سرمقاله

دیپلماسی سخت؛ روایت تغییر در مذاکرات ایران و آمریکا / یاسر هاشمی

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • توسعه سامانه‌ صورتحساب همراه اول
  • حضور همراه اول در نمایشگاه اینوتکس ۲۰۲۵
  • اطلاعیه ایرانسل درباره پیامک‌های سقف مصرف مجاز
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 45575  |  صفحه ۱  |  تاریخ: 09 اردیبهشت 1404
    دیپلمات ارشد وزارت امور خارجه:
    حفظ غنی‌سازی در داخل ایران، غیرقابل مذاکره و مصالحه است
    دیپلمات ارشد وزارت خارجه می‌گوید: در حال حاضر، ما پیرامون چگونگی فعالیت مراکز هسته‌ای و دستیابی به نقطه‌ای که هم اعتماد را ایجاد کند و هم گام‌های عملی‌تر را برای توافق اصلی فراهم آورد، در حال مذاکره غیرمستقیم با طرف آمریکایی هستیم.
    به گزارش سیاست خارجی ایرنا، دور سوم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در حالی به پایان خود رسید که همچنان روند آن مثبت ارزیابی شده و کارشناسان فنی و حقوقی برای اطلاع از رویکرد کشورها در مورد جزئیات به پایتخت‌های خود بازگشته‌اند. این دور از مذاکرات ایران و آمریکا که مانند ۲ دور گذشته به میانجیگری عمان و در پایتخت این کشور برگزار شد، مسیری پیچیده برای رسیدن به یک توافق قابل قبول برای هر دو طرف را پیش رو دارد. به منظور بررسی این مسیر و پیچیدگی‌های آن و نیز چالش‌های پیش روی مذاکرات و تخریب‌کنندگان آن با «حسین نوش آبادی» دیپلمات ارشد وزارت امور خارجه و عضو اسبق کمیسیون امنیت ملی مجلس به گفت‌وگو پرداختیم.
    طرفین مذاکرات در تلاش برای دستیابی به یک توافق کلی و اولیه هستند
    دیپلمات وزارت امور خارجه با اشاره به روند مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا در عمان گفت: در حال حاضر، گزارش دقیقی از روند مذاکرات و موضوعات کارشناسی منتشر نشده و اخبار جدیدی نیز در این خصوص در دسترس نیست. مذاکرات با حضور دکتر عراقچی، شخص وزیر امور خارجه، ادامه دارد، روند مذاکرات غیر مستقیم بر اساس اطلاعات موجود رضایت‌بخش ارزیابی می‌شود و فضای مثبتی بر این گفت‌وگوهای غیرمستقیم حاکم است. ارزیابی‌ها حاکی از آن است که اگر خللی به وجود نیاید، طرفین در تلاش برای دستیابی به یک توافق کلی و اولیه هستند. به این معنا که بر چارچوب و کلیات بحث و بررسی صورت گیرد. موضوعات فنی و کارشناسی باید متعاقب توافق اولیه مورد بحث قرار گیرد و تا زمانی که چارچوب و محورهای توافق مشخص نشود، بحث‌های کارشناسی چندان خروجی نخواهد داشت.
    نوش‌آبادی ادامه داد: گرچه در حال حاضر نمی توان دقیق گفت اما فضای مذاکره نشان می‌دهد که طرفین به توافق اولیه نزدیک شدند. توافق روشن و کامل در کوتاه‌مدت، دور از انتظار است اما این به معنای نزدیک نشدن به مرحله پایانی توافق نیست.
    خطوط قرمز ایران معامله‌پذیر نیست
    نماینده ادوار مجلس در پاسخ به این پرسش که آیا فضای مثبت مذاکرات نتیجه قبول خطوط قرمز ایران از سوی طرف‌ آمریکایی است؛ توضیح داد: به‌رغم فضای مثبتی که در سه دوره گذشته مذاکرات وجود داشته اما برخی مسائل وجود دارد که هنوز محل اختلافات اساسی ما و آمریکایی‌هاست. ما چارچوب‌های مورد نظر خود و محورهایی که به تعبیری خطوط قرمز است، را بیان کرده‌ایم و این خطوط قرمز برای ما بسیار حیاتی هستند و آن‌ها می‌دانند که از آن‌ها کوتاه نیامده و عقب‌نشینی نخواهیم کرد. یکی از این مباحث، توانمندی هسته‌ای و فناوری بومی‌سازی شده‌ی کشور است که ما به هیچ وجه آن را از دست نخواهیم داد. با این حال، نحوه فعالیت هسته‌ای، میزان تولید و میزان غنی‌سازی، مباحثی است که دنبال می‌شود.
    نوش‌آبادی با اشاره به اینکه به نظر می‌رسد طرف مقابل هم به دنبال تعطیل کردن صنعت هسته‌ای ایران نیست، گفت: در حال حاضر، پیرامون چگونگی فعالیت مراکز هسته‌ای و دستیابی به نقطه‌ای که هم اعتماد را ایجاد کند و هم گام‌های عملی‌تر را برای توافق اصلی فراهم آورد، در حال مذاکره هستیم. ایران به توافق نزدیک شده و طرف آمریکایی نیز به این جمع‌بندی رسیده که فشار آوردن به ایران برای برچیدن یا تعطیل کردن اصل توانمندی‌های هسته‌ای غیرمنطقی و غیرعقلایی است و ایران هم به هیچ وجه بر سر این موضوع مذاکره و معامله نخواهد کرد.
    وی با بیان اینکه ایران گام‌هایی را برای رسیدن به توافق به صورت جدی تعریف کرده است، گفت: ایران می‌خواهد در ازای همکاری‌ و شفاف‌سازی در زمینه فعالیت‌های هسته‌ای خود، تحریم‌ها لغو شوند؛ زیرا اساساً مذاکره ما برای لغو تحریم‌ها است. به این معنا که اگر قرار باشد ما فعالیت‌های هسته‌ای خود را در چارچوب توافق برقرار کنیم، قطعاً آمریکایی‌ها نیز باید مسئله رفع تحریم‌ها را به صورت عملی آغاز کنند.