سرمقاله

مهريه ۱۴سكه؛ قانون گذارى يا غفلت از امنيت خانواده؟ / محمدعلی وکیلی

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • تعمیر تخصصی یخچال اسنوا مدل دو قلو در تهران
  • اقتصاد سفر در ایران؛ چگونه ویلاها جای هتل‌ها را در سبد خانوار گرفتند؟
  • تاثیر مصرف الکل بر کبد: عوارض خطرناک مصرف الکل بر کبد چیست؟
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 56620  |  صفحه ۹ | تولید و تجارت  |  تاریخ: 15 آذر 1404
    قیمت کالا‌های اساسی تثبیت می‌شود؟
    گرانی دوباره در بازار گوشت و لبنیات
    افزایش قیمت در بازار کالاهای اساسی با تأمین نشدن ارز ۲۸.۵۰۰ تومان برای خرید نهاده‌های دامی، شیوع تب برفکی، افزایش نرخ تورم و… همه نشان از ناتوانی در مدیریت بازار کالاهای اساسی دارد.
    رصد هفتگی بازار کالا‌های اساسی در هفته منتهی به ۱۳ آذر ۱۴۰۴ انجام شد. افزایش قیمت در بازار کالا‌های اساسی با تأمین نشدن ارز ۲۸.۵۰۰ تومان برای خرید نهاده‌های دامی، شیوع تب برفکی، افزایش نرخ تورم و… همه نشان از ناتوانی در مدیریت بازار کالا‌های اساسی دارد.
    به گزارش مهر، نوسان قیمتی در بازار‌های کالا‌هایی که دارای قیمت مصوب هستند مانند گوشت مرغ و تخم مرغ این وضعیت را بغرنج‌تر می‌کند.
    بازار لبنیات
    لجام گسیختگی بازار فرآورده‌های لبنی پس از شیوع تب برفکی بیشتر شده و قیمت شیر در مدار صعود می‌تازد. صبحانه غذای اصلی برای تأمین انرژی برای یک روز کاری و آموزشی است. اگر در این وعده غذایی اختلالی به وجود آید شاید در کوتاه‌مدت اثری نمایان نباشد، اما در میان‌مدت کمبود ویتامین‌ها به ویژه در کودکان جامعه را در معرض انواع بیماری‌ها قرار می‌دهد.
    با وجودی که برخی فعالان بازار لبنیات اعلام کرده بودند، محصولات لبنی به دلیل گران بودن مدام از مغازه‌ها به سمت کارخانه‌ها برگشت می‌خورد و در نهایت شیر‌های تولیدی تبدیل به شیرخشک شده و صادر می‌شود، اعترافی که علی احسان ظفری، رئیس اتحادیه فرآورده‌های لبنی هفته گذشته داشت همچنان قیمت شیر روند افزایشی خود را ادامه می‌دهد.
    در این هفته قیمت انواع شیر حدود ۱۰ هزار تومان بالا رفته است. یکی از ارزان‌ترین برند‌ها هر بطری شیر کم چرب ۹۴۶ میلی لیتری خود را هفته گذشته از هر بطری ۴۲.۵۰۰ تومان به ۴۷.۵۰۰ تومان افزایش داده بود و در این هفته همین شیر ۴۹.۵۰۰ تومان شده است؛ در حالی که فروردین ماه ۲۸ هزار تومان قیمت گذاری شده بود.
    شیر پرچرب همین برند ابتدای آذر با مبلغ ۵۲ هزار تومان توزیع می‌شد و هفته گذشته این عدد به ۵۷.۵۰۰ رسید؛ در حالی که فروردین ماه این شیر ۳۴ هزار تومان به فروش می‌رسید.
    هنوز حذف ارز ۲۸.۵۰۰ تومانی به طور رسمی از نهاده‌های دامی اتفاق نیفتاده، اما نرخ محصولات پروتئینی بی محابا سرکشی می‌کنند. دولت نمی‌تواند با شارژ کالابرگ برای تنها خانوار محدودی از جامعه بدون مدیریت قیمتی کالا‌های اساسی در بازار مصرف سلامت جامعه را با خطر مواجه کند.
    بازار روغن
    در این هفته روغن هم به مجموعه کالا‌های در حال رقابت برای افزایش قیمت پیوست. یک بطری روغن مخصوص پخت و پز با وزن ۸۱۰ گرم در ۳ ماهه نخست سال با نرخ ۶۹ هزار تومان توزیع می‌شد و این نرخ در ۳ ماهه دوم سال به ۹۴.۹۰۰ افزایش یافت و در این هفته با نرخ جدید ۱۳۹ هزار تومان در حال فروش است. به این ترتیب قیمت یک قلم کالا نسبت به ابتدای سال ۱۰۱.۴۵ درصد و نسبت به فصل تابستان ۴۶.۴۷ درصد افزایش را تجربه کرده است.
    تولیدکنندگان دلیل این امر را افزایش نرخ روغن خام کلزا داخلی اعلام می‌کنند. عنوان می‌شود روغن خام کلزا از ۶۰ هزار تومان به ۱۰۰ هزار تومان افزایش یافته و حتی شنیده‌ها حاکی از افزایش آن تا ۱۲۰ هزار تومان است.
    همچنین بنا بر گفته فروشگاه‌داران عرضه روغن دوباره قطره چکانی شده و بیشتر از یک کارتن ۱۲ عددی سفارش پذیرفته نمی‌شود.
    بازار گوشت مرغ
    قیمت گوشت مرغ با وجود داشتن نرخ مصوب ۱۳۷.۵۰۰ تومان طی هفته نوسان بسیاری دارد. این محصول یک روز با نرخ مصوب عرضه می‌شود و یک روز با نرخ هر کیلو ۱۴۸ هزار تومان و در روز دیگر به ۱۵۵ هزار تومان می‌رسد.
    عرضه این پروتئین حیوانی با نرخ مصوب در برخی روز‌ها تقاضا برای خرید افزایش یافته و مردم بیش از نیاز مصرفی خود خرید می‌کنند.
    همچنین در این بازار هر کیلو گرم گوشت بوقلمون ۲۶۹ هزار تومان است که هفته گذشته حدود ۲۰۰ هزار تومان بود.
    پیش‌تر حبیب اسداله‌نژاد، مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی ایران در خصوص این نوسان قیمتی به کمبود نهاده دامی اشاره کرده بود. به گفته این مسئول صنفی مرغداری‌ها در تأمین نهاده‌های دامی شرایط سختی را می‌گذرانند و متأسفانه سویا دو برابر قیمت مصوب بازارگاه تهیه می‌شود. با وجود زیان، مرغداران محصولات خود را به قیمت مصوب ۱۳۷.۵۰۰ تومان عرضه می‌کنند و اگر افزایش قیمتی در بازار وجود دارد مربوط به شبکه توزیع است.
    شارژ کالابرگ الکترونیک
    هنوز مرحله پنجم کالابرگ الکترونیک برای ۷ دهک درآمدی شارژ نشده است، اما بنا بر اعلام احمد میدری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی منابع مالی این مرحله از سوی سازمان برنامه و بودجه تأمین شده است و به زودی مبلغ شارژ اعلام می‌شود.
    میدری اعلام کرده تمامی اقدامات برای اجرای این مرحله از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی انجام شده و مصوبه آن یکشنبه هفته آینده ۱۶ آذر ۱۴۰۴ از سوی دولت ابلاغ می‌شود.
    گفتنی است؛ بر اساس گزارش بانک مرکزی، شهروندان می‌توانند با خرید برخی اقلام از میادین میوه و تره بار این کالا‌های را با قیمت پایین‌تر تهیه کنند.
    به عنوان مثال، خرید گوشت گوسفندی ۲۴ درصد، گوشت گوساله با ۲۲ درصد، گوشت مرغ ۸ درصد، تخم مرغ (شانه حدود ۲ کیلو گرمی) ۱۰ درصد، حبوبات ۳۲ درصد، برنج داخلی درجه یک ۱۰ درصد، قند ۱۱ درصد و شکر ۷ درصد در هفته منتهی به ۷ آذر ۱۴۰۴، ارزان‌تر از فروشگاه‌های سطح شهر در این میادین عرضه و به فروش رسیده است.