سرمقاله

جای خالی علم در تببین پدیده‌ها ‪/‬ ژوبین صفاری

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • توسعه اقتصاد دیجیتال و نقش محوری اپراتورهای تلفن همراه
  • حمایت سوپراپلیکیشن «ایرانسل‌من» از کسب‌وکارهای اینترنتی
  • 20 سال اینترنت رایگان، جایزه پویش بازگشت به کلاس همراه اول
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 11291  |  صفحه ۱۱ | ایران و جهان  |  تاریخ: 04 تیر 1402
    سفیر سابق ایران در لندن تشریح کرد
    حدس و گمان‌ها در مورد توافق احتمالی
    سفیر پیشین ایران در انگلیس گفت: گمانه‌زنی‌هایی که منتشر شد، از توافق قطعی خبر نمی‌دهد، اما از یک تفاهم ولو موقت بین طرفین در امر هسته‌ای حکایت می‌کند که دولت بایدن به خاطر انتخابات پیش‌رو خیلی وارد عمق و محتوای توافق کلی نمی‌شود و از طرف دیگر هم ایران هنوز در مسائلی که حل و فصل کامل نشده قرار نگرفته ولی گام‌هایی برداشته است.
    سیدجلال ساداتیان سفیر سابق ایران در انگلیس در پاسخ به این سوال آقای امیرعبدالهیان در طول هفته گذشته، سفرهایی به کشورهای حاشیه خلیج فارس از جمله عمان و قطر داشتند آیا می‌توان این سفرها را در راستای مذاکرات هسته‌ای قلمداد کرد، گفت:  اگر خاطرتان باشد چند ماه قبل جمعی از دیپلمات‌های ایران که تعداد آنان حدود ۳۵ نفر بود، بیانیه‌ای را امضا و منتشر کردند. تأکید این دیپلمات‌ها بر این بود که رویکرد حاکمیت باید تغییر کند، تا بخش عمده‌ای از مسائل به سمت حل شدن نیل کند.
    وی افزود: بعضا انتقادهای زیادی نه در ارتباط با بیانیه اما در موضوع تغییر رویکرد صورت گرفت و اکنون می‌توانیم بگوییم بالاخره به این نتیجه رسیدیم که باید نحوه تعامل خود با دنیا به ویژه با کشورهای منطقه را تغییر دهد تا بخشی از مشکلات به سمت حل شدن حرکت کند
    به گزارش ایلنا، ساداتیان تصریح کرد: امروز با هماهنگی که میان قوای مختلف به وجود آمده، به نظر می‌رسد که این تغییر رویکرد البته با اشاراتی از بیرون در حال انجام است؛ از جمله آنچه که دولت چین از ایران در دیدار با آقای رئیسی در آخرین سفرش به پکن خواست و آن خواسته این بود که چین قصد سرمایه‌گذاری در عربستان و ایران را دارد و با تنشی که در منطقه است، این تنش با خواسته آنان سازگاری ندارد و باید به سمت حل مشکلات رفت. به نظر می‌رسد، این تغییر در رویکرد با سفر آقای شمخانی و گفت‌وگوهایی که با عربستان انجام داد، شروع شد.
    این کارشناس مسائل بین‌الملل در بخشی از صحبت‌های خود تصریح کرد: گمانه‌زنی‌هایی هم که منتشر شد، از توافق قطعی خبر نمی‌دهد، اما از یک تفاهم ولو موقت بین طرفین در امر هسته‌ای حکایت می‌کند که دولت بایدن به خاطر انتخابات پیش‌رو خیلی وارد عمق و محتوای توافق کلی نمی‌شود و از طرف دیگر هم ایران هنوز در مسائلی که حل و فصل کامل نشده قرار نگرفته ولی گام‌هایی برداشته است. از جمله اینکه گروسی گزارش مثبتی به آژانس داده و آژانس هم در آخرین نشستی که داشت، بیانیه یا قطعنامه‌ای علیه ایران به تصویب نرساند. این موارد نشان می‌دهد که این گام‌های کوچک به تدریج به سمت و سوی تعامل و توافق بیشتر حرکت می‌کند. در ادامه نیز برخی، حمله به جریان منافقین در آلبانی را هم ناشی از توافقات پشت‌پرده بین ایران، اروپا و غرب می‌دانند که وقتی این موارد را کنار هم قرار می‌دهیم، نشان می‌دهد که حرکت‌هایی به سمت تعامل بیشتر اتفاق می‌افتد.
    ساداتیان در پاسخ به این سوال که از نظر شما توافق موقت دارای چه ویژگی‌هایی است و آیا این توافق بهتر از برجام است یا خیر، گفت: اگر طرفین بتوانند از دو جریان خارجی و داخلی یعنی شیطنت‌های اسرائیل و جریان تندروی داخلی مراقبت کنند تا تأثیر منفی بر این توافق نگذارند، می‌توان گفت توافق خوبی حاصل شده است.
    به نظر می‌آید گام‌هایی در راستای ائتلاف‌سازی و اینکه طرفین بتوانند با هم بیشتر در جهت حل و فصل مشکلات گفت‌وگو کنند، به وجود آمده است.
    وی تصریح کرد: اینکه تفاهمات اولیه چیست، هنوز هم به درستی نمی‌دانیم بر سر چه چیزهایی توافق کردند. به نظر می‌رسد با حدس و گمان‌های تحلیلی، توافق شده که برخی از زندانی‌های طرفین، مبادله شوند، برخی از قدم‌های پادمانی از سوی ایران برداشته شود که این کار صورت گرفته و نکته بعد اینکه در مقابل، بخشی از دارایی‌های ایران آزاد شود که سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد ۳ میلیارد دلار از دارایی‌های ایران آزاد شده یا در مورد پولی که در عراق داشتیم به این کشور اجازه داده شد که آن پول را بابت بدهی گاز ما به ترکمنستان بدهد و بخشی‌ از آن را صرف غذا و دارو کنند. امثال این گام‌های کوچکی که گفته شد، برداشته می‌شود. در مقابل بدون آنکه رسما اعلام کنند بخشی از تحریم‌های ایران برداشته می‌شود تا ایران بتواند بخشی از نفت خود را در بازارهای بین‌المللی به فروش برساند و به پول‌های ناشی از فروش نفت دسترسی پیدا کند.
    سفیر پیشین ایران در انگلیس گفت: این توافقات، خیلی مطلوب و به عنوان امری که کاملا مثبت تلقی شود نیست، اما گام‌های مثبتی به سمت اعتمادسازی طرفین اتفاق می‌افتد تا ایران بتواند بخشی از مسائل داخلی خود را حل و فصل کند که هم آمریکایی‌ها بتوانند دستاوردهایی در سیاست خارجی‌شان بدون آنکه دستاویزی به مخالفان کنگره، مجلس سنا یا نمایندگان ارائه کنند، داشته باشند یا برای آنکه انتخابات آتی آنها تحت‌تأثیر منفی این جریانات قرار نگیرد و بتوانند از آن به عنوان جریانات مثبت بهره‌برداری کنند، این اتفاقات رخ می‌دهد. این موارد گام به گام و قدم به قدم جلو می‌رود. امیدواریم این دولت بتواند در سایه توافقاتی که ولو خیلی مطلوب نباشد، اما گامی رو به جلو است، بتواند مسائل و مشکلات خود را حل و فصل کند.