سرمقاله

چه خواهدشد؟وملاحظات این روزها / محمدعلی وکیلی

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • آغاز دور جدید حراج شماره‌های رند همراه اول
  • ارزان ترین سری لپ تاپ های بازار ایران کدامند
  • قهوه از چه چیزی درست می‌شود؟
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 28607  |  صفحه ۲ | سیاست روز  |  تاریخ: 05 خرداد 1403
    شوک به جامعه مدرسین یا یک توافق بین جامعتین؟
    آیت الله موحدی کرمانی؛ رئیس ۹۳ ساله خبرگان ششم
    آیت الله محمدعلی موحدی کرمانی، روز سه‌شنبه رئیس ششمین دوره خبرگان رهبری شد آنهم در شرایطی که کاندیداهای جامعه مدرسین شانس بالاتری برای تکیه بر این صندلی داشتند.
    به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، فضای سیاسی کشور در هفته اخیر با شوک آورترین خبر روبرو بود. درحالی که تحلیل ها و خبرها حول آغاز مجلس خبرگان ششم از یک سو و آغاز مجلس دوازدهم و رئیس جدید این پارلمان می گذشت، به یکباره خبر شوکه کننده سقوط هلی کوپتر حامل رئیس جمهور و ۷ همراهش ایران را به شوک فرو برد. ۱۵ ساعت جستجو و گمانه زنی که در نهایت با تایید یک خبر تلخ همراه بود؛ «ابراهیم رئیسی به شهادت رسید.»
    در میانه چنین فضایی مجلس خبرگان رهبری در هفته ای که گذشت مراسم افتتاحیه خود را برگزار کرد و مجلس یازدهم نیز اختتامیه اش را.
    رئیس ۹۳ ساله خبرگان ششم با ۶۶ درصد آراء
    آیت الله موحدی کرمانی ۹۳ ساله در شرایطی رئیس خبرگان رهبری شد که تا زمان افتتاحیه خبرگان ششم، در گمانه‌زنی‌ها یکی از پایین‌ترین شانس‌های ریاست را داشت؛ به عبارت دیگر در تحلیل‌هایی که چهره‌ها و رسانه‌ها ارائه می‌کردند، نام موحدی کرمانی در پایین فهرست افرادی بود که احتمال ریاست آنها می‌رفت.
    با این حال روز انتخابات هیات رئیسه پس از آغاز به کار این مجلس، یک خبر با متنی مشترک در رسانه‌ها منتشر شد که حکایت از ریاست موحدی کرمانی در دو سال ابتدایی خبرگان ششم داشت.
    طبق این خبر، از ۸۳ نماینده حاضر، ۵۵ رای با نام موحدی کرمانی بود و به این ترتیب او نخستین رئیس در دوره ششم خبرگان شد؛ به عبارت دیگر، او آرای حدود ۶۶ درصد از اعضای خبرگان را توانست جلب کند که می‌توان گفت نسبتا آرای پایینی داشته است؛ بخصوص در شرایطی که دو روز از درگذشت شهادت گونه ابراهیم رئیسی می‌گذشته و در چنین شرایطی معمولا جو روانی به گونه‌ای است که برای نشان دادن وحدت، بالاترین رای را به فرد مدنظر می دهند تا فضای روانی با اطمینان خاطر همراه شود.
    انتخاب موحدی کرمانی در کرسی ریاست مجلس خبرگان شاید آنجا کمی عجیب به نظر رسید که طی روزهای منتهی به آغاز مجلس خبرگان رهبری و بالا گرفتن گمانه ها درباره ریاست مجلسی که احمد جنتی رئیس پیشین در آن حضور نداشت، اسامی چون آیت الله حسینی بوشهری، آیت الله اعرافی، آیت الله مدرسی یزدی و البته خود آیت الله موحدی کرمانی به گوش می رسید اما شانس اعرافی و حسینی بوشهری بالاتر ارزیابی می شد خاصه اینکه اکثریت مجلس خبرگان ششم در اختیار لیست جامعه مدرسین حوزه علمیه قم بود تا جامعه روحانیت مبارز.
    هرچند مصباحی مقدم از اعضای جامعه روحانیت چند روز مانده به مراسم افتتاحیه شانس «مدرسی‌یزدی»، «حسینی ‌بوشهری» و «موحدی ‌کرمانی» را یکسان ارزیابی کرده بود اما زمزمه های سیاسی این گزاره را چندان تایید نمی کرد.
    در آن روزهای منتهی به افتتاحیه مجلس خبرگان رهبری و پیش از «یکشنبه تلخ» حتی ابراهیم رئیسی نیز در لیست کاندیداهای ریاست مجلس خبرگان حضور داشت اما...
    پیام ریاست سرلیست جامعه روحانیت
    اما در این بین نکته‌ای که جالب توجه است، طیفی است که ریاست را در اختیار گرفته است. دو طیف روحانیت مبارز و جامعه مدرسین تقریبا اکثریت کرسی های خبرگان ششم را در دست گرفته اند، از بین این دو تشکل سنتی اصولگرا اما جامعه مدرسین بیشترین صندلی‌ها را در اختیار دارد و رأی آوردن اکثریت لیست های این تشکل در انتخابات ۱۱ اسفند پیروزی برای آنها در مقابل جامعه روحانیت بود اما مساله‌ای که چشمگیر است تشکلی است که موحدی کرمانی به آن تعلق فکری‌ دارد؛ او از اعضای ارشد جامعه روحانیت مبارز است و در شرایطی که جامعه مدرسین بیشترین کرسی‌ها را در اختیار دارد، اینکه نامزد روحانیت مبارز برای ریاست رأی آورده است نکته ای قابل توجه است.
    شاید با دور شدن از فضای شوک آور فعلی در سیاست کشور ابهامات درباره این انتخابات یکی بعد از دیگری برطرف شود و مشخص شود آیا ریاست موحدی کرمانی سرلیست جامعه روحانیت و نایب رئیسی دو چهره شاخص جامعه مدرسین بخاطر جایگاه سنی موحدی کرمانی بوده است یا در نتیجه یک توافق سیاسی بوده است یا ...