کد خبر: 4386 | صفحه آخر | تاریخ: 11 بهمن 1401
چگونه با کودک مبتلا به «لکنت زبان» رفتار کنیم؟
از لکنت زبان کودک به عنوان یک اختلال گفتاری یاد میشود، این اختلال معمولا در کودکانی که صحبت کردن را به تازگی شروع کردهاند امری طبیعی است اما گاهی وقفه افتادن بین کلمات و گیر کردن کلمات هنگام صحبت کردن منجر به نگرانی خانوادهها میشود.
اختلال در گفتار به صورت وقفه یا گیر، تکرار کلمه یا بخشی از کلمه یا کشیده شدن بیش از اندازه صدا اتفاق عجیب و غریبی نیست، اما وقتی میزان این اختلالات آنقدر زیاد شود که روند طبیعی گفتار را با مشکل مواجه کند، دیگر با روان نبودن موقتی گفتار مواجه نیستیم، بلکه با پدیدهای به نام «لکنت زبان» مواجهیم.
چگونه با کودک دارای لکنت زبار رفتار کنیم؟
راهکارهایی وجود دارد که با استفاده از آنها والدین میتوانند به درمان یا کاهش لکنت زبان کودکان خود کمک کنند؛ مراقب باشید در صحبت کردن با کودک دارای لکنت زبان از تمام کردن جملههای کودک خودداری کنید و به او فرصت کامل کردن حرفهایش را بدهید.
حواستان باشد هرگز وسط حرفش نپرید و از او نخواهید سریعتر یا آرامتر حرف بزند. هنگام حرف زدن به چشمهای کودک نگاه کنید و کمک کنید او هم با مخاطبش ارتباط چشمی برقرار کند.
ابراز محبت و علاقه به کودکی که دارای لکنت زبان است باید همواره مورد توجه اعضای خانواده قرار گیرد و باید با علاقه حرف زدن این کودک را دنبال کنید. سعی کنید در زمان حرف زدن با کودک با او در آرامش و شمرده حرف بزنید، همچنین سعی کنید از به کار بردن عبارات سخت و گفتوگوهای طولانی خودداری کنید.
سعی کنید در زمان تنهایی بیشتر با او صحبت کنید و زمانی که کاری را از او میخواهید و کودک پاسخ دادن کودک چند ثانیه زمان برد او را به دلیل لکنتش سرزنش یا تحقیر نکنید و گفتار آهسته و یکنواخت را برایش الگوسازی کنید.
باید برای این کودکان وقت بگذارید و با عجله با او حرف نزنید. سعی کنید به حرفهایش بازخوردهای متناسب غیرکلامی مانند تکان دادن سر بدهید و با حوصله به او گوش دهید و خودتان هم سرعت حرف زدنتان را پایین بیاورید.
معمولا همه کودکان از به کار بردن عبارات سخت پرهیز میکنند اما باید به کودک دارای لکنت زبان کمک کنید از گفتن برخی کلماتی که برایش سخت است فرار نکند و از ادا کردنشان نترسد و به او بفهمانید لازم نیست از کلمههای جایگزین به جای کلماتی استفاده کند که گفتنشان برای او سختتر است.
این نکته را در نظر داشته باشید تند و سریع با کودک حرف نزنید، چون با این کارتان او را آشفته و گیج میکنید. اول مطمئن شوید که کودکتان حرف شما را به درستی فهمیده است و بعد منتظر پاسخ و واکنشش باشید.
برای کودک محیطی آرام و دور از استرس برایش فراهم کنید و سعی کنید نگرانی و اضطرابهایتان را به او منتقل نکنید.
در پایان باید بدانید، روانشناسی کودکان به خوبی میتواند با انجام درمانهای متفاوت و برگزاری جلسات گفتار درمانی لکنت زبان کودکان را در همان سنین پایین برطرف کنند لذا در صورتی که با لکنت زبان شدید کودک مواجه شدید از روانشناسان کودک کمک بگیرید.