کد خبر: 15767 | صفحه ۱ | تاریخ: 04 مهر 1402
رئیسی در گفتوگو با شبکه تلویزیونی CNN:
ایران با بازرسی از فعالیتهای هستهایاش مخالف نیست، از بعضی بازرسان سلب اعتماد کرده است
رئیس جمهوری گفت: بنده همواره خود را در معرض پرسش رسانهها قرار دادهام و نشستهای متعددی با رسانههای داخلی و خارجی برای تبیین درست و صحیح مواضع ملت ایران داشتهام، اما چرا آمریکاییها نمیگذارند سخن درست به گوش ملتها برسد؟ باید از مقامات آمریکایی در اینباره سوال شود؛ تحریمهای رسانهای ظلم به مردم و به ملتهاست.
به گزارش ایلنا، سید ابراهیم رئیسی در گفتوگو با شبکه تلویزیونی CNN آمریکا به سوالات این شبکه درباره مبادله افراد زندانی میان ایران و آمریکا، آزادسازی منابع ارزی ایران، سلب اعتماد ایران نسبت به بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی با ملیتهای انگلیسی، فرانسوی و آلمانی، چرایی نقض پیمان آمریکا و کشورهای اروپایی، تلاشها برای عادیسازی روابط رژیم صهیونیستی در منطقه و بیفایده بودن این اقدامات در مسیر حل مشکل فلسطین و اغتشاشات سال گذشته در ایران پاسخ گفت و افزود: شما نمایندگان رسانهها باید از آمریکاییها و اروپاییها بپرسید که چرا با وجود اینکه ایران به همه تعهدات خود در برجام عمل کرد، اما نه تنها طرفهای توافق با ایران به تعهدات خودشان عمل نکردند و تحریمها لغو نشد، بلکه افزایش هم یافت.
متن کامل گفتگوی رئیس جمهوری با شبکه تلویزیونی CNN به شرح زیر است؛
خبرنگار: آقای رئیس جمهوری خوشحالیم که این فرصت را داریم تا نظرات شما را در مورد تعدادی از مسائل مهم بشنویم. اجازه دهید ابتدا از شما در مورد مبادله اخیر زندانیان بپرسم. من میدانم که مذاکره و تعامل بین دولت شما و ایالات متحده همچنان ادامه دارد ... اما آیا این توافق به این معنی است که شما میتوانید با دولت ایالات متحده در مورد موضوعات مورد علاقه دوجانبه کار کنید؟
رئیس جمهوری: بسمالله الرحمن الرحیم. جمهوری اسلامی ایران در موضوع تبادل زندانیان یک کار بشردوستانه انجام داد. تا جایی که اطلاع داریم افرادی که از ایران در آمریکا حبس بودند، به ناحق دستگیر شده بودند، اما افراد بازداشتی در ایران، مرتکب جرایمی شده بودند که در مراحل دادرسی نیز اثبات شده و محکومیت قطعی داشتند.
با این وجود ساز و کاری فراهم شد تا این تبادل در قالب یک حرکت انساندوستانه صورت گیرد و فکر میکنم این اقدامی بود که هم خانواده این زندانیان از آن خرسند شدند و هم اینکه یک حرکت کاملا انسان دوستانه بود.
دولت آمریکا نیز میگوید که این افراد در ایران به ناحق دستگیر و زندانی شدند، اما این تبادل بخش دیگری نیز داشت و آن آزادی چند میلیارد دلاری بود که به قطر منتقل شد تا صرفاً برای مصارف بشردوستانه استفاده شود. آیا ایران به این بخش از آن توافق پایبند خواهد بود و از آن پول فقط برای اهداف بشردوستانه استفاده خواهد کرد؟
این پول متعلق به ملت ایران است و تا کنون هم غیرعادلانه و ظالمانه بلوکه شده بود. طبیعتا این پول باید در جهت رفع نیازهای ملت ایران هزینه شود و این از اولویتهای ماست.
اجازه دهید در مورد مسائلی که آژانس بینالمللی انرژی اتمی اخیراً درباره ایران مطرح کرده است سوال بپرسم. شما یکسری از بازرسان تاسیسات هستهای ایران را حذف کردهاید. مدیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی میگوید که این واکنش ایران عملکرد بازرسان آژانس را فلج میکند. او از شما میخواهد که در این تصمیم تجدیدنظر کنید. آیا میتوان شرایطی فراهم کرد که آژانس بینالمللی انرژی اتمی افراد کافی در آنجا داشته باشد که بتوانند به طور کامل فعالیتهای هستهای ایران را بازرسی کنند، یا اینکه قصد شما این است که فعالیت آژانس در ایران را غیرممکن کنید؟
اگر ما میخواستیم آژانس فعالیتهای هستهای ایران را بازرسی نکند، راههای دیگری هم داشتیم و رسما میگفتیم همکاری نمیکنیم، در صورتی که بنای ایران از ابتدا بر همکاری بوده است. این را خود مسئولان آژانس بینالمللی انرژی اتمی و مدیران ادوار آن تایید کرده و تاکید دارند که ایران به طور کامل با آژانس همکاری کرده است.
این همکاری هم به دو شکل صورت گرفته است، یکی با نصب دوربینهایی که به شکل دائمی و مستمر همه فعل و انفعالات مراکز هستهای ایران را ثبت میکنند و دوم بازرسیهای دورهای بازرسان آژانس. آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکنون 15 بار اعلام و تایید کرده که فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی ایران کاملا صلحآمیز بوده و هیچ انحرافی نداشته است.
اساسا ما بارها اعلام کردهایم که سلاح هستهای هیچ جایگاهی در دکترین دفاعی ایران ندارد، چون نه به آن نیاز داریم و نه عقیدهای به سلاح هستهای داریم. به باور ما و بر اساس فتوای رهبر معظم انقلاب اسلامی سلاح هستهای جزو سلاحهای کشتار جمعی است و لذا هم تولید و هم نگهداری آن حرام است و ما به این فتوا پایبندیم. این رویکرد از لحاظ فقهی و اسلامی ما را متعهد میکند که به هیچ عنوان دنبال تولید سلاح هستهای نباشیم و تا کنون نیز هیچ دلیلی مبنی بر اینکه جمهوری اسلامی ایران برخلاف این باور و عقیده عمل کرده باشد، پیدا نشده است.
15 بیانیه آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره عدم وجود انحراف در برنامه صلحآمیز هستهای جمهوری اسلامی ایران، متکی بر تصاویر دوربینها و بازرسی بازرسان این سازمان بوده است. حال شما ببینید در مقطعی سه کشور اروپایی میآیند بیانیهای منتشر میکنند و ادعاهایی در آن مطرح میکنند که به طور کلی بیاساس است و در وهله اول گزارشها و بیانیههای آژانس بینالمللی انرژی اتمی را نادیده میگیرد.
ایران هیچگاه نگفته ما نمیخواهیم بازرسی باشد. ما گفتیم اعتماد ما از افرادی که مربوط به این سه کشور هستند، سلب شده و مورد تردید است، اما با اصل بازرسی و حضور بازرسان از ملیتهای مختلف هیچ مشکلی نداریم و همواره هم بازرسانی از ملیتهای مختلف به ایران آمدهاند و اکنون نیز بنای ما همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی است.
خب، شما همه بازرسان آمریکایی، فرانسوی، آلمانی و انگلیسی را از لیست خارج کردهاید و آژانس بینالمللی انرژی اتمی میگوید که این کار توانایی انجام بازرسیها را فلج میکند. آژانس بینالمللی انرژی اتمی میگوید که سؤالات بیپاسخ زیادی وجود دارد که ما میخواهیم آنها را مطرح کنیم. این همان سؤالاتی است که این سه کشور مطرح کردند و اساسا دو سایت ایران هرگز از سوی این کشور به عنوان سایت هستهای اعلام نشده است. با این حال، آژانس بر این باور است که آثاری از اورانیوم در آنها وجود دارد، چرا به این سوال پاسخ نمیدهید؟ آیا آن سایتها بخشی از تأسیسات غنیسازی اورانیوم بودند، اگر چنین است، چرا هرگز اعلام نشدند؟
ببینید تا کنون و در دوره مدیران مختلف و متعدد آژانس بینالمللی انرژی اتمی، بازرسان و گروههای مختلف و متعددی به ایران آمدهاند و از بخشهای مختلف فعالیتهای هستهای ایران بازدید کردهاند.
جمهوری اسلامی ایران نیز اعلام کرده که بنای ما همکاری با آژانس است تا بتوانند با حضور در ایران ببینند فعالیتهای هستهای ایران صلحآمیز بوده و انحرافی ندارد. همه سوالاتی هم که تا کنون داشتهاند چه سوالات کلی و چه سوالات مقطعی توسط سازمان انرژی اتمی ایران پاسخ گفته شده است. همین چندی پیش که مدیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ایران سفر کرد و با بنده نیز دیدار داشت، موارد و مسائل و سوالات متعدد و مختلف آنها در جلسه با مسئولان سازمان انرژی اتمی ایران پاسخ گفته شد و مشخص شد ابهامات و سوالاتی که مطرح هست، هیچ مستند و مدرکی ندارد و صرفا سوءظن است. در جلسات کاری و کارشناسی متعدد برای مسئولان آژانس اثبات شده که ایران در مسیر فعالیتهای صلحآمیز هستهای خود هیچ انحرافی نداشته و ندارد.
شما هم به نیکی میدانید که اینها بهانههایی بیش نیست. بنده این را هم به مسئولین آژانس و هم به رئیس جمهوری فرانسه وقتی سال گذشته در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل با وی دیدار داشتم گفتم که خود شما هم به خوبی میدانید این ادعاها بهانه است و نباید این بهانهها را مطرح کنید. در کجا و کدام نقطه دنیا کشوری تا این حد مورد بازرسی قرار گرفته و تا به حال درباره کدام کشور ۱۵ گزارش رسمی آژانس بینالمللی انرژی اتمی بر صلحآمیز بودن فعالیتهای هستهای آن صحه و مهر تایید گذاشته است.
به ایشان گفتم چرا کار سیاسی میکنید و اسم آن را نظارت میگذارید. سوال جدی ما از این سه کشور اروپایی و آژانس بینالمللی انرژی اتمی این است که چرا آژانس را به ابزار فشار بر برخی کشورها تبدیل کردهاید؟ شما که میدانید مسئلهتان فعالیتهای هستهای ایران نیست، میدانید که ایران تا کنون هیچ فعالیت هستهای در راستای تولید سلاح نداشته و اعلام رسمی هم کرده که قرار نیست هیچگاه سراغ سلاح هستهای برود، پس این همه فشار سیاسی برای چیست و دنبال چه هدفی هستید؟
سوال ما این است که چرا اینقدر فشار به ایران وارد میکنید؟ آیا فکر میکنید ایران با این فشارها در استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای با تردید مواجه میشود؛ فناوری که منافع زیادی برای کشور دارد و امروز فقط در عرصه تولید رادیوداروها جان حداقل یک میلیون نفر را نجات داده و بعد از این هم نجات خواهد داد. فناوری که در عرصههای کشاورزی، صنعت، نفت و گاز و خیلی زمینههای دیگر کاربردهای مفید و موثر زیادی دارد.
اگر این فشارها را وارد میکنید که ما نتوانیم به توانمندیهای هستهای دست پیدا کنیم، باز هم اشتباه است چرا که توانمندیهای هستهای ایران دیگر بومی شده و امروز ایران جزو کشورهای برخوردار از توانمندی و فناوری هستهای بومی است، اما تاکید کرده و میکنیم که بهدنبال سلاح هستهای نیستیم و این را خود شما هم تایید کردهاید.
چه مشکلی وجود دارد که شاهد چنین سطحی از رفتارهای سیاسی و دوگانه علیه جمهوری اسلامی ایران هستیم، آیا تصور میکنید میتوانید با این رفتارها و اقدامات ایران را متوقف کنید!
این اقدامات صرفا جنبه سیاسی دارد و به قصد اعمال فشار بر ایران انجام میشوند، اما ایران نشان داده که کشور مقاومی است و با تبدیل تهدیدها و فشارها به فرصت، پیشرفت خود را نیز دنبال کرده و میکند.