سرمقاله

حماس _ اسرائیل در محک تجربه ‪/‬ جلال خوش‌چهره

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • تجهیزات لازم برای راه اندازی کارگاه میوه خشک کنی
  • در 5 مرحله ساده، لکه قهوه خشک شده روی مبل را پاک کنید
  • جشنواره بلک فرایدی در نخل مارکت
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 21074  |  صفحه ۶ | حوادث  |  تاریخ: 05 دی 1402
    از زلزله بم درس گرفتیم
    بازدید ایمنی از ۳۰۰۰ ساختمان مهم در تهران
    سوتیتر: هنگام بروز حوادث و آتش سوزی در بافت‌های قدیمی و ساختمان‌های فرسوده مشکلات امدادرسانی و مهار آتش‌سوزی در این نقاط برای آتش‌نشانان بسیار زیاد است
    رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران بر ضرورت فرماندهی واحد و افزایش هماهنگی‌های بین‌دستگاهی در مدیریت بحران تاکید کرد.
    به گزارش ایسنا، علی نصیری در همایش ملی بازآفرینی شهری، ایمنی و مدیریت بحران که با هدف بررسی موضوع ایمنی شهری، در سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران برگزار شد با گرامیداشت یاد جانباختگان زلزله بم به تجربیات این زلزله اشاره کرد و گفت: زلزله بم نگاه مسئولان به مدیریت بحران را تغییر داد. در این دو دهه شاید سرعت‌مان ایده‌ال نبوده ولی قدم‌های بسیاری برداشتیم و امروز در سالگرد آن می‌توان گفت ما از آن زلزله درس گرفتیم. زلزله بم باعث شد ذهن و نگاه مسئولان در زمینه ساخت و ساز، تدوین آیین‌نامه‌ها و نیز توسعه زیرساخت‌ها تغییرات معناداری پیدا کند. البته هنوز تا رسیدن به نقطه ایده‌آل فاصله داریم اما تلاش‌های صورت گرفته نشان می‌دهد که این روند شتاب گرفته است.
    وی در ادامه از نبود یک وحدت و فرماندهی واحد و فقدان مدیریت یکپارچه به عنوان یکی از چالش‌های کنونی در ساختار مدیریت بحران نام برد و خواستار افزایش هماهنگی‌های بین‌دستگاهی برای تقویت این موضوع و ایجاد فرماندهی واحد در این زمینه شد.
    نصیری در ادامه به تشریح وضعیت گسل‌های اصلی و فرعی تهران پرداخت و با اشاره به جمعیت ۱۰ میلیونی و مساحت شهر تهران، تعداد واحدهای مسکونی موجود و نیز با نگاهی به بافت فرسوده پایتخت گفت: تهران مستعد زلزله‌های بزرگی است.
    وی با بیان اینکه تهدید زلزله به معنای ایجاد مسئله برای شهر است، گفت: در همین راستا نیز راهبرد ایجاد یک متولی واحد برای ریسک و ادغام پدافند غیرعامل وHSE در مدیریت بحران امری ضروری به نظر می‌رسد.
    رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران به تشریح مخاطرات محتمل در پایتخت پرداخت و گفت: سیل، زلزله، طوفان، آتش‌سوزی، تغییرات آب و هوایی، مواد خطرناک، تهدیدات بیولوژیک، فرونشست زمین، فروریزش ساختمان، زمین لغزش و تجمعات انبوه به عنوان بحران‌های عمده احتمالی در پایتخت هستند.
    نصیری در ادامه وضعیت گسل‌های مهم تهران در شمال و جنوب شهر و میزان خطر این گسل‌ها را تشریح کرد و توضیحاتی را نیز در خصوص رخداد زلزله، احتمال لرزه‌خیزی شهر، نحوه فعالیت شبکه شتاب‌نگاری تهران و نیز شیوه فعالیت سامانه هشدار سریع در زمان وقوع زلزله ارائه کرد.
    رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران با تشریح سیمای تهران پس از زلزله احتمالی، گفت:‌ آتش‌سوزی گسترده، هجوم شهروندان، آبگرفتگی، واژگونی تانکرهای سوخت، قطع شبکه‌های ارتباطی، مسدود شدن راه‌های مواصلاتی، اختلال در امدادرسانی و تخریب برخی مراکز درمانی یه عنوان بخشی از آسیب‌های احتمالی در صورت رخداد یک زلزله بزرگ در تهران خواهند بود که باید برای هر کدام برنامه‌ریزی داشته باشیم.
    نصیری در ادامه با اشاره به اهمیت راهبرد پیشگیری در مدیریت بحران تهران به بررسی موضوع راه‌اندازی قرارگاه ایمنی کالبدی برای پیشبرد راهبردهای مربوط به ایمنی پرداخت و گفت: این قرارگاه در قالب ۲۵ خط تلاش ۱۵۸ اقدام را پیش برده و به بررسی وضعیت ابنیه فنی و بزرگراهی، شریان‌های حیاتی، بافت‌های فرسوده و ناپایدار، وضعیت پل‌ها و گودهای پرخطر پرداخته است. همچنین ارزیابی ایمنی ساختمان‌های مهم و بلندمرتبه با هدف ارزیابی ۱۶هزار ساختمان نیز در این قرارگاه در حال بررسی است که تا این لحظه حدود سه هزار ساختمان مورد بازدید قرار گرفته و ایمنی ۱۰۴۶ ساختمان ارزیابی شده است.
    به گفته وی بررسی ایمنی ۲۸۰۰ مدرسه بر اساس استانداردهای HSE با هدف شناسایی موارد ناایمنی، ارتقای ایمنی مراکز سلامت با هدف کسب تاییده ایمنی حریق، سازه، رفع خطر مخازن ناایمن و امکان‌سنجی احداث بیمارستان‌های مرکز تروما، توسعه شبکه شتاب‌نگاری و لرزه‌نگاری و ارائه اطلاعاتی در خصوص شبکه لرزه‌نگاری درون‌چاهی، نصب سنسور در عمق صد متری، سامانه هشدار سریع زلزله و نحوه عملکرد آن، مدیریت خطر سیل و توسعه و ارتقا سامانه پیش‌بینی ، مدیریت مخاطرات هواشناختی، تکمیل ساخت و ارتقای پایگاه‌های پشتیبانی و افزایش این پایگاه‌ها به ۱۰۷ پایگاه، راه‌اندازی و نصب سامانه تامین انرژی پنل‌های خورشیدی در ۸ پایگاه، موضوعات مربوط به HSE و ایمنی‌های خرد در شهر تهران، دسته‌بندی مخاطرات و پایش این مخاطرات در قالب چک‌لیست‌های HSE ، تدوین نقشه راه این موضوع، تشکیل کمیته‌های اندیشه‌ورز و ... همگی از سوی سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران در حال انجام است.
    وی در ادامه به تشریح فعالیت‌های انجام شده در حوزه پدافند غیر عامل، ایمنی ایستگاه‌ها و خطوط مترو و پدافند شیمیایی پرداخت و توضیحاتی در خصوص برگزاری تمرین امداد هوایی، تمرین‌های دورمیزی زلزله در سازمان و در سطح مناطق، برگزاری دو دوره تمرین سیل و مهارت‌آموزی بقا در شرایط سخت در فشافویه، تمرین اسکان اضطراری در بوستان ولایت، استان‌های معین و پهنه‌بندی پنج‌گانه آن در سطح تهران، نحوه اجرای طرح اسکان اضطراری در پایتخت، مخازن آب اضطراری، شبکه ارتباطات پایدار و نصب دکل‌های خودایستا، حضور میدانی در حوادث، مدیریت برف، داوطلبان واکنش اضطراری محله و تقسیم‌بندی تخصصی این گروه‌ها، فرهنگسازی بحران، تشکیل ۲۰ هیات اندیشه‌ورز و استفاده از ظرفیت استادان دانشگاه در برنامه‌ریزی‌های مدیریت بحران ارائه کرد.
    ضرورت تشکیل سازمان منسجم امدادی برای بحران
    مدیر عامل سازمان آتش نشانی تهران بر ضرورت تشکیل یک سازمان ساختاری منسجم با حضور ارگان های امدادی در هنگام بروز حوادث و بلایای طبیعی تاکید کرد.
    به گزارش ایسنا، قدرت الله محمدی در همایش ملی بازآفرینی شهری، ایمنی و مدیریت بحران که با هدف بررسی موضوع ایمنی شهری، در سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران برگزار شد، با اشاره به اهمیت ایمنی و حفظ جان انسان‌ها تصریح کرد: زمانی که صحبت از بحران می‌شود، کلید واژه‌هایی نظیر سیل، زلزله، آتش‌سوزی، آوار، بارندگی شدید و... را می‌شنویم و در کنار این رخدادها کلید واژه‌هایی دیگر مانند هلال احمر، آتش‌نشانی، اورژانس، سازمان بحران، پدافند و... برای امدادرسانی به میان می‌آیند.
    وی ادامه داد: اما در نظر بگیرید چنانچه در نزدیکی همین مکانی که حضور داریم دو یا سه ساختمان دچار آوار شوند متولی امدادرسانی کیست؟ چه سازمان‌هایی هستند؟ آیا سازمان و مجموعه‌ای مشخص برای اعزام فوری و رسیدگی به این گونه بحران‌ها وجود دارد؟ پاسخ خیر است.
    محمدی افزود: به همین دلیل هم تشکیل یک سازمان ساختاری متشکل از ارگان‌های امدادی و بحرانی برای رسیدگی، امداد و نجات محبوسین و مصدومین در حوادث بسیار ضروری و کارآمد خواهد بود. در هنگام بروز حوادثی مانند زلزله، ثبت آمار و اطلاعات دقیق از افراد باید تهیه شود و وجود یک نرم افزار آماری حوادث و تشکیل گروه برای وارد کردن اطلاعات دقیق محل حادثه، تعداد نفرات و ساکنان یک محله و روستا برای انجام عملیات، آوار برداری و نجات افراد و... نیز امر بسیار مهمی است.
    مدیر عامل سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهر تهران درباره اهمیت فرهنگ‌سازی در راستای کاهش خطرات حوادث و پیشگیری از خسارات ناشی از آن نیز گفت: توجه به اشاعه فرهنگ شهرنشینی اعم از زندگی فردی و اجتماعی و رعایت قوانین و مقررات برای حفظ جان و مال شهروندان بسیار مهم است و باید از کشورهای دیگر که در این زمینه به موفقیت‌هایی دست یافته اند الگو بگیریم و ایمنی که مهم‌ترین نیاز انسان‌هاست باید با وسواس بیشتری مورد توجه قرار گیرد.
    محمدی با بیان اینکه محتواسازی باید از دانشگاه‌ها و مراکز علمی آغاز شود، گفت:‌ ما حتما از تولیدات علمی این همایش بهره‌ خواهیم برد.
    وی در ادامه با تاکید بر اینکه رشته ایمنی و حریق و پیشگیری از حوادث باید در دفترچه کنکور وارد شود، گفت: امیدواریم که این موضوع در شورایعالی انقلاب فرهنگی، وزارت علوم و سازمان سنجش مورد توجه قرار بگیرد. ایمنی بخش ضروری از هر خانه‌ای است که باید پیش از دکوراسیون و تجملات مورد توجه قرار گیرد. اما جالب است که ما برای دکوراسیون رشته‌های دانشگاهی داریم ولی برای ایمنی خیر.
    محمدی با اشاره به مشکلات بافت فرسوده در پایتخت نیز اذعان کرد: هنگام بروز حوادث و آتش سوزی در بافت‌های قدیمی و ساختمان‌های فرسوده مشکلات امدادرسانی و مهار آتش‌سوزی در این نقاط برای آتش‌نشانان بسیار زیاد است و صعب العبور بودن مسیرهای داخل بازار تهران ما را بر آن داشته با تحمیل هزینه های زیاد به ساخت خودروهای کم عرض برای جلوگیری از خسارت مالی و نجات جان افرار روی بیاوریم که این موضوع هزینه و وقت زیادی را می‌طلبد.