سرمقاله

تأثیر اقتصاد بر فرهنگ / آرین احمدی

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • هدیه همراه اول به مردم لرستان به‌مناسبت ثبت جهانی دره خرم‌آباد
  • توسعه همکاری‌های «شایا»ی ایرانسل با صنعت برق کشور
  • مشارکت ویستامدیا در تولید یک برنامه عاشورایی
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 49176  |  صفحه ۴ | فرهنگ و هنر  |  تاریخ: 26 تیر 1404
    از «برجام» تا حمله نظامی به تاسیسات هسته‌ای
    تنش ترامپ و سی‌ان‌ان بر سر ایران
    روابط دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، با رسانه‌ها از همان آغاز ریاست‌جمهوری‌اش در دور اول (۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱) با تنش همراه بود. وی مجموعه‌ای از تصمیمات غیرمنطقی و تند را در قبال ایران اتخاذ کرده که شامل خروج یک‌جانبه از توافق هسته‌ای (برجام)، ترور سردار شهید سلیمانی بود و در دور دوم نیز تاکنون حمله به تاسیسات هسته‌ای صلح‌آمیز ایران را می‌توان از جمله این تصمیم‌ها برشمرد. این اقدامات در رسانه‌های آمریکا بازتاب گسترده‌ای یافت.حتی رسانه‌هایی مانند ان پی‌آر NBC و ان‌بی‌سی NPR و در مقاطعی حتی فاکس‌نیوز که معمولاً به‌عنوان رسانه‌ طرفدار جمهوری‌خواهان شناخته می‌شوند، در برابر این تصمیمات هشدار دادند و آن‌ها را در تضاد با منافع ملی آمریکا ارزیابی کردند.
    در این میان، شبکه سی‌ان‌ان که همواره از سوی ترامپ به‌ عنوان «رسانه دروغ‌پرداز» هدف قرار گرفته، یکی از اصلی‌ترین صداهای مخالف او است. این شبکه بارها اعتبار ادعاهای کاخ سفید را در موضوعاتی؛ چون حمله نظامی آمریکا به تأسیسات هسته‌ای ایران و پیامدهای ترور سردار سلیمانی به چالش کشیده است.
    محورهای تنش ترامپ و CNN بر سر ایران
    موضع سی ان ان حمایت از ایران نیست، بلکه تمرکز این رسانه بر افشای تصمیم‌های بدون پشتوانه حقوقی و غیراخلاقی در دولت ترامپ است. به‌همین دلیل، نقدهایی که سی ان ان مطرح می‌کند گاهی با منافع ایران هم‌پوشانی دارد؛ به‌ویژه در جایی که از تشدید بی‌دلیل تنش‌ها، تحریم‌های بی‌اثر یا عملیات‌های نظامی بی‌نتیجه صحبت می‌کند.
    روابط دونالد ترامپ و شبکه سی ان ان درباره سیاست‌های آمریکا در قبال ایران پرتنش و پر از اختلاف بود. یکی از مهم‌ترین موارد این اختلافات مربوط به خروج یک‌جانبه ترامپ از «برجام» بود. ترامپ این توافق هسته‌ای را کامل رد کرد (اردیبهشت ۱۳۹۷) و آن را قراردادی نامطلوب و به ضرر منافع آمریکا دانست. اما سی ان ان با تحلیل‌های دقیق و گزارش‌های مستند، هشدار داد این تصمیم می‌تواند باعث افزایش تنش‌ها و بی‌ثباتی در منطقه شود و به جای تضمین امنیت، خطر درگیری‌های گسترده را افزایش دهد.
    دیگر موضوع مورد اختلاف ترور سردار شهید سلیمانی بود. ترامپ این عملیات را اقدامی ضروری برای دفاع از منافع آمریکا معرفی کرد، اما سی ان ان آن را عملیاتی پرخطر و بدون پشتوانه حقوقی ارزیابی کرد که می‌تواند منطقه را به آتش جنگ بکشاند و امنیت جهانی را تهدید کند. این نقدها نشان داد حتی رسانه‌های آمریکایی به سیاست‌های تند و پرریسک ترامپ شک دارند.
    در جریان جنگ ۱۲ روزه ترامپ بارها مدعی شد حملات نظامی آمریکا به تأسیسات هسته‌ای ایران کاملاً موفق بوده و آسیب گسترده‌ای وارد شده است. اما سی ان ان با استناد به گزارش‌های رسمی و میدانی، این ادعاها را زیر سوال برد و نشان داد که تأسیسات آسیب جدی ندیده‌اند.
    ترامپ با رویکرد عامه‌پسندانه‌اش توانست بر بخش مهمی از افکار عمومی داخلی آمریکا، به‌ویژه طبقات سفیدپوست طبقه متوسط و راست‌گرای مذهبی، تأثیر بگذارد. ادبیات صریح، نگاه ضدرسانه‌ای و سیاست‌های افراطی، بخشی از جامعه را با او همراه کرد. در مقابل سی ان ان و دیگر رسانه‌های جریان اصلی، توانستند در سطح نخبگان، دانشگاه‌ها، اتحادیه‌های جهانی، افکار عمومی بین‌المللی و بسیاری رأی‌دهندگان مستقل آمریکایی، تصویری متفاوت از ترامپ ارائه دهند. آنها ترامپ را به عنوان سیاستمداری معرفی کردند که تصمیماتش امنیت جهانی را تهدید می‌کند. جامعه جهانی با اتکا به این تحلیل‌ها و گزارش‌ها، رویکردی محتاطانه‌تر و دیپلماتیک‌تر در قبال بحران ایران اتخاذ کرد. موضع‌گیری تند رسانه‌های داخلی یک کشور نسبت به سیاست‌های دولت مرکزی، نشان‌دهنده عبور آن سیاست از مرزهای «عقلانیت راهبردی» است. در مورد ترامپ و ایران، دقیقاً چنین وضعیتی رخ داد. رسانه‌ها درباره سیاست‌های ترامپ هشدار دادند و عملکرد او را به چالش کشیدند. برخی از این هشدارها نادیده گرفته، برخی دیر شنیده و برخی نیز پایه‌گذار بازنگری‌هایی در افکار عمومی شد.