سرمقاله

وقت برای رئیس‌جمهور آینده تنگ است / جلال خوش‌چهره

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • بسته تخفیفی ایرانسل به مناسبت روز مادر و روز پدر
  • ارائه بسته‌های ویژه همراه اول به‌مناسبت روز مادر
  • حضور همراه اول با مجموعه‌ای از سرویس‌های فناورانه در نمایشگاه تلکام 2024
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 29472  |  صفحه ۲ | سیاست روز  |  تاریخ: 22 خرداد 1403
    آیا اصلاح طلبان می توانند موج مشارکت ایجاد کنند؟
    پزشکیان با شعار برای ایران
    گروه سیاسی- از بین 6 نامزد انتخابات ریاست جمهوری تنها یک اصلاح طلب وجود دارد. موضوعی که به نظر می رسد چندان هم برای طیف اصلاح طلب بد نیست هرچند رقیب هم می داند که شاید مسعود پزشکیان چهره چندان شناخته شده ای نباشد اما با این حال برخی از ویژگی های او شاید برگ برنده ای برای پیروزی باشد. حالا طیف های مختلف اصلاح طلبی با هشتگ برای ایران به حمایت از مسعود پزشکیان پرداختند. هرچند که هنوز موجی برای مشارکت بالا و در نتیجه پیروزی اصلاح طلبان ایجاد نشده است.
    محمدصادق جوادی حصار، فعال سیاسی اصلاح طلب، درباره میزان توانایی پزشکیان برای جذب نسل جدید و آرا خاکستری به «انتخاب» گفت: آقای پزشکیان همان است که هست و در این مقطع نیز نمی‌تواند فیلم بازی کند. آقای پزشکیان طی سال‌های گذشته و ادوار اخیر، همواره همین گفتمان مبتنی بر مسائل عدالت محور را داشته است. استناد‌های ایشان بر نهج البلاغه نیز به خاطر عدالت خواهی است. اینکه ایشان چقدر می‌تواند بخش خاموش جامعه را فعال کند، مشخص نیست. اما از روز گذشته تا امروز، خیلی از کسانیکه می‌خواستند شرکت نکنند، الان پیگیر اخبار پزشکیان هستند. سیگنال‌های خوبی از جامعه به گوش می‌رسد. من گمان می‌کنم اگر همه چیز بدون حاشیه پیش برود، بخش قابل توجهی از آرا خاکستری را پای صندوق می‌آورد.
    وی در ادامه درباره احتمال چند قطبی انتخاباتی بیان کرد: تصور من این است که در میان چهره‌های اصولگرا، به اندازه کافی اختلاف نظر وجود دارد. مثلاً آقای قاضی‌زاده هاشمی اعلام کرد که کنار نمی‌رود. آقای زاکانی هم گفته است که تا آخر ایستاده است؛ بنابراین تنها کسی که کنار نرفتن را اعمال نکرد پورمحمدی بود. اگر اصولگرایان به نفع هم کنار نروند، ما یک سه قطبی خواهیم داشت. اگر زاکانی و قاضی‌زاده هاشمی کنار بروند، پورمحمدی کنار نمی‌رود. ایشان آمده است که عرصه‌ی انتخابات از روحانیون خالی نباشد.
    وی در رابطه با توانایی دو قطبی پزشکیان- جلیلی، برای بالا بردن مشارکت اشاره کرد: مؤلفه‌های بالابردن مشارکت، مؤلفه‌های دستوری و شطرنجی نیستند. مؤلفه‌های متنی هستند و باید در متن جامعه رخ دهند. یکی از آن مؤلفه‌هایی که همیشه به آن تذکر می‌دادیم، امید یا ناامیدی در جامعه است. بخش‌هایی از جامعه از تأثیر انتخابات بر سرنوشت خود ناامید شده و احساس می‌کنند پسا انتخابات مهم نیست و توسط دیگران مدیریت می‌شود. حالا بحث این است که با آوردن شخصی به نام پزشکیان، هیچ تأثیری ایجاد نمی‌شود، آوردن شخصیتی مثل پزشکیان است که تحول تولید می‌کند. یعنی اسم مهم نیست بلکه ماهیت فرد مهم است. اگر تغییر ماهیت شکل گرفت و مردم باور کردند که این یک فرد دیگریست، آن وقت بخش اول امیدآفرینی ایجاد می‌شود.
    جوادی حصار درباره احتمال تغییر رویکرد نهاد قدرت نسبت به جریانات سیاسی گفت: من چند روز قبل گفتم که من هیچ نشانه روشنی مبنی بر تغییر ریل از جانب نهاد‌های قدرت نمی‌بینم. اما شرایط خاص کشور و اتفاقات اخیر و انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری، الزاماتی را فراهم خواهد کرد که آن الزامات، حاکمیت را مجبور به تفکر دوباره می‌کند. من تصور می‌کنم که مرحله تحرک تغییر ریل شروع شد و تغییر مسیر اتفاق می‌افتد. امیدوارم که با پایان خوشی این مسیر به پایان برسد. ما نیازمند یک جریان معتدل، تحول خواه توسعه طلب نیاز داریم.
    برای اصلاح طلبان شانسی نیست؟
    اما در عین حال غلامحسین کرباسچی، فعال سیاسی اصلاح طلب، درباره احتمال پیروزی پزشکیان در انتخابات به «انتخاب» گفت: اگر اصلاح طلبان فعالیت کنند و پای پزشکیان بیاستند، ایشان آدم لایق و سالمی است. من قبلاً هم گفته بودم که برای اصلاح طلبان شانسی نیست مگر اینکه حرکت قابل توجهی در آرا خاکستری شود. اگر آرا خاکستری وارد صحنه شود، صحنه تک قطبی می‌شود و پیروز می‌شوند. اگر اصلاح طلبان حرکت کنند و این صحنه را جدی بگیرند، امکان پیروزی وجود دارد. اگر انتخابات به مشارکت 25 میلیون نفر برسد، شانس پیروزی پزشکیان وجود دارد.
    وی درباره دو قطبی انتخابات بیان کرد: قاعدتاً باید بین پزشکیان و قالیباف دو قطبی شکل بگیرد. مشخص است که آقای پزشکیان موقعیت بهتری نسبت به قالیباف دارد. قالیباف شرایط خبری سخت‌تری نسبت به پزشکیان دارد .
    وی در رابطه با رد صلاحیت لاریجانی اظهار داشت: من رد صلاحیت آقای لاریجانی را قبول ندارم. من در برابر پزشکیان به ایشان رأی نمی‌دادم اما رد صلاحیت ایشان را قبول ندارم. رد صلاحیت ایشان در دو دوره عجیب بود. با توجه به تذکر رهبری، برای من هم عجیب بود. امیدواریم که آقای لاریجانی به عنوان یک نیروی فعال، باز هم مورد استفاده قرار بگیرد. ایشان چهره توانمندی است.
    کرباسچی درباره اختلاف میان اصولگرایان باتوجه به تعدد کاندیدا‌هایشان گفت: اصولگرا‌ها همیشه درگیر تشنج بوده‌اند و اختلاف سلیقه آن‌ها بیشتر از اصلاح طلبان است. مردم هم در کل از تمام این اختلاف‌ها و درگیری‌ها، بیشتر از سیاست کناره‌گیری می‌کنند. اصلاح طلبان نمی‌خواهند تشنج در جبهه سیاسی‌شان وجود داشته باشد. مردم نباید از سیاست‌زده شوند. اختلافات و درگیری‌هایی که منتهی به تشنج جریانی می‌شود، مردم را از سیاست منزوی می‌کند و جامعه‌ای که سیاسی نباشد، اصلاح طلبان و اصولگرایان در آن شانسی ندارند. در آن صحنه فقط یک سری فرصت طلب می‌توانند حضور داشته باشند.
    پزشکیان درباره مناظره‌ها: نگران آن نباشید
    مسعود پزشکیان در پاسخ به این سوال که انشاءالله در مناظره ها محکم می آیید، گفت: نگران آن نباشید. او با اشاره به حدیثی از پیامبر درباره مساوی بودن سیاه و سفید و عرب و عجم تاکید کرد: کرد و لر و ترک و بلوچ به هم برتری ندارند و برتری فقط به تقواست؛ تقوا هم یعنی یعنی حرکت بدون خطا، یعنی اقتصاد را درست کنیم و درست مدیریت کنیم. ما باید کاری کنیم که عالمان، کارشناسان، کاردان ها، باتجربه ها و دست پاک ها به قدرت برسند نه آدم هایی که به خاطر قدرت، تهمت می زنند، دروغ می گویند و آبروی آدم ها را می ریزند.