سرمقاله

ماهمه مرده‌ایم! ‪/‬ محمدعلی وکیلی

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • آغاز طرح زمستانی «ایرانسل‌من»
  • بسته تخفیفی ایرانسل به مناسبت روز مادر و روز پدر
  • ارائه بسته‌های ویژه همراه اول به‌مناسبت روز مادر
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 14173  |  صفحه ۸ | بازار و سرمایه  |  تاریخ: 28 مرداد 1402
    خواب آشفته دولت برای سهامداران خُرد بورس
    شاخص روی مرز تنش
    بازار سهام در این هفته با افت نسبی ارزش معاملات خرد سهام مواجه بود و میانگین آن ۱۸ درصد کاهش یافت.در اولین روز معاملات هفته اخیر ارزش معاملات خرد سهام به رقم ۴ هزار و ۶۸۲ میلیارد تومان افزایش یافت و روز یکشنبه ارزش معاملات خرد به ۴ هزار و ۴۰۶ میلیارد تومان رسید.در آخرین روز معاملاتی هفته، ارزش معاملات خرد ۱۹ درصد ریزش کرد و به ۳ هزار و ۳۰۵ میلیارد تومان رسید که کمترین رقم در ۶ ماه اخیر است.میانگین ارزش معاملات خرد بورس در هفته اخیر ۴ هزار و ۷۹ میلیارد تومان بود که نسبت به رقم ۴ هزار و ۹۹۵ میلیاردی هفته پیشین، افت ۱۸ درصدی داشته است.
    افت بیشتر شاخص هم‌وزن نسبت به شاخص کل بیانگر این نکته است که در معاملات دیروز، نماد‌های کوچک‌تر نسبت به نماد‌های بزرگ و باارزش بازار بالا، وضعیت به مراتب بدتری را تجربه کردند. همچنین در جریان دادوستد‌های روز گذشته، شاخص کل فرابورس به‌عنوان نماینده سهام فرابورسی، با کاهش ۳۷/ ۰ درصدی در محدوده ۲۵ هزار و ۴۲۰ واحدی آرام گرفت. ارزش معاملات خرد بورس تهران نیز که شامل سهام و حق تقدم می‌شود، رقم هزار و ۷۱۲ میلیارد تومان را ثبت کرد که یکی از نازل‌ترین ارقام ماه‌های اخیر است. چنی رقمی در ارزش معاملات خرد از ۲۵آبان سال قبل بی‌سابقه بوده است. ثبت چنین ارقام نازلی در این پارامتر آماری به این معناست که بازار سهام از حیث گردش نقدینگی و دست به دست شدن سهام در رکود کامل قرار دارد و تا زمانی که میانگین متحرک پنج روزه ارزش معاملات از میانگین ۲۰ روزه پایین‌تر باشد، نمی‌توان از بازار انتظار روند مثبت را داشت.
    کوچ نقدینگی از بازار سهام تبدیل به روند غالب بازار سهام در ماه‌های اخیر شده و در اکثر روز‌های معاملاتی، خروج پول حقیقی از بازار مخابره شده است. در روزهای گذشته نیز ۱۸۱ میلیارد تومان نقدینگی حقیقی از صحنه معاملات سهام خارج شد.
    این در حالی است که نقدینگی سیال در دست افراد، چشم انتظار صدور سیگنال‌های ورود به بازار‌ها است و در این بین با توجه به سابقه درخشانی که سال گذشته در بازار طلا و سکه به ثبت رسید، می‌توان این بازار را به‌عنوان یکی از پناهگاه‌هایی درنظر گرفت که پتانسیل جذب سرمایه افراد حقیقی را دارد. به علاوه بورس تهران نیز در رالی بازارها، همواره عملکرد مناسبی را از خود برجای گذاشته و باید دید که ریسک‌های تحمیلی ماه‌های اخیر که از ناحیه سیاستگذار به متن بازار سهام تزریق شده، اجازه خواهد داد در صورت شکل گیری روند صعودی، پول‌ها روانه بازار سهام شوند یا خیر؟
    رکوردداران ارزش و حجم معاملات
    در نخستین روز هفته، نماد سپیدار بیشترین ارزش را داشت و نماد‌های خگستر، نیان، وبملت و توسن در رتبه‌های بعدی بیشترین ارزش معاملات بودند. بیشترین حجم معاملات بازار نیز در روز ابتدایی هفته به نماد‌های دی، شستا و خودرو تعلق داشت. روز یکشنبه نماد شیران بیشترین ارزش و نماد خودرو بیشترین حجم معاملات را داشت. روز دوشنبه فن افزار در صدر جدول ارزش معاملات بود و نماد‌های وبهمن، شپنا، سرچشمه و خگستر در رتبه‌های بعدی بودند.سه‌شنبه نیز فن افزار، سصفها، ورنا، خودرو و خگستر بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص دادند. همچنین نماد‌های دی، خودرو و خساپا بیشترین حجم معاملات را داشتند.روز چهارشنبه اپرداز در صدر جدول معاملات بود. وبملت، خگستر، فن افزار و خزامیا در رتبه‌های بعدی بودند. نماد دی (بانک دی) همراه با شستا، وبملت، حفارس و خگستر در صدر جدول حجم معاملات قرار داشتند.
    کما این که شاخص کل بورس تهران در آخرین روز هفته با افت ۴ هزار و ۴۸۶ واحدی در ارتفاع یک میلیون و ۹۷۳ هزار و ۶۹۶ واحد قرار گرفت تا برای دومین روز متوالی از کانال دو میلیون واحد فاصله بگیرد.
    ارزش معاملات خُرد بورس روز چهارشنبه ۲۵ مرداد ۱۴۰۲ با کاهش ۱۹ درصدی رقم ۳ هزار و ۳۰۵ میلیارد تومان را تجربه کرد که کمترین رقم در ۶ ماه گذشته است.
    اما سوال اصلی این است که آیا وخامت اوضاع بورس ادامه دارد؟
    همه چیز در بورس بر وفق مراد است؟
    «وضعمان خوب است و جیب هایمان پرپول، شما اصلا نگران نباشید! به تازگی طلب هنگفت ۷ میلیارد دلاریمان را نیز وصول کرده ایم! تازه پیغام پسغام هم می‌فرستند برای ارتباطات عمیق‌تر و صد البته آزاد کردن پول‌های بیشتر. مردم به شایعات توجه نکنند، بنزین گران نمی‌شود، قصد و نیتی هم بابت گران کردنش نداریم. همه چیز بر وفق مراد است.»
    آرش شهریاری، کارشناس بازار سرمایه به اقتصاد۲۴ گفت: مطالب فوق بخشی از گفتارهای این روزهای دولت پیرامون مسائل اقتصادی است؛ طبیعتا در ابتدا کمی خوشحال و خرسند بودیم از آزادسازی دلار‌های کره جنوبی؛ اما تحرکات بسیار کمِ قیمت دلار بیشتر از هر چیزی نگرانمان کرد. آری، حنایتان ظاهرا دیگر رنگی ندارد و خبردرمانی ها، تاثیرش را از دست داده و مشتاقیم به دلار زیر ۴۵ هزار تومان، اما اقتصاد بگیر و ببند و دستوربردار نیست و بیشتر از گذشته نگرانیم از قماربازیتان با نام پول‌های کره!
    بورس باز هم توانی برای افزایش نداشت
    به گفته این کارشناس بازار سرمایه، شاید بتوان کمی دلار را به زیر محدوده ۴۷ هزار تومان و یا شاخص بورس تهران را به زیر یک میلیون و ۸۵۰ هزار واحد هل داد؛ اما علمِ درس دهنده‌ای است مبانی اقتصاد. خیلی زود، دیر می‌شود، شاید زودتر از بهمن و اسفند ۱۴۰۲! شهریاری ادامه داد: طی دو سال گذشته بازار سهام شاهد ریزش ۷۵ میلیارد دلاری ارزش خود بوده و از یک بازار حدود ۲۲۰ میلیارد دلاری به یک بازار ۱۴۵ میلیارد دلاری تبدیل شده است.
    سایه سنگین دولت بر سر بورس
    این کارشناس بازار سرمایه با انتقاد نسبت به تصمیمات دولت و تبعات آن بر بورس تهران گفت: بورس تهران در این دو سال نزدیک به هزار و ۵۴۳ همت به ارزش ریالی خود افزود؛ اما بیش از ۷۵ میلیارد دلار از ارزش دلاری خود را از دست داده و این رخداد در شرایطی است که سال گذشته، مجموع صادرات کشور ۱۱۲.۸ میلیارد دلار بوده یعنی معادل ۶۷ درصد از کل صادرات یک سال کشور سوخته است.شهریاری افزود: این عدد معادل ۱۵ برابر مبلغ پرهیاهویی است که آمریکا از ذخایر ارزی ایران در این چند روز آزاد کرد. بورس تا زمانی که دولت سایه اش را از سر این بازار کوتاه نکند همین است!
    ریزش مشکوک یا ریزش اعتماد؟
    «چرا پول و اعتماد از بورس فراری شده؟» آرش شهریاری در این مورد به اقتصاد ۲۴ گفت: اعتماد یکی از مهم‌ترین و نیک‌ترین مفاهیمی است که در بستر زندگانی بشر و محیط‌های مختلف وجود دارد. هر محیط، اتمسفر و جامعه‌ای که تهی از اعتماد باشد، مطمئنا دیری نخواهد پایید که رنگ و رخسار بیمارگونه به خود خواهد گرفت و روزبه‌روز به سمت زوال و انحطاط نزدیک‌تر خواهد شد.
    به گفته شهریاری، جامعه سهامداری کشور یکی از مهم‌ترین گذرگاه‌هایی است که با توجه به تعارض منافعی که ممکن است میان سهامداران و مدیران یا حتی بازیگران عمده حقوقی بازار به وجود بیاید، لازم است تلاش مقام‌های نظارتی در راستای ایجاد اعتماد در این بازار حرکت کند. متاسفانه در ماه‌های اخیر، اعتماد به حلقه مفقوده بورس تهران تبدیل شده است و همین موضوع باعث شد تا شاخص کل بورس تهران در معاملات این روز‌ها به زیر محدوده مهم ۲ میلیون واحدی برسد.
    فرسایش زجرناک شاخص کل بورس تهران
    این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به فرسایشی شدن روند شاخص کل بورس گفت: طولانی شدن اصلاح در بازار سرمایه و تبدیل آن به روندی فرسایشی سبب شده چشم‌انداز بازار مذکور برای سهامداران خرد همچنان نامشخص و با اما و اگر‌های فراوان همراه باشد.
    شهریاری در پایان خاطرنشان کرد: روند دادوستد‌های سهام نشان می‌دهد بازگشت اعتماد و پول به بورس با موانعی مواجه شده است. آنچه در دو ماه گذشته در این بازار رخ داده، حاکی از آن است که راه برای بازگشت به مدار تعادلی و جهش‌های جدی باز نیست. رفتار سرمایه‌گذاران نیز به‌وضوح بر این نکته تاکید می‌کند.