صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • جشنواره آموزش‌های تخصصی آکادمی ایرانسل با تخفیف ویژه
  • آغاز جشنواره تابستانی «قلب ایرانسل‌من»
  • معرفی ۱۰ اثر ماندگار تاریخی ایران که ثبت جهانی یونسکو شده اند
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 48140  |  صفحه ۳ | جامعه  |  تاریخ: 02 تیر 1404
    آمریکا با ورود مستقیم به تنش با ایران اشتباه محاسباتی بزرگی کرد
    قمار بزرگ ترامپ
    گروه سیاست خارجی: رئیس جمهوری که در ژانویه با وعده «صلح‌آور» بودن به کاخ سفید بازگشت، گامی چشمگیر برای وارد کردن آمریکا به درگیری پرتنش بین ایران و اسرائیل برداشته است.
    ایالات متحده آمریکا بامداد روز یکشنبه اول تیرماه، سه سایت هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران یعنی فردو، نطنز و اصفهان را هدف حملات خود قرار داد. از میزان خسارات وارد شده به این سایت‌ها تا لحظه تنظیم این گزارش اطلاع دقیقی در دست نیست اما «محمدرضا کاردان» رئیس مرکز نظام ایمنی هسته‌ای کشور توضیح داده است که با وجود اقدامات جنایتکارانه بامداد امروز در حمله به تاسیسات هسته‌ای؛ به دلیل تمهیدات اندیشده شده قبلی و اقدامات انجام شده؛ هیچ گونه آلودگی پرتوی و یا تشعشعات هسته‌ای در خارج از این سایت‌ها و تاسیسات مشاهده نشده و مردم بدون هیچ‌گونه نگرانی می‌توانند در مناطق اطراف این سایت‌ها به زندگی عادی خود ادامه دهند.
    همچنین وبگاه شبکه خبری بی بی سی ورلد در تحلیلی نوشت: رئیس جمهور آمریکا در یک سخنرانی تلویزیونی از کاخ سفید خطاب به ملت، کمی بیش از دو ساعت پس از اعلام حمله نیروهای آمریکایی به سه سایت هسته‌ای در ایران در رسانه‌های اجتماعی، گفت که این عملیات «موفقیت چشمگیری» بوده است.
    بی بی سی با اشاره به اظهارات مقامات کشورمان در پی تجاوز آمریکا نوشت: ایران گفته است که تنها آسیب جزئی به سایت هسته‌ای بسیار مستحکم فوردو وارد شده است. زمان نشان خواهد داد که کدام طرف درست می‌گوید.با وجود جسارت رئیس جمهور، ادامه درگیری نظامی آمریکا در ایران ممکن است بدترین سناریو برای ایالات متحده، منطقه و جهان باشد.
    این بنگاه خبری با اشاره به مذاکرات ایران و آمریکا نوشت: به نظر می‌رسد ترامپ امیدوار است که حملات ایالات متحده، ایران را مجبور به دادن امتیازات بیشتر در میز مذاکره کند، اما بعید به نظر می‌رسد ملتی که در حالی که تحت حمله اسرائیل است، تمایلی به گفتگو ندارد، وقتی بمب‌های آمریکایی نیز در حال سقوط هستند، تمایل بیشتری نشان دهد.
    این شبکه خبری با اشاره به اختلافات عمیق در آمریکا بر سر مساله جنگ با ایران یادآور شد: اگر این حمله یک اتفاق یک‌باره باشد، ترامپ ممکن است بتواند اختلافات درون پایگاه خود را آرام کند. اما اگر ایالات متحده را به یک درگیری بزرگتر بکشاند، رئیس جمهور می‌تواند با قیام صفوف خود مواجه شود.
    بی بی سی در نهایت با اشاره به شعارهای انتخاباتی ترامپ افزود: حمله روز شنبه یک اقدام تهاجمی برای رئیس جمهوری بود که در طول اولین دوره ریاست جمهوری خود به عدم شروع جنگ‌های جدید افتخار می‌کرد و مرتباً از اسلاف خود که در جریان مبارزات انتخاباتی سال گذشته کشور را به درگیری‌های خارجی کشانده بودند، انتقاد می‌کرد.
    ترامپ حرکت خود را انجام داده است. اینکه از اینجا به بعد به کجا می‌رود، کاملاً تحت کنترل او نیست.
    ایران گزینه‌های زیادی برای پاسخ به حمله ترامپ دارد
    وب سایت تحلیلی اکونومیست درباره حمله آمریکا به ایران با طرح این سوال که بعد از حمله بامداد یکشنبه ترامپ به فردو این سوال اساسی مطرح است که این حمله چقدر به برنامه هسته‌ای ایران آسیب رسانده و اینکه آیا و چگونه ایران تصمیم به تلافی علیه آمریکا می‌گیرد؟ نوشت:
    رژیم اسرائیل که ۱۳ ژوئن / ۲۳ خرداد وارد جنگ با ایران شد، ترامپ را ترغیب به حمله کرد و سرانجام پس از تهدیدهای مستمر، ترامپ، بامداد ۲۲ ژوئن / اول تیر ماه ۱۴۰۴، چندین بمب سنگرشکن روی فردو، یکی از مهم‌ترین تأسیسات هسته‌ای ایران انداخت.
    گزارش‌ها حاکی از آن است که بین شش تا دوازده بمب ۱۳ تنی GBU-57 شلیک شده است.
    ساعاتی پس از حمله آمریکا، ایران اسرائیل را موشکباران کرد و با رگباری از موشک‌های بالستیک صهیونیستها به پناهگاه‌ها هجوم بردند.
    البته ماجرا به همینجا ختم نخواهد شد.
    پیش از این حمله، مقامات ایرانی هشدار داده بودند که مستقیماً علیه آمریکا اقدام تلافی‌جویانه خواهند کرد.
    پس از آن، یکی از مفسران تلویزیون دولتی هشدار داد که آمریکایی‌های حاضر در منطقه، چه غیرنظامی و چه نظامی، اکنون اهداف مشروع هستند.
    وزیر امور خارجه ایران هم گفت: «حوادث امروز صبح تکان‌دهنده است و عواقب بدی خواهد داشت». وی افزود که حملات آمریکا «جنایتکارانه» بوده و ایران «تمام گزینه‌ها را برای دفاع از خود محفوظ می‌دارد».
    ایران غیر از حمله به اسرائیل، گزینه‌های مختلفی دارد که همه آنها بد هستند. می‌تواند پهپادها و موشک‌ها را به پایگاه‌های آمریکایی در خاورمیانه شلیک کند. می‌تواند به متحدان آمریکا حمله کند و میدان‌های نفتی در عربستان سعودی یا آسمان‌خراش‌های دبی را هدف قرار دهد. می‌تواند تنگه هرمز، آبراهی که یک سوم نفت خام دریایی از طریق آن حمل می‌شود را مسدود کند و قیمت نفت را افزایش دهد.
    با این حال، هرگونه اقدامی از این دست می‌تواند واکنش شدیدتری از سوی آمریکا را به دنبال داشته باشد.
    رهبر معظم ایران هم خواهان تلافی خواهد بود و ممکن است نیروهای نیابتی آن اقدام کنند.
    حوثی‌ها پیش از این تهدید کرده‌اند که در صورت حمله آمریکا به ایران، حملات به کشتی‌های تجاری در دریای سرخ را از سر خواهند گرفت. شبه‌نظامیان در عراق، که پیش از این چند پهپاد به سمت اسرائیل پرتاب کرده‌اند، می‌توانند به اهداف آمریکایی حمله کنند.
    اسرائیل هم در حال آماده شدن برای حملات احتمالی حزب‌الله، گروه شبه‌نظامی تحت حمایت ایران در لبنان، است.
    بعد از آن ممکن است ترامپ اسرائیل را به کاهش جنگ ترغیب کند و از ایران بخواهد که مذاکرات بر سر یک توافق هسته‌ای جدید را از سر بگیرد.
    او در سخنرانی خود در کاخ سفید رهبر ایران را تهدید کرد و گفت: اگر این کار را نکنند، حملات آینده بسیار بزرگتر و بسیار آسان‌تر خواهد بود.
    البته این تاکتیک مورد علاقه آقای ترامپ است: تشدید تنش برای کاهش تنش.
    برخی از مقامات ایرانی قبلاً سعی کرده‌اند آسیب به سایت‌های هسته‌ای خود را کم‌اهمیت جلوه دهند، که ممکن است نشانه‌ای از این باشد که آنها نیز می‌خواهند از یک واکنش شدید جلوگیری کنند. اما دیگرانی نیز وجود خواهند داشت که چنین چیزی را تشویق می‌کنند، که می‌تواند آمریکا را به چرخه‌ای از تلافی بکشاند.
    ترس از تلافی، پژواک متحدان انزواطلب ترامپ بوده است، کسانی که روزها علیه دخالت مستقیم آمریکا در جنگ اعتراض کرده‌اند.
    استیو بنن، استراتژیست ارشد آقای ترامپ از دوره اول ریاست جمهوری‌اش، اظهار داشت که آمریکا «در حال زدن لانه زنبور است». اما اکثر جمهوری‌خواهان یا حمایت می‌کردند، یا مطیع بودند یا ساکت بودند.
    رهبری حزب جمهوری‌خواه در کنگره، البته با احتیاط، دور رئیس جمهور جمع شدند. راجر ویکر، رئیس کمیته خدمات مسلح سنا، گفت که آمریکا «با انتخاب‌های بسیار جدی در پیش رو مواجه است». دموکرات‌ها، به نوبه خود، عمدتاً به خاطر صدور دستور حمله بدون مجوز کنگره، به رئیس جمهور حمله کردند.
    سناریوی نهایی این است که جنگ نه بلافاصله گسترش یابد و نه با توافقی پایان یابد.
    آمریکا خواهان توافقی است که در آن ایران از حق غنی‌سازی اورانیوم دست بکشد. ایران این درخواست را هم در دو ماه مذاکرات پیش از جنگ و هم در نشستی با دیپلمات‌های اروپایی در ژنو در ۲۰ ژوئن رد کرده است.
    به جای یک واکنش نظامی بزرگ، اکنون می‌تواند پروژه هسته‌ای خود را دو برابر کند. ایران می‌تواند پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای را رها کند، بازرسان سازمان ملل را اخراج کند و سعی کند برنامه را مخفیانه بازسازی کند.
    اوایل این ماه، مقامات ایرانی در مورد راه‌اندازی سومین تأسیسات غنی‌سازی اورانیوم صحبت کردند. اگر آنها انبار مخفی مواد هسته‌ای و سانتریفیوژهایی برای تصفیه آن داشته باشند، ممکن است وسوسه شوند که برای دستیابی به یک سلاح هسته‌ای خام تلاش کنند.
    در حال حاضر، حمله ترامپ برنامه هسته‌ای ایران را به عقب رانده است. اما پیامدهای حمله مستقیم آمریکا به ایران لحظه‌ای و غیرقابل پیش‌بینی است. ایران می‌تواند ترامپ را مجبور به واکنش کند یا می‌تواند منطقه را کاملاً دچار هرج و مرج کند.
    این حملات می‌تواند مذاکراتی را که هم به تهدید بمب ایرانی و هم به انزوای طولانی مدت ایران پایان می‌دهد، تقویت کند و سپس بمباران ایران می‌تواند آمریکا را به یک کمپین نظامی بلندمدت برای مهار تهدید به مسلح شدن به بمب اتم بکشاند.