کد خبر: 44928 | صفحه ۲ | سیاست روز | تاریخ: 28 فروردین 1404
دیگرانی هم مثل او هستند؟
ظریف رفت
زمانی که ظریف تحت هجمه بود، این گزاره از سوی نمایندگان مجلس مختلف مطرح میشد که در میان معاونان و نزدیکان پزشکیان چند نفر دیگر با شرایط ظریف وجود دارند. اما معاون اجرایی رئیسجمهور نظر متفاوتی با نماینده تهران دارد.
محمدجواد ظریف از معاونت راهبردی و اداره مرکز بررسیهای استراتژیک ریاستجمهوری خداحافظی کرد. مسعود پزشکیان با پیامی خطاب به ظریف از زحمات او تشکر و در حکمی دیگر با ادغام معاونتهای راهبردی و امور مجلس، محسن اسماعیلی حقوقدان برجسته را به جای او منصوب کرد. ظریف با استناد به قانون انتصاب افراد در مشاغل حساس از کار برکنار شد. قانونی که از یک بازه زمانی به بعد، اقدامات دولت برای اصلاح آن نیز اطلاعرسانی نشد.
به گزارش فرارو، ظریف یکی از شاخصترین همراهان مسعود پزشکیان در کمپین انتخاباتی او در سال ۱۴۰۳ بود. تحلیلهای متفاوتی درباره تاثیر حضور او کنار پزشکیان در نتیجه دو دوره انتخابات ریاستجمهوری چهاردهم وجود دارد. برخی تحلیلها در اردوگاه هواداران و اطرافیان پزشکیان حاکی از آن است که حضور افرادی مانند ظریف و محمدجواد آذری جهرمی کنار پزشکیان در دوران انتخابات نه تنها تاثیر مثبتی نداشت بلکه باعث ریزش آرای او شد. از سوی دیگر، بخش متفاوتی از حامیان پزشکیان این گزاره را مطرح میکنند که حضور ظریف کنار پزشکیان در ترغیب مشارکتکنندگان برای حضور در انتخابات به خصوص دور دوم بسار موثر بود.
یک قانون خاص
ظریف در دورانی که به عنوان معاون کنار پزشکیان حضور داشت، مورد هجمههای زیادی به خصوص از سوی تیم مربوط به جریان سعید جلیلی در مجلس قرار میگرفت. به نحوی که مرور اخبار در بازه زمانی مرداد تا اسفند سال ۱۴۰۳ نشان میدهد ظریف همواره یکی از مواردی بود که روزانه در مجلس به آن پرداخته میشد. قانونی که به آن استناد میشود، منتقدان زیادی دارد. چرا که با تفاسیر موجود از آن، طیف وسیعی از نخبگان و متخصصان اجازه حضور در جایگاههای مختلف – حتی در حد مشاور - را پیدا نمیکنند. فرزندان ظریف نیز در آمریکا متولد شده و تابعیت و پاسپورت این کشور را دارند. هر چند خود او و همسرش تابعیت مضاعف ندارند. در نهایت، ظریف از کار برکنار شد.
دیگرانی هم هستند؟
زمانی که ظریف تحت هجمه بود، این گزاره از سوی نمایندگان مجلس مختلف مطرح میشد که در میان معاونان و نزدیکان پزشکیان چند نفر دیگر با شرایط ظریف وجود دارند. حتی در اوج درگیریهای رسانهای و سیاسی راجع به ظریف، پس از این که خبر ملاقات او با اژهای منتشر شد، امیرحسین ثابتی نماینده تهران در مجلس نوشت: «پس از چند ماه پیگیری و تذکرات پی در پی نمایندگان خطاب به سران سه قوه، محمدجواد ظریف معاون غیرقانونی رئیس جمهور مجبور شد از سمت خود استعفا دهد. البته هنوز چند مسئول دیگر نیز در دولت حضور دارند که آنها نیز یا باید تابعیت دوم فرزندان شان را لغو کنند و یا از سمت خود برکنار شوند. همچنان اجرای کامل این قانون را در مجلس پیگیری خواهیم کرد؛ حاکمیت قانون باید از مسئولان و اقویا آغاز شود تا در مردم نیز پذیرش داشته باشد.»
فرد دیگری در دولت نیست
اما معاون رئیسجمهور نظر متفاوتی با نماینده تهران دارد. محمدجعفر قائمپناه، معاون اجرایی پزشکیان که از فرزند او نیز به عنوان یکی از دارندگان تابعیت مضاعف یاد میشد، روز ۲۵ فروردین ضمن تکذیب این موضوع درباره این که آیا افراد دیگری نیز در دولت این شرایط را دارند، اظهار داشت: «مشابه ایشان تا جایی که بنده اطلاع دارم در دولت نیست. امیدوارم تا پایان بتوانیم دولت را با انسجام پیش ببریم.»