سرمقاله

دیپلماسی؛ فرصت استراتژیک نه تهدید / سعید پای بند

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • پایداری شبکه همراه اول در مناطق زلزله‌زده استان گلستان
  • دوره غیر حضوری در موسسه آموزش مجازی هرمس! حتی از کلاس آنلاین هم آسانتر
  • هدیه همراه اول به مردم لرستان به‌مناسبت ثبت جهانی دره خرم‌آباد
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 49321  |  صفحه ۶ | حوادث  |  تاریخ: 29 تیر 1404
    شورای شهر چشم انتظار گزارش‌های فنی
    بلاتکلیفی بکارگیری تراموا پس از ۵ ماه
    یکی از اقدامات شهرداری برای حل مسئله حمل و نقل عمومی بکارگیری تراموا پس از انجام آزمایش‌ها و بررسی‌های کارشناسی بود، اما این طرح پس از ورود ۲ رام تراموا به صورت آزمایشی به پایتخت در گوشه‌ای به تاریخ پیوست و اعضای شورای شهر نیز در انتظار نتایج گزارش آزمایش‌ها و تست‌های کارشناسانه از تراموا هستند.
    به گزارش برنا «حسین خزائی فر»، ۸ بهمن ماه سال گذشته بود که محسن هرمزی معاون حمل و نقل ترافیک شهرداری تهران از ورود ۲ رام تراموا به تهران خبر داد وعنوان کرد این تراموا‌ها به صورت آزمایشی از چین تهیه شده است.
    وی عنوان داشت: با توجه به اینکه تراموا‌ها مجهز به چرخ پلاستیکی است، نیازی به زیرساخت خاص برای فعالیت ندارد و تصمیم گرفته شده تا این تراموا‌ها در مسیر خیابان آزادی به صورت آزمایشی به کارگیری شود.
    معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری درباره علت آزمایشی بودن استفاده از تراموا و هزینه خرید آن در روز‌های ابتدایی ورود ۲ رام تراموا به برنا گفته بود در حال حاضر به کارگیری تراموا‌ها به صورت آزمایشی است و باید کارشناسی‌های فنی در مرحله اجرا مورد بررسی قرار گیرد تا با مثبت بودن نظرات کارشاناسان و کارآمدی آنها برای خرید تراموا به تعداد زیاد اقدامات لازم صورت گیرد.
    با گذشت ۵ ماه از ورود ۲ رام تراموا به پایتخت به منظور اجرای آزمایشی، همچنان هیچ تصمیم یا نتیجه مشخصی درباره استفاده از این وسیله در شبکه حمل‌ونقل عمومی اتخاذ نشده است.
    در روز‌های ابتدایی ورود تراموا، شهرداری با تبلیغات گسترده از آن به‌عنوان یکی از راهکار‌های مؤثر برای بهبود وضعیت حمل‌ونقل عمومی یاد کرد. مسئولان شهری، تراموا را گزینه‌ای نوین برای کاهش ترافیک و تسهیل رفت‌وآمد معرفی کردند. با این حال، پس از گذشت ماه‌ها، نه گزارشی از نتایج آزمون‌های انجام‌شده منتشر شده و نه برنامه‌ای برای بهره‌برداری رسمی از تراموا اعلام شده است. به نظر می‌رسد این طرح به فراموشی سپرده شده و فعلاً از اولویت خارج شده است. تجربه نشان داده است که بسیاری از مشکلات شهری تنها زمانی مورد توجه قرار می‌گیرند که به مرحله بحران می‌رسند. احتمالاً در نیمه دوم سال و هم‌زمان با افزایش بار ترافیکی، بحث تراموا دوباره مطرح خواهد شد همان‌گونه که معمولاً در مواجهه با مسائل، تنها پس از بروز معضل به فکر چاره‌اندیشی می‌افتیم.
    چشم انتظاری برای نتایج آزمایش‌های تراموا
    سید جعفر تشکری هاشمی رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای شهر تهران در خصوص آخرین وضعیت از خرید تراموا به خبرنگار برنا گفت:طبق مصوبه شورای شهر، قرار بر این بود که شهرداری مطالعات جامع امکان‌سنجی، فنی، اقتصادی، اجتماعی و تکنولوژیکی را در خصوص راه‌اندازی تراموا در تهران انجام دهد و نتایج آن را به شورا ارائه کند. اما متاسفانه، شهرداری در ابتدا اقدام به آزمایش نمونه‌های آزمایشی تراموا از چین کرد و قرار بر این بود که گزارش این آزمایش‌ها نیز به شورای شهر ارائه شود.
    وی افزود: تاکنون اطلاعات دقیقی در خصوص نتایج آزمایش‌های بکارگیری تراموا در پایتخت عنوان نشده است و تنها یک پاورپوینت حدوداً ۱۰۰۰ صفحه‌ای در مورد خطوط ریلی تراموا و مسائل مربوط به ترافیک و حمل و نقل شهری برای ما ارسال شده که همکاران در حال مطالعه آن هستند، اما تاکنون گزارشی در مورد تست‌های میدانی به دست ما نرسیده است.
    تشکری هاشمی در خصوص نگاه شورای شهر در خصوص بکارگیری تراموا در پایتخت به خبرنگار برنا گفت: نظر مهندس چمران، رئیس شورای شهر تهران این بود که هم باید این گزارش‌ها ارائه شود و هم تست‌ها با نظارت شورا انجام شود. به نظر من، این یک رویکرد درست است و ما هیچ حساسیتی نسبت به راه‌اندازی تراموا نداریم و آنچه برای ما مهم است، استفاده از پول مردم با درایت و انجام کار‌ها با مطالعه، امکان‌سنجی و بررسی‌های دقیق است.
    وی افزود: ما منتظر گزارش‌های جامع در خصوص بکارگیری و تست‌های تراموا هستیم و همچنین اعضای شورای شهر این آمادگی دارند که در تست‌های میدانی نیز شرکت کنیم، اما معتقدم که اولویت با مطالعات تئوریک است و بعد از آن باید مطالعات میدانی را انجام دهیم و تا این لحظه، هیچ تصمیمی مبنی بر خرید تراموا اتخاذ نشده است. هاشمی ادامه داد: شورای شهر نه موافق و نه مخالف خرید تراموا است و باید همه جوانب را بسنجیم و بعد از آن یک تصمیم درست بگیریم که پشیمانی نداشته باشد و هزینه‌هایی که می‌کنیم همراه با نتایج مثبت باشد نه اینکه ناآگاهانه قدمی برداریم. رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای شهر تهران ادامه داد: ما باید مزایا و معایب تراموا را بسنجیم، هزینه‌ها و فایده‌ها را مقایسه کنیم و ببینیم کدام گزینه برای تهران بهینه است. این بررسی‌ها باید در حوزه‌های ترافیکی، فناوری، اقتصادی و اجتماعی انجام شود. تشکری هاشمی اظهار داشت: ما منتظر ارائه گزارش‌های مستند و قابل قبول هستیم تا بتوانیم در مورد راه‌اندازی تراموا تصمیم‌گیری کنیم. ما در مورد این موضوع، هم از انجام آن و هم از عدم انجام آن حمایت خواهیم کرد، به شرطی که این تصمیم بر اساس مطالعات دقیق و بررسی‌های همه‌جانبه باشد و امیدواریم گزارش‌ها هر چه زودتر به شورای ارائه شود تا تصمیم گیری‌ها صورت گیرد.