کد خبر: 37591 | صفحه ۱ | تاریخ: 23 آبان 1403
دکمه فیلترینگ و رفع فیلترینگ در اختیار کدام نهاد و شورا است؟
مردم چشم انتظار عملیاتی شدن وعده انتخابات آقای رئیس جمهور
اولین دوره مسدودسازی اینترنت، دستکم به طور جدی و سراسری در زمان محمود احمدینژاد شروع شد. همان زمانی که استفاده از اینترنت از طریق کامپیوترهای خانگی، کمکم فراگیر شده بود و دولت نهم را به تکاپوی محدود کردن آن واداشت.
به گزارش خبرآنلاین «موضع رسمی وزارت ارتباطات این است که محدودیتهای فیلترینگ باید برداشته شود و گشایش اتفاق بیفتد. ما در لایههای فنی گزارشهای دقیقی تهیه کردهایم و در اختیار دولت قرار دادهایم. از اینجا به بعد، در دست رئیسجمهور است و ایشان موضوع را بهجد دنبال میکند.» این بخشی از جملات علیرضا عبداللهینژاد، رئیس مرکز روابط عمومی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، در نشست ویژه کارزارهای رفع فیلترینگ است و به نوعی مواضع رسمی وزارت ارتباطات درباره رفع محدودیتهای فضای مجازی است.
برخی تحلیلها بر این است که وزارت ارتباطات با این مواضعی که اتخاذ کرده به نوعی از این ماجرا رفع تکلیف کند اما خبرهایی که در چند روز گذشته از گوشه و کنار دنیای سیاست به گوش میرسد، حکایت از آن دارد که شمارش معکوس برای برداشته شدن فیلترینگ از سوی دولت فعال شده است. چنانچه علی ربیعی، دستیار اجتماعی رئیس جمهور در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «به رغم مقاومتهای زیاد با توافقسازی، قدمهای موثری نیز در رفع فیلترینگ برداشته شده است که به زودی شاهد آن خواهیم بود.»
مخالفت اعضای شورایعالی فضای مجازی با فیلترینگ؟
اما با وجود تلاشهای دولت چهاردهم برای رفع فیلترینگ، سهم آنان در میان ۲۸ نفر اعضای شورای عالی فضای مجازی، فقط ۸ رأی است؛ مسعود پزشکیان (رئیس جمهور)، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزیر علوم و تحقیقات و فناوری، وزیر آموزش و پرورش، وزیر اطلاعات ، وزیر دفاع و معاون علمی و فناوری رئیس جمهور.
با این حال برخی از چهرههای مهم سیاسی مانند علی لاریجانی و برخی از اعضای شورای عالی فضای مجازی چون محمد سرافراز و عزتالله ضرغامی هم علاوه بر مخالفت با فیلترینگ، از پیدا شدن راهحل در این شورا برای رفع فیلترینگ خبر دادند و به نظر میرسد چهرههای چون ضرغامی و سرافراز در بزنگاههای رأی گیری برای رفع فیلترینگ میتوانند به کمک دولت بیایند.
علی لاریجانی، رئیس سه دوره مجلس شورای اسلامی که در گفتوگویی که در چند روز گذشته با خبرگزاری خبرآنلاین داشته، از دیدارش با دبیر شورایعالی فضای مجازی روایت کرد و گفت: «مشکل عمدهای که متدینین در مورد فیلترینگ دارند این است که تصاویر مستهجن در فضای مجازی وجود دارد. ایشان(دبیر شورای عالی فضای مجازی) گفت راه حلهایی است. به هرحال عقاید مختلفی وجود دارد. مهم این است که از فضای مجازی درست استفاده شود.»
لاریجانی همچنین به خبرگزاری خبرآنلاین گفت که؛ «دبیر شورای عالی فضای مجازی راه حلهایی داشت و گفت دولت تصمیم میگیرد که هم نگرانی متدینین رفع شود و هم فضا باز شود تا راحت بتوان کسب و کار را راه انداخت.»
محمد سرافراز، عضو شورای عالی فضای مجازی هم که از مخالفان فیلترینگ است، به خبرگزاری خبرآنلاین گفت: «ذهن و فکر مسئولین ما این است که فیلترینگ اینترنت موجود را برطرف کنیم یا نه. یک عدهای محکم ایستادهاند که نه آقا! باید فیلترینگ را محکم ادامهاش بدهیم و اصلا نباید دست بزنیم و در مقابل عده زیادی از مردم و عدهای از آدمهای دلسوز دیگر و صاحبنظران میگویند فیلترینگ را بردارید. یعنی این فیلترینگ نه تنها باعث نشد آن شبکههای اجتماعی که می خواستند ببندند، بسته شوند، بلکه بعد از یک دورهای مخاطبانشان خیلی هم بیشتر شده و فقط هزینههای جاری مردم را دو برابر کرده است.»
عزتالله ضرغامی، رئیس اسبق سازمان صدا و سیما و عضو شورای عالی فضای مجازی که از فعالان جدی در پلتفرمهای تلگرام، اینستاگرام و توئیتر است در چند روزگذشته با انتقاد از کاسبی فیلترشکنها بیان کرد: «من چون عضو شورای عالی فضای مجازی هستم نظراتم را کاملا صریح و روشن در جلسات مطرح می کنم که معمولا هم اثرگذار است. امروز دیگر فیلتری وجود ندارد فقط گرفتار فیلترشکنهایی هستیم که یک کاسبی جدی را به راه انداختهاند.»
ضرغامی که با رادیو تهران گفتوگو میکرد، زمانی که مجری از او پرسید که آیا وضعیت در این زمینه تغییر خواهد کرد گفت: «اتفاقات در مملکت حتما با مطالبات به حقی که مردم دارند به موقع و به درستی انجام خواهد شد.»
متولی فیلترینگ کیست؟
از سوی دیگر، با توجه به آنکه فیلترینگ یکی از مهمترین شعارهای مسعود پزشکیان در ایام انتخابات بود، برخی توقعات و انتظارات از رئیس دولت چهاردهم این بود که او پس از رسیدن به کرسی قوه مجریه با زدن یک دکمه میتواند به مسدودسازیها پایان دهد. اما آیا این رئیس دولت است که بتواند فضای مجازی را فیلتر و یا رفع فیلتر کند؟ برای یافتن پاسخ به این سوال، نگاهی اجمالی انداختهایم به آنچه تحت عنوان فیلترینگ و ممنوعیتهای فضای مجازی و محدودیت ارتباطات بین مردم در طی این سالها اتفاق افتاده است.
کارگروهی که دستور فیلترینگ میدهد
اولین دوره مسدودسازی اینترنت، دستکم به طور جدی و سراسری در زمان محمود احمدینژاد شروع شد. همان زمانی که استفاده از اینترنت از طریق کامپیوترهای خانگی، کمکم فراگیر شده بود و دولت نهم را به تکاپوی محدود کردن آن واداشت. نشانههای این مسئله از سال ۱۳۸۷ آغاز شد و فیلترینگ در حالی صورت گرفت که شرایط کشور آرام بود و بحرانی برای بهانه فیتلرشدن تا آن لحظه وجود نداشت.
کمی بعد همزمان با اعتراضات بعد از انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ فیلترینگ به اوج رسید و در حالی که دسترسی به فیلترشکنها مانند امروز فراگیر نبود، پلتفرمهایی مانند فیسبوک و توئیتر(ایکس) دیگر در دسترس بسیاری از مردم نبود. بررسیها نشان میدهد که فیلترینگ توئیتر و فیسبوک توسط کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه انجام شده است. آن زمان حتی دسترسی به سرویس پیامکی خطوط ارتباطی تلفن همراه نیز از روز قبل از برگزاری انتخابات قطع شد و چندین هفته طول کشید. خود خطوط تلفن همراه نیز در هنگام اعتراضات بارها قطع شد و مسدودسازی شبکههای مجازی روند سریعتری به خود گرفت. یاهو مسنجر، جیتاک و وردپرس از جمله قربانیان بودند که جیتاک و وردپرس بعدها رفع فیلتر شدند.