سرمقاله

علت حمایت سران کشورهای غربی و عربی از اسرائیل / سیف الرضا شهابی

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • آغاز دور جدید حراج شماره‌های رند همراه اول
  • ارزان ترین سری لپ تاپ های بازار ایران کدامند
  • قهوه از چه چیزی درست می‌شود؟
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 24137  |  صفحه ۷ | ایران زمین  |  تاریخ: 29 بهمن 1402
    فقدان مدیریت یکپارچه بزرگترین لطمه را به منابع آبی زده است
    ضرورت ترسیم نقشه راه برای مدیریت منابع آبی آذربایجان شرقی
    آذربایجان شرقی - ماهان فلاح: نشست تخصصی کمیسیون کشاورزی، آب و محیط زیست اتاق تبریز با محوریت بررسی امکانسنجی ایجاد زنجیره ارزش و بررسی راهکارهای مدیریت یکپارچه منابع آب در استان آذربایجان شرقی، با حضور نمایندگانی از بخش خصوصی و دولتی در اتاق تبریز برگزار شد.
    رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و محیط زیست اتاق تبریز، هدف از برگزاری این نشست را هم‌ افزایی و تقویت همکاری بین متولیان بخش کشاورزی در راستای ایجاد زنجیره ارزش و بررسی راهکارهای مدیریت یکپارچه منابع آب در استان عنوان کرد.
    بشیر جعفری، با بیان اینکه تاکنون جلسات متعددی در رابطه با چالش‌های زیست محیطی، بحران منابع آبی و همچنین نحوه بهبود کمی و کیفی تولیدات کشاورزی و صادرات آن با حضور روسا و نمایندگان دانشگاه‌های تبریز، سهند، مراغه، اعضای کمیسیون کشاورزی و کارشناسان مربوط برگزار شده است، افزود: تلاش ما این است تا خروجی این جلسات بتواند هم به بهبود شرایط بخش کشاورزی کمک کند و هم به حفظ منابع آبی و محیط زیست استان کمک کند. وی با اشاره به اهمیت حفاظت و استفاده بهینه از منابع آبی گفت: در صورت لزوم می‌توان دبیرخانه واحدی تشکیل داد، به‌ همین منظور در نشست امروز، امکان تحقق یا عدم تحقق تشکیل دبیرخانه‌ مورد بررسی قرار می‌گیرد.
    معاون هماهنگی امور استانداری آذربایجان‌ شرقی نیز در این نشست بر ضرورت ترسیم نقشه راه، به‌ منظور مدیریت منابع آبی استان تاکید کرد.
    محدودیت منابع آبی در حوزه آبریز دریاچه ارومیه
    جبارعلی ذاکری، با بیان اینکه در حوزه آبریز دریاچه ارومیه با محدودیت منابع آبی مواجه هستیم، گفت: قوانین بازدارنده و ابزارهای کنترل و نظارت تاکنون نتوانسته‌اند، در این زمینه موثر واقع شوند. وی با تاکید بر وجود نیروی انسانی کارآمد گفت: دولت می‌تواند با فراهم کردن زیرساخت‌ها و بهره‌گیری از نیروی‌های فعال، مصرف آب در بخش کشاورزی را کاهش دهد.
    نایب رئیس اول کمیسیون کشاورزی، آب و محیط زیست، تشکیل دبیرخانه یا مرکز هماهنگی مدیریت یکپارچه منابع آبی را ضرورتی اساسی برای استان عنوان کرد و افزود: حکمفرمایی منابع آبی، جدیدترین شیوه مدیریت در این زمینه به‌ شمار می‌رود که البته هنوز در مرحله نظریه‌پردازی است.
    کوهستانی، با بیان اینکه افزایش جمعیت، توسعه بخش کشاورزی و کاهش نزولات جوی به صورت همزمان باعث افزایش مصرف آب در کشور شده است، تاکید کرد: باید بین عرضه و مصرف آب تعادل ایجاد شود، با این حال در برخی موارد شاهد هستیم حتی عرضه‌کنندگان آب نیز همسو با مصرف‌کنندگان، هر کجا در زمینه عرضه آب به بن‌بست می‌رسند، راهکارهای جایگزین برای برداشت آن پیشنهاد می‌دهند.
    مصرف ۸۸ درصد آب کشور در بخش کشاورزی
    رئیس گروه سرمایه‌گذاری سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی آذربایجان‌ شرقی نیز در این نشست، گفت: فقدان مدیریت یکپارچه، بزرگترین لطمه را به منابع آبی زده است. عباس بشیری، با بیان اینکه بیش از ۸۸ درصد مصرف آب کشور در بخش کشاورزی صورت می‌گیرد، افزود: علی رغم مصرف زیاد آب در این بخش، کارایی و بهره‌وری آن بسیار پایین است. وی با بیان اینکه متاسفانه ارزش اقتصادی آب برای ما مشخص نیست، تاکید کرد: مدیریت منابع آب باید به صورت منطقه‌ای انجام شود نه استانی. معاون برنامه‌ریزی شرکت آب منطقه‌ای آذربایجان‌ شرقی نیز با تاکید بر اهمیت مدیریت منابع آبی در استان و منطقه شمال‌غرب برای احیای دریاچه ارومیه گفت: میزان آب‌ و سفره‌های زیرزمینی در استان مشخص است، بنابراین باید برای استفاده از آب موجود برنامه‌ریزی شود. محمدی، با بیان اینکه در استان ما حتی یک چاه غیرمجاز عمیق نیز وجود ندارد، افزود: تمام اهتمام ما بر مسدود کردن چاه‌های غیرمجاز است، به‌ طوری که در شش ماهه نخست سال ۱۴۰۲، تعداد یک هزار و ۶۰۰ چاه غیرمجاز در استان پر شده است، اما متاسفانه پس از طی پروسه طولانی شناسایی و پر کردن چاه‌ها، مجددا از جای دیگری چاه غیرمجاز زده می‌شود. وی با بیان اینکه در زمینه منابع آبی با محدودیت مواجه هستیم و باید در عرضه آب حساسیت بیشتری داشته باشیم، تصریح کرد: با این حال در بسیاری از مواقع کارگروه رفع موانع تولید برای واگذاری انشعاب آب به ما فشار وارد می‌آورد. وی سرازیر کردن آب‌های تصفیه‌‌ خانه‌های پساب ۱۲ شهر استان به دریاچه ارومیه، لایروبی تمام رودخانه‌های حوزه دریاچه ارومیه، انتقال آب از دریای خزر و بومی‌سازی فن آوری بارورسازی ابرها در کشور را از جمله راهکارهای مدیریت منابع آبی در حوزه دریاچه ارومیه عنوان کرد.