سرمقاله

زمان پایان و نتیجه درگیری غزه؟ ‪/‬ سیف الرضا شهابی

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • بررسی نقش اپراتورها در استفاده از هوش مصنوعی در اقتصاد دیجیتال
  • «یارا»ی ایرانسل به بازدیدکنندگان تلکام۱۴۰۳ ارائه شد
  • بازدید مدیران سازمان برنامه و بودجه از غرفه ایرانسل در آخرین روز نمایشگاه تلکام ۱۴۰۳
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 17736  |  صفحه ۹ | تولید و تجارت  |  تاریخ: 07 آبان 1402
    دلار در سایه سه اتفاق مهم
    قیمت دلار با گپ مثبت باز شد و در حال پیشروی در کانال ۵۲ هزار تومانی است. دلار روند صعودی تازه خود را از دو روز پایانی هفته گذشته آغاز کرده و با همدستی سه اهرم، گام‌های خود را در همین را تقویت کرده است. قیمت دلار هفته گذشته را با روند کاهشی آغاز کرد و با افزایش و پیشروی در کریدور ۵۰ هزار تومانی هفته نخست آبان را به پایان رساند. این اسکناس در آخرین معامله هفته گذشته با قیمت ۵۱ هزار و ۳۰۰ تا ۴۰۰ تومان معامله شد. برای نخستین بار در سال جدید در هفته گذشته بازدهی این اسکناس بدون تغییر و خنثی بود.
    هفته گذشته موضوع تنش میان حماس و اسرائیل همچنان در صدر توجه معامله‌گران قرار داشت. اما آنچه باعث رشد قیمت دلار و صعود به کانال ۵۱ هزار تومانی شد آماری بود که مرکز پژوهش‌های مجلس در خصوص کسری ۳۷ درصدی بودجه و تامین ۱۰۰ هزار میلیارد تومان از صندوق توسعه ملی و بانک مرکزی داد. به اعتقاد کارشناسان اقتصادی این موضوع به چاپ پول و رشد پایه پولی ختم خواهد شد.
    قیمت دلار در هفته نخست آبان با نوسانات محدود در کریدور جدید پیشروی کرد. علاوه بر اخبار سیاسی موضوع آمار عدم تامین بخشی از بودجه و کاهش فروش نفت طی چهار ماه ابتدای سال، مغایر با وعده و آمارسازی نهاد‌های مسئول بود و آلام صعود به قیمت دلار داد. کارشناسان اقتصادی نسبت به افزایش قیمت این اسکناس در ۶ ماهه دوم سال هشدار داده بودند.
    زنگ خطر کسری بودجه ۳۸۰ هزار میلیارد تومانی دولت برای بازار‌ها
    قیمت دلار روند صعودی خود را از هفته پیش آغاز کرده است. در حالی که طی سه هفته اخیر قیمت دلار تحت تاثیر اخبار جنگ اسرائیل و فلسطین، نوسانات زیادی را تجربه کرده و خود را در کریدور ۵۰ هزار تومانی تثبیت کرده بود، هفته گذشته، مرکز پژوهش‌های مجلس نیز در گزارشی مفصل، از کسری بودجه ۳۸۰ هزار میلیارد تومانی دولت تا پایان سال خبر داد.
    اعلام این رقم که با انتشار جزئیات دخل و خرج دولت در چهارماهه نخست سال همراه بود، نگرانی‌ها نسبت به سیاست چاپ پول که منجر به افزایش نقدینگی و در نهایت تورم خواهد شد را افزایش داد. روندی که به جهش دوباره قیمت دلار ختم خواهد شد. به این ترتیب بازار با اهرم بدبینی نسبت به وضعیت اقتصادی در ماه‌های پیش رو، تحرک تازه‌ای را در مسیر صعودی آغاز کرد.
    تحریم‌های تازه آمریکا علیه ایران
    اما کسری بودجه ۳۸۰ هزار میلیارد تومانی دولت تا پایان امسال، تنها اهرم رشد دلار نبود و روز گذشته، اهرم تحریم نیز همدست کسری بودجه شد تا با افزایش بدبینی در میان معامله‌گران، قیمت دلار را در مسیر رشد تقویت کند.
    وزارت خزانه‌داری آمریکا اعلام کرد که یک مقام حماس در ایران، (برخی از) اعضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران (IRGC) و همچنین یک نهاد مستقر در غزه را که به‌عنوان مجرای کمک‌های مالی ایران به حماس و جهاد اسلامی فلسطین (PIJ) عمل کرده است، هدف قرار می‌دهد. اگرچه کارشناسان اقتصادی معتقدند این دست از تحریم‌های آمریکا، اثر مقطعی در بازار خواهد داشت، اما به هر روی، این خبر با افزایش بدبینی نسبت به گفتگو‌های حاشیه برجام و توافقات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا، به محرک دیگری برای رشد دلار در معاملات پشت خطی بدل شد.
    آتش جنگ غزه دامن بازار ارز ایران را گرفت
    اگر چه قیمت دلار طی دو روز پایانی هفته در مسیر صعودی گام برمی‌داشت، اما شب گذشته، شعله کشیدن آتش جنگ در غزه که با حملات مرگبار اسرائیل به این منطقه آغاز شد، آب پاکی را روی دست معامله‌گران ریخت تا خرید و فروش دلار در روز جاری روی قیمت ۵۲ هزار تومان آغاز شود و سیر صعودی این ارز ادامه یابد.
    تحلیلگران اقتصادی معتقدند در حال حاضر، محرک اقتصادی کسری بودجه دولت و محرک سیاسی جنگ در خاورمیانه و عدم امنیت سرمایه‌گذاری، به اصلی‌ترین متغیر‌های قیمت دلار بدل شده و کار بازارساز برای ایجاد ثبات در قیمت دلار، بسیار سخت است.