کد خبر: 45192 | صفحه ۱ | تاریخ: 02 اردیبهشت 1404
آزمونی برای تحمل شادی در جامعه ایرانی / ژوبین صفاری
جشنواره کوچه در بوشهر با حاشیههایی همراه بود. آخرین خبر این است که قرار است این جشنواره برگزار شود، که البته باید دید آیا این اتفاق واقعاً رخ خواهد داد؟ اما مخالفتها با برگزاری جشن فرهنگی در وضعیت کنونی جامعه ایران، خود زنگ خطری جدی است. گویی هنوز نمیدانیم جامعه ایران که هزاران دستانداز معیشتی و زیستی را در این سالها پشت سر گذاشته است، چه نیازهایی دارد.
پیش از این هم در دهههای گذشته، سیاست نادیده گرفتن و مقابله با جشنهای ملی مانند چهارشنبهسوری سبب شد تا این مراسم به ناهنجاری سالانه و استفاده از نارنجکهای دستی تبدیل شود. در حالی که میشد با حفظ امنیت مردم و حتی حمایت برای برگزاری این مراسم در مکانهای مشخص، هم به روحیه جمعی کمک کرد و هم امروز با این مشکل روبرو نبود. اما هنوز هم همان گفتمان برخورد سلبی با هرگونه مراسم، بهعنوان جریانی قدرتمند (و البته نه پرطرفدار) حضور دارد و مراسمی که میتواند به سادگی بهعنوان یک آیین برگزار شود، به معضلی تبدیل میشود. گویی این بنبست فکری، اجازه هرگونه شادی را به مردم غمزده این روزها نمیدهد.
باید توجه داشت که این جشنواره که محور اصلی آن «کوچه» و زندگی روزمره مردمان جنوب است، با تمرکز بر موسیقی محلی، هنرهای نمایشی، صنایعدستی و معماری تاریخی بوشهر، سعی در احیای هویت فرهنگی این شهر دارد. فستیوال «کوچه» فرصتی برای گفتوگوی بیننسلی، تعامل فرهنگی و گسترش نشاط اجتماعی در فضایی غیرسیاسی و کاملاً مردمی است.
این جشنواره نشاندهنده ظرفیتهای بالای فرهنگی کشورمان برای احیای هویتهای شادیآفرین است که میتواند به اقتصاد خردهفرهنگهای کشور در هر نقطه از ایران عزیز کمک کند. در حالی که اگر شرایط مساعد باشد، میتوان از آن بهعنوان پلی برای جذب گردشگر خارجی نیز استفاده کرد. بسیاری از کشورهای جهان میلیونها دلار برای تبلیغات چنین مراسمی هزینه میکنند تا منافع اقتصادی کسب کنند. بنابراین مهم است که برای مخالفت با هر مسئلهای، به ابعاد مختلف آن نگاه کرد و بهجای پاک کردن صورت مسئله، اگر مسئلهای خلاف میل وجود دارد، تنها نسبت به آن تذکر داد. در غیر این صورت، تعطیلی کامل آن مانند بستن جادهها برای جلوگیری از تصادفات احتمالی است.
و در نهایت، برگزاری فستیوال «کوچه» در بوشهر، اگرچه در نهایت گفته شده که برگزار میشود، اما شیوه برخورد با آن زنگ خطری برای مواجهه با فرهنگهای محلی در ایران است.
ضروری است که دولت و نهادهای مسئول، با تدوین سیاستهای شفاف، ایجاد ساختارهای پاسخگو و حمایت واقعی از فعالیتهای فرهنگی مردمی، از سرمایههای اجتماعی مانند فستیوال «کوچه» حفاظت کنند.