سرمقاله

آثار روانی تورم / کیکاوس پورایوبی

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • مالیات خرید و فروش بیت کوین در ایران
  • پارک کوهستان کرمانشاه کجاست؟ کرمانشاه زیر پای شما
  • بهترین روش یادگیری زبان کدام است؟
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 6156  |  صفحه ۹ | بازار و سرمایه  |  تاریخ: 14 اسفند 1401
    بازار گوشی‌های تلفن همراه از همیشه آشفته‌تر است
    موبایل‌های نجومی
    قیمت لوازم یدکی و تعمیرات موبایل در شرایط فعلی با خرید موبیال در سال ۹۷ در برخی موارد یکسان است. به گزارش فراز ، قیمت لوازم یدکی و تجهیزات گوشی‌های هوشمند روز به روز در حال افزایش است. قیمت لوازم یدکی، دستمزد تعمیرکار و واسطه‌هایی که گوشی را از مشتری گرفته و به تعمیرکاران حرفه‌ای می‌سپارند، روزبه روز در حال گران‌تر شدن است. قیمت تعمیر برخی گوشی‌ها از قیمت خرید موبایل در سال ۹۷ نیز گران‌تر است. هزینه‌ای که امروز برای تعمیر موبایل می‌پردازید با قیمت موبایل در سال ۹۷ مساوی است. از سویی دیگر قیمت گوشی‌های هوشمند به حدی گران شده که بیشتر مردم ترجیح می‌دهند موبایل خودرا تعمیر کنند. کمتر کسی از طبقه متوسط می‌تواند مانند سال‌های گذشته گوشی خود را به روز کرده وتعویض کند. در بیشتر مواقع مردم ترجیح می‌دهند گوشی خود را به دست تعمیرکار بسپارند تا هزینه کلان برای خرید گوشی جدید بدهند. این در حالی است که به گزارش خبرآنلاین نیز انجمن واردکنندگان موبایل به تازگی خواستار آن شده که «تا از این پس به هیچ‌وجه ارز نیمایی به واردات موبایل اختصاص نیابد و منشا تامین ارز واردات این محصولات، به سامانه جدید بانک مرکزی و گروه کالایی ۲۶ تغییر کند.»
    واردات کاهش یافت و قطعات جانبی گران شد
    قیمت ارز این منشا درخواستی، اکنون حدود ۳۸ هزار و ۵۰۰ تومان است و با ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی نیما اختلاف قابل‌توجهی دارد. این در حالی است که اکنون تمام رده‌های موبایل- چه زیر ۶۰۰ و چه بالای ۶۰۰ دلار- همگی با قیمتی در حدود معادل ارز بازار آزاد به فروش می‌رسند، بنابراین انجمن واردکنندگان موبایل «اختصاص این ارز را مفسده‌زا» دانسته و می‌گوید: این ارز «هیچ مزیتی برای مصرف‌کننده نهایی ایجاد نمی‌کند.»
    مشخص نیست این انجمن چرا به جای درخواست رسیدگی به قیمت فروش گوشی‌های ‌میان‌رده در بازار و برخورد با گران‌فروشان، خواستار توقف تخصیص ارز نیما برای واردات موبایل شده و صرف تغییر منشا تامین ارز، چگونه قرار است جلوی گران‌فروشی را بگیرد؟
    اما شواهد زیادی وجود دارد که نشان می‌دهد همزمان با افزایش نجومی قیمت گوشی‌های موبایل موسوم به پرچمدار در بازار که با ممنوعیت عجیب و غریب رجیستری و واردات گوشی آیفون 14 به اوج خود رسیده، حالا دیگر گوشی‌های میان رده و رده پایین بازار هم که با ارز رانتی سامانه نیما وارد شده‌اند، ده‌ها برابر قیمت واقعی عرضه می‌شوند. اتفاقات بازار موبایل آنچنان عجیب شده که فعالان بازار از فضای رانتی به وجود آمده می‌گویند. فضایی که چرخه‌ای از واردکنندگان، واسطه‌ها و دلالان و البته فروشندگان را در بر می‌گیرد و سودهای هنگفتی دارد.
    کما این که تا انتهای سال 1400 تقریبا همه شرکت‌ها قادر بودند هر گوشی موبایلی را به هر قیمتی حتی بالای 600 دلار با ارز نیمایی وارد کنند. اما تقریبا از اردیبهشت‌ماه امسال و همزمان با افزایش دشواری‌های تامین ارز برای بانک مرکزی، واردات موبایل بالای 600 دلار با ارز نیمایی متوقف شد و به تالار دوم نیمایی یعنی معادل تقریبی قیمت آزاد ارز منتقل شد. اما واردکنندگان از این موضوع استقبال نکردند و میزان واردات در پی این تصمیم به‌ شدت افت کرد.
    شواهد افت واردات پس از این تصمیم را می‌توان در آمارهای موجود کاملا دید. سال گذشته بالغ بر 4.1 میلیارد دلار گوشی تلفن همراه وارد کشور شد و در صدر لیست واردات قرار داشت. اما در 10 ماه ابتدایی سال جاری این رقم به حدود 3.3 میلیارد دلار کاهش یافت. اما اتفاق دوم در میانه تابستان افتاده است. اواسط تابستان امسال و با تغییر تعرفه‌ جهانی موبایل، واردکنندگان موبایل در یک بازه زمانی، دست به ثبت سفارش موبایل بالای 600 دلار زده و از سامانه نیما، ارز ارزان‌قیمت گرفتند. اما سازمان توسعه تجارت و بانک مرکزی متوجه این موضوع شده و واردکنندگانی را که موبایل بالای ۶۰۰ وارد کرده بودند را جریمه و تعلیق کردند. این شرکت‌های واردکننده حدود 45 روز در تعلیق باقی ماندند و بعد از این تعلیق، بسیاری از این شرکت‌ها ثبت سفارش موبایل بالای 600 دلار را ابطال کردند، اما نکته در این است که هنوز برخی واردکنندگان موبایل بالای 600 دلار با ارز نیمایی ثبت سفارش می‌کنند . این در حالی است که شکاف کنونی میان نرخ بازار آزاد و سامانه نیما شرایطی را به وجود آورده که سود دوبرابر برای این دسته از واردکنندگان در پی داشته است.
    قیمت لوازم یدکی موبایل‌های سامسونگ و آیفون
    گوشی‌های سامسونگ و آیفون بیشترین طرفدار را در میان کاربران ایرانی دارند اما قیمت گوشی‌های جدید بسیار گران شده است. از طرفی دیگر قیمت لوازم یدکی هم گران شده و هم مشخص نیست لوازم یدکی اصل است، دست دوم است یا جدید و سالم.
    به گزارش فراز، قیمت باتری موبایل سامسونگ ۱۴۳ هزارتومان است. باتری موبایل Apple iPhone 6s، ۳۶۰ هزار تومان است. باتری موبایل آیفون 4s ۱۵۰ هزار تومان است. قیمت باتری آیفون ۱۱ Pro ، در حدود ۶۳۰ هزار تومان است. باتری آیفون ۱۲ بیش از یک میلیون تومان است.
    ال سی دی Samsung Galaxy A70 SM-A705 در حدود ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان است. ال سی دی Samsung Galaxy J7 Prime2 SM-G611 ، ۵۰۰ هزار تومان است. ال سی دی  Samsung G985 Galaxy S20 Plus ، بیش از ۷ میلیون تومان است. ال سی دی نوت ۲۰ ، ۶ میلیون و ۲۰۰ هزارتومان است.
    قیمت تاچ و ال سی دی Apple iPhone 13 Pro Max، حدود ۸ میلیون تومان است. قیمت ال سی دی و تاچ آیفون ۱۱ حدود ۷ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان است.
    قیمت شارژرهای سامسونگ از ۱۰۰ هزار تومان تا ۳۰۰ هزارتومان است.
    قیمت دوربین پشت گوشی دوربین پشت سامسونگ گلکسی A705-GALAXY A70، ۲۵۰ هزار تومان است. دوربین جلو سامسونگ گلکسی A536 - GALAXY A53 ، ۱۲۰ هزار تومان است. دوربین پشت سامسونگ گلکسی A536-GALAXY A53، نیز به قیمت ۵۵۰ هزار تومان به فروش می‌رسد.
    قیمت دوربین گوشی آیفون ۱۳، ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است. قیمت آیفون ۱۱ پرومکس نیز ۲ میلیون و ۴۰۰ هزارتومان است.
    سال ۹۷ قیمت گران‌ترین مدل آیفون، آیفون ۱۱ حدود ۱۲ میلیون تومان بوده و قیمت آیفون ایکس در اردیبهشت ۹۷، ۹ میلیون تومان بوده است.
    در شهریورماه۹۷ نیز قیمت Samsung Galaxy S9 – 256، حدود ۱۱ میلیون و ۲۰۰ هزارتومان بوده که گران‌ترین مدل گوشی سامسونگ در آن سال محسوب می‌شده است.
    افزایش لحظه به لحظه قیمت لوازم یدکی
    فرهاد غنی‌زاده، رئیس اتحادیه فناوران گفت: در تلاطم عدم ثبات ارز سود و یا ضرر بی‌منطق خواهد بود و در هر صورت مصرف‌کننده بیش از همه متضرر می‌شود، اگر نرخ بالا برود قدرت خرید ندارد و اگر کاهش یابد ترس از خرید دارد، بنابراین عرضه و تقاضای بازار بهم می‌ریزد.
    او به ایلنا، درباره تاثیر نوسانات نرخ ارز بر تجهیزات و لوازم جانبی موبایل گفت: با توجه به اینکه تمام تجهیزات آی‌تی بیس واردات دارند اولین چیزی که روی آنها تاثیر دارد نرخ دلار است، دلاری که همراه با بی‌ثباتی باشد چه گران و چه ارزان شود یک نتیجه دارد و آن هم ضرر مصرف‌کننده و واردکننده است. در تلاطم عدم ثبات ارز سود و یا ضرر بی‌منطق خواهد بود و در هر صورت مصرف‌کننده بیش از همه متضرر می‌شود، اگر نرخ بالا برود قدرت خرید ندارد و اگر کاهش یابد ترس از خرید دارد، بنابراین عرضه و تقاضای بازار بهم می‌ریزد. 
    غنی‌زاده افزود: در 3 ماه گذشته دلار حدود 70 درصد روند افزایشی داشته است این نشان می‌دهد بازار کلپس کرده یعنی همه گیج شده و ترس دارند، مثلا بازرگان نگران است که کالایی را داشته و یا وارد کرده باشد اگر بفروشد قدرت جایگزینی دارد یا خیر. قدرت جایگزینی هم به چند فاکتور بستگی دارد مورد اول اینکه آیا دولت ارزی تخصیص می‌دهد که کالای وارداتی جایگزین شود، دوم اینکه وقتی دلار افزایش پیدا می‌کند و بخواهیم کالا را به نرخ روز بازار قیمت‌گذاری کنیم متهم به گران‌فروشی هستیم.
    رئیس اتحادیه فناوران در گفت‌وگو با ایلنا تصریح کرد: یک طرف تعزیرات و سازمان حمایت قرار دارد که روی فروشنده فشا وارد می‌کند و از طرف دولت، وزارت دارایی و وزارت صمت به کاستی فروشنده نگاه نمی‌کنند که آیا اگر با ارز تالار اول( دلار 28 هزار تومانی) و تالار دوم( دلار 43 هزار تومانی) جایگزین شود آیا سهمیه ارز خواهند داشت؟ آیا تخفیف خواهند داشت؟ آیا اگر اکنون ثبت سفارش کنند تا سال بعد تغییرات ایجاد می‌شود یا خیر؟ بعبارت دیگر در شرایط کنونی بازارگان گیج شده و این سردرگمی باعث تلاطم در بازار خواهد شد نتیجه هم برای مصرف‌کننده مطلوب نخواهد بود.
    او تاکید کرد: ما به عنوان بازرگان باید برای واردات برنامه‌ریزی کنیم با وندور، ساپلایر و یا فروشنگان تعهدی برای خرید و برنامه‌ریزی بودجه‌ای داریم که اکنون هیچ کدام را نمی‌توانیم لحاظ کنیم.
    غنی‌زاده گفت: اکنون تقاضای تجهیزات دو حالت دارد یکی اینکه مشتریان کلپس کرده و خرید نمی‌کنند، برخی نیز حالت هیجانی دارند که شروع به خرید کرده و پول را تبدیل به کالایی کنند که در واقع با ارز معامله می‌شود، این هم در حالت نرمال نیست یا سود خوبی حاصل یا کلا ضرر می‌کنند. او گفت: مشکل این است که تاکنون روند قیمت‌ها صعودی بوده و دلار به صورت مینیمم بین 50 تا 70 درصد در سال بالا می‌رود و افت مقطعی 5 تا 10 درصد دارد و بر پایه همین 5 درصد کاهش نرخ اعلام می‌کنند که دلار را کنترل کردیم و هیچ مشکلی وجود ندارد.
    رئیس اتحادیه فناوران بیان کرد: در شرایط امروز بازار  حباب نیز معنی خود را از دست داده است اکنون کالاهایی که وابسته به واردات و ارز هستند بیشتر دچار سردرگمی هستند و یقینا این نوسان در این بازار روی همه کالاها تاثیر داشت و قیمت‌ها را افزایش خواهد داد و اکنون اما دیگر نه خرید موبایل مقرون به صرفه است و نه تعمیر آن. از طرفی دیگر حتی اگر کاربران توان مالی برای خرید موبایل نداشته باشند و به تعمیر آن بپردازند، مشخص نیست تعمیرکار لوازم یدکی اصل و نو استفاده کند یا استوک و فیک.