سرمقاله

خیانت و خباثت تا کجا؟ / محمدعلی وکیلی

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • خرید رایگان با موپُن - دریافت کد تخفیف تا 100%
  • تجهیزات لازم برای راه اندازی کارگاه میوه خشک کنی
  • در 5 مرحله ساده، لکه قهوه خشک شده روی مبل را پاک کنید
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 23349  |  صفحه ۴ | فرهنگ و هنر  |  تاریخ: 14 بهمن 1402
    حاشیه نگاری بر روز نخست جشنواره فیلم فجر
    از تاخیرها تا چند ماجرای دیگر
    اولین روز جشنواره فیلم فجر با عذرخواهی دبیر این رویداد بابت تاخیر در شروع نمایش فیلم‌ها و یکسری حواشی ریز و درشت به پایان رسید.
    به گزارش ایسنا، چهل و دومین جشنواره بین‌المللی فیلم فجر در هوای برفی دوازدهم بهمن تهران در مرکز همایش‌های برج میلاد با نمایش چهار فیلم «دروغ‌های زیبا»، «شکار حلزون» «دو روز دیرتر» و «ظاهر» آغاز به کار کرد و سرویس سینمایی ایسنا همانند سال‌های گذشته حاشیه‌های روزانه جشنواره را مرور می‌کند که در این گزارش برخی اتفاق‌های خارج از جریان نشست‌های مطبوعاتی را دنبال می‌کنید.
    * روز نخست جشنواره تا حدودی تحت تاثیر حاشیه‌های شب افتتاحیه و صحبت‌های پرویز شیخ‌طادی در مراسم بزرگداشتش بود و جدا از اینکه سوژه اصلی بحث میان خیلی از حاضران در خانه جشنواره بود، برخی مدیران و منتقدان نیز در فضای مجازی به آن واکنش نشان دادند.
    *‌ مهمترین اتفاق روز اول جشنواره تغییر در جدول زمانبندی فیلم‌ها و نشست‌های پرسش و پاسخ آن‌ها بود که منجر به عذرخواهی دبیر جشنواره نیز شد. این تاخیرها از اولین نمایش فیلم‌ها شروع شد که ابتدا با ۴۰ دقیقه تاخیر همراه بود و برای فیلم دوم به ۷۵ دقیقه رسید. طبق پیگیری‌ها دست‌اندرکاران جشنواره در فاصله نه چندان طولانی تا روز نخست توانسته بودند مرکز همایش‌های برج میلاد را که محل اصلی برپایی جشنواره است در اختیار داشته باشد و البته برخی آماده‌سازی‌ها و حضور عوامل فیلم در این ماجرا بی‌تاثیر نبود.
    *‌ راهروهای اطراف سالن نمایش برج میلاد در دو بخش مجزا برای بازار بین‌الملل و رسانه‌ها تقسیم بندی شده‌اند که البته بخش بازار در چند روز آینده شروع به کار خواهد کرد ولی در غرفه‌هایی که برای تعدادی از رسانه‌ها تعبیه شده فرصت کافی برای آماده سازی وجود نداشت به همین دلیل در روز اول جشنواره تکاپوی زیادی برای سر و شکل دادن به غرفه‌ها توسط گروه‌های فنی هر رسانه وجود داشت. در این بین نمایندگان برخی رسانه‌ها نیز از نبود فضای مناسب برای تعداد رسانه‌های بیشتر گله می‌کردند.
    *‌ اولین روز جشنواره که با تعطیلی پایان هفته همراه بود با استقبال نسبتا خوبی مواجه شد و قشرهای مختلفی از منتقدان، خبرنگاران و عکاسان گرفته تا نمایندگان حوزه علمیه قم در جشنواره چهل و دوم فیلم فجر، به تماشای آثار در خانه جشنواره که سال‌ها به عنوان سینمای مطبوعات شناخته می‌شد نشستند.
    * یکی از حاشیه‌های روز اول جشنواره در سانس دوم و هنگام نمایش فیلم «شکار حلزون» رخ داد که این مسئله سال‌ها قبل یکی از دلایل ناگفته انتقال سینمای رسانه از برج میلاد به پردیس ملت عنوان می‌شد. آن دسته از خبرنگاران و منتقدانی که سال‌ها قبل و برای حدود یک دهه فیلم‌های جشنواره فجر را در برج میلاد تماشا می‌کردند حتماً به یاد دارند که در دوره‌های آخر، فضای گاه خوفناکی برای فیلم‌ها به وجود می‌آمد و برخی عوامل سینمایی با اضطراب و نگرانی از نوع بازخورد اهالی مطبوعات و منتقدان به تماشای فیلم‌های خود در سالن برج میلاد می‌نشستند. حتی در مواردی صاحبان فیلم‌ها اصلاً به سالن نمی‌آمدند و بعدها شنیده شد بعضی سینماگران خواستار تغییر محل نمایش فیلم‌ها برای خبرنگاران بودند تا احیانا در معرض تشویق‌های اعتراضی آن‌ها قرار نگیرند. همین شد که با انتقال جشنواره به پردیس چند سالنه ملت این فضا کاملاً شکسته شد. اما حالا و در روز اول جشنواره کیفیت نه چندان مطلوب یکی از فیلم‌ها صدای خنده‌های بلند و شوخی‌های انتقادی آن‌ها را بار دیگر بلند کرد.
    *‌ چهار فیلم نمایش داده شده در روز اول جشنواره فضای متفاوتی از یکدیگر داشتند و بازخوردهای مختلفی هم از تماشاگران خود گرفتند. فیلم «دروغ‌های زیبا» تصاویر متنوعی را از زندگی روزانه مردم شهری در بنگلادش نشان داد و و نمایش یک فیلم کمدی هم بازتاب‌های متفاوتی از سوی خبرنگاران گرفت چرا که برخی از آن‌ها فیلم را مناسب شرکت در جشنواره نمی‌دانستند و این دست فیلم‌ها را بیشتر مناسب گیشه عنوان کردند. با این حال فیلم «ظاهر» که تولید کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان بود به نظر می‌رسد نمره قبولی بیشتری در روز اول گرفت.
    * از محل اصلی جشنواره در برج میلاد که بگذریم به سینماهای مردمی می‌رسیم که فیلم‌های «تمساح خونی» و «مجنون» به سانس فوق العاده در بعضی سینماها رسیدند.
    *‌ برخی سینماداران از فهرستی قابل توجه از فیلم‌هایی نام می‌برند که نسخه نهایی آن‌ها هنوز در اختیارشان نیست و می‌گویند یکی دو فیلم در آخرین دقایق شروع سانس نمایش به دستشان رسیده است. همچنین آن‌ها نسبت به دیر رسیدن دیگر فیلم‌ها در روزهای آینده نگرانی‌هایی دارند و امیدوارند در یک فضای بدون اضطراب بتوانند به تماشاگرانی که بلیت خریداری کرده‌اند خدمات رسانی کنند.
    *‌ در سال‌های گذشته مسئولیت پخش و نمایش فیلم‌های جشنواره در استان‌ها بر عهده شورای عالی تهیه کنندگان بود که امسال این شورا در اطلاعیه‌ای اعلام کرد در این زمینه هیچ مسئولیتی در دوره چهل و دوم جشنواره ندارد.
    *‌ فیلم «بی بدن» که یکی از آثار راه یافته به بخش نگاه نو است و در روزهای گذشته هم گفته می‌شد محل مناقشه بین یکی از سازمان‌های زیرمجموعه شهرداری تهران و جشنواره بابت راه نیافتن به بخش سودای سیمرغ شده است، در اولین شب حاشیه‌ساز بود؛ چرا که الناز شاکردوست بازیگر این فیلم در یکی از سینماهای مردمی اعتراضی پر سر و صدا داشت و معتقد بود این فیلم باید در بخش سودای سیمرغ باشد نه «نوعی نگاه».
    از سوی دیگر طبق اطلاع خبرنگار ایسنا به دلیل نرسیدن به موقع کپی برخی فیلم ها، سانس های سینمای مردمی با تأخیر آغاز شدند.
    حاشیه‌های روز اول در سینما رسانه
    همچنین عصر ایران نوشت: شاید مهمترین اتفاق حاشیه‌ای روز اول در سینما رسانه حال و هوای برفی برج میلاد و دعوای اصغر نعیمی بود که پیش از نمایش فیلمش در برج میلاد، به‌دلیل اینکه مانع از ورود او به سالن نمایش شدند، با عصبانیت و فریاد به این موضوع واکنش نشان داد.
    نکته جانبی دیگر روز اول این بود که غیر از فرهاد آئیش هیچکدام از بازیگران فیلم پر بازیگر دو روز دیرتر در سالن رسانه حاضر نشدند بازیگرانی چون: سینا مهراد، پردیس احمدیه، گوهر خیراندیش، کمند امیر سلیمانی، سید جواد یحیوی، سیاوش چراغی پور، محمد فیلی و علیرضا داوودنژاد
    آتش زمزم در نشست رسانه‌ای فیلمش گفت: «از روز اولی که وارد بنگلادش شدم، رنگ و زندگی در این کشور در جریان بود و دوست داشتم یک قصه در آنجا بنویسم. این کشور کمتر دیده شده در حالی که ۱۸۰ میلیون جمعیت و اندازه کردستان ما وسعت دارد و همچنین رشد اقتصاد آن مثبت ۸ است. در شهر داکا مردم شب‌ها تا صبح کار می‌کنند و مانند شب‌های عید خودمان است.
    اولین چیزی که همه در داکا با آن مواجه می‌شویم، سیستم حمل و نقل عمومی است‌. وقتی برای اولین بار سوار آن شدم حس خوبی نداشتم و گفتم که باید برای اینها یک قصه بنویسم. در این مسیر ممیت الرشید من را کمک کرد. ایشان ۴۰ فیلم از سینمای ایران ترجمه و در بنگلادش کار کرده است.»
    محسن جسور گفت: «اسم اولیه فیلم «عطر مینو» بود که در طول بازنویسی، به این نتیجه رسیدم اسم گیرایی نیست؛ زیرا معتقدم که نام‌ یک اثر می‌تواند به فرم و دیده شدن فیلم هم کمک کرد. سعی کردم برای انتخاب فیلم، از ارایه تلویحی استفاده کنم‌ برای همین اشاره‌های ریزی به کاشت حلزون و خمیده بودن کاراکتر اول داشتیم.»
    اصغر نعیمی در نشست فیلمش گفت: «سال عجیبی بر سینمای ایران گذشت. سال گذشته موفقیت هایی در عرصه جذب مخاطب داشتیم و ضایعه بزرگ قتل آقای مهرجویی و همسر هنرمند ایشان را باعث تاسف ما بود. مایلم در اولین روز جشنواره ادای احترامی به روح این هنرمند بزرگ و تاریخ‌ساز سینما داشته باشیم و به همین علت خواهش می‌کنم به احترام آقای مهرجویی و همسرشان یک دقیقه سکوت کنیم.»
    اصغر نعیمی: وقتی فیلم می‌سازیم با گستردگی مخاطب از درجه‌های گوناگون طرف هستیم. من این فیلم را با مخاطب مختلفی از نسل زد تا خانواده‌های متدین دیدم ولی مسئله‌ای پیش نیامد. فقط یک شوخی بود که با وجود اینکه آن را خیلی دوست داشتم ولی به دلیل احتمال سوءتفاهم و برای حفظ حرمت سرمایه‌گذار و خودم حذفش کردم. من فیلم خنده‌دار نساختم که فقط مخاطب را بخندانم.
    نعیمی و محسن شیرازی (تهیه‌کننده) در پایان تاکید کردند که فیلم خود را حاضرند با افتخار برای هر مقام مسئولی نمایش دهند.
    کیمیا زارعی بازیگر فیلم ظاهر: «این فیلم اولین تجربه سینمایی من بود و عجیب وارد پروژه شدم. از آقای عامری بابت اعتمادشان سپاسگزارم. این فیلم حال و هوای عجیبی داشت و امشب که اینجا هستم بسیار خوشحالم.»
    کریمی صارمی درباره اینکه این فیلم چه مناسبتی با کانون پرورش فکری دارد و اینکه بدآموزی آن برای بچه‌ها حس می‌شود، توضیح داد: دلیل ورود کانون به حمایت از چنین فیلمی شرافت موضوعی است. این چیزی که شما مطرح می‌کنید سلایق فردی است. این فیلم جز عزت نفس چیزی دارد؟