صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • بسته تخفیفی ایرانسل به مناسبت روز مادر و روز پدر
  • ارائه بسته‌های ویژه همراه اول به‌مناسبت روز مادر
  • حضور همراه اول با مجموعه‌ای از سرویس‌های فناورانه در نمایشگاه تلکام 2024
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 7234  |  صفحه ۱۱ | ایران و جهان  |  تاریخ: 21 فروردین 1402
    نشریه فوربس گزارش داد
    آیا بن زاید هم از مدار آمریکا خارج می شود؟
    نشریه آمریکایی فوربس در گزارشی نوشت: از عربستان شروع شد. بایدن در جریان سفرش به ریاض در ژوئیه گذشته با سلام و احوالپرسی سرد مواجه شد. سپس سعودی‌ها چین را برای میانجی‌گری برای نزدیک شدن به ایران انتخاب کردند. هیچ کس از واشنگتن یا بروکسل برای آشتی دادن دو دشمن قدیمی در اتاق نبود.
    در ادامه این مطلب آمده است: کشور بعدی امارات متحده عربی است. در سراسر جهان و در خلیج فارس، امارات بیشتر به خاطر دبی و خطوط هوایی «الاتحاد» شناخته می شود. این کشور نیز مانند سعودی‌ها از بسیاری جهات دنباله روی آمریکا بود. با این حال، امروز ابوظبی بر اساس منافع جمعی امیرنشین‌های خود عمل خواهد کرد، و اگر این بدان معناست که باید با ایالات متحده در مورد موضوعات مهم ژئوپلیتیک دچار اختلاف شود یا از آن جدا شود، مهم نیست.
    بایدن از محمد بن زاید، رئیس جمهور امارات متحده عربی (MBZ) دعوت کرد تا تابستان گذشته به واشنگتن بیاید. این واقعیت که این دیدار هنوز اتفاق نیفتاده است نشان دهنده مشکلات در روابط امارات و دولت بایدن است.
    به گزارش انتخاب، دکتر تئودور کاراسیک، مشاور ارشد در Gulf State Analytics می‌گوید: «بعید است رئیس امارات متحده عربی به دلیلت نش‌های سیاسی با دولت امریکا، به واشنگتن دی سی سفر کند، مخصوصا با عنایت به روابط رو به رشد با چین و روسیه که مدت‌ها در حال شکل‌گیری بوده است.»
    وی افزود: «امارات دارای یک بینش خلیجی خاصی ست که جهان بینی آن‌ها را شکل می‌دهد. از نظر دیدگاه هم به کشور‌های شرق در مقابل کشور‌های غرب نزدیک است. امارات متحده عربی مسائل مربوط به خط مشی‌ها را متفاوت می‌بیند، مسئله‌ای که در آن صبر نقش کلیدی دارد.»
    این کارشناس افزود: «اماراتی ها بنابراین منتظر خواهند ماند تا ببینند چه اتفاقی می‌افتد، زیرا فضای سیاسی در ایالات متحده و اروپا دائما در حال تغییر است. اما غرب دیگر الگو نیست.»
    نفوذ آمریکا در بوته آزمایش
    نفوذ آمریکا با شرکای منطقه‌ای خود در حال محک خوردن است. ناظران در جهان در حال توسعه تنها باید به عدم موفقیت ایالات متحده در اجرای تحریم‌های خود علیه روسیه به عنوان یک شاخص کلیدی نگاه کنند. امارات متحده عربی نمونه دیگری از «دور شدن» از رهبری غرب است.
    طی چند ماه گذشته، تعدادی از مقامات ارشد ایالات متحده، بریتانیا و اتحادیه اروپا به ابوظبی پایتخت امارات سفر کرده اند تا یکی از بزرگترین حفره‌های رژیم تحریم‌ها علیه روسیه را پر کنند. صادرات قطعات الکترونیکی از امارات به روسیه در سال گذشته هفت برابر شده است. صادرات ریزتراشه از امارات به روسیه در سال ۲۰۲۲ نسبت به سال ۲۰۲۱، ۱۵ برابر بیشتر بود و سال گذشته امارات ۱۵۸ پهپاد به روسیه فروخت. تحریم‌های واشنگتن همه این موارد را محدود کرد.
    امارات در کمک به روسیه برای دور زدن تحریم‌ها تنها نیست. ایالات متحده قبلاً از ترکیه، چین و برخی از کشور‌های آسیای مرکزی شکایت کرده است که از زمانی که تانک‌های روسی در سال گذشته وارد دونباس شدند، روابط تجاری و سایر روابط را افزایش داده اند.
    در همین رابطه معاون وزیر خزانه داری در امور تروریسم و اطلاعات مالی قبلاً امارات متحده عربی را به دلیل “رعایت ضعیف تحریم ها” نشان کرده است؛ و طی شش ماه گذشته، دولت ایالات متحده حداقل سه نهاد اماراتی را به دلیل تجارت غیرقانونی با روسیه تحریم کرده است.
    گفتنی استامارات متحده عربی موقعیت کاملاً متفاوتی را در میان متحدان ایالات متحده دارد. این کشور به عنوان اولین کشور عربی خلیج فارس که روابط خود را با اسرائیل عادی کرد، جایگاهی را برای خود در میان مدافعان پذیرش اسرائیل، تضمین کرده است. برای امارات متحده عربی، استراتژی این است که سه دین ابراهیمی اسلام، مسیحیت و یهودیت، همگی یک هسته مشترک دارند و باید به عنوان یک خانواده با هم کنار بیایند.
    مهمتر از آن برای ایالات متحده چه از نظر تجاری و چه از نظر قدرت سیاسی، امارات متحده عربی چهارمین دریافت کننده بزرگ انتقال تسلیحات ایالات متحده پس از عربستان سعودی، استرالیا و کره جنوبی است.
    از سال ۲۰۰۹، امارات متحده عربی بازار شماره یک صادرات کالا‌های ایالات متحده در خاورمیانه بوده است. در سال ۲۰۲۰، امارات متحده عربی منشا حدود ۴۵ میلیارد دلار سرمایه گذاری در ایالات متحده بود.
    برهم زدن این روابط خطرات منفی دارد. یکی از دیپلمات‌های بازنشسته که خواستار عدم افشای نامش بود، به من گفت: «اگر ایالات متحده در مورد عملی کردن تحریم‌های روسیه جدیت می‌خواهد به خرج دهد، پس نمی‌تواند به امارات آسان بگیرد.»
    اگر بایدن و تیمش واقعاً در مورد سختگیری در قبال روسیه جدیت دارند، به نظر می‌رسد که باید آماده وارد شدن به شرایط دشوار با امارات بر سر رابطه این کشور با روسیه باشند. این البته یک دیدگاه ستیزه جویانه است.
    اما دیدگاه واقع‌گرایانه می‌گویند که هرگونه اقدام علنی برای مجازات امارات باید برای ابوظبی منطقی تلقی شود. در غیر این صورت، ایالات متحده نه تنها در چشم ابوظبی بلکه در دوحه و لاگوس، سائوپائولو و مکزیکوسیتی نیز به عنوان قلدر تلقی خواهد شد.