کد خبر: 24395 | صفحه ۳ | جامعه | تاریخ: 03 اسفند 1402
آمار ۷ میلیونی بیسوادی مطلق در ایران
بنابر آخرین آمارها، حدود 7 میلیون و 400 هزار نفر در ایران بیسواد مطلق هستند. علی صداقتی خیاط (عموخیاط)، فعال حقوق کودک درباره سوادآموزی به کودکان گفت: «تعداد افراد بیسواد در کشور بسیار زیاد است. دولت به روی خود هم نمیآورد. نمیخواهیم از ما حمایت کنند، فقط ما را به حال خود رها کنند.»
قدردانی از فعالیتهای عموخیاط
آموزش به این کودکان هم در 20 روز انجام شد. معین کامرانی، مدیرعامل سازمان مردمنهاد «ارفک» هم در این مراسم گفت: «زنده بودن یک محور افقی از گهواره تا گور است، ولی زندگی کردن یک محور عمودی است. انسان زمانی در نقطه اوج این محور قرار میگیرد که بتواند به پیشرفت همنوع خود کمک کند.»
کامرانی با اشاره به سوادآموزی 21 کودک، گفت: «به کمک فعالیتهای عموخیاط چنین اتفاقاتی صورت میگیرد. هر جایی که از شرایط سخت کاری نفسمان به شماره افتاد، عموخیاط دوباره انرژی ادامه دادن به ما داد.»
آموزش به زبان فارسی مختصات خود را دارد
علی صداقتی خیاط، مدرس و فعال حقوق کودک را «عمو خیاط» صدا میزنند. موهایش در راه آموزش به افراد بیسواد سفید شده است. پیر و جوان هم ندارد. او در شرح فعالیت خود در حوزه سوادآموزی گفت: «سالهاست که زبان فارسی را به شیوه زبان عربی درس میدهند. در حالیکه از نظر آموزش رابطه این دو زبان صفر است. برای مثال نمیتوان زبان انگلیسی را با دستور زبان آلمانی یاد داد. نشدنی است. هر زبانی مختصات خود را دارد. اما در سرزمین ما این چنین میشود!»
آغاز مسیر سوادآموزی عموخیاط
عموخیاط گفت حوزه فعالیت خود را محدود به تهران نکرده است. همه مناطق کشور رفتوآمد دارد؛ از زابل گرفته تا روستاهایی در اطراف بندرعباس. این فعال حقوق کودک توضیح داد: «بیشترین فعالیتم در استان سیستان و بلوچستان است. چراکه در این استان تعداد افرادی که سواد خواندن و نوشتن ندارند، بسیار زیاد است.»
عموخیاط گفت کار تدریس برای سوادآموزی را از سال 1386 شروع کرده است. در این سالها موانع زیادی بر سر راه او بود، اما هیچ زمان فعالیت خود را متوقف نکرد. از کودکان ایرانی بیشناسنامه گرفته تا اتباع افغانستان و کودکان کار، برای او فرقی ندارد. هر کدام آنها از حق آموزش دارند، فارغ از شرایطی که دارند. گاهی به زنان و مردان سالمند هم آموزش میدهد.
7.5 میلیون بیسواد مطلق در ایران
تعداد بازماندگان از تحصیل و افراد بیسواد مطلق در کشور کم نیست. کسانی که به دلایل مختلف اقتصادی، فرهنگی و... از آموزش محروم ماندند.
اخیرا نیز علیرضا عبدی، رئیس سازمان نهضت سوادآموزی به خبرگزاری ایلنا گفت که هماکنون یک میلیون و 707 هزار بیسواد مطلق در گروه سنی 10 تا 49 ساله و حدود هفت میلیون و 400 هزار بیسواد مطلق در گروه سنی 6 سال به بالا داریم. ضمن آنکه به گفته رئیس سازمان نهضت سوادآموزی 2.5 میلیون نفر هم نوسواد داریم. همچنین یک میلیون نفر از اتباع در ایران نیز بیسواد و کمسواد هستند. در مجموع میتوان گفت بیش از 10 میلیون بیسواد و کمسواد در ایران داریم.
4 میلیون بازمانده از تحصیل در 5 سال
از سوی دیگر تعداد بازماندگان از تحصیل و آنها که ترک تحصیل کردهاند هم کم نیست. بنا بر آمارهای مرکز پژوهشهای مجلس، طی سالهای تحصیلی 1395-1394 تا 1399-1398، بیش از چهار میلیون کودک از تحصیل بازماندند. بنا بر گزارش این مرکز، از این تعداد بازماندگان از تحصیل، فقط حدود چهار درصد از آنها بار دیگر به سیستم آموزشی کشور جذب شدند.همچنین بنا آمار مرکز پژوهشهای مجلس، بیش از 911 هزار نفر در سال تحصیلی 1400-1401 از تحصیل بازماندند. حدود 279 هزار نفر نیز در همین بازه زمانی ترک تحصیل کردند.