کد خبر: 39902 | صفحه ۱۱ | ایران و جهان | تاریخ: 05 دی 1403
رئیس جمهور جدید آمریکا قصد لشگرکشی دارد؟
ترامپ در رویای کشورگشایی
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا به تازگی با لفاظی های خود درباره پاناما، گرینلند و کانادا خشم مقامات این کشور را برانگیخت؛ ایده ای که می تواند بازتاب اهداف مُخرب او برای گسترش قلمرو آمریکا و دخالت در امور سایر کشورها باشد.
دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب آمریکا روز چهارشنبه به وقت محلی در رسانه اجتماعی خود موسوم به "تروث سوشیال" نوشت: «هیچ کس نمی تواند پاسخ دهد که چرا ما بیش از ۱۰۰ میلیون دلار در سال به کانادا یارانه می دهیم؟ معنی ندارد! بسیاری از کانادایی ها می خواهند کانادا به پنجاه و یکمین ایالت آمریکا تبدیل شود.»
وی ادامه داد:«آنها به میزان زیادی در مالیات و حفاظت نظامی صرفه جویی خواهند کرد. من فکر می کنم این یک ایده عالی است. ایالت ۵۱!!!»
همچنین ترامپ روز یکشنبه بعد از تهدید به بازپس گیری کانال پاناما در شبکه اجتماعی خود موسوم به تروث، بار دیگر مقاصد خود برای پس گرفتن این کانال را تکرار کرد و گفت: در کانال پاناما مانند جاهای دیگر، ما را میچاپند.
به گزارش ایرنا، شبکه خبری سی ان ان در گزارشی در همین زمینه نوشت: به نظر می رسد رئیس جمهوری منتخب آمریکا علاقه مند به گسترش قلمرو آمریکا است که اگر در این هدف جدی باشد می تواند اقدامی مانند خرید لوئزیانا (در سال ۱۸۰۳ از فرانسه) و معامله بر سر خرید آلاسکا از روسیه (۱۸۶۷) باشد.
ترامپ هفته پیش با پیشنهاد تبدیل کردن کانادا به پنجاه و یکمین ایالات آمریکا، خشم مقامات کانادایی را برانگیخت. وی همچنین تهدید به بازپس گیری کانال پاناما کرد و روز یکشنبه بار دیگر خواسته خود برای خرید گرینلند را یعنوان بخشی از دانمارک تکرار کرد.
سی ان ان نوشت: معلوم نیست ترامپ در این پیشنهادهای خود جدی است یا صرفا لفاظی هایی هستند که هدف از آنها جلب توجه رسانه ها یا تقویت جایگاه خود است. در برخی موارد نیز اظهارات تحریک آمیز وی، آغازگر تلاش هایش برای انجام برخی معاملات است.
در حقیقت، ترامپ از تهدید خود برای پس گرفتن کانال پاناما، به منظور تهدید این کشور برای کاهش جریمه کشتی های آمریکایی که از این آبراهه برای عبور بین اقیانوس آرام و اطلس استفاده می کنند بهره می گیرد.
با این حال پیشنهادهای او به شدت شبیه گسترش نفوذ آمریکا در خارج از این کشور است و برای کسی که در کارزارهای انتخاباتی اش وعده داده آمریکا باید از مداخله خارجی در امور کشورها خودداری کند، این ایده بازتاب دکترین قرن نوزدهم و باور حق توسعه طلبی آمریکا در سراسر این قاره است.
سی ان ان نوشت: ترامپ روز یکشنبه مالکیت گرینلند را به شدت ضروری و برای اهداف امنیت ملی و آزادی توصیف کرد. ایده او برای بازگرداندن پاناما که آن را «یک دارایی ملی مهم» خواند بازتاب برنامه های ناسیونالیستی او است که اغلب با شعار «اول آمریکا» توصیف می شود.
ترامپ در سخنرانی آخر هفته خود در آریزونا همچنین بر برنامههای خود مبنی بر معرفی کارتلهای مواد مخدر به عنوان سازمانهای تروریستی خارجی تاکید کرد؛ اقدامی که میتواند مقدمه استفاده از نیروی نظامی در خاک مکزیک باشد. ترامپ تهدید کرده که در آزمایشگاههای فنتانیل بمب میاندازد و نیروهای ویژه را برای بیرون کردن سران کارتل مواد مخدر ارسال می کند، حملهای که میتواند حاکمیت مکزیک را نقض و روابط با بزرگترین شریک تجاری ایالات متحده را مختل کند.
سی ان ان نوشت، یکی از مشاوران ترامپ گفت نگرانی او درباره برخورد با شرکت های آمریکایی در پاناما احتمالا به دلیل این موضوع است که «تجارت همیشه اولویت ترامپ» بوده است. فشار بر پاناما برای کاستن جریمه های کشتی های آمریکایی به جبران افزایش هزینه محصولات به دلیل اعمال تعرفه های ترامپ بر کالاهای خارجی کمک می کند.
این گزارش در ادامه به واکنش مقامات پاناما و دانمارک به ادعاهای ترامپ درباره خرید کانال پاناما و گریلند اشاره و خاطرنشان کرد، پیشنهاد ترامپ برای ملحق کردن کانادا کمتر جدی است و بیشتر به نظر می رسد به منظور انتقاد عمومی از جاستین ترودو نخست وزیر کانادا است.
به نوشته سی ان ان، این تهدید ترامپ ریشه در اظهارات تحریک آمیز دیگر او برای اعمال تعرفه ۲۵ درصدی بر کالاهای وارداتی از کانادا و مکزیک است که رویکرد او برای مذاکره با رهبران خارجی را نشان می دهد.