سرمقاله

حقوق مصرف کننده از خیال تا واقعیت ‪/‬ آرین احمدی

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • اعلام بسته تخفیفی ایرانسل به مناسبت عید فطر
  • پخش تازه‌ترین تاک‌شوی تولیدی ویستامدیا در شبکه نمایش خانگی
  • اعلام جوایز سومین جشنواره رساله برتر مهندسی برق با حمایت ایرانسل
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 5979  |  صفحه ۳ | جامعه  |  تاریخ: 11 اسفند 1401
    مسمویت و حمله به مدارس و دانش آموزان با شدت بیشتر ادامه یافت
    مدارس زیر ضرب حمله سمی
    مسمومیت سریالی دختران دانش‌آموز که طی هفته های اخیر از مدارس قم آغاز شده و در بروجرد و چند شهر دیگر نیز گزارش شد.
    پس از قم و بروجرد و برخی شهرهای دیگر، روز سه شنبه تصاویر و خبرهای مسمویت دختران دانش آموز در پردیس منتشر شد و روز چهارشنبه نیز ابتدا از دو دبیرستان دخترانه یکی در تهرانسر (غرب تهران) و دیگری دبیرستان دخترانه سیاوش زرازوند در منطقه نارمک (شرق تهران) خبر مسمومیت دختران دانش آموز منتشر شد و نیروهای اورژانس به محل اعزام شدند و سپس این روند بال افزایش تعداد مدارس گسترش یافت.
    روز چهارشنبه به تهران رسید و در ادامه ماجرای مسمومیت‌های سریالی دانش آموزان، صبح امروز تعدادی از دانش‌آموزان دبیرستان دخترانه‌ای در تهرانسر دچار مسمومیت شدند. به گزارش فارس، والدین دانش آموزان انتشار نوعی اسپری در مدرسه را دلیل مسمومیت دانش آموزان عنوان کرده‌اند. گفتنی است هم اکنون نیرو‌های اورژانس به محل اعزام شده‌اند.
     کمی پس از این خبر نیز گفته شد که دانش‌آموزان دختر یک دبیرستان دیگر در تهرانپارس دچار مسمومیت شدند. 
    گفته می‌شود که دانش‌آموزان دبیرستان امت در منطقه ۴ تهران صدایی شبیه ترکیدن بمب از راهرو شنیده و بعد بویی را استشمام کرده‌اند. مدیر مدرسه البته گفته که این صدا مربوط به یکی از کلاس‌ها بوده که دانش‌آموزان برای همکلاسیشان تولد گرفته‌بودند. 
    گفته می‌شود که دانش‌آموزان دبیرستان امت در منطقه ۴ تهران صدایی شبیه ترکیدن بمب از راهرو شنیده و بعد بویی را استشمام کرده‌اند.
    مدیر مدرسه البته گفته که این صدا مربوط به یکی از کلاس‌ها بوده که دانش‌آموزان برای همکلاسیشان تولد گرفته‌بودند.
    این سخنان البته در حالی بیان می شود که عمدی بودن مسمومیت های دانش آموزان مدارس دخترانه در برخی شهرهای کشور از سوی وزارت بهداشت و نمایندگان مجلس تایید شد؛ مسئولان مربوطه هیچ توضیح روشنی درباره این مسمومیت‌ها ارائه نکرده اند و شواهد نیز نشان می دهد که هیچ اقدام محافظتی و کنترلی نیز برای حفاظت از مدارس صورت نگرفته است.
    در همین حال نوری وزیر آموزش و پرورش خبر داد که در جلسه امروز هیات دولت تصمیم گرفته شد تا در مورد مسمومیت سریالی دانش‌آموزان با محوریت وزارت کشور جلسه‌ای تشکیل و اطلاع‌رسانی صورت بگیرد.
    یوسف نوری وزیر آموزش و پرورش در حاشیه جلسه امروز هیات دولت در جمع خبرنگاران اظهار داشت: به دلیل اینکه این موضوع بین بخشی است، در دولت تصمیم بر این شد که با محوریت وزارت کشور جلسه‌ای تشکیل و اطلاع رسانی صورت گیرد. وی خاطرنشان کرد: در مورد اینکه این موضوع سیاسی است، چیزی نمی‌دانم و در جلسه امروز قرار بر این شد تا موضوع بررسی شود.
    منادی، رئیس کمیسیون آموزش مجلس نیز در همین باره گفت: بر اساس نتیجه آزمایش‌های وزارت بهداشت، گاز N۲ در سم منتشرشده در مدارس قم وجود داشت.
    حدود ۱۰۰ روز از بروز مسمومیت‌های زنجیره‌ای دانش‌آموزان در مدارس مختلف می‌گذرد؛ مسمومیت‌هایی که از مدارس دخترانه قم آغاز شد و دامنه آن به شهرهای دیگری چون بروجرد و شهرهای دیگر رسیده است. امروز نیز والدین از مسمومیت فرزندان‌شان در مدرسه‌ای در محله تهرانسر خبر می‌دهند. به گزارش ایسنا، استنشاق گازی با منشاء نامعلوم تا کنون در حدود ۵۰ مدرسه تکرار و بالغ بر ۳۵۰ دانش‌آموز را گرفتار خود کرده است.  بروز علائم مشکوک به مسمومیت اعم از بی‌حالی، ضعف، مشکلات تنفسی، گرفتگی عضلانی و ... دانش‌آموزانی از شهرهای مختلف را در روزهای ۹ آذر، ۲۲ آذر، ۸ بهمن، ۱۲ بهمن، ۱۶ بهمن، ۱۷ بهمن، ۲۳ بهمن، ۲ اسفند، ۳ اسفند، ۶ اسفند، ۷ اسفند و ۹ اسفند راهی بیمارستان کرده است.
    در حالی بروز مسمومیت‌های گروهیِ دانش‌آموزان در استان قم موجب نگرانی خانواده‌ها شده بود و حتی در هفته‌های ابتدایی مدارس این استان چند روزی تعطیل شدند تا به موضوع رسیدگی شود، اما با تداوم اتفاقات مذکور و نرسیدن به نتیجه مشخص، موضوع ابعاد ملی پیدا کرد و از نمایندگان مجلس گرفته تا اعضای کابینه دولت، دادستانی و فراجا اظهاراتی در این زمینه مطرح و از بررسی موضوع به صورت ویژه خبر دادند.
    در این میان مواردی چون ماندگاری علائم، فلج شدن یا مرگ دانش آموزان نیز نقل می شد که به نگرانی خانواده‌ها دامن زده بود که وزیر آموزش و پرورش در روز  ۲۶ بهمن ماه این شایعات را رد کرد و گفت که «شایعات موج‌های رسانه‌ای خارج از کشور در این موضوع نگرانی برخی خانواده‌ها را به همراه داشت. در این خصوص تلفات جانی نداشتیم، اما برخی شایعه کرده‌اند که دانش‌آموزان فوت کرده‌اند یا دچار عوارضی همچون فلجی شده‌اند که این شایعات تکذیب می‌شود. هیچ دانش‌آموزی در این ماجرا فوت نکرده است. برخی خانواده‌ها نیز به علت انتشار شایعات نگران عواقب و اثرات بعدی مسمومیت و استشمام بو بودند که این موضوع هم رد شده است».
    در ۱۰ روز گذشته مسمومیت دانش‌آموزان، یکی از موضوعات پررنگ خبری در رسانه‌ها بود و دستگاه‌های بسیاری از ورود به موضوع برای رسیدگی‌های بیشتر خبر دادند.
    وزارت بهداشت پیگیر مسمومیت دانش‌آموزان است
    وزیر آموزش و پرورش، در روز هشتم اسفندماه درپاسخ به سوال خبرنگاران درباره مسمومیت‌ها به این جمله بسنده کرد که «وزارت بهداشت پیگیر آن هستند و نتیجه را از طریق رسانه‌ها اعلام خواهند کرد.» در هفته پایانی بهمن ماه، وزیر بهداشت که به عنوان نماینده دولت راهی استان قم شد و در آنجا از تشکیل کارگروهی ویژه برای تعیین منشا و علت بروز مسمومیت‌های مذکور خبر داده بود، در نهایت در روز نهم اسفندماه نتایج بررسی‌های خود را اعلام کرد و در این باره گفت که «سم بسیار خفیفی باعث مسمومیت خفیف در دانش آموزان شده که البته عوارضی ایجاد نکرده است و جزئیات نوع سم و عوارض احتمالی بعدی آن، در آینده منتشر می‌شود.»
    وی این را هم گفته است که «بررسی  اینکه سم از کجا می‌آید و... در حد وزارت بهداشت نیست. اظهارات در مورد عمدی بودن آن نیز به عهده ما نیست.  درمان این مشکل انجام می‌شود و تاکنون عارضه خاصی نداشته است.»
    دادستان کل کشور: دستگاه اطلاعاتی و امنیتی به موضوع ورود پیدا کردند
    حجت‌الاسلام والمسلمین محمدجعفر منتظری، دادستان کل کشور در روز اول اسفندماه در این باره گفت: «با توجه به اینکه در بازه زمانی یک تا دو ماه شاهد حوادث مشابهی بودیم، احتمال دادیم عواملی در این عرصه اقداماتی انجام داده باشند. هر سه گزینه به نظر من رسید که یا قصور در آن است یا تقصیر هست یا ممکن است تعمدی در این موضوع باشد. دستگاه اطلاعاتی و امنیتی و دادستانی قم به این موضوع ورود پیدا کردند تا اگر عواملی در این کار موثر بوده هر چه زودتر شناسایی شوند و نگرانی خانواده‌ها برطرف شود.»
    سم استفاده شده از سموم جنگی نیست  
    علیرضا منادی، رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی در روز هفتم اسفند ماه با بیان اینکه «معاون وزیر بهداشت عمدی بودن مسمومیت دانش آموزان دختر را در قم تایید کرد که این خبر خوبی نبود؛ کمیسیون آموزش از ابتدا پیگیر این ماجرا بود و مساله را از وزرای مربوط و دستگاه‌های اطلاعاتی پیگیری می‌کرد.» گفته است: «طبق اخبار رسیده سم استفاده شده از سموم جنگی نیست که خطر بالایی داشته باشد اما همین که اراده و فکر پلیدی پشت ماجرا بوده که بچه‌های این سرزمین به خصوص دختران مان را از آموزش بازدارند خطر مهمی است و خبر بسیار بدی محسوب می‌شود باید تلاش کنیم تا ریشه‌ها را پیدا کنیم.»
    برخی بدنبال مختل کردن آموزش دختران در مدارس هستند 
    وی همچنین اضافه کرده است: «در ماجرای اغتشاشات اخیر عده‌ای به دلیل مصالح شخصی و سیاست‌های خود در دنیا سعی کردند به نام حمایت از دختران جامعه ما موضوع را گسترش دهند که این اغتشاشات تازه به پایان رسیده، ممکن است برخی از آن جبهه که نتوانستند برای ما مشکل ایجاد کنند در اینجا پیگیر مساله باشند تا آموزش دختران را در مدارس مختل کنند. کشور ما به شدت برای جایگاه بانوان ارزش قائل است به طوری که بیش از ۵۵ درصد از دانش آموزان ما دختر هستند و از ۱۰۰ هزار استاد دانشگاه ۳۸ تا ۴۰ هزار نفر خانم هستند. زنان ایرانی منشاء اثرات مهم و دانشمندان بزرگ و فرهیختگان و ادیبان و هنرمندان و اساتید زیادی هستند.» حجت الاسلام محمد مصدق، معاون اول قوه قضائیه هشتم اسفندماه در این باره گفت: «دادستان قم به جد پیگیر است، البته تا این لحظه به نتیجه خاصی نرسیده‌اند.»
    تشکیل کمیته‌ای حقیقت یاب برای پیگیری مسمومیت سریالی دانش آموزان
    همچنین جلال رشیدی کوچی، رئیس کمیته امنیت کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در روز هشتم اسفندماه از تشکیل کمیته‌ای حقیقت یاب در کمیسیون امور داخلی کشور به منظور پیگیری مسمومیت سریالی دانش آموزان در قم و چندین استان دیگر خبر داد.
    سخنگوی کمیسیون بهداشت مجلس:  علت دقیق مشخص نشده 
    در روز نهم اسفندماه، جلسه مشترک دو کمیسیون بهداشت و آموزش نیز با حضور وزرای بهداشت و آموزش و پرورش، نماینده وزارت اطلاعات و نمایندگان قم و بروجرد برای بررسی موضوع مسمومیت دانش‌آموزان تشکیل شد و زهرا شیخی، سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی در این باره گفته است: « رئیس دانشگاه علوم پزشکی قم گزارشی از بررسی‌ها و تعداد مراجعه‌کنندگان ناشی از مسمومیت ارائه کردند، طبق گزارشات اعلام شده، دانش‌آموزان دچار مسمومیت خفیف با ماهیت سموم گازی شده‌اند که اثرات آن معمولا از ۱۵ تا ۴۵ دقیقه باقی می‌ماند و پایدار نیست و بعد از دقایقی اثرش از بین می‌رود. پس در این‌که مسمومیت اتفاق افتاده، حرفی نیست اما هنوز علت دقیق آن بر اساس گزارشات مشخص نشده است.»
    وی اضافه کرده است که « گزارش وزارت بهداشت به لحاظ علمی قابل تامل است و هنوز جای کار دقیق علمی دارد، ولیکن گزارش سایر دستگاه‌ها هنوز اقناع کننده نیست. در هر حال بررسی‌ها ادامه دارد و مجلس شورای اسلامی پیگیر است، چون برای ما جان دانش‌آموزان از همه چیز مهم‌تر است.»
    رادان:  در حال شناسایی مظنونین احتمالی هستیم
    همچنین  سردار احمدرضا رادان، فرمانده فراجا از ورود پلیس به این موضوع خبر داده و گفته است که «تلاش و تحقیقات زیادی ازسوی پلیس و دیگر دستگاه‌ها در این زمینه انجام شده که منشاء و کانون این موضوع کشف شود و همکاران من در سازمان اطلاعات فراجا و دیگر بخش‌های انتظامی و همینطور دستگاه‌های دیگر در حال بررسی این موضوع و رسیدگی به پرونده هستند که امیدواریم بتوانیم به جای خوبی برسیم. هنوز فردی را در این پرونده دستگیر نکردیم و درحال شناسایی مظنونین احتمالی هستیم.»وی در ادامه این را هم گفته است که «همه دستگاه‌ها در حال تلاش هستیم تا مردم را از این نگرانی که برایشان ایجاد شده است، خارج کنیم، من مطمئن هستم که پیگیری‌های ما و دیگر بخش‌ها در این خصوص به نتیجه خواهد رسید. در حال حاضر اولویت ما یافتن منشاء این پرونده است و تا آن زمان درباره عمدی یا غیرعمدی بودن آن قضاوتی نخواهیم کرد.»
    تکرار مسمومیت‌ دانش آموزان در مدارس تهرانسر و نارمک تهران صبح امروز 
    به گزارش ایسنا، علی‌رغم شدت گرفتن پیگیری‌ها از سوی دستگاه‌ها و نهادهای مربوطه در زمینه مسمومیت‌های دختران، در هفته‌های گذشته ابهامات، سوالات و شایعات بسیاری در اذهان مردم شکل گرفته و خانواده‌های بسیاری را نگران کرده است. در این میان اخبار غیررسمی از تکرار این حادثه در مدارس دیگری در منطقه تهرانسرو نارمک تهران در روز جاری بر نگرانی‌ها افزوده است. والدین اطلاع دادند که به دلیل مسمومیت فرزندان‌شان به مدرسه فراخوانده شدند. ایسنا به جهت کسب اطلاعات رسمی از طریق دستگاه‌های مربوطه پیگیر این حوادث است تا ابعاد بیشتر این ماجرا مشخص شود.
    در همین حال دیروز فارس مدعی شد که ۳ نفر در رابطه با مسمومیت‌های مدارس بازداشت شده اند و البته در گفت و گو با یک منبع آگاه نیز این خبرگزاری تصریح کرد که احتمال خرابکاری توسط شبکه نفاق را وجود دارد.
    هم چنین وزیر آموزش و پرورش با اشاره به مسمویت‌های زنجیره‌ای در مدارس دخترانه در برخی از شهرهای کشور، گفت: درمورد این موضوع که مربوط به چندین دستگاه است، امروز در حیاط دولت تصمیم گرفته شد و مسأله با محوریت وزیر کشور، ظرف امروز تا شنبه - ۱۳ اسفند - اطلاع‌رسانی خواهد شد.