کد خبر: 32469 | صفحه ۱۱ | ایران و جهان | تاریخ: 16 مرداد 1403
اعتراض ها ادامه پیدا کرد
فرار نخست وزیرربنگلادش
جمعیت به محل اقامت رسمی نخست وزیر بنگلادش (شیخه حسینه) یورش می برند و با خوشحالی برای دوربین دست تکان می دهند.
ادامه اعتراضات در بنگلادش باعث شد "شیخه حسینه" نخست وزیر از سمت خود استعفا و با بالگرد نظامی فرار کرد.
خبرگزاری فرانسه نوشت یک منبع در ارتش بنگلادش تایید کرد شیخه حسینه نخست وزیر از سمت خود استعفا داده و کشور را ترک کرده است.
یک منبع مطلع گفت نخست وزیر برکنار شده با هلیکوپتر از داکا پایتخت فرار کرد. هنوز مشخص نیست او به کجا گریخته است.
فرمانده ارتش بنگلادش (ژنرال واکر الزمان) با حضور در سخنرانی تلویزیونی با اعلام استعفای نخست وزیر گفت که رایزنی ها و مذکرات برای تشکیل دولت انتقالی برای اداره کشور، شروع شده است.
فرمانده ارتش بنگلادش گفت: "صلح را به کشور برمی گردانیم. مذاکرات برای تشکیل کابینه موقت شروع شده است".
هزاران معترض روز دوشنبه به کاخ و اقامتگاه نخست وزیر یورش بردند. بعد از آن خبر استعفا و فرار نخست وزیر منتشر شد. معترضان با این کار، حکومت نظامی اعلام شده از سوی ارتش را به چالش کشیدند و نقض کردند. هزاران نفر از معترضان توانستند وارد اقامتگاه رسمی نخست وزیر شوند.
درگیریها بین معترضان و نیروهای امنیتی از زمان آغاز اعتراضات از هفتهها پیش تاکنون بیش از 300 کشته برجای گذاشته است.
روز یکشنبه درگیری های گستردهای بین هواداران و مخالفان دولت رخ داد و پلیس برای متفرق کردن آنها از گلوله های جنگی و گاز اشکآور استفاده کرد.
شبکه 24 بنگلادش صحنه هایی را پخش کرد که نشان می دهد جمعیتی به محل اقامت رسمی نخست وزیر شیخه حسینه یورش می برند و با خوشحالی برای دوربین دست تکان می دهند.
این بدترین بحرانی است که این کشور جنوب آسیا از زمان اعلام استقلال در بیش از پنج دهه پیش تاکنون شاهد آن است.
تظاهرات در چند ماه اخیر علیه سهمیهبندی مشاغل خدمات دولتی آغاز و به شدیدترین و مرگبارترین اعتراضات تاریخ این کشور تبدیل شد.
روزنامهنگاران خبرگزاری فرانسه گزارش دادند پس از تاریک شدن هوا در روز یکشنبه، پس از اینکه تظاهرکنندگان از مقررات منع آمد و شد در سراسر کشور سرپیچی کردند، صدای تیراندازی مداوم شنیدند.
مقامات دسترسی به اینترنت را به شدت محدود کردند، در حالی که بیش از نیمی از کارخانههای نساجی، بخش حیاتی اقتصاد ملی، روز دوشنبه درهای خود را تعطیل کردند.
اعتراضات اخیر دانشجویان در بنگلادش ماه گذشته میلادی بعد از آن بالا گرفت که مقامهای این کشور قانونی برای اختصاص سهمیه مشاغل دولتی برای اعضای خانوادههای کهنهسربازان جنگ استقلال سال ۱۹۷۱ این کشور از پاکستان را به اجرا در آوردند. طبق این قانونی که معترضان آن را تبعیضآمیز دانسته و خواستار لغو آن شدهاند، ۳۰ درصد از مشاغل دولتی به خانوادههای این کهنهسربازان اختصاص مییابد.
این تظاهرات ابتدا به صورت آرام و صلحآمیز برگزار شد اما در ادامه درگیریها بین دانشجویان معترض دانشگاه داکا با نیروهای پلیس و حامیان حزب حاکم بنگلادش موسوم به حزب «عوامی لیگ» در ۱۵ ژوئیه بالا گرفت. گزارش شده که از آن زمان به این سو و در ادامه این درگیریها بیش از ۲۰۰ نفر کشته و هزاران نفر دیگر مجروح شدهاند.
دیوان عالی بنگلادش روز ۲۱ ژوئیه با اصلاح این قانون جنجالی، این سهمیه را به پنج درصد کاهش داد اما به رغم این اصلاحیه اعتراضات به دلیل خشم معترضان از کشتار و سرکوبی که بر آنها اعمال شد ادامه پیدا کرده است. گزارش شده که مقامهای بنگلادشی در راستای مقابله با اعتراضات تدابیری نظیر بستن مدارس و دانشگاهها در سراسر این کشور، قطع دسترسی به اینترنت و قانون حکومت نظامی همراه به حکم تیر به نیروهای امنیتی را اعمال کردهاند. در هفتههای اخیر دست کم ۱۱۰۰۰ نفر در بنگلادش در رابطه با این اعتراضات بازداشت شدند. تنشها در بنگلادش با وجود برقرار شدن دوباره اینترنتی از بعد از تظاهرات ماه ژوئیه و بازگشایی بانکها و دفاتر همچنان بالا است.