صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • وزیر ارتباطات: تجربه بین‌المللی و بومی ایرانسل عامل بهبود خدمات اداری به مردم می‌شود
  • معرفی بهترین انواع یونیت دندانپزشکی ایرانی
  • معرفی بهترین انواع یونیت دندانپزشکی ایرانی
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 41112  |  صفحه ۲ | سیاست روز  |  تاریخ: 29 دی 1403
    معاهده جامع همکاری‌های ایران و روسیه؛ نقشه راهی برای روابط ۲۰ سال آینده
    فصل مهم رابطه تهران و مسکو
    گروه سیاست خارجی: قبل از آنکه ترامپ به کاخ سفید پا بگذارد، سند همکاری راهبردی میان ایران و روسیه در مسکو به امضا خواهد رسید. در واقع این مساله بخش مهمی از سفر مسعود پزشکیان به روسیه را تشکیل می‌دهد. روابط تهران و مسکو از سال ۲۰۰۰ و بعد از روی کار آمدن ولادیمیر پوتین، بالا و پایین‌های فراوانی به خود دیده است. اما حالا و با توجه به اینکه دو طرف درگیری تحریم‌های فراوان و دشمنی غرب هستند، این روابط از سطح همسایگی عبور کرده و نزدیک‌تر شده است و به‌نظر می‌آید دستکم مسکو از اینکه روسیه و ایران روابط استراتژیک با یکدیگر داشته باشند، استقبال می‌کند.
    ولادیمیر پوتین روز جمعه ۲۸ دی‌ماه ۱۴۰۳ در آغاز دیدار با رئیس‌جمهوری اسلامی ایران در کرملین، خطاب به دکتر مسعود پزشکیان گفت: خوشحال هستیم که شما را در مسکو می‌بینیم، سفر شما اهمیت ویژه ای دارد، به خاطر اینکه امروز نه تنها مسائل همکاری های دوجانبه را بررسی خواهیم کرد، بلکه معاهده مشترک جامع راهبردی را به امضا خواهیم رساند.
    رئیس‌جمهور روسیه خاطرنشان کرد:‌ زمان زیادی است که بر روی این معاهده کار کرده ایم و بسیار خرسند هستیم که این کار به پایان رسید. امضای این سند به ما فرصت خواهد داد که به همه ابعاد در روابط دوجانبه تنوع بدهیم و مطمئن هستم که به گسترش همکاری های اقتصادی دو کشور کمک خواهد کرد.
    پوتین در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه سرعت افزایش مبادلات تجاری دو کشور از نظر من قابل قبول است، یادآور شد: در ۱۰ ماه نخست سال ۲۰۲۴ میلادی، رشد بیش از ۱۵ درصدی را در مبادلات دوجانبه شاهد بودیم.
    رئیس‌جمهور روسیه در ادامه اظهار داشت: آرزوی بهترین‌ها را برای مقام معظم رهبری ایران دارم، آنچه که در مناسبات ایران و روسیه در حال انجام است، با ملاحظات و کنترل ایشان صورت می‌گیرد.
    طرح‌های مهم مشترک در حوزه اقتصادی
    رئیس‌جمهور روسیه در بخش دیگری از سخنان خود به طرح‌های مشترک دو کشور اشاره کرد و از طرح‌های توسعه نیروگاه‌ هسته‌ای، حوزه انرژی و افزایش مواصلات و زیرساخت حمل و نقل به عنوان جلوه‌هایی از این همکاری‌ها نام برد.
    وی با ابراز خرسندی از توسعه همکاری‌های بشردوستانه میان روسیه و ایران گفت: مبادلات گردشگری و تروریستی افزایش یافته و به ۲۱ درصد افزایش یافته است.
    پوتین افزود: از طریق وزارتخانه های فرهنگی هم منتظر رویدادهای خوبی هستیم که در ماه ژوئن سال جاری همکاری مشترکی انجام شود.
    دکتر پزشکیان رئیس جمهوری اسلامی ایران نیز در دیدار با همتای روس خود گفت: روابط ایران و روسیه، حساس، حیاتی و راهبردی است و در این مسیر محکم ایستاده ایم.
    رئیس جمهور جمعه ۲۸ دی‌ماه ۱۴۰۳ بنا به دعوت رسمی همتای خود و با هدف گسترش روابط دوجانبه و نیز امضای معاهده مشترک جامع راهبردی جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه وارد مسکو شد.
    میخائیل میشوستین نخست‌وزیر روسیه در آغاز این سفر با پزشکیان دیدار و گفت و گو کرد. نثار گل به بنای یادبود سرباز گمنام روسیه،‌ برنامه آغازین رئیس‌جمهور در سفر رسمی به مسکو بود.
    در پایان مذاکرات هیأت‌های بلندپایه ایران و روسیه به ریاست پزشکیان و پوتین، معاهده مشترک جامع راهبردی تهران و مسکو به امضای رؤسای جمهور دو کشور خواهد رسید.
    پیش‌تر اعلام شد که این سند شامل یک مقدمه و ۴۷ ماده است و همه حوزه‌های مناسبات دوجانبه را در بر می‌گیرد.
    رئیس‌جمهور در ادامه برنامه‌های سفر یکروزه خود در جمع تجار و صنعتگران روسی نیز حضور خواهد یافت و با آنان گفت‌وگو خواهد کرد.
    پزشکیان همچنین در مصاحبه‌ای پاسخگوی پرسش‌های شبکه ملی تلویزیون روسیه خواهد بود.
    وزیران امورخارجه، اموراقتصادی و دارایی، راه و شهرسازی، نفت، جهاد کشاورزی، رئیس سازمان انرژی اتمی، رئیس کل بانک مرکزی، معاون امور بین‌الملل وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و برخی دیگر از دولتمردان و همچنین مهدی طغیانی عضو گروه دوستی پارلمانی ایران و روسیه، رئیس‌جمهور را در این سفر همراهی می‌کنند.
    اسلامی: معاهده جامع راهبردی افق‌های تازه‌ای فراروی ایران و روسیه می‌گشاید
    رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان گفت که ‌امضا و مبادله سندهای راهبردی به پایدار شدن و اثرگذارتر شدن روابط ۲ کشور برای یک دوره معین کمک می‌کند.
    به گزارش ایسنا، «محمد اسلامی»، معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در جریان سفر رئیس جمهور به روسیه و نشست مشترک هیئت‌های عالی‌رتبه ۲ کشور، گفت: با توجه به رویکردهایی که در دنیا وجود دارد، ‌امضا و مبادله سندهای راهبردی به پایدارشدن روابط برای یک دوره معین کمک می‌کند.
    وی ادامه داد: فرصت امضای چنین سندی میان ایران و روسیه فراهم شده و برای تدوین آن، چند سال، مذاکره و گفت‌وگو شده است تا امروز در آستانه مبادله و امضا قرار گیرد. به طور طبیعی این سند افق‌های تازه‌ای را پیش روی ۲ کشور در همه عرصه ها ایجاد می‌کند.
    رئیس سازمان انرژی اتمی اظهار کرد: در حوزه انرژی اتمی قدیمی‌ترین و پایدارترین همکاری‌ها میان ۲ کشور شکل گرفته است و نماد مشخص و موفق آن تکمیل و راه‌اندازی نیروگاه واحد یکم نیروگاه بوشهر بوده است که الان در مدار است و واحدهای دوم و سوم هم که بخشی از قراردادهای توسعه نیروگاهی است با همکاری روسیه در دست اجراست و شاید بتوان گفت در بهترین شرایط به لحاظ اجرایی و عملیاتی قرار دارد.
    اسلامی گفت: این سفر کمک می‌کند گفت‌وگوها برای توسعه روابط آینده انجام شود و بنیان‌هایی برای گسترش این همکاری‌ها بنا گذاشته شود.
    سفر پزشکیان به مسکو؛ تداوم سیاست موازنه‌سازی دولت با کشورها
    کارشناس مسائل روسیه با تاکید بر این که قراردادهای همکاری دوجانبه با کشورها باید از مساله امضا کردن خارج شده و اجرایی شود، گفت: موازنه‌سازی بهترین کاری است که در شرایط فعلی ایران انجام می‌دهد و به نفع ایران است که این سیاست را ادامه دهد.
    به گزارش ایسنا، «مسعود پزشکیان» رئیس‌جمهوری اسلامی ایران در جریان سفر به روسیه قرار است معاهده جامع همکاری ۲ کشور به مدت ۲۰ سال را امضا کند. این توافقنامه بیش از ۳۰ محور در زمینه‌های مختلف اقتصادی، حمل و نقل،‌کریدور ترانزیتی، پولی و بانکی، سرمایه‌گذاری، علمی، نفت و گاز و ... دارد.
    در واقع این توافقنامه قراردادی بلندمدت و مبنی بر اصول منشور سازمان ملل متحد و با توجه به حقوق دوجانبه و توازن تعهدات و احترام به تمامیت ارضی لحاظ شده است.
    رئیس‌جمهور پیش از سفر به تاجیکستان و روسیه اظهار داشت که در سفر مسکو سند جامع راهبردی با این کشور امضا خواهیم شد.
    پزشکیان با بیان اینکه پیگیر امضای این اسناد با اکثر کشورهای همسایه از جمله عراق هستیم، افزود: جهت‌گیری دولت برای افزایش ارتباطات و انتقال تجربیات و همکاری با کشورهای منطقه است. اگر بتوانیم این روند را ادامه داده و ارتباطات علمی، کارشناسی، صنعتی، حمل و نقل و انرژی افزایش دهیم، این منطقه می تواند مشکلات خود را حل کند و فشارهای آمریکا وسایر کشورهایی که می خواهند در منطقه اعمال کنند، خود به خود خنثی ‌شود.
    سفر پزشکیان به مسکو به توسعه روابط دوجانبه و همکاری‌های منطقه‌ای کمک می‌کند
    «حسن بهشتی‌پور» در گفت‌وگو با ایسنا در تحلیل خود از سفر رئیس‌جمهور به روسیه اظهار کرد: همان‌طور که اعلام شده قرار است در جریان سفر رئیس جمهور به مسکو معاهده جامع همکاری دوجانبه به مدت ۲۰ سال امضاءشود، در این معاهده رئوس همکاری‌های ۲ کشور در این مدت عنوان شده است و شامل موضوعات اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و نظامی و ... می‌شود.
    وی افزود: سابقه این معاهده به اسفند ماه سال ۱۳۷۹ و زمان ریاست جمهوری حجت الاسلام خاتمی بر می‌گردد که یک قرارداد پنج ساله میان ۲ کشور امضا و از فروردین سال ۱۳۸۰ با تصویب مجلس شورا اسلامی و همچنین دوما روسیه اجرایی شد، در همان زمان نیز مقرر شد این قرارداد هر پنج سال یکبار تمدید شود و به ترتیب طی این سال‌ها تمدید شد.
    این کارشناس مسائل روسیه همچنین بیان کرد: سپس در سال ۱۴۰۰ در جریان سفری که حجت الاسلام رئیسی به روسیه داشت با توجه به این‌که زمان تمدید مجدد این قرارداد رسیده بود و همچنین رخداد تحولات مختلف؛ مقرر شد تا بررسی‌های لازم انجام شده و یک معاهده جدید امضا شود که کار آن حدودا سه سال طول کشید و هم اکنون رئیس‌جمهور برای امضاء این قرارداد به روسیه سفر می‌کند.
    بهشتی پور با تاکید بر این‌که سفر پزشکیان به مسکو به توسعه روابط دوجانبه و همکاری‌های منطقه‌ای کمک می‌کند، گفت: همکاری‌های ۲ کشور درخصوص نیروگاه حرارتی، راه‌های ارتباطی به خصوص راه آهن و انرژی از جمله نفت و گاز است و مدت‌ها درباره این موضوعات کار شده است.