صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • اعلام بسته تخفیفی ایرانسل ویژه روز جهانی ارتباطات
  • افتتاح پروژه‌های ارتباطی ایرانسل با حضور رئیس‌جمهور به مناسبت روز جهانی ارتباطات
  • افتتاح پروژه‌های ارتباطی همراه اول با دستور رییس‌جمهور سایت‌های 5G کشور از مرز ۱۸۰۰ عبور کرد در آستانه روز جهانی ارتباطات، سایت نسل پنجم همراه اول در کتابخانه ملی ایران افتتاح شد تا تعداد سایت‌های 5G کشور از ۱۸۰۰ عبور کند.
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 9308  |  صفحه ۸ | بازار و سرمایه  |  تاریخ: 31 اردیبهشت 1402
    کنجاله سویا پس از حذف ارز ترجیحی کمیاب شد
    پرواز مرغ ها و تعطیلی مرغداری‌ها
    قیمت مرغ طی چند ماه گذشته افزایشی بود. قیمت مرغ در بازار با نوسان همراه است. قیمت مرغ پس از بین بردن جوجه های یک روزه روند صعودی به خود گرفت. قیمت مرغ به دلیل نبود نظارت موثر گران شد.
    رئیس هیئت مدیره اتحادیه مرغ تخم‌گذار خاطر نشان کرد: ازآنجایی‌که توان خرید مردم برای گوشت قرمز و مرغ کم شده است مصرف تخم‌مرغ افزایش و رغبت بیشتری برای خرید تخم‌مرغ از خود نشان می‌دهند.
    ناصر نبی‌پور، با بیان اینکه قیمت تخم‌مرغ اصلاح شده است، گفت: دولت با توجه به تورم و افزایش هزینه‌های تمام شده، با فروش تخم‌مرغ کیلویی ۴۷ هزار و ۳۰۰ تومان درب مرغداری و کیلویی ۵۶ هزار تومان برای مصرف‌کنندگان موافقت کرد اما هم اکنون میانگین قیمت این محصول درب مرغداری‌ها کیلویی ۴۰ هزار تومان است و بالاتر از این نرخ خریداری ندارد.
    عدم صادرات تخم مرغ و گرانی در بازار داخلی
    وی با اشاره به توقف صادرات تخم‌مرغ در هفته اخیر، بیان کرد: حجم تولید بیشتر از نیاز داخلی است و باید مازاد تولید صادر شود اما از آنجایی‌که شرایط صادرات دشوار شده است تولیدکنندگان انگیزه‌ای برای صادرات ندارند؛ مقرر کرده‌اند برای بازگشت ارز باید شورای اقتصاد تصمیم بگیرد که صادرکننده چقدر باید مابه التفاوت ارز پرداخت کند همچنین صادرکنندگان برای بازگشت ارز باید تعهد محضری بدهند. اگر صادرکننده نداند که چقدر باید مابه التفاوت ارز حاصل از صادرات پرداخت کند نمی‌تواند صادر کند. سال گذشته این مابه التفاوت ۲ هزار و ۵۰۰ تومان تا ۳ هزار تومان بود؛ اما اگر شورای اقتصاد تصمیم بگیرد که مابه التفاوت باید ۱۰ هزار تومان شود صادرکننده باید از کدام منبع این پول را تامین کند؟
    این فعال اقتصادی تخم‌مرغ را ارزان‌ترین پروتئین در سبد خانوارها معرفی کرد و افزود: در سال جاری با گرم شدن دمای هوا میزان مصرف تخم‌مرغ کاهش پیدا نکرد این در حالیست که همواره در این بازه زمانی میزان مصرف کاهش پیدا می‌کرد؛ اما هم اکنون میانگین سرانه مصرف تخم‌مرغ بالای ۱۴ کیلو گرم شده است. ازآنجایی‌که توان خرید مردم برای گوشت قرمز و مرغ کم شده است مصرف تخم‌مرغ افزایش پیدا کرده و رغبت بیشتری برای خرید تخم‌مرغ از خود نشان می‌دهند.
    کمبود سویا و کنجاله در بازار
    وی با اشاره به کمبود سویا در بازار، گفت: سویا کیلویی ۱۶ هزار و ۳۰۰ است اما این خوراک دام در بازار موجود نیست و دولت سویاهایی که پول آن را دریافت کرده است را تحویل نمی‌دهند؛ همچنین قیمت کلسیم فسفات افزایش قیمت را تجربه کرده است و قیمت آن کیلویی ۵۰ هزار تومان شده است این در حالیست که قیمت آن ۲ ماه پیش کیلویی ۲۸ هزار تومان بود و این افزایش قیمت در سایر ریز مغذی‌ها نیز تکرار شده است.
    از سوی دیگر نائب رییس اتحادیه مرغداران گوشتی اظهار داشت: سویا باید در جیره غذایی مرغ باشد اما کنجاله سویا در بازار کمیاب شده و قیمت آن به کیلویی 28 هزار تومان رسیده، این در حالیست که نرخ مصوب آن کیلویی 16 هزار 300 تومان است. صدرالدین عظیمی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، در پاسخ به این پرسش که سرپرست وزارت کشاورزی در جدیدترین اظهارنظرهایش اعلام کرد از آنجایی‌که مرغداران نهاده با نرخ دولتی دریافت می‌کنند موظف هستند که مرغ را با قیمت مصوب در بازار عرضه کنند و اگر چنین نکنند مرغ از ترکیه وارد خواهیم کرد؛  این پرسش مطرح است که تا چه میزان نرخ نهاده در قیمت تمام شده تولید مرغ تاثیر می‌گذارد؟ گفت: نهاده با نرخ مصوب در زمان لازم در دسترس‌ تولیدکننده قرار نمی‌گیرد از این‌رو‌ مرغدار نیازش را از بازار آزاد تهیه می‌کند.
    وی با بیان اینکه مرغ را نمی‌توان با وعده و وعید بزرگ کرد، افزود: سویا باید در جیره غذایی مرغ باشد اما کنجاله سویا در بازار کمیاب شده  و قیمت آن به کیلویی 28 هزار تومان رسیده است این در حالیست که نرخ مصوب آن کیلویی 16 هزار 300 تومان است. در حال حاضر سویا با نرخ مصوب در اختیار تولیدکنندگان قرار نمی‌گیرد و آنها مجبورند نیازشان را  در بازار آزاد تهیه کنند.
    نهاده های جایگزین به جای سویا
    این فعال اقتصادی ادامه داد: مرغداران به‌دلیل نبود سویا در بازار به نهاده‌های جایگزین روی آوردند و این موضوع ضریب تبدیل را خراب و قیمت تمام شده محصول را بالا ‌برده است؛ همچنین مقرر شده بود که جوجه یک روزه با قیمت مصوب 15 هزار و 900 تا 16 هزار و 900 تومان متناسب با نژاد جوجه در اختیار تولیدکننده قرار بگیرد اما در عمل جوجه با این نرخ در اختیار تولیدکنندگان قرار نگرفت و آنها جوجه یک روزه  را بالای 30 هزار تومان خریداری کردند.
    به گفته نائب رئیس اتحادیه مرغداران گوشتی؛ اگر امروز جوجه یک روزه با نرخ مصوب در اختیار تولیدکنندگان قرار بگیرد حداقل 45 روز زمان لازم است که مرغ آن در بازار عرضه شود.
    عظیمی با تاکید بر اینکه دود قیمت‌گذاری دستوری در نهایت در چشم مصرف‌کنندگان می‌رود، تصریح کرد: مرغداران توان جوجه‌ریزی ندارند و نمی‌توانند ضرباتی که از سال گذشته تا به امروز به آنها وارد شده است را تحمل کنند از این‌رو زمان آن رسیده که در این زمینه تصمیمات درست گرفته شود. تولیدکنندگان مایل‌اند که قیمت مرغ متعادل شود اما باید نهاده‌ها و جوجه یک روزه با نرخ مصوب در اختیار آنها قرار بگیرد.
    وادرات جوجه به زیان تولید داخلی
    وی واردات جوجه را به زیان تولید داخلی دانست و افزود: سخنانی از این دست با شعار سال یعنی مهار تورم و رشد تولید مغایر است و واردات  مرغ در واقع مهار تولید است و دولت از هر کجا که بخواهند مرغ وارد کنند بالاتر از نرخ تولید داخلی تمام می‌شود. امیدواریم سرپرست وزارت کشاورزی به این نتیجه برسد ک تولیدکنندگان نقشی در قیمت‌گذاری ندارند و هیچ مرغداری برای تولیدش نمی‌تواند نرخ تعیین کنند و دلال‌ها، بازاریان و ... در این میان تاثیرگذارتر هستند.
    نائب رییس اتحادیه مرغداران گوشتی تصریح کرد: قیمت واقعی مرغ با احتساب جوجه 30 هزار تومانی و سویا 28 هزار تومانی بالای 80 هزار تومان تمام می‌شود (‌البته مناطق کشور و ضریب تبدیل نیز در این میان موثر است) و مرغدار نمی‌تواند با نرخ مصوب کیلویی 73 هزار تومان مرغ را عرضه کنند؛ اگر قول‌هایی که  در این زمینه به تولیدکنندگان دادند عملیاتی شود باید منتظر نتایج آن در 2 ماه آینده باشند.
     وی با بیان اینکه باید علت کمبود مرغ در بازار ریشه‌یابی شود، گفت: باید تولید استمرار داشته باشد؛ فرض را بگیرید که مرغدار با تعزیر و بگیر و به بند مجبور شود که 2 ماه مرغ را با نرخ مصوب عرضه کند اما این مسئله تا چه زمانی می‌تواند ادامه داشته باشد؟ و آیا تولید با این روند ادامه خواهد داشت؟ گزارش‌های میدانی حاکی از این مهم است که از سال گذشته تا به امروز (‌بعد از حذف ارز ترجیحی) تعداد قابل توجهی از تولیدکنندگان بزرگ و کوچک از چرخه تولید حذف شدند چراکه سرمایه در گردش و نقدینگی که به عنوان مردمی‌سازی یارانه‌ها در اختیار آنها قرار دادند همان دور اول که جوجه‌ریزی کردند برنگشت و تعطیلی آنها را به همراه داشت.