سرمقاله

فراموشی فرهنگی ‪/‬ آرین احمدی

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • اعلام بسته تخفیفی ایرانسل به مناسبت عید فطر
  • پخش تازه‌ترین تاک‌شوی تولیدی ویستامدیا در شبکه نمایش خانگی
  • اعلام جوایز سومین جشنواره رساله برتر مهندسی برق با حمایت ایرانسل
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 6775  |  صفحه ۶ | حوادث  |  تاریخ: 25 اسفند 1401
    بررسی افت شاخص‌های بازار سرمایه
    بورس کجا می‌رود؟
    اتفاقات روز‌های اخیر که بعد از اخبار توافق ایران و عربستان در بازار سرمایه رخ داد، حداقل از نظر من به عنوان کارشناس این حوزه، دور از انتظار بود و اصلا طبیعی نبود. زیرا به هیچ عنوان به دلیل عوامل بنیادین این افت شاخص‌ها رخ نداد و عملا یک رویه هیجانی بود. یک کارشناس بازار سرمایه گفت: «نکته مهم این است که فعالانی که در این بازار حضور دارند و الان شاهد رفتار‌های هیجانی آن‌ها و به تبع آن افزایش فروش هستیم، تحت تاثیر کاهش نرخ دلار قرار گرفته‌اند. اما واقعیت این است که اصلا این موضوع نمی‌تواند تاثیری در بازار و سودآوری شرکت‌ها داشته باشد. زیرا شرکت‌های حاضر در بورس که صادرات محور و دارای درآمد ارزی هستند، عمدتا میانگین نرخ فروش ارز آن‌ها از حدود ۳۵ یا ۳۶ هزار تومان بالاتر نرفته است؛ لذا افت قیمت ارز تاثیری در سودآوری این شرکت‌ها ندارد.»
    حمیدرضا میرمعینی، تحلیلگر بازار سرمایه در گفتگو با فرارو، در خصوص افت شاخص‌های بورسی در چند روز گذشته عنوان کرد: «اتفاقات روز‌های اخیر که بعد از اخبار توافق ایران و عربستان در بازار سرمایه رخ داد، حداقل از نظر من به عنوان کارشناس این حوزه، دور از انتظار بود و اصلا طبیعی نبود. زیرا به هیچ عنوان به دلیل عوامل بنیادین این افت شاخص‌ها رخ نداد و عملا یک رویه هیجانی بود. واقعیت این است که توافق ایران و عربستان باید نتیجه عکس می‌داد. زیرا این موضوع به دو دلیل برای بازار سرمایه به طور کلی ایران، بسیار خوشایند است.»
    وی تصریح کرد: «واقعیت این است مسائلی که منجر به افزایش تنش‌های میان دو کشور می‌شد، با این توافق رفع شدند. این تنش‌ها باعث می‌شدند که ریسک سرمایه‌گذاری در ایران بسیار بالا برود الان با این توافق می‌توان امیدوار بود که شرایط در این حوزه بسیار مناسب‌تر باشد. زیرا ترس بازار از آینده تداوم فعالیت شرکت‌ها و سودآوری آن‌ها که تحت تاثیر افزایش تنش‌ها بودند، بسیار کم شده است. البته کامل رفع نشده است، اما به هرحال به میزان قابل توجهی بازار را امیدوار کرده که قرار نیست از این به بعد خیلی نگران تنش‌های روز افزون باشند. زیرا این توافق همزمان با عدم صدور قطعنامه علیه یاران در شورای حکام صورت گرفت.»
    این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: «نکته مهم این است که فعالانی که در این بازار حضور دارند و الان شاهد رفتار‌های هیجانی آن‌ها و به تبع آن افزایش فروش هستیم، تحت تاثیر کاهش نرخ دلار قرار گرفته‌اند. اما واقعیت این است که اصلا این موضوع نمی‌تواند تاثیری در بازار و سودآوری شرکت‌ها داشته باشد. زیرا شرکت‌های حاضر در بورس که صادرات محور و دارای درآمد ارزی هستند، عمدتا میانگین نرخ فروش ارز آن‌ها از حدود ۳۵ یا ۳۶ هزار تومان بالاتر نرفته است؛ لذا افت قیمت ارز تاثیری در سودآوری این شرکت‌ها ندارد.»
    او ادامه داد: «از سوی دیگر این کاهش نرخ ارز تاثیر مستقیم و محسوسی بر شرکت‌های وارداتی دارد. زیرا به هرحال کاهش نرخ ارز و توافقات جهانی و منطقه‌ای ایران می‌تواند اولا در هزینه‌های آن‌ها تاثیر مثبت بگذارد. دوم می‌تواند امکان دسترسی به بازار‌های مختلف داشته باشند، میزان مالیاتشان تغییر کند و با فروش بیشتر مواجه شوند. ضمن اینکه با کاهش نرخ ارز، تامین مالی نیز به شکل قابل توجهی برای آن‌ها تسهیل می‌شود. درمجموع منظورم از بیان نکات این است که کاهش نرخ ارز و توافق اخیر در شرکت‌های صادرات محور و وارداتی، باید تاثیر مثبتی از لحاظ عملی و ذهنی داشته باشد. زیرا این‌ها نشانه‌های بهبود اوضاع و اقدامات بزرگ‌تر و دستاورد‌های بیشتر است.»