سرمقاله

«شجاعت» کار ویژه رسانه‌ است ‪/‬ جلال خوش‌چهره

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • مالیات خرید و فروش بیت کوین در ایران
  • پارک کوهستان کرمانشاه کجاست؟ کرمانشاه زیر پای شما
  • بهترین روش یادگیری زبان کدام است؟
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 19602  |  صفحه ۱۱ | ایران و جهان  |  تاریخ: 07 آذر 1402
    «ابتکار» گزارش می‌دهد
    نتانیاهو در دوراهی جنگ یا آتش بس
    در حالی که از روز جمعه گذشته آتش بس موقت چهار روزه میان حماس و رژیم صهیونیستی به منظور تبادل اسرا میان دو طرف صورت گرفتهف روزنامه صهیونیستی «تایمز اسرائیل» گزارش داد که «بنی گانتس» رهبر حزب «اتحاد» و عضو شورای جنگ تهدید کرده که در صورت حذف نشدن بودجه توسعه شهرک های وابسته به احزاب حریدی و «صهیونیسم دینی»، شورای جنگ با بحران سیاسی مواجه خواهد شد.
    این در حالی است که «بزالل اسموتریچ» وزیر دارایی رژیم صهیونیستی اصرار دارد که ۹۰۰ میلیون شکل (۲۴۰ میلیون دلار) بودجه شهرک های وابسته به احزاب حریدی و «صهیونیسم دینی»، به آنها تخصیص یابد.
    گانتس تهدید کرد که در صورت لغو نشدن بودجه اختصاصی شهرک‌های ارتدکس‌نشین، با رای ندادن به لایحه اصلاح بودجه، کابینه حاکم را به چالش خواهد کشید. گفتنی است گانتس تنها فرد از میان مخالفان نتانیاهو در پارلمان رژیم صهیونیستی بود که حاضر شد به شورای جنگ بپیوندد و رسانه‌های صهیونیستی، وی را نخست وزیر بعدی این رژیم معرفی می‌کنند.
    دفتر «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی نیز در واکنش به این خبر اعلام کرد که تقاضاهای گانتس را نخواهد پذیرفت و طرح اصلاح بودجه را برای تامین نیازهای مالی جنگ را دوشنبه ارائه خواهد کرد.
    رژیم صهیونیستی قصد دارد تا با توجه به کسری شدید بودجه به خاطر وقوع جنگ غزه، قانون بودجه ۲۰۲۴-۲۰۲۳ خود را اصلاح کند. گانتس در نامه ای به نتانیاهو اعلام کرد که اختصاص بخش بزرگی از بودجه به شهرک‌ها، تاب‌آوری و همبستگی صهیونیست‌ها را در جنگ تضعیف می کند.
    دفتر نتانیاهو نیز طی بیانیه ای اعلام کرد که بودجه ای ۳۰ میلیارد شکلی (۸ میلیارد دلاری) برای نیازهای ۹۰ روز جنگ ارائه خواهد کرد.
    بیانیه دفتر نتانیاهو با اشاره به کسری بودجه رژیم صهیونیستی اعلام کرده که از بودجه در اختیار وزیر دارایی برای شهرک‌ها که مبلغ اولیه آن ۱ میلیارد و ۶۰۰ میلیون شیکل (۴۲۰ میلیون دلار) بوده، ۷۰ درصد آن برای مصارف دیگر خرج شده است.
    در همین حال، روزنامه صهیونیستی «تایمز اسرائیل» از بی توجهی کابینه نتانیاهو به وضعیت هزاران آواره صهیونیست و افراد آسیب دیده از جنگ انتقاد کرد. بانک رژیم صهیونیستی نیز خواستار لغو بودجه های شهرک ها به منظور اختصاص آن به جنگ شده است.
    نتانیاهو به دنبال جنگ؟
    از سوی دیگر در حالی که جنبش حماس در بیانیه‌ای مطبوعاتی اعلام کرد می‌خواهیم آتش‌بس را پس از اتمام مهلت چهار روزه، با افزایش تعداد اسرایی که قرار است آزاد شوند، مطابق آنچه در متن توافق آتش‌بس انسانی آمده، تمدید کنیم، رسانه‌های صیهونیستی گزارش دادند که بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر این رژیم گفت که به جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا آمادگی خود را برای تمدید آتش‌بس فعلی ابراز کرده‌است، اما پس از پایان آن، عملیات زمینی ارتش با قدرت کامل ازسر گرفته خواهد شد. نتانیاهو همچنین به رئیس‌جمهور آمریکا گفت: «در پایان توافق، ما با تمام قوا برای اجرای اهداف خود باز خواهیم گشت: نابودی حماس، اطمینان از عدم بازگشت غزه به آنچه بود، و البته آزادی همه گروگان‌هایمان».
    این در شرایطی است که  روزنامه یدیعوت آحارونوت گزارش داده در روزهای اخیر یک بحث محرمانه در حزب لیکود درباره آینده «بنیامین نتانیاهو»، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی و رهبر این حزب که از کودتا علیه خود در درون حزب بیم دارد، صورت گرفته است. یک مقام ارشد حزب لیکود فاش کرد که این حزب امکان جایگزینی نتانیاهو با نامزد دیگر در صورت سلب رای اعتماد از دولت را بررسی کرده است.
    وی تاکید کرد که  بررسی کرده و خاطرنشان کرد که یکی از اسامی پیشنهادی، «یولی ادلشتاین»، عضو کنست و رئیس کمیته روابط خارجی و امنیت است که به طور موقت تا انتخاب رئیس جدید لیکود در انتخابات مقدماتی زمان  به سمت نخست‌وزیری منصوب می‌‌شود.
    یک مقام حزب لیکود با اعلام خبر دیدار نتانیاهو با چند تن از اعضای کنست به صورت جداگانه در روز جمعه گفت: «نخست‌وزیر از صحبت درباره جایگزینی خود می‌ترسد و می‌خواهد مطمئن شود که کسی به کودتا علیه او نپیوندد. او به دنبال برگزاری انتخابات بلافاصله پس از جنگ است».
    وی افزود: «نتانیاهو در تلاش است تا دو پیام اصلی را که بیانگر مبارزات انتخاباتی آتی اوست، ارائه دهد؛ یکی پایبندی به جنگ تا انتها و دوم اینکه او تنها کسی است که از ایجاد کشور فلسطین جلوگیری می‌کند».
    چرا امکان پایان آتش‌بس در غزه وجود دارد؟
    در همین رابطه شبکه خبری سی‌ان‌ان در مطلبی با اشاره به تلاش‌ها برای تداوم آتش‌بس و امکان آزادی اسرای بیشتر و کمک‌رسانی به غزه، به دلایل احتمال از سرگیری حملات رژیم صهیونیستی به این منطقه پرداخته‌ است.
    به گزارش ایرنا، از این شبکه خبری آمریکایی، آتش بس شکننده میان اسرائیل و حماس در غزه با توجه به اینکه هیچ یک از طرفین به صورت مستقیم با یکدیگر در تماس نیستند و هر کدام به دنبال نابودی دیگری است، به طرز شگفت آوری پایدار بوده است. براساس گزارش‌ها تاکنون ۵۸ اسیر در نتیجه این آتش بس آزاد شده اند.
    اما سوال این است که این وضعیت تا چه زمانی ادامه پیدا می کند و آیا شرایط جاری امکان بازگشت تعداد بیشتری از اسرا و ورود کامیون‌های بیشتری از کمک‌های انسان دوستانه به غزه را فراهم می کند؟
    سی‌ان‌ان می‌افزاید: همزمان با ساعات پایانی مهلت چهار روزه آتش‌بس موقت، امیدها برای تداوم این وضعیت افزایش یافته است. در این میان حماس در تلاش است تا به ازای آزادی هر ۱۰ اسیر بر تعداد روزهای آتش‌بس بیفزاید و آمریکا هم در سوی دیگر با همکاری قطر به دنبال تمدید وضعیت جاری است تا از این مسیر اسرای بیشتری آزاد گردند.
    سی‌ان‌ان استدلال می‌کند که اسرائیل و حماس دلایل محکمی برای ادامه آتش بس دارند؛ چراکه از یک سو بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر اسرائیل تحت فشار شدید خانواده‌ های اسرا قرار دارد و در سوی دیگر هم حماس با توقف حملات هوایی و عملیات زمینی رژیم صهیونیستی می تواند با سازماندهی دوباره، خود را برای حملات آتی اسرائیل آماده کند.
    این شبکه خبری یادآور می‌شود: در این میان جو بایدن رئیس‌جمهوری آمریکا نیز با هدف تعدیل واکنش‌های سیاسی داخلی به ویژه میان جوانان بر آتش‌بس با هدف آزادسازی گروگان‌های بیشتر و همچنین ارسال کمک های بشردوستانه به غزه پافشاری می کند.
    نویسنده این مطلب با بیان اینکه اهداف استراتژیک اسرائیل و حماس ممکن است در کوتاه‌مدت تغییر کند، استدلال کرده است که آتش بس در نوار غزه شاید بدون مشخص شدن سرنوشت سایر اسرا پایان یابد.
    از نقطه نظر نویسنده، باتوجه به آنکه مشخص نیست بایدن در مکالمه تلفنی دیروز یکشنبه با نتانیاهو چه میزان وی را تحت فشار قرار داده تا آتش بس موقت کنونی را تمدید کند. و اینکه اگر وضعیت جاری پایان یابد، آیا آمریکا به همان اندازه قبل از حق اسرائیل برای هدف حمله به غزه دفاع خواهد کرد یا خیر، امکان از سرگیری حملات پس از این مهلت چهار روزه وجود دارد.
    بن هاجز ژنرال بازنشسته آمریکایی دیروز یکشنبه در این زمینه به سی‌ان‌ان گفت: چنانچه اسرای آمریکایی آزاد نشوند، واشنگتن تمرکز بر این موضوع را افزایش داده و فشار بر اسرائیل را بیشتر می کند. وی در عین حال خاطرنشان کرد: از سرگیری حملات به غزه، باعث تضعیف حمایت متزلزل بین المللی از اسرائیل می شود.
    این شبکه خبری در بخش دیگری از مطلب خود یادآور شده است: بایدن هم به دلیل خودداری از درخواست برای آتش بس که سبب ایجاد دو دستگی در حزب خود شده تحت فشار دموکرات‌های بسیاری قرار دارد.
    علاوه بر این، بسیاری از رای دهندگان جوان و ترقی خواه نیز که نقش پر رنگی در پیروزی بایدن در سال ۲۰۲۰ ایفا کرده بودند، در حال حاضر منتقد موضع رئیس جمهوری ایالات متحده هستند. ضمن آنکه جامعه اعراب حاضر در آمریکا هم که در سال ۲۰۲۰ حامی بایدن بود، نسبت به سیاست وی در قبال غزه خشمگین هستند.
    نویسنده در پایان نتیجه گیری کرده است: راهبردهای سیاسی در اسرائیل، ایالات متحده و سایر کشورها، وضعیت منطقه پس از جنگ را مدنظر قرار نداده است. هرچند بایدن بر حمایت از راه حل دو کشور برای مناقشه اسرائیل و فلسطین تاکید دارد و آیزاک هرتزوگ رئیس‌ رژیم صهیونیستی از ایده ائتلاف بین‌المللی برای کنترل غزه پس از جنگ سخن می گوید. اما در هرصورت هر دو راه حل در حال حاضر در دسترس نیستند و به همین دلیل مشخص نیست که جنگ چه زمان متوقف می شود و آیا سایر اسرا آزاد می شوند یا خیر.