سرمقاله

آزمون روابط تهران-پکن ‪/‬ جلال خوش‌چهره

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • حضور ایرانسل در تلکام ۱۴۰۳ با شعار جریانی به سوی هوشمندی
  • آغاز طرح زمستانی «ایرانسل‌من»
  • بسته تخفیفی ایرانسل به مناسبت روز مادر و روز پدر
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 5138  |  صفحه ۶ | حوادث  |  تاریخ: 26 بهمن 1401
    ایران جزو ۱۰ کشور حادثه‌خیز دنیا است
    جای خالی مدیریت و فرماندهی یکپارچه در بحران‌ها
    رئیس سابق دبیرخانه ستاد مدیریت بحران شهر تهران معتقد است که کشورمان در حوادث نیازمند مدیریت و فرماندهی یکپارچه است تا از این طریق دستورات و اوامر آن فرماندهی یکپارچه به طور دقیق اجرا شود.
    به گزارش ایسنا، هنگام وقوع بحران‌ها و حوادث همواره یکی از دغدغه‌ها و چالش‌های جدی نحوه هماهنگی و تعامل میان دستگاه‌های مختلف بوده است. چالشی که خلاء آن پس از وقوع زلزله در بم بیشتر خود را نشان داده و در نهایت منجر به ایجاد سازمان مدیریت بحران کشور شد. سازمانی که یکی از وظایف آن ایجاد هماهنگی میان دستگاه‌های مختلف برای امدادرسانی در هنگام زلزله است. با این وجود و در حالی که شرایط در مقایسه با سال‌های قبل تغییرات مثبت و قابل توجهی داشته است، همچنان برخی ناهماهنگی‌ها در امدادرسانی وجود دارد.
    این ناهماهنگی‌ها چندی پیش و پس از وقوع زلزله در شهرستان خوی مورد انتقاد رئیس جمعیت هلال احمر نیز قرار گرفت و سبب شد تا پیرحسین کولیوند در یک برنامه زنده تلویزیونی درباره آن اینطور بگوید:« اشکالات و خلاهایی که در مدیریت بحران پیش می‌آید، بیشتر آن بر می‌گردد به دخالت افراد غیرمسئول که منجر می‌شود تا مصوبات ستاد مدیریت بحران خدشه دار شود.» پیش از این قدرت‌اله محمدی، مدیرعامل سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهر تهران نیز به موضوع فرماندهی واحد در حوادث اشاره کرده و گفته بود:« پیشنهاد ما این است که یک سازمان واحد یا وزارتخانه عملیاتی برای شرایط اضطراری و حوادث ایجاد شود و دستگاه‌های مختلف مانند آتش‌نشانی و ... تحت فرمان آن فعالیت کنند.»
    اظهاراتی از این دست پیش از این نیز بارها از سوی مسئولان مختلف مرتبط با حوزه امدادونجات بیان شده است. در همین راستا نیز درباره الزامات مدیریت و فرماندهی یکپارچه در مواقع بحران با رئیس سابق دبیرخانه ستاد مدیریت بحران شهر تهران گفت‌وگو شده است. محسن نادی معتقد است که کشورمان در حوادث نیازمند مدیریت و فرماندهی یکپارچه است تا از این طریق دستورات و اوامر آن فرماندهی یکپارچه به طور دقیق اجرا شود.
    مدیریت یکپارچه و هماهنگی در برخورد با حوادث وجود ندارد
    او با بیان اینکه یکی از مشکلات مدیریت بحران کشور، این است که مدیریت یکپارچه و هماهنگی در برخورد با حوادث وجود ندارد، گفت:‌ روند طی شده در مدیریت بحران کشور روند رو به جلو و در حال پیشرفتی است، اما اگر نگاه نقادانه در این حوزه نداشته باشیم و نقص‌ها را جبران نکنیم این پیشرفت دچار خدشه خواهد شد.
    نادی که در حال حاضر به عنوان مشاور در سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران فعالیت دارد، با بیان اینکه کشور ایران جزو ۱۰ کشور حادثه خیز دنیا است تصریح کرد: بی توجهی به رویکرد پیشگیری در مدیریت بحران یکی از معایب مدیریت بحران است که خوشبختانه در قانون جدید بر آن تاکید شده است. پیشگیری ممکن است هزینه مختصری داشته باشد ولی سرمایه‌گذاری برای حفظ جان و مال مردم است و ضروری است که راهبردهای پیشگیرانه بیشتر از راهبردهای عملی مورد توجه قرار گیرد.
    رئیس سابق دبیرخانه ستاد مدیریت بحران شهر تهران در ادامه با بیان اینکه بهترین ظرفیت‌ها در مدیریت بحران استفاده از ظرفیت‌های مردمی است و برای استفاده از این ظرفیت باید برنامه‌ریزی درستی انجام شود، گفت: یکی از نقاط ضعف در بحث مدیریت بحران این است که ساز و کار جدی برای مشارکت مردم فراهم نشده است.
    او با بیان اینکه متاسفانه در حال حاضر در شهر تهران و کلانشهرها زیرساخت‌های شهری برای وقوع حوادث آماده نیست، گفت: ضروری است این مهم با جدیت دنبال شود، یکی از موارد موثر برای جدیت این موضوع تشکیل جلسات شورایعالی مدیریت بحران کشور است که از سال گذشته تاکنون برگزار نشده است.
    پیشنهاد احداث مرکز آموزش دائمی مدیریت بحران
    استاندار مازندران پیشنهاد داد که مرکز آموزش دائمی مدیریت بحران با هدف آموزش مدیران در ابتدای آغاز بکار خود در حوزه مدیریت بحران، تشکیل شود.
    به گزارش ایسنا، حسین‌پور در نخستین رویداد مدیریت بحران «ایران قوی ۱۴۰۱»، گفت: عنوانی که برای این همایش مطرح شده است متناسب با شعار سال است. بی تردید یکی از عنوان‌های مهمی که به عنوان حوادث در استان مازندران رخ می‌دهد و از آن به عنوان بحران یاد می‌شود آتش سوزی جنگل‌هاست. خوشبختانه توانسته‌ایم سه بالگرد را برای اطفاء حریق هماهنگ کنیم که این بالگردها به استان‌های گیلان و گلستان نیز ارائه خدمات خواهند داشت.
    وی افزود: در سال جاری شاهد کاهش ۷۰ درصدی وسعت آتش سوزی جنگل‌ها به واسطه استفاده از تکنولوژی و تجهیزات بوده‌ایم. بی تردید دانش بنیان کردن امکانات و تجهیزات در حوزه مدیریت بحران از اهمیت بسزایی برخوردار است.
    استاندار مازندران تاکید کرد: در روزهای اخیر شاهد افتتاح ۵۴ پروژه مدیریت بحران با اعتبار ۲۰۰ میلیارد تومان در سطح استان مازندران بودیم. چهار موضوع جنگل سوزی، سیل، ترافیک‌های بحرانی در مسیر ورودی به استان در پیک تعطیلات و زلزله از بحران‌های مربوط به استان مازندران است. ظرف یک سال گذشته که مسئولیت بر عهده داشتم چهار خلاء در مدیریت بحران را شاهد بودم. بر همین اساس پیشنهاد می‌کنم مرکز آموزش دائمی توسط ستاد مدیریت بحران کشور احداث شود و هر مسئول و مدیری ۱۰ تا ۱۵ واحد در حیطه مدیریت بحران در ابتدای کار خود آموزش ببیند. قطعا در مازندران این آمادگی وجود دارد که این مرکز در اختیار ستاد مدیریت بحران قرار بگیرد.
    وی ادامه داد: امروز در سیستم آموزشی و دانشگاه‌ها در دنیا مدیریت بحران سهم ویژه‌ای دارد ولی در مراکز آموزشی ما این موضوع کمی ضعیف است که باید تقویت شود. همچنین باید سامانه‌ای توسط ستاد مدیریت بحران کشور ایجاد شود که تمام امکانات در استان‌ها در این سامانه ثبت شود تا در حوادث با بهره گیری از این سامانه قابلیت انتقال پیام با دستگاه‌هایی که امکانات را در اختیار دارند، فراهم شود.
    مدیریت بحران مدیریتی پیچیده و چند وجهی است
    همچنین وزیر کشور با تاکید بر لزوم بهره گیری از مهارت‌های انسانی، تجهیزات بروز و ارتقاء نرم افزار برای مدیریت بحران گفت: مدیریت بحران مدیریتی پیچیده و چند وجهی است.
    به گزارش ایسنا، احمد وحیدی در نخستین رویداد مدیریت بحران «ایران قوی ۱۴۰۱» با تاکید بر لزوم تصمیم گیری‌های فوری و حضور بلادرنگ در بحران‌ها، گفت: حضور در بحران‌ها حضوری ایثارگرانه و بلادرنگ است. کلمه مدیریت بحران خود نشان دهنده موارد متعددی است که باید در مدیریت بحران مورد توجه قرار گیرد. در حقیقت مدیریت بحران یک نوع از مدیریت راهبردی است که با توجه به ویژگی‌های خاص مد نظر قرار می‌گیرد.
    وی ادامه داد: ما باید بیش از همه برای وقایع آمادگی داشته باشیم. با توجه به وقوع زلزله در کشورهای سوریه و ترکیه مراتب تسلیت خود را به مردم مسلمان ترکیه و سوریه اعلام می‌کنم. حادثه تلخی که روی داده و موجب تأسف همه شده است.
    وزیر کشور افزود: وقایعی همچون زلزله هم تأسف را به همراه دارد و هم هشداری به ما می‌دهد که بیش از پیش خود را آماده کنیم. باید نگاهی رشد یابنده به ابعاد مختلف حوادث داشته باشیم و مهارت‌های انسانی، تجهیزات و نرم افزاری را در جهت مقابله با حوادث ارتقاء دهیم. بی تردید بحران پدیده‌ای چند جانبه است و ابعاد مختلف فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و ... را در بر می‌گیرد. بر همین اساس مدیریت پیچیده و چند جانبه‌ای را می‌طلبد.
    وی با تاکید بر اینکه در حوادثی که در کشورمان به وقوع می‌پیوندد دستگاه‌ها، گروه‌های مردمی و نهادها حضور سریعی دارند، افزود: در حوادث تمام کشور بسیج می‌شود و این ظرفیت بزرگی است و می‌توان گفت که به صورت اختصاصی در نظام جمهوری اسلامی ایران اتفاق می‌افتد و این حضور نشان دهنده توجه مسئولین به موضوع مدیریت بحران و حوادثی است که اتفاق می‌افتد.
    وحیدی با اشاره به وقوع زلزله در هرمزگان، آذربایجان غربی و سیل، سرمازدگی و فرونشست، گفت: این حوادث اخیرا در کشور ما رخ داده و پرداختن به آنها نگاه علمی قوی و حضور همه جانبه و هماهنگی را می‌طلبید که خوشبختانه این موارد به وقوع پیوسته است. در زلزله اخیر جمهوری اسلامی ایران در مدت اندکی نیازهای اولیه همچون آب، برق و گاز را وصل کرد و در مرحله بعد به موضوع اسکان پرداخت. خوشبختانه در حال حاضر سندهای ملی در کنار سندهای استانی به عنوان مقدمات و زیربنای موضوع مدیریت بحران به تصویب رسیده است. امیدواریم این رویداد نیز بتواند به لحاظ علمی و عملی ما را برای رویارویی بهتر در حوادث پیش رو آماده کند.