صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • تجهیزات لازم برای راه اندازی کارگاه میوه خشک کنی
  • در 5 مرحله ساده، لکه قهوه خشک شده روی مبل را پاک کنید
  • جشنواره بلک فرایدی در نخل مارکت
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 4066  |  صفحه ۷ | ایران و جهان  |  تاریخ: 06 بهمن 1401
    « ابتکار» تازه‌ترین تحولات توافق هسته‌ای را بررسی می‌کند
    مسیر بی‌انتهای احیای برجام
    گروه بین الملل - رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که به تازگی مدعی شده که از برجام چیزی غیر از یک «پوسته خالی» نمانده است.  وی در یک نشست خبری مشترک با کمیته سیاست خارجی پارلمان اروپا، اعلام کرد که «توافق هسته‌ای ایران اکنون یک پوسته خالی است». گروسی، همچنین گفت که با این‌که هیچ‌کس برجام را «مرده» اعلام نکرده، «اما هیچ تعهدی از آن دنبال نمی‌شود و... همه حد و مرزهایی که در برجام وجود داشته، تاکنون چندین بار نقض شده است». وی همچنین با اشاره به این‌که در ماه فوریه، به ایران سفر خواهد کرد، گفت: «فکر می کنم ممکن است در این مورد و به تهران بروم.
    اختلاف با آژانس است نه با برجام
    صحبت‌های گروسی در حالی مطرح می‌شود که روز گذشته محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان در جمع خبرنگاران در حاشیه نشست هیات دولت گفت: ما با آژانس هیچ بن بستی نداریم، بخشی از این خبرها که به نقل از آقای گروسی در رسانه‌ها تیتر می‌شود مربوط به برجام است بخشی هم مربوط به همکاری های ما با آژانس و پادمان. برجام بر پایه رفع اتهامات شکل گرفته است و برای پاسخ دادن به این اتهامات ۲۰ سال مذاکره شده است. آنها پذیرفتند این اتهامات را با توجه به بازرسی‌هایی که تا آن زمان انجام شد، کنار بگذارند و تحریم‌ها را بردارند و ایران هم محدودیت‌ها و نظارت تشدید شده را در ازای لغو تحریم‌ها پذیرفت. با هر منطق و دین و آیینی که باشید قرارداد یک طرفه نمی‌شود. سند برجام بر این مبنا بود که تحریم‌ها را لغو و اتهامات را کنار گذارند و ما هم نظارت و محدودیت‌ها را بپذیریم تا اعتماد سازی بشود.
    وی با تاکید بر این‌که بن بستی از نظر ما نیست و مذاکرات هم برقرار است گفت: ما نه با آژانس اختلاف داریم و نه در برجام بن بست بوده است. مذاکرات در چارچوب سند ۲۰۱۵ انجام شد، اینکه هر از گاهی از یک جبهه‌ای به جبهه دیگر برای فشار به ایران مهاجرت می‌کنند، دشمنی آنهاست.
    اسلامی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه فکر می‌کنید سفر آقای گروسی مشکلات میان ایران و آژانس و نیز در برجام را حل کند؟ خاطرنشان کرد: سفر ایشان همیشه برقرار بوده است، بازرسان در ایران هستند و رابطه ما با آژانس برقرار است.
    برجام در دستور کار دولت بایدن نیست
    همچنین روز گذشته نیز ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در یک نشست خبری ضمن پاسخ به سوالی درباره صادرات نفت ایران، بار دیگر ایران را مقصر بی‌نتیجه ماندن مذاکرات برجامی در وین دانست.
    وی افزود: تمرکز اصلی ما در زمینه اجرای تحریم‌های‌مان روی چین متمرکز است که بزرگ‌ترین مشتری نفتی ایران محسوب می‌شود. ما به طور منظم با چین و دیگر کشوها در ارتباطیم تا آن‌ها را از اقداماتی در رابطه با ایران که ممکن است ناقض تحریم‌های آمریکا باشد، بر حذر داریم. ما اقدامات تحریمی را از قبل اعلام نمی‌کنیم اما به رصد صادرات نفت ایران و تعامل با شرکای تجاری آن در زمینه احتمال مواجهه با  تحریم‌های آمریکا ادامه می‌دهیم. پرایس همچنین در بخش دیگری از این نشست خبری بار دیگر تاکید کرد که موضوع احیای توافق هسته‌ای (برجام) در دستور کار دولت بایدن نیست.
    تندروها به آرزوی خود رسیدند
    در همین رابطه فریدون مجلسی، دیپلمات پیشین و کارشناس مسائل بین الملل، در خصوص اقدامات ضد ایرانی اخیر اروپا در قبال ایران به خصوص قطعنامه‌ای که پارلمان اتحادیه اروپا به منظور قرار گرفتن نام سپاه در لیستت گروه‌های تروریستی صادر کرده است، می‌گوید:طبیعی است که این اقدامات اروپا نمایشی بوده. اما نمایش‌ها اهدافی دارند. منظور از این نمایش پایان امیدها و اماده شدن برای مقابله با اهداف متقابل در جمهوری اسلامی ایران است. اروپا دیگر الان منافع بازرگانی و اقتصادی خاصی با ایران ندارد و این نمایش می‌گوید اگر مسیرهای دیگری برای دور زدن تحریم ها هست برای آنها هم دیگر کاری نمی کنند. چرا که مرتبط با کسانی هستند که غرب آنها را متهم می‌کند. با این حساب فشار روی دستگاه‌هایی که تحریم را دور می‌زنند را بالا می‌برند. آنها تا زمانی که مطمئن باشند ایران در راه رسیدن به بمب هسته ای نیست ادامه خواهد داشت و در آن زمان دیگر رو در رویی وجود نخواهد داشت.
    به گزارش خبرآنلاین وی در پاسخ به این سوال که چرا قطعنامه تعلیق مذاکرات برجام از سوی اروپا رای نیاورد، توضیح می‌دهد: اروپایی ها متوجه شده اند که جمهوری اسلامی ایران مذاکره را برای نیل به نتیجه خاصی نمی‌خواهد. مذاکره کنندگان قبلا به هدفشان که قطع ارتباط با غرب است رسیده‌اند. آنها اصلا با اعلام این هدف روی کار آمدند و هدف خود را برهم زدن این روابط می‌دانستند. این امر را می شد در آتش زدن برجام در مجلس دید. غرب می‌داند که این مذاکرات نه برای ایران و نه برای خودشان سودی دارد و نبودش بهتر از بودنش است. اما تعلیق از طرف خودشان را رد کرده‌اند.
    مجلسی در خصوص تهدیدهایی که در این شرایط از منظر ژئوپلیتیکی برای ایران وجود دارد، می‌افزاید: من تصور می کنم که شش قطعنامه دوره احمدی نژاد برگردند و بعد پرونده به شورای امنیت برود. چرا که در ایران در مقابل هر هشداری از سوی غرب مقابله به مثل شده است. البته برخی از مقابله به مثل‌ها کم اثر هستند. مثلا اگر انها ۲۰ نفر از ایرانی ها را تحریم کنند و ایران هم ۲۰ نفر از آنها را در لیست تحریم بگذارد؛ تحریم های کم‌اثر رخ داده است. در صورتیکه برای طرف ایرانی می‌تواند منجر به مزاحمت‌ها یا بسته‌شدن حساب‌ها و غیره شود. اما در بقیه سیاست‌ها اوضاع همانطور که بود پیش می‌رود.
    من موضوع پهپاد ایرانی در دست روس ها را دام روسی می دانم که میخواستند ایران را آلوده به همدستی با خودشان بکنند. روسیه از زمان شوروی هیچ چیز نداشت و تمام داروندار و ثروت کلان کشور را خرج تجهیزات جنگی می کرد. آنها به هر چیزی احتیاج داشته باشند به تجهیزات جنگی نیاز ندارند. به نظر من آنها ابزارها را از ایران خریده اند و بلافاصله استفاده هم کرده اند تا در دنیا به غیر از کره شمالی و بلاروس متحد دیگری هم داشته باشند و ایران با آلوده شدن به روسیه مبادا وارد توافقی با دنیا شود و آنوقت برای نفت و گاز روسیه رقیب پیدا شود. برای از بین بردن این رقابت مسکو ایران را آلوده به جنگ اوکراین کرد تا تحریم های جنگی را بر تحریم های دیگر اضافه کند.
    این دیپلمات پیشین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه بعضی در داخل کشور می‌گویند که اروپا و امریکا در جنگ با اوکراین گرفتار شده اند و به همین خاطر هیچ تهدیدی از جانب آنها شامل حال ایران نمی‌شود. این تحلیل تا چه اندازه می‌تواند درست باشد؟ می‌گوید: امریکا و غرب دارند برای روسیه هزینه تراشی می کنند. جلوی توسعه روسیه و فروش نفت و گازش گرفته شده و در آمد بزرگی از این کشور صرف جنگ اوکراین می‌شود و امریکا و غرب با حمایت هایی که می کنند تنور جنگ را گرم نگه می دارند. هدف اصلی آنها فرسایشی کردن این جنگ برای اقتصاد رو به شکوفایی روسیه است. اقتصادهای پیشرفته اروپا و امریکا از عهده این جنگ بر می‌آیند. آنها از دور دستی بر آتش دارند اما روسیه را مرتب آلوده تر می کنند.
    ایران در حال حاضر محدود شده و از امکانات اقتصادی خودش نمی تواند بهره برداری کند. ایران هم کشور بزرگی است و نمی میرد. ما باید ببینیم هدف یک کشوری زندگی کردن است یا نمردن. ما به دلیل سرزمینی که داریم نمی میریم اما توسعه ای که کشورهای همسایه هم شاهدش بودند در این وضعیتی که تحریم ها ما را محدود کرده اتفاق نمی افتد. ما در اثر جنگ اقتصادی فرصت های خود را از دست داده ایم. ما گرفتار جنگ فرسایشی غرب هستیم. وقتی جمهوری اسلامی ایران آرمان خود را غرب ستیزی اعلام کرد آنها هم برنامه فرسایشی تهیه کردند که همراه با متحدانی مثل رژیم صهیونیستی و اذربایجان و ترکیه و برخی کشورهای عربی و انجام می شود. اگر مقصود این است که غرب پیاده بفرستد که با ایران گلاویز شود، این اتفاق نخواهد افتاد. مگر اینکه ایران به مساله بمب اتمی برسد.