سرمقاله

رضا پهلوی و کودتای ۲۸ مرداد؟ ‪/‬ محمدعلی وکیلی

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • مالیات خرید و فروش بیت کوین در ایران
  • پارک کوهستان کرمانشاه کجاست؟ کرمانشاه زیر پای شما
  • بهترین روش یادگیری زبان کدام است؟
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 6377  |  صفحه ۴ | فرهنگ و هنر  |  تاریخ: 19 اسفند 1401
    سیاستمداری که ماسک از چهره سلبریتی‌ها برداشت
    سعید ابوطالب، مستندساز، سیاستمدار و این روزها مرد اول رئالیتی‌شوهای ایرانی؛ کارگردانی که توانست با تولید برنامه‌ای مانند «شام ایرانی» و سپس مسابقات استدلالی ـ استنتاجی از جنس «شب‌های مافیا»، «پدرخوانده»، «ارتش سری» و در آینده‌ای نزدیک «زد»، بسیاری از بازیگران و چهره‌های عالم هنر و ورزش را مقابل دوربین خود بیاورد و چهره واقعی آنها را برای مخاطب عیان کند.
    به گزارش ایسنا، سعید ابوطالب مدت مدیدی است که به سمت تولید ساختار رئالیتی شو برای تلویزیون و شبکه نمایش خانگی رفته است. او چند سالی است عمده فعالیتش را روی ساخت پروژه هایی مرتبط با بازی های استدلالی گذاشته و البته در این مسیر، هم موفقیت مالی کسب کرده و هم دچار حاشیه های بسیاری شده است. او اخیرا با ساخت «شب های مافیا» و به دنبال آن «پدرخوانده» و «ارتش سری» به عنوان یکی از پرکارترین ها در شبکه نمایش خانگی در سال ۱۴۰۱ شناخته می شود.
    ایسنا به انگیزه نزدیک شدن به روزهای پایانی سال و در راستای معرفی «ترین»های فرهنگ و هنر در سال ۱۴۰۱، در بخش پُرکارهای تصویر به چهره ای مانند «سعید ابوطالب» رسیده است که در ادامه این گزارش، کارنامه این کارگردان و مستندساز مرور خواهد شد.
    این گزارش‌ها که با مهران رجبی آغاز شد و با سعید ابوطالب ادامه پیدا کرد، همچنان با شخصیت‌های دیگر پیگیری خواهد شد.
    حضور فرهنگی در عرصه سیاست
    سعید ابوطالب یکی از شخصیت های فرهنگی ایران است که حضورش در عرصه سیاست و در مقام رئیس و سخنگوی کمیته هنر و رسانه کمیسیون فرهنگی مجلس هفتم هم بیشتر فرهنگی بود تا سیاسی. راه اندازی شبکه ای در صداوسیما با رویکرد پخش برنامه های مناسب با عرف اسلامی ـ ایرانی از طرح های سعید ابوطالب بود که البته در آن زمان به نتیجه نرسید. ابوطالب با شعار «من آمده‌ام در مجلس تا نقد کنم»، به کار در عرصه سیاست ادامه داد تا در نهایت به زعم برخی، به خاطر نقدهای تند خود از راه یافتن به دوره بعدی مجلس بازماند.
    معرفی ساختاری به نام رئالیتی شو به تلویزیون ایران
    می‌توان گفت ابوطالب از نخستین کارگردان‌هایی است که با رغبت نشان دادن به «رئالیتی شو»، این ساختار تلویزیونی که مدتی بود در شبکه‌های جهانی پیگیری می شد و موفق هم بود را به فضای رسانه‌ای کشور معرفی و درحقیقت آن را احیاء کند. در این سال‌ها رئالیتی شوهای متعددی را از او چه در تلویزیون و چه در شبکه نمایش خانگی را شاهد بوده ایم که نخست در قالب مسابقه های میدانی مانند «رالی ایرانی»، «سرزمین دانایی» و «هفت روز و هفت ساعت» آغاز شد و با مسابقات استدلالی استنتاجی همچون «شبهای مافیا»، «پدرخوانده» و «ارتش سری»، ادامه پیدا کرد.
    حاشیه‌های «شام ایرانی» و دعواهای بازیگران مقابل دوربین
    «شام ایرانی» سعید ابوطالب از جمله برنامه هایی از این کارگردان است که اگرچه پیشتر در شبکه های دیگر فارسی زبان و همچنین شبکه نمایش خانگی (توسط بیژن بیرنگ) ساخته شده بود، اما به دلیل استمرار در تولید و همچنین حضور چهره های مطرح عرصه بازیگری، فوتبال و ... توانست جایگاه خود را نزد مخاطب به خوبی تثبیت کند.
    نمایش دعوای بازیگران مقابل دوربین، ورود به خانه‌های سلبریتی‌ها و نشان دادن وجه تازه‌ای از شخصیت‌های آنها، همچنین استفاده از چهره‌های بین المللی، از دلایل پرمخاطب شدن «شام ایرانی» سعید ابوطالب بود؛ به نحوی که برای برخی بینندگان علاقه‌مند به فضای پاپاراتزی، این برنامه مرجعی شناختی قرار گرفت تا به واسطه آن بازیگران محبوبشان را که پیشتر فقط شسته رفته در مجامع رسمی و در قالب نقش های از پیش تعیین شده دیده بودند را قضاوت کنند.
    رقابت های جذاب از نوع مافیایی
    سعید ابوطالب پس از مدتی کارِ همزمان در تلویزیون و شبکه نمایش خانگی، فضا را در شبکه نمایش خانگی برای ساخت رئالیتی شو مناسب تر دید؛ به نوعی که او در یک سال اخیر چند رئالیتی شو برای پلتفرم‌ها ساخته است. وقتی که «شب‌های مافیا» را کارگردانی کرد، مسابقه ای که پیشتر با حضور مافیابازان حرفه ای در تلویزیون تولید و پخش می شد، همانند شام ایرانی، بنا را بر همکاری با سلبریتی ها و چهره ها قرار داد. هرچند به اعتقاد برخی منتقدانش، افرادی که مقابل دوربین مسابقات و برنامه‌های او قرار می‌گرفتند، بیش از آنکه سلبریتی باشند، بازیگران دست دوم یا سلبریتی‌های فراموش شده‌ای بودند که به انگیزه دیده شدن دوباره، به حضور مقابل دوربین های این مسابقه جنجالی تن می دادند. با این همه سعید ابوطالب با ساخت «شبهای مافیا» به خواسته ای که در سر داشت رسید و توانست سیلی از بینندگان را روانه پلتفرم پخش کننده کند. هرچند بعد از مدتی به دلیل اختلاف نظر، ساخت این رئالیتی شو را منتفی اعلام کرد و بازی «پدرخوانده» را با به روزرسانی و تفاوت‌هایی در کاراکترها، در پلتفرم دیگری روی کار آورد.
    ابوطالب همزمان با پخش «پدرخوانده»، به ناگهان «ارتش سری» را هم در همان پلتفرمی که زمانی «شبهای مافیا» را در آن تولید می کرد، رو کرد و اصلا بعید نیست که به زودی پخش بازی استدلالی جدیدی را هم از او شاهد باشیم.