کد خبر: 1542 | صفحه ۸ | بازار و سرمایه | تاریخ: 26 آذر 1401
جوابیه تازه وزارت صمت به یک گزارش
صادرات غیرنفتی 4.4 درصد افزایش یافته است
وزارت صنعت و معدن و تجارت در پاسخ به گزارش، تقابل ارقام صادرات با ادعای وزیر ، جوابیهای را برای تحریریه روزنامه ابتکار تهیه و ارسال کرده است که در ادامه متن کامل جوابیه را میخوانیم؛
مدیر مسئول محترم روزنامه ابتکار
با سلام و احترام
با عنایت به درج مطلبی با عنوان: تقابل ارقام صادرات ایران با ادعای وزیر، در مورخ 22/9/1401 مقتضی است وفق قانون مطبوعات نسبت به انتشار توضیحات ارسالی از سوی مرکز ارتباطات وزارت صنعت،معدن وتجارت در اسرع وقت اقدام لازم صورت پذیرد.
عنوان جوابیه:
صادرات غیرنفتی 4.4 درصد افزایش یافته است/ صادرات تولیدات صنعتی و های تک با افزایش چشمگیر مواجه شده است/ صادرات مواد خام کاهش یافته است/ ارزش صادرات کالاهای صنعتی 20 درصد بیشتر از سال قبل است/89 درصد از کالاهای وارداتی وارد چرخه مولد اقتصاد کشور شدهاند
متن جوابیه:
طبق اطلاعات منتشره گمرک صادرات کالا طی هشتماهه سال 1401 به 70.4 میلیون تن و ارزش 32.4 میلیارد دلار رسیده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل 16 درصد از لحاظ وزن کاهش و 4.4 درصد از نظر ارزشی افزایش داشته است. اما گزارش روزنامه ابتکار با علم به این موضوع، افزایش 4.4 درصدی را بدون توجه به تغییر سبد صادراتی کشور، ماحصل تورم عنوان میکند. نگاهی به سبد صادراتی کشور در مدت ذکرشده نشان میدهد که صادرات تولیدات صنعتی و های تک با افزایش چشمگیر مواجه بوده است اما در مقابل صادرات محصولات حجیم و مواد خام جای خود را به محصولات فرآوری شده داده است.
از دیگر دلایل کاهش وزن صادرات میتوان به کاهش صادرات گاز طبیعی (کد تعرفه 27111190) نیز اشاره کرد که نسبت به مدت مشابه سال قبل دارای کاهش ارزش 2.6 میلیارد دلاری (منفی 72 درصدی) و حجم 15 میلیون تنی (منفی 82 درصدی) به دو کشور عراق و ترکیه بوده است.
به عبارتی با حذف گاز طبیعی از صادرات امسال و مدت مشابه سال قبل، شاهد رشد 6 درصدی در ارزش و رشد 1 درصدی در وزن صادرات غیرنفتی خواهیم بود. بیشترین رشد ارزشی صادرات مربوط به گروه صنعت با 20 درصد رشد و بیشترین کاهش صادرات مربوط به محصولات کشاورزی با منفی 19 درصد بوده است. لذا عملکرد وزارت صمت در خصوص صادرات محصولات صنعتی نسبت به سایر بخشها مناسب بوده است و سیاستهای تجاری در سایر بخشها منجر به کاهش صادرات شده است.لازم به یادآوری است که واردات کشور نیز طی هشتماهه سال 1401 به 23.4 میلیون تن و به ارزش 37 میلیارد دلار رسیده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل 12.4 درصد از نظر وزن کاهش و 15.2 درصد از نظر ارزش افزایش داشته است.
در این میان 89 درصد از سهم ارزشی واردات را کالاهای واسطهای و سرمایهای تشکیل میدهد که این کالاها وارد چرخه مولد اقتصاد کشور شدهاند. از دلایل اصلی کاهش تراز تجاری کشور، افزایش 15.2 درصدی ارزش واردات است. علیرغم اینکه وزن واردات کاهش 12.4 درصدی را نشان میدهد لیکن به دلیل افزایش قیمتهای جهانی در کالاهای واسطهای و نیز افزایش برخی کالاهای اساسی تراز تجاری منفی شده است.
دلیل اصلی دیگر در کاهش تراز تجاری کاهش 2.6 میلیارد دلاری صادرات گاز طبیعی نسبت به مدت مشابه سال گذشته است. نکته دیگر که حائز اهمیت است، عملکرد 14 ماهه دولت سیزدهم از زمان شروع فعالیت خود نشان از روند افزایشی هم در ارزش و هم در میزان صادرات دارد. آمارها نشان میدهد که از شهریور 1400 تا پایان مهر 1401 میزان صادرات کشور 138 میلیون تن و میزان واردات 45.6 میلیون تن بوده است به عبارتی وزن محصولات صادراتی 3 برابر محصولات وارداتی بوده است. از دیگر سو آمارها نشان میدهد که تراز ارزشی تجارت کشور نیز در این مدت مثبت بوده است. مطابق این آمار در حالی که از شهریور 1400 تا پایان مهر 1401 ارزش کالاهای وارداتی 59.6 میلیارد دلار بوده است، در همین مدت ارزش صادرات کشور مقدار 66.6 میلیارد دلار بوده است.