
    گروسی در پاسخ به این سوال که آیا این ادعای «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی صحت دارد که گفته بود دلیل حمله متجاوزانه او این بود که «ایران تنها چند هفته با ساختن یک بمب اتمی فاصله داشت»، بیان کرد: وظیفه ما این است که واقعیت امر را احراز و ارائه کنیم. این که رهبران کشورها چگونه آن را تعبیر خواهند کرد، به خودشان بستگی دارد. من نمی‌خواهم آن را قضاوت کنم. این که ایران ممکن است یک سلاح اتمی دشته باشد و این که آن را در اختیار دارد، دو موضوع متفاوتند. اطلاعاتی که ما ارائه کردیم به دلیل این که نشان‌دهنده برخی احتمالات درباره ساختن بمبی اتمی بود، واقعا حساس بود. اما این تعیین‌ نمی‌کرد که قرار است از این ظرفیت استفاده شود. من یک دیپلمات و مردی صلح‌طلبم. باور دارم که راهکار همواره مذاکره است. اما این اتفاق نیفتاد.
    نگرانی‌های امنیتی اسرائیل را درک می‌کنم!
    او در پاسخ به این که «اگر ایران قصد ساختن بمب اتمی را داشت، با توجه به ظرفیتی که پیش از جنگ در اختیار آن بود، انجام گرفتن این اقدام چقدر زمان می‌برد؟»، مدعی شد: بحث چند ماه شاید هم بیشتر مطرح بود. اول از همه، ایرانی‌ها باید اورانیوم غنی‌شده را به فلز تبدیل کنند که آن را انجام نداده بودند. دوم این که باید طیف کاملی از سامانه‌های بسیار پیچیده مانند جرقه‌زنی ساخته شود که به اندازه کافی برای جای گرفتن در کلاهک هسته‌ای کوچک باشد. به همین دلیل است که کشورهایی که موشک‌های هسته‌ای ساخته‌اند، همیشه آن را آزمایش می‌کنند.
    مدیرکل آژانس در پاسخ به این که «آیا از نظر او این مسئله را باید از طریق مذاکرات حل‌وفصل کرد یا با اعمال قدرت؟»، گفت: من اول از همه به عنوان مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و صرفا با تحلیل فنی مبتنی بر واقعیات این موضوع را بیان می‌کنم؛ نباید فراموش کنیم که ایران کشوری بسیار بزرگ با اقتصادی جدی وظرفیت‌های صنعتی و توانمندی‌های قابل توجه در حوزه فناوری است. نمی‌توان تمامی این‌ها را با اقدام نظامی از بین برد.