کد خبر: 28676 | صفحه ۱ | تاریخ: 06 خرداد 1403
از حکم جدید دیوان بین المللی دادگستری علیه اسرائیل چه میدانیم؟
به گفته دادگاه، اسرائیل باید تهاجم خود به رفح را متوقف کند. دادگاه متقاعد نشده بود که اسرائیل اقدامات کافی برای محافظت از جان غیرنظامیان انجام داده است و ۱۳ قاضی در مقابل دو مخالف رای دادند که اسرائیل باید اقدامات موثری را انجام دهد به گزارش جماران، دیوان بین المللی دادگستری از اسرائیل خواست به عملیات خود در رفح، جنوبیترین شهر غزه، پایان دهد. طی دو هفته گذشته، اسرائیل همه محلههای رفح را به ویرانه تبدیل کرده و صدها هزار نفر را به زور آواره کرده است. اسرائیل میگوید برای تکمیل ماموریت خود برای شکست دادن حماس باید وارد رفح شود. با این حال، دیوان بین المللی دادگستری حکم داد که اهداف جنگی اسرائیل به طور موثر حقوق فلسطینیان را تحت کنوانسیون نسل کشی نقض میکند. الجزیره در گزارشی به توضیح همه آنچه که باید درباره دستور روز گذشته دیوان دانست، پرداخته است:
حکم دیوان بین المللی دادگستری در مورد پرونده آفریقای جنوبی علیه اسرائیل چه بود؟
به گفته دادگاه، اسرائیل باید تهاجم خود به رفح را متوقف کند. دادگاه متقاعد نشده بود که اسرائیل اقدامات کافی برای محافظت از جان غیرنظامیان انجام داده است و ۱۳ قاضی در مقابل دو مخالف رای دادند که اسرائیل باید اقدامات موثری را انجام دهد از جمله اینکه به هر کمیسیون تحقیق تحت حمایت سازمان ملل اجازه دهد تا وارد غزه شده و ادعاهای نسل کشی را بررسی کند. دادگاه همچنین حکم قبلی خود در ۲۶ ژانویه را تایید کرد که اسرائیل باید کمکهای خود را به فلسطینیان در غزه افزایش دهد.
آلونسو گورمندی، محقق حقوق بینالملل در کینگز کالج لندن، گفت: «دادگاه بینالمللی دادگستری با این حکم میگوید: خوب، دیگر بس است. به نظر من این یک دستور بسیار اساسی است.»
شکایت آفریقای جنوبی از اسرائیل چه بود؟
آفریقای جنوبی ابتدا درخواست اضطراری از اسرائیل برای پایان دادن به حمله خود به رفح ارائه کرد، اما سپس درخواست خود را برای آتش بس کامل در غزه گسترش داد.
آیا این حمله اسرائیل به رفح را متوقف خواهد کرد؟
دقایقی پس از صدور حکم، گزارشهایی مبنی بر حملات هوایی اسرائیل به رفح منتشر شد. در حال حاضر، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، بیانیه رسمی ارائه نکرده است. اما تحلیلگران بر این باورند که اسرائیل به نقض دستور دیوان بین المللی دادگستری ادامه خواهد داد. کارشناسان حقوقی و تحلیلگران گفتند که اسرائیل در ۲۶ ژانویه از اجرای اقدامات موقت قبلی ICJ خودداری کرد. کارشناسان معتقدند که اقدام موقت جدید فشار بر کشورهای غربی را که اسرائیل را مسلح میکنند، تشدید میکند.
آلونسو گورمندی، محقق حقوق بینالملل در کینگز کالج لندن در این باره میگوید: «چگونه میتوانید فروش سلاح به اسرائیل را برای استفاده در رفح توجیه کنید؟ فکر نکنم بتوانید و من فکر میکنم از نظر قانونی چنین توجیهی هم غیرممکن خواهد بود. بنابراین در حالی که این [دستور دیوان بینالمللی دادگستری] عملیات در رفح را متوقف نمیکند، فروشندگان سلاح به اسرائیل را تحت فشار قرار میدهد.»