سرمقاله

فشار سه لایه غرب علیه تهران / جلال خوش‌چهره

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • معرفی ۱۰ اثر ماندگار تاریخی ایران که ثبت جهانی یونسکو شده اند
  • معرفی ویسمن بزرگترین تولید کننده چیلر در ایران
  • معرفی انواع دیوارپوش جدید
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 47778  |  صفحه ۱۱ | ایران و جهان  |  تاریخ: 20 خرداد 1404
    گروسی:
    غنی‌سازی اورانیوم غیرقانونی نیست اما درباره ایران نگران هستیم
    مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با بیان اینکه «غنی‌سازی اورانیوم غیرقانونی نیست»، گفت: اورانیوم با غنای ۶۰ درصد به معنای برخورداری ایران از سلاح هسته‌ای نیست اما میزان ذخیره‌سازی اورانیوم توسط ایران نگران کننده است.
    به گزارش ایسنا، نشست ماه ژوئن شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی صبح امروز (دوشنبه) شروع به کار کرد.
    گزارش‌ها حاکی از آن است که آمریکا قرار است از قطعنامه ضدایرانی تروئیکای اروپا در شورای حکام حمایت کند. این در حالی است که واشنگتن مذاکرات غیرمستقیمی را با میانجی‌گری عمان با ایران برای حل‌وفصل مسئله برنامه هسته‌ای آن پیش می‌برد و مقام‌های آمریکایی گفته‌اند «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا رویکردی دیپلماتیک را نسبت به ایران اتخاذ کرده است.
    پیشتر، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در اطلاعیه‌ای در وبگاه خود اعلام کرد که نشست ماه ژوئن امروز دوشنبه ۹ ژوئن ساعت ۱۰ به وقت محلی در مقر آژانس در وین برگزار خواهد شد و تا جمعه ۱۳ ژوئن ادامه دارد.
    موضوعاتی از جمله گزارش سالانه ۲۰۲۴، تقویت فعالیت‌های همکاری فنی آژانس: گزارش همکاری فنی ۲۰۲۴، گزارش کمیته برنامه و بودجه،‌ نظارت و راستی‌آزماییی در جمهوری اسلامی ایران در چارچوب قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل، به‌کارگیری کارمندان اداره پادمانی به عنوان بازرسان آژانس، گزارش اجرای پادمان‌ها در سال ۲۰۱۴؛ اجرای توافق پادمانی در جمهوری خلق کره؛ اجرای توافقنامه پادمانی منع گسترش تسلیحات اتمی(ان‌پی‌تی) در جمهوری عربی سوریه؛ اجرای توافق پادمانی منع گسترش تسلیحات اتمی با جمهوری اسلامی ایران، ایمنی، امنیت و تضمین‌های هسته‌ای در اوکراین، انتقال مواد هسته‌ای در چارچوب توافق «آکوس» و جنبه‌های پادمانی آن ذیل توافقنامه ان‌پی‌تی، انتخاب اعضا برای عضویت ر شورای حکام در بازه زمانی ۲۰۲۶-۲۰۲۵، دستورکار موقت شصت‌ونهمین نشست عادی کنفرانس عمومی، بازگرداندن برابری حاکمیتی کشورهای عضو در آژانس و نمایندگی سایر سازمان‌ها در شصت‌ونهمین نشست عادی کنفرانس عمومی در دستور کار نشست ماه ژوئن شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قرار دارد.
    بین مذاکرات و قطعنامه ارتباط وجود دارد
    «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پس از نشست اولیه شورای حکام، عصر دوشنبه در جمع خبرنگاران حضور پیدا کرد و به سوالات آن‌ها پاسخ داد.
    او در نشست خبری خود، در پاسخ به سوالی درباره احتمال صدور قطعنامه‌ای ضدایرانی در شورای حکام و ارتباط این موضوع با مذاکرات ایران و آمریکا ادعا کرد: «هیچ ارتباط رسمی بین این ۲ موضوع وجود ندارد. اما برای همه آشکار است که ارتباطی بین این ۲ موضوع وجود دارد و بر روی یکدیگر تأثیرگذار هستند. به باور برخی، صحبت‌های پیش رو در شورای حکام مثبت خواهد بود اما به باور برخی، صحبت‌های پیش رو منفی خواهند بود. مسئله مهم این است که در هر ۲ موضوع پیشرفت کنیم. اگر در هر ۲ موضوع پیشرفت کنیم، نتیجه نهایی بسیار خوب خواهد بود.»
    گروسی در پاسخ به سوالی درباره گزارش خود علیه ایران و ادعای او درباره وجود تأسیسات‌ هسته‌ای گزارش نشده در ایران و انجام آزمایشات تسلیحاتی در این تأسیسات، مدعی شد: «طبق ارزیابی آژانس، تا اوایل سال‌های ۲۰۰۰ از این تأسیسات استفاده شده است. ذرات و اطلاعاتی پراکنده برای شکل‌گیری چنین تفکراتی وجود دارد. اما هیچ اطلاعاتی وجود ندارد که این تأسیسات به برنامه‌ای هسته‌ای مرتبط باشند.»
    مدیرکل آژانس در پاسخ به سوالی درباره گزارش ادعایی آژانس در سال ۲۰۱۵ علیه این تأسیسات و احتمال وجود برنامه تسلیحاتی هسته‌ای در ایران گفت: «به‌طور کلی این گزارش منتشر شده است.»
    مقامات ایران همواره بر صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای خود تأکید کرده و از اظهارات سیاسی گروسی که به اذعان شخص او، تحت فشار کشورهایی خاص شکل گرفته‌ است، انتقاد کرده‌اند.
    اطلاعات آژانس در دست مقامات ایرانی قرار دارد
    گروسی در پاسخ به سوالی درباره انتقاد ایران از گزارش گروسی علیه برنامه هسته‌ای این کشور و درخواست تهران برای تصحیح گزارش مدیرکل آژانس درباره برنامه هسته‌ای ایران و احتمال نقض تعهدات پادمانی توسط این کشور ادعا کرد: «بیانیه‌ها و اتهامات تندی از سوی ایران منتشر شده است. این مسئله بسیار فنی است. در حالت عادی، هنگامی که موضوعی را در گزارشی قرار می‌دهیم، درباره آن صحبت خواهیم کرد. در بیشتر مواقع، این موضوعات براساس شواهد به‌دست آمده یا نظرات آژانس است.»
    مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مدعی شد: «ایده کلی این است که با طرح چنین سوالاتی، در طول روند نگارش گزارش، به کشور مذکور اجازه پاسخگویی و طرح سوال داده شود، اما این موضوع متفاوت است. داده‌های به‌دست آمده نیازمند تحلیل یا برداشت خاصی نیستند. متأسفانه این موضوعات که به سال‌های گذشته بازمی‌گردد، توانستیم تأیید کنیم که اطلاعات آژانس در دست مقامات ایرانی قرار دارد که بسیار بد است.»
    او ادعا کرد: «این موضوع به ارزیابی ما از همکاری ایران با آژانس مرتبط است. شورای حکام از من خواست تا گزارشی جامع درباره ایران و موضوعات متعدد مربوط به این کشور، از جمله نحوه همکاری ایران با آژانس تهیه کنم. به باور من چنین اقدامی از جانب ایران در تضاد با مواضع این کشور و ماهیت همکاری است.»
    میزان ذخیره‌سازی اورانیوم توسط ایران نگران کننده است
    گروسی همچنین در پاسخ به سوالی درباره اطلاعات ارائه شده از سوی رژیم صهیونیستی به آژانس گفت: «کشورهای عضو آژانس اطلاعاتی به آژانس ارائه کردند و ما از اطلاعات خودمان نیز استفاده کرده‌ایم.»
    مدیرکل آژانس در پاسخ به سوالی درباره غنی‌سازی اورانیوم ۶۰ درصدی توسط ایران ادعا کرد: «باید بسیار شفاف باشیم. نباید در این موضوع مبالغه کنیم. غنی‌سازی اورانیوم غیرقانونی نیست و اظهارات ایرانیان درباره این موضوع صحیح است. اما هنگامی که شما تنها کشوری هستید که نزدیک به سطح تسلیحاتی اورانیوم غنی‌سازی می‌کنید، ما نمی‌توانیم آن را نادیده بگیریم. اورانیوم با غنای ۶۰ درصد به معنای برخورداری ایران از سلاح هسته‌ای نیست اما برای ساخت سلاح هسته‌ای به موارد بسیاری از جمله مواد هسته‌ای نیاز دارید. این ساختار بسیار فنی است. میزان ذخیره‌سازی اورانیوم توسط ایران نگران کننده است. ذخایر اورانیوم ایران را نمی‌توان نادیده گرفت.»
    آژانس هرگز کشوری را متهم نمی‌کند!
    گروسی در پاسخ به سوال دیگری درباره خواست تروئیکای اروپایی و آمریکا برای صدور قطعنامه‌ای ضدایرانی در طول شورای حکام و ادعای خود علیه ماهیت برنامه هسته‌ای ایران مدعی شد: «آژانس هرگز کشوری را متهم نمی‌کند. آژانس پس از بررسی، اطلاع‌رسانی می‌کند. آژانس اطلاعات مورد نیاز خود را از ایران دریافت نکرده، در نتیجه نمی‌توانیم صلح آمیز بودن برنامه هسته‌ای این کشور را تأیید کنیم. این حفره اطلاعاتی باعث شده تا برخی از کشورها نظرات خاصی داشته باشند. آژانس هرگز کشوری را متهم نمی‌کند.»