سرمقاله

فرهنگ عمومی ‪/‬ آرین احمدی

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • آغاز به‌کار چهارمین کنفرانس ملی انجمن علمی پارک‌های فناوری و سازمان‌های نوآوری ایران با حمایت همراه اول
  • برگزاری نشست‌های همراه اول در حاشیه نمایشگاه کیش‌اینوکس 1403
  • در حاشیه کیش اینوکس ۲۰۲۴ مطرح شد؛
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 37285  |  صفحه ۷ | ایران زمین  |  تاریخ: 17 آبان 1403
    ترامپ یادآور خاطرات بد برای اقتصاد ایران دوباره رئیس جمهور شد
    بازگشت آن مرد به کاخ سفید
    گروه سیاست خارجی- نامزد جمهوری‌خواهان با شکست نامزد حزب دموکرات در انتخابات ۲۰۲۴ آمریکا، بار دیگر راهی کاخ سفید می‌شود. هرچند مقامات دولتی اذعان داشتند که حضور او فرقی در سیاست های کلی دو کشور ندارد اما به واقع ما ایرانی ها خاطرات تلخ خروج او از برجام و فشارهای اقتصادی و همچنین ترور سردا سلیمانی را از یاد نمی بریم. هرچند در دوران بایدن هم دشمنی ها ادامه یافت اما به واقع بخواهیم واقع بینانه نگاه کنیم بین این دو تفاوت وجود دارد.
    فریدون مجلسی، کارشناس مسائل بین‌المللی، درباره بازگشت دوباره ترامپ به قدرت، به خبرگزاری خبرآنلاین گفت: این روی کارآمدن ترامپ نشان می دهد در جامعه آمریکا هم به موازات جوامع دیگر مانند اروپا به سمت راست تحول پیدا کرده و اکثریت عوام که دخالت کمتری در انتخابات داشتند تحریک شدند و برخی موارد مانند مهاجران غیرقانونی آنان را نگران کرده است.
    وی ادامه داد: همچنین برخی از علائم نشان می دهد تندروها و اصولگرایان داخل ایران مانند اصولگرایان آمریکایی از روی کار آمدن ترامپ بدشان نمی آید، چرا که ترامپ به جای اصلاح برجام به کلی آن را کنار گذاشت و به طرق دیگری از جمله جنگ روی آورد که مورد شوق برخی در ایران است. ولی واقعیت این است که امریکا و اسرائیل را باید در یک بسته قرار داد. شما نمی توانید با اسرائیل بجنگید و با آمریکا نجنگید. ممکن است به آمریکا حمله کنید و اسرائیل دخالت نکند اما برخلاف آن امکان پذیر نیست.
    همچنین مهرداد خدیر در عصر ایران می نویسد: « به هر رو ترامپ اکنون بار دیگر رییس جمهوری آمریکاست. مسعود پزشکیان که ناگهان وارد گود اصلی و رییس جمهوری ایران شده به جای این که زانوی غم بغل بگیرد و حس کند به گرفتاری حسن روحانی دچار شده و حتی بداقبال‌تر از اوست چون او ۳ سال اول را بی ترامپ سر کرده بود و به جای تکرار ادبیات تکراری که برای ما فرقی نمی‌کند کی رییس جمهور آمریکا شده ناچار است و باید سراغ واقعیت ها برود و فارغ از شعار ببیند کدام رویکرد واقعی و به سود ایران است. فراموش نکنیم یکی از اضلاع سیاست خارجی ما «مصلحت» است.»
    همچنین محمد کشاورز زاده، سفیر سابق ایران در چین، درباره نوع راهبرد ایران در مقابل ترامپ به «انتخاب» گفت: آمریکا به عنوان یک قدرت بزرگ جهانی، نقش مهمی در تحولات دنیا دارد. روسای جمهور آمریکا در چهل و پنج سال گذشته تفاوت چندانی در مقابل ایران نداشتند. اگر نگاهی به تحولات سال‌های گذشته داشته باشیم، خصومت روسای جمهور آمریکا را شاهد هستیم که برگرفته از سیاست‌های حکمرانی جمعی آمریکاست. ترامپ در هر حال رئیس جمهور آمریکاست.
    وی افزود: ما ثابت کردیم در مقابل زور تسلیم نمی‌شویم و در قبال زورگویی‌های آمریکا مقاومت کرده‌ایم.
    کشاورز زاده تاکید کرد: نکته مهم این است که گرچه برخی با بدبینی به ترامپ نگاه می‌کنند، من فکر می‌کنم این بدبینی مقداری پررنگ است. در دنیای دیپلماتیک همیشه فرصت‌های زیادی وجود دارد. این هنر دیپلمات‌های ماست که در بدترین شرایط از فرصت‌ها استفاده کنند.
    وی درباره تأثیر پیروزی ترامپ بر اروپا بیان کرد: اروپا به عنوان یکی از بازنده‌های اصلی انتخابات آمریکا خواهد بود. روسیه و چین نیز تحت تأثیر قرار می‌گیرند. یک تفاوت ترامپ و هریس این است که ترامپ اعتقادی به حفظ اتحاد با غرب را ندارد. هدف اصلی ترامپ، قدرتمند کردن آمریکاست که نمادی از چهره‌ی واقعی این کشور است.
    وی تصریح کرد: ما در شرایط سخت‌تری هم توانسته‌ایم از دیپلماسی استفاده کنیم. در جنگ هشت ساله، تعداد زیادی از عزیزان ما شهید شدند، اما توانستیم با دیپلماسی که در مقابل عراق به کار بردیم، به اهدافمان برسیم.
    او در رابطه با تبعات پیروزی ترامپ برای اروپا اظهار داشت: اروپا با مشکلاتی که در اوکراین دارد، روی کمک آمریکا حساب می‌کند. دموکرات‌ها در این زمینه کمک‌های زیادی کردند، اما ترامپ چنین هزینه‌ای برای اروپا نمی‌کند. با توجه به صحبت‌های ترامپ، به نظر می‌رسد رابطه‌ی خوبی با روسیه برقرار کنند و اروپا با مشکلات زیادی از جمله انرژی مواجه می‌شود. روند دیگری در اوکراین به نفع روسیه می‌چرخد. ترامپ باوری به اروپایی‌ها ندارد.
    مهم‌ترین دلایل پیروزی ترامپ و شکست هریس
    کارشناس مسائل آمریکا با تاکید بر این‌که یکی از دلایل اصلی پیروزی ترامپ در انتخابات، شکست بایدن در مدیریت آمریکا بود، گفت: رای‌دهندگان معتقد بودند با پیروزی ترامپ وضعیت اقتصادی‌شان بهتر خواهد شد.
    «سمانه اکوان» کارشناس مسائل آمریکا در گفت‌وگو با ایسنا، در مورد علل پیروزی احتمالی «دونالد ترامپ» و شکست «کاملا هریس» در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا تصریح کرد: به نظر می‌رسد مهم‌ترین دلیل پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا شکست بایدن در مدیریت این کشور بود و در واقع این شکست به پای کل دموکرات‌ها نوشته شد. از دیگر سو کاملا هریس نیز در دوران حضور خود در کاخ سفید به عنوان معاون بایدن نتوانست عملکرد قوی از خود نشان دهد و خود را به نوعی از سایه بایدن خارج کند.
    او ادامه داد: در ایالت‌های مهم آمریکا که رقابت‌های انتخاباتی به شدت جریان داشت هزینه‌های زیادی برای انتخابات شد ولی آنچه که برای مردم به خصوص در این ایالت مهم بود وضعیت اقتصادی بود. مردم وضعیت اقتصادی خود را در دوران بایدن و ترامپ مقایسه می‌کردند و در واقع بر این اعتقاد بودند که در دوران ترامپ و قبل از کرونا وضعیت بهتری داشتند.
    اکوان با بیان این‌که «ترامپ در رقابت‌های انتخاباتی خود و همچنین مناظره‌ها براین موضوع تاکید داشت که برای بهبود وضعیت اقتصادی آمریکا باید جنگ‌ها در عرصه جهانی خاتمه پیدا کند»، گفت: براساس این سیاست انتخاباتی افکار عمومی در آمریکا به این نتیجه رسیده بود که اگر ترامپ پیروز انتخابات شود آمریکا در عرصه سیاست داخلی و خارجی وضعیت آرام‌تری خواهد داشت. این در حالی است که همانطور که اشاره شد هریس نتوانست به افکار عمومی آمریکا نشان دهد که ادامه‌دهنده راه بایدن نیست، چنانکه تمام مشاوران و نزدیکان هریس کسانی بودند که در دوران بایدن در کاخ سفید فعالیت می‌کردند.
    مردم به حرف‌های سیاسی سلبریتی‌ها گوش نمی‌دهند
    این کارشناس مسائل آمریکا با بیان این‌که «در جریان رقابت‌های انتخاباتی در آمریکا کارآفرینان، سرمایه‌گذاران، تجار و بخش ثروتمند و افرادی چون ایلان ماسک از ترامپ حمایت می‌کردند و این حمایت‌ها نویددهنده این موضوع به افکار عمومی آمریکا بود که در صورت پیروزی ترامپ وضعیت اقتصادی این کشور بهتر خواهد شد»، اظهار کرد: این درحالی بود که سلبریتی‌ها از جمله تعدادی از بازیگران هالیوود از هریس حمایت کردند و مردم در این انتخابات این موضوع را نشان دادند که شاید به سلبریتی‌ها علاقه‌ داشته باشند ولی به حرف‌های آن‌ها در عرصه سیاست گوش نمی‌دهند و شاید نتایج این انتخابات این پیام را منعکس کرد که سلبریتی‌ها فقط باید در حیطه کاری خود فعالیت کنند و وارد عرصه سیاست نشوند.
    اکوان در پاسخ به این سوال که به نظر او چه دسته از رهبران دنیا در حال حاضر از پیروزی ترامپ در انتخابات خوشحال هستند، گفت: رهبران راست افراطی در دنیا قطعا از این پیروزی خوشحال خواهند شد، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی، رئیس‌جمهور آرژانتین و احتمالا رئیس‌جمهور روسیه از این موضوع خوشحال هستند.
    چینی‌ها درگیری‌های جدی با ترامپ خواهند داشت
    این کارشناس مسائل آمریکا با بیان این‌که «در عرصه جهانی، بیشتر شاهد نگرانی از پیروزی ترامپ هستیم»، افزود: به احتمال زیاد چینی‌ها درگیری‌های جدی با ترامپ خواهند داشت و بعضی از منطقه غرب آسیا نیز با اتحاد شوم نتانیاهو و ترامپ افق امیدوارکننده‌ای در پیش‌رو نخواهد داشت.
    اکوان همچنین در پاسخ به این سوال که چرا مردم آمریکا برای دومین‌بار به یک کاندیدای زن برای حضور در کاخ سفید جواب نه دادند، گفت: باید به این موضوع توجه داشت که زن بودن هریس می‌تواند یک فاکتور مهم در عدم رای‌آوری او در انتخابات باشد؛ جامعه آمریکا، همچنان یک جامعه سنتی است و اقشاری از مردم در این کشور علاقه ندارند که زنان در بالاترین مسند تصمیم‌گیری در آمریکا قرار بگیرند.
    او با بیان این‌که غیر از زن بودن هریس باید به این موضوع توجه داشت که او از اقلیت نژادی در آمریکاست ادامه داد: ترامپ در بین افکار عمومی آمریکا این موضوع را به نوعی جا انداخته که آمریکا برای سفیدپوستان است و غیرسفیدپوستان نباید در این کشور حاکم شوند.