کد خبر: 24729 | صفحه ۳ | جامعه | تاریخ: 12 اسفند 1402
ایران ۱۲ میلیون مجرد دارد
افزایش میانگین سن ازدواج زنان و مردان
آمار ازدواج و فرزندآوری طی سالهای اخیر کاهش چشمگیری داشت. متقیفر، مدیرکل برنامهریزی وزارت ورزش در همین گفته بود: «جمعیت مجردهایی که تاکنون ازدواج نکردهاند، حدود ۱۲ میلیون نفر است.» با گذشت بیش از دو سال از ابلاغ قانون جوانی جمعیت و تسهیلات و ممنوعیتهای مختلف، آمار ازدواج و فرزندآوری همچنان کاهشی است. مرکز پژوهشهای مجلس نوشته است که بالا بودن هزینههای آغاز زندگی، هزینه بالای مسکن، بیکای و عدم اشتغال جوانان و پیدا نکردن گزینه مناسب ازدواج در سه اولویت اول عدم ازدواج بهنگام جوانان قرار دارند. میانگین سن ازدواج در حال افزایش، طلاق در حال افزایش، ازدواج و فرزندآوری نیز در حال کاهش است. اینها خلاصهای از دادههای مرکز آمار ایران از وضعیت جمعیتی کشور است.
نه افزایش تسهیلات ازدواج و فرزندآوری نتیجه داد، نه محدودیتها و ممنوعیتهایی که وزارت بهداشت اعمال کرد. بیش از دو سال از تصویب و ابلاغ قانون جوانی میگذرد. قرارگاه جوانی جمعیت هم به رسم دیگر قرارگاهها تشکیل شد. هیچ کدام نتوانست مردم را به ازدواج و فرزندآوری آنطور که هدف دولت بود، سوق دهد.
روند کاهشی آمار ازدواج در ایران
بر اساس دادههای مرکز آمار ایران، سال 1400، تعداد ازدواج ثبتشده 572 هزار و 11 مورد بود. سال گذشته اما با کاهش بیش از 8 درصدی به 524 هزار و 139 مورد رسید. آمار ازدواج در تابستان و پاییز امسال هنوز منتشر نشده است. اما در بهار سال جاری تعداد ازدواج ثبتشده نسبت به بهار سال گذشته، بیش از 9 درصد کاهش داشت. بهار سال گذشته 143 هزار و 697 ازدواج ثبت شد، در حالی که بهار امسال 130 هزار و 305 ازدواج ثبت رسمی شد.
افزایش آمار طلاق در کشور
همچنان که روند آمار ازدواج در ایران کاهشی است، سرعت طلاق بالاست. تعداد طلاق ثبت شده در دهه 90 حدود 43 درصد کاهش داشته است. بنا بر دادههای مرکز آمار ایران، 187 هزار و 783 مورد طلاق در سال 1399 ثبت شد. در سال 1400 و 1401 اما به ترتیب تعداد طلاق ثبتشده به 204 هزار و 487 و 204 هزار و 301 مورد رسید. یعنی آمار طلاق در سال گذشته نسبت به سال 1399 حدود 9 درصد افزایش داشت.
به گزارش تجارتنیوز، آمار ازدواج و فرزندآوری طی سالهای اخیر کاهش چشمگیری داشت. با گذشت حدود 2 سال از قانون جوانی جمعیت، همچنان آمار ازدواج تغییر چندانی نداشته است. کارشناسان هشدار میدهند کاهش ازدواج منجر به کاهش فرزندآوری و در نتیجه پیری جمعیت ایران میشود.
اخیرا مهدی متقیفر، مدیرکل برنامهریزی وزارت ورزش گفت جمعیت مجردهایی که تاکنون ازدواج نکردهاند، حدود ۱۲ میلیون نفر است. (جام جم)
بنا بر آخرین آمار سازمان ثبت احوال، حدود 11 میلیون نفر در سن متعارف ازدواج قرار دارند یا از این سن گذشتهاند، اما هرگز ازدواج نکردهاند. از این میان ۵ میلیون و ۵۷۰ هزار مرد و ۵ میلیون و ۶۷۰ هزار زن هستند.
پیشتر بانکی پور، نماینده مجلس نیز گفت: «حدود 2 میلیون و ۲۰۰ دختر بالای ۳۰ سال مجرد و حدود 2 میلیون و ۵۰۰ پسر مجرد بالای ۳۰ سال داریم. آمار دختران و پسران مجرد نگرانکننده دانست.» (مهر) از سوی دیگر، محمد اسماعیل مطلق، رئیس دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی کشور نیز از افزایش سن ازدواج در ایران گفت. به گفته او، میانگین سن ازدواج در کشور برای زنان، چهار سال و برای مردان سه سال افزایش یافته است. او گفت: «از سال ۸۹ با کاهش روند ازدواج و افزایش میزان طلاق در کشور مواجه شدیم.
افزایش سن ازدواج، الگوی ازدواج را تغییر داده است
پیشتر مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی به وضعیت ازدواج و فرزندآوری در ایران پرداخت. در این گزارش آمده که بر اساس دادههای ثبت احوال و مرکز آمار ایران، روند تحولات شاخصهای ازدواج به گونهای است که نرخ ازدواج با کاهش و میانگین سن ازدواج با افزایش روبهرو بود. در ادامه این گزارش آمده که مسئله ازدواج و الگوهای همسرگزینی نشان از کلیدی بودن متغیر سن ازدواج در این الگوهاست. افزایش سن ازدواج الگوهای آن را دچار تحول کرده است و شاخصهای دیگر از جمله فرزندآوری، طول عمر، استحکام خانواده، ضرورت ازدواج و... را تحت تاثیر قرار میدهد.