سرمقاله

حقوق مصرف کننده از خیال تا واقعیت ‪/‬ آرین احمدی

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • اعلام تعرفه‌های تخفیفی ایرانسل ویژه حج
  • آغاز نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۴ با حضور ایرانسل
  • گام بلند برای جهش تولید با برات الکترونیک/ سککوک ابزار موثر زنجیره تامین مالی
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 6001  |  صفحه ۶ | بازار و سرمایه  |  تاریخ: 11 اسفند 1401
    احتمال کاهش قیمت دلار در بازار
    ورود پتروشیمی‌ها به میدان ارز
    با توجه به سیاست دولت و بانک مرکزی در خصوص عرضه ارز شرکت‌های پتروشیمی در مرکز مبادلات، از دیروز ارز پتروشیمی‌ها وارد این مرکز شده و قیمت ارز در معاملات براساس عرضه و تقاضا تعیین می‌شود. به گزارش ایسنا، ‌ از روز 9 اسفندماه، عرضه ارز شرکت‌های پتروشیمی به‌ عنوان عرضه‌کنندگان ارزهای صادراتی و متقاضیان ارزهای مزبور از طریق حضور در تابلوی دوم بازار متشکل ارز و طلا (مرکز مبادلات) انجام می‌گیرد.گفتنی است؛ بهای ارزها در معاملات نیز به‌جای اعمال نرخ ثابت ۲۸۵۰۰ تومانی به‌ازای هر دلار، براساس میزان عرضه و تقاضا در بازار مذکور تعیین خواهد شد. «بازی ارزی» در حالی از روز یکشنبه وارد «میدان بانک مرکزی» شد که سرعت رشد قیمت دلار از دو هفته گذشته خیره کننده بود. به گزارش اقتصاد۲۴، قیمت دلار روز یکشنبه و زمانی که به ۶۰ هزار تومان رسیده بود با انتشار خبر سفر مدیرکل آژانس به ایران و چراغ سبز سران قوا برای تفویض اختیارات ویژه به بانک مرکزی سه کانال کاهش یافت تا دلار در کانال ۵۷ هزار تومانی متوقف شود.
    افسار دلار در دست بانک مرکزی است؟
    پیمان مولوی، اقتصاددان در پاسخ به سوال اقتصاد ۲۴ مبنی بر اینکه تاثیر اختیارات ویژه سران قوا به بانک مرکزی در بسامان کردن قیمت دلار و ارز چیست؟ گفت: نخست باید پرسید که آیا اختیارات بانک مرکزی باعث رشد اقتصادی در ایران می‌شود؟ آیا این اختیارات باعث برداشته شدن تحریم‌ها می‌شود؟ آیا باعث برداشتن ریسک‌های اقتصادی، سیاسی و کشوری می‌شود؟ وی ادامه داد: پاسخ منفی است. بانک مرکزی نهادی است که در سیاست گذاری پولی باید مستقل عمل می‌کرد که هیچگاه تاکنون مستقل عمل نکرده و افزایش نرخ بهره را باید انجام می‌داد که انجام نداده است.
    سه ضلعی مهم در بازار دلار و ارز
    این فعال سرمایه‌گذاری به اقتصاد ۲۴ گفت: اگر بانک مرکزی می‌خواهد این کار را انجام بدهد و مستقل حرکت کند که مثبت است. مولوی با بیان اینکه نخست باید مشخص شود که دلیل رشد دلار چیست، ادامه داد: آنچه باعث جهش قیمت دلار شده، تورم است و دلیل تورم نیز عدم رشد اقتصادی بالا و خلق شدید نقدینگی و کسری بودجه است. این اقتصاددان گفت: به جای اینکه اختیارات تام به بانک مرکزی بدهند، باید اختیار تام داده شود که ریسک‌های تحریم از روی اقتصاد ایران به کلی برداشته شود و ایران به مدار یک کشور نرمال برگردد و بتواند رشد اقتصادی داشته باشد.به گفته مولوی، بانک مرکزی بدون رشد اقتصادی هیچگاه نمی‌تواند ارزش ریال را حفظ کند و با ادامه روند فعلیِ عدم رشد اقتصادی بالا و خلق نقدینگی شدید، کاهش ارزش ریال حتمی و قطعی است. این اقتصاددان با اشاره به اینکه متوسط قیمت دلار نهایتا در سال ۱۴۰۱ و در ۳۶۵ روز سال، نزدیک به ۳۵ هزار تومان می‌توانست باشد، به اقتصاد ۲۴ گفت: با دلار ۵۰ تا ۶۰ هزار تومان متوسط قیمت دلار در سال جاری به ۳۵ هزار تومان نیز خواهد رسید.
    بی‌خبری تیم اقتصادی از شوک‌های ارزی؟
    وی با هشدار نسبت به روند ادامه دار جهش قیمت دلار گفت: با ادامه روند فعلی تورم و خلق نقدینگی شدید باز هم شاهد جهش‌های ارزی خواهیم بود. باز آن زمان نگوییم شوک شدیم، خبر نداشتیم، جهش قیمت دلار به دلیل تحریم‌ها بوده، کار دیگران و عده‌ای خاص و کانال‌های تلگرامی استانبولی بوده و... بلکه باید گزارش‌های واقعی به مردم داده شود. مولوی معتقد است: متهم اصلی صعود قیمت دلار عدم رشد اقتصادی و تورم است که بانک مرکزی خود طلایه دار چاپ پول بوده است و تا زمانی که تورم هست، رشد دلار و کاهش ارزش ریال ادامه دارد. به گفته این اقتصاددان، اگر برجام به سرانجام برسد و باعث رشد اقتصادی شود حتما روی نرخ دلار تاثیرگذار است؛ اما به این معنی نیست که قیمت دلار عجیب و غریب کاهش یابد، بلکه تنها کاهش ارزش ریال کُندتر می‌شود.