سرمقاله

کادر درمان را بیشتر دریابیم / آرین احمدی

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • فری فایر در مقابل پابجی موبایل: کدام بازی بهتر است؟
  • چرا در روسیه تحصیل کنیم؟
  • هزینه تحصیل پزشکی و دندان‌پزشکی در روسیه: شهریه و هزینه‌های زندگی
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 19716  |  صفحه ۶ | حوادث  |  تاریخ: 09 آذر 1402
    ریشه کنی فقر مطلق تا پایان برنامه هفتم!مجلس واقعیت جامعه را می‌بیند؟
    سقوط ایرانیان به چاه فقر
    بر اساس اظهارات کارشناسان، آمارها از وضعیت معیشتی مردم نگران‌کننده است؛ با وجود افت معیشت و جولان فقر در کشور اما مقامات اقتصادی از رشد اقتصادی و جذب سرمایه‌گذاری حرف می‌زنند. آخرین گزارش تحلیلی از بانک جهانی گویای آن است که ترکیبی از تحریم‌ها، مدیریت بد اقتصادی و نوسانات جهانی قیمت نفت سبب شده حدود ۱۰ میلیون ایرانی به چاه فقر بیفتند. بلومبرگ در گزارشی نوشته این گزارش اولین ارزیابی رسمی این نهاد از فقر در کشور ۸۵ میلیون نفری ایران بعد از انقلاب اسلامی ۱۹۷۹ است.
    گزارش بانک جهانی، تصویر اقتصادی را به تصویر می‌کشد که در آن نابرابری و فقر در یک دهه تا سال ۲۰۲۰ افزایش یافته است.
    به گزارش اقتصاد ۲۴، سیاست‌های ایالات متحده هم به این وضعیت دامن زده است. بر اساس این گزارش، بانک جهانی اعلام کرده ۱۰ میلیون نفر از جمعیت ایران در فقر کامل فرو رفته‌اند و نابرابری‌های اجتماعی تشدید شده است. همچنین ۴۰ درصد مردم ایران در معرض فقر هستند.
    البته در جریان ادامه رسیدگی به لایحه برنامه هفتم توسعه نمایندگان مجلس شورای اسلامی در اﻫﺪاف کمی ﺳﻨﺠﻪﻫﺎی عملکردی ﻧﻈﺎم تاﻣﯿﻦ اﺟﺘﻤﺎعی، ﺳﯿﺎﺳﺖﻫﺎی ﺣﻤﺎیتی و ﺗﻮزﯾﻊ ﻋﺎدﻻﻧﻪ درآﻣﺪ تصویب کردند که تا پایان اجرای این برنامه، فقر مطلق به صفر برسد. اما به گمان بسیاری از تحلیلگران اقتصادی صفر شدن فقر مطلق ناشدنی به نظر می‌رسد چرا که بدون فراهم کردن زیرساخت‌های موردنیاز و گسترش تعاملات بین‌المللی و فرار از سایه تحریم‌ها، اقتصاد ایران همچنان فشل باقی مانده و به تاسی از آن زندگی ایرانیان بیشتر به سمت فقر گرایش خواهد یافت. 
    باز هم افزایش فقر مطلق!
    بر اساس آمار حدود ۳۰ درصد از جمعیت کشور، دچار فقر مطلق هستند. یکی از شاخص‌های فقر مطلق این است که فرد حدود ۱۱ هزار و ۲۰۰ کیلو کالری بتواند در تغذیه خود استفاده کند. در حال حاضر حدود ۲۵ میلیون نفر در فقر مطلق به سر می‌برند و صفر شدن فقر مطلق نیازمند منابع دولت، کاهش تورم و رشد اقتصادی بالا است.
    بنا بر گفته یک نماینده مجلس اگر نتوانیم تورم را مهار کنیم، میزان فقر شدید افزایش پیدا می‌کند. کاهش مصرف کالری از سوی مردم به ادعای مسئولان در حالی است که به تازگی علیرضا عسگریان، معاون رفاه و امور اقتصادی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی که در برنامه میز اقتصاد شرکت کرده بود، گفته است: در یک دهه گذشته کالری مصرفی مردم از دو هزار و ۶۵۰ به دو هزار و ۱۰۰ کالری رسیده است؛ همچنین میانگین شیر مصرفی از ۲۵۰ سی‌سی به ۱۹۵ سی‌سی کاهش پیدا کرده است.
    ایرانیان در نسبت به ۱۰ سال گذشته کمتر می‌خورند و به تعبیری بهتر کالری کمتری دریافت می کنند. این موضوع با وضعیت معیشت و قدرت خرید آنها بر می گردد.
    «مردم نسبت به یک دهه گذشته کمتر می خورند»؛ این تازه ترین اعتراف یک مقام مسئول از وضعیت معیشت ایرانیان در دهه ۹۰ شمسی و سال های ابتدایی قرن جدید است. میزان مصرف کالری مهمترین ابزار اندازه گیری وضعیت اقتصادی جامعه در دوره های مختلف است.
    فقر از روستا به شهرها رسید
    عباس کریمی راد، مدرس دانشگاه در این زمینه می‌گوید: کاهش مصرف مواد غذایی و کالری در بین روستاییان افزایش چشمگیری داشته و این عدم توازن در تولید و مصرف باعث اثرپذیری غیر قابل انکار دراین بخش از جامعه کشور شده است.
    به گفته کریمی راد، این دومینو با رسیدن به شهرها باعث مصرف مواد غذایی و کالری مورد نیاز در بین جمعیت شهری شده است تا حدی که می توان مدعی شد نابرابری‌ها در سراسر کشور افزایش یافته و فقر به طور فزاینده‌ای در مناطق مختلف کشور متمرکز شده است.
    این استاد دانشگاه با تأکید بر اینکه نقش فقر در کاهش مصرف مواد مورد نیاز روزانه مردم نسبت به سال‌های گذشته برجسته‌تر شده است، می‌افزاید: افزایش فقر در بین مردم کشورمان اثرات متعددی بر نقش تک تک آنها گذاشته است به طوری که عقب‌ماندگی و کاهش سطح تحصیلات، عدم ازدواج، عدم فرزند آوری و ده‌ها موارد مهم دیگر نتیجه بی تدبیری دولتمردان در تامین نیازهای اولیه مردم است.
    وی تصریح می‌کند: اگر سیاست‌های بودجه‌ای، تعامل با دنیا، سیاست‌های ارزی، اشتغالزایی، نظام بانکی، سلامت، مقابله با تحریم و از همه مهمتر تدابیر اجرایی مردان دولت با همین فرمان پیش برود وضعیت معیشت و اقتصادی مردم روزهای بدتری نسبت به زمان حاضر خواهند داشت.
    کریمی‌راد تاکید می‌کند: تا زمانی که هیچ انعطافی در خصوص تعیین و اجرای سیاست های دولت در راستای حمایت از مردم ایجاد نشود به طور قطع تعداد بیشتری از مردم به چاه فقر سقوط خواهند کرد.