کد خبر: 11647 | صفحه ۶ | حوادث | تاریخ: 11 تیر 1402
رئیس سازمان پزشکی قانونی استان تهران خبر داد
افزایش مرگهای ناشی از مصرف الکل در تهران
رئیس سازمان پزشکی قانونی استان تهران از افزایش آمار مرگهای ناشی از مسمومیت با الکل در استان تهران خبر داد.
به گزارش ایسنا، مهدی فروزش در نشست خبری که در اداره کل پزشکی قانونی استان تهران برگزار شد، به تشریح آمارهایی از اقدامات پزشکی قانونی پرداخت و گفت: در دوماهه ابتدایی سال جاری ۷۲۱۳ نفر در تصادفات رانندگی رخ داده در تهران دچار مصدومیت شدند که این آمار در مقایسه با گذشته افزایش ١٨.٧ درصدی را نشان میدهد.
وی درباره متوفیان حوادث رانندگی در این مدت نیز اظهار کرد: ٢٢٧ نفر در فروردین و اردیبهشت ماه سال ١۴٠٢ در تصادفات رانندگی جان خود را از دست دادند که این تعداد در دو ماهه نخست سال ١۴٠١ نیز دقیقا همین تعداد بود.
افزایش ٣۶.٨ درصدی مرگ ناشی از مصرف الکل در تهران
مدیرکل پزشکی قانونی استان تهران در پاسخ به پرسش ایسنا درباره آمارهای مربوط به مسمومیت با الکل در استان تهران گفت: در دو ماهه نخست سال ١۴٠١ مجموعا ١٩ نفر به دلیل مسمومیت ناشی از مصرف الکل جان خود را از دست دادند که شش نفر به دلیل مصرف اتانول و ١٣ نفر نیز به دلیل مصرف متانول بوده است.
وی ادامه داد: متاسفانه در دو ماه نخست سالجاری این آمار با افزایش ٣۶.٨ درصدی در تهران مواجه بود و ٢۶ مورد فوتی ناشی از مصرف الکل به ثبت رسید که ٢٢ مورد درپی مصرف متانول و چهار مورد به دنبال مصرف اتانول بوده است.
وی درباره تفاوت میان اتانول و متانول نیز گفت: اتانول همان الکل خوراکی است که برخی برای سرخوشی هم از آن استفاده میکنند اما متانول الکل صنعتی و خطرناکی است که مصرف آن مرگ آور است.
مدیرکل سازمان پزشکی قانونی استان تهران با بیان اینکه اظهارنظرهای پزشکی قانونی جزو مهمترین اقدامات کارشناسی محسوب میشود، گفت: پزشکی قانونی بازوی توانمند قوه قضاییه است. دو سیاست راهبردی و اصولی در سازمان پزشکی قانونی مد نظر قرار گرفته است تا در خدمات رسانی به مردم تسهیل شود.
مدیرکل پزشکی قانونی استان تهران با اشاره به خدمات ارائه شده در سال ١۴٠١ گفت: در طی سال گذشته با حدود ۲۴۳ هزار و ۶۲۵ پرونده که نسبت به سال ۱۴۰۰، افزایش ۹.۳ درصدی داشته است، ارائه خدمات داشتیم. این رشد ارائه خدمات در میانگین کشوری ۸.۴ بوده است و این نشان دهنده تلاش اداره کل پزشکی قانونی استان تهران نسبت به کشور است.
آمار نزاع در دو ماهه امسال
وی با اشاره به معاینات نزاع جسمانی گفت: از ۲۴۳ هزار پرونده که در سال گذشته بررسی شده است، ۱۰۳ هزار و ۹۰۰ پرونده مربوط به معاینات نزاع جسمانی بوده که نسبت به سال ۱۴۰۰، رشد ۷.۷ درصدی را نشان میدهد.
وی درباره آمار نزاع در دو ماهه امسال هم گفت: ١٧هزار و ٩٧٧ نفر در فروردین و اردیبهشت امسال به دلیل نزاع به مرکز پزشکی قانونی مراجعه کردهاند که رشد ١١.۶ درصدی داشته است.
بررسی حدود ۱۵ هزار پرونده همسرآزاری
مدیرکل پزشکی قانونی استان تهران درباره همسرآزاری نیز گفت: از کل پروندههای بررسی شده، ۱۴ هزار و ۸۶۷ پرونده مربوط به پروندههای همسر آزاری بوده است که نسبت به سال ۱۴۰۰، ۹.۳ درصد کاهش داشته است. عمده این پرونده ها شامل زنانی است که مورد آزار و اذیت جسمانی قرار گرفتهاند ، البته مواردی معدود و اندکی وجود دارد که مردان نیز مورد آزار قرار گرفتهاند.
وی درباره آمار تصادفات گفت: معاینات مربوط به مصدومان ناشی از نزاع و معاینات مربوط به مصدومان ناشی از تصادفات، حجم بالایی از پروندههای ما را تشکیل میدهند. در سال گذشته از مجموع پروندهها، ۴۲ هزار و ۲۴۲ پرونده درخصوص پروندههای مصدومان تصادفات بوده که ۱۶.۹ درصد نسبت به سال ۱۴۰۰ افزایش داشته است.
فروزش درباره آمار حوادث کار نیز تصریح کرد: ۲ هزار و ۹۴۱ پرونده معاینه بالینی حوادث کار در سال گذشته داشتیم که ۱۳.۸ درصد نسبت به سال ۱۴۰۰ کاهش داشته است.
عدم موافقت با سقط درمانی ۴۳۰ پرونده طبق قانون جوانی جمعیت و به ریاست یک قاضی
مدیرکل پزشکی قانونی استان تهران درباره سقط درمانی گفت: مجموع پروندههایی که درخصوص سقط درمانی تشکیل شده، یکهزار و ۶۴۶ پرونده مورد رسیدگی قرار گرفته است که نسبت به سال ۱۴۰۰، ۴.۵ درصد کاهش داشته است. همچنین از بین این پروندههای تشکیل شده با هزار و ۲۲۲ مورد سقط درمانی موافقت شده است و حدود ۴۳۰ پرونده با عدم موافقت سقط توسط تیم پزشکی قانونی که براساس قانون جوانی جمعیت به ریاست یک قاضی تشکیل می شود، مواجه بوده است.
وی درباره مرگهای ناشی از برق گرفتگی گفت: در سال ۱۴۰۱، در مجموع ۱۲۵ پرونده مربوط به متوفیان ناشی از برق گرفتگی داشتیم که نسبت به سال ۱۴۰۰ تفاوتی نداشته است. همچنین درخصوص پروندههای متوفیات ناشی از غرق شدگی در سال گذشته ۷۷ پرونده مورد بررسی قرار گرفته که نسبت به سال ۱۴۰۰، ۱۳ درصد بوده است. درخصوص مرگ ناشی از مسمومیت با گاز منوکسید کربن نیز یکی از موضوعاتی است که به سازمان پزشکی قانونی ارجاع داده می شود و در سال گذشته ۱۱۳ پرونده در این خصوص تشکیل شد که در سال ۱۴۰۰، ۱۸۴ مورد بوده که ۳۸.۶ درصد کاهش داشته است.
رشد ۲۴ درصدی پرونده مرگهای ناشی از سوختگی
مدیرکل پزشکی قانونی استان تهران درباره پروندههای ناشی از سوختگی نیز اظهار کرد: در سال گذشته ۳۶۱ مورد مرگ ناشی از سوختگی بررسی شده است که نسبت به سال ۱۴۰۰، رشد ۲۴.۹ درصدی داشته است.
به گفته وی در مجموع معاینات اجساد ارجاع شده در سال ۱۴۰۱ به سالن تشریح شامل ۱۴ هزار و ۵۳۸ پرونده متوفیان بوده که در سال ۱۴۰۰، ۱۴هزار و ۶۵۰ بوده است که ۸ دهم درصد کاهش داشتهایم در حالی که این میزان در میانگین کشور پنج درصد افزایش داشته است.
عوارض ماندگار و مرگبار الکلهای تقلبی
پیش از این رییس بخش مسمومین بیمارستان لقمان حکیم با تاکید بر اینکه تمام مشروبات الکلی سمی هستند، گفت: در مقالات علمی نشان داده شده است که میزان “بیخطری” برای مصرف الکل (تقلبی و غیر تقلبی) صفر است و بسیاری از عوارض مصرف مانند کوری، ماندگار است.
دکتر شاهین شادنیا در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به اینکه همه الکلها اعم از اتانول (الکل اتیلیک) یا الکل چوب، متانول و... فینفسه سمی هستند، گفت: چیزی به عنوان الکل غیرسمی وجود ندارد؛ اما چیزی که در جامعه به غلط مصطلح شده این است که اتانول غیر سمی است و تنها الکل چوب یا متانول سمی هستند. این دیدگاه هم به این علت شکل گرفته که افراد عوارض مصرف الکل چوب و متانول را با سرعت بیشتری نسبت به اتانول متوجه میشوند.
وی با بیان اینکه تنها زمان بروز عوارض مصرف هر یک از انوع الکلها ممکن است با یکدیگر تفاوت داشته باشد، تصریح کرد: به عنوان مثال فردی که مصرف کننده مزمن اتانول (الکل اتیلیک) است در دراز مدت دچار سیروز الکلی (کبد چرب و...)، عوارض گوارشی، التهاب لوزالمعده، کم خونی و... میشود.
عضو هیئت مدیره انجمن سمشناسی و مسمومیت ایران، تاکید کرد: بر اساس بررسیهای صورت گرفته در نگارش مقالات علمی، حتی در کشورهایی که مصرف الکل در آنها منع شرعی ندارد، نشان داده شده است که میزان بیخطری برای مصرف الکل (تقلبی و غیر تقلبی) صفر است؛ یعنی نباید برای یک لذت کوتاه مدت ریسک عوارض و خطرات را به جان خرید چراکه بسیاری از عوارص مصرف، مانند کوری ماندگار است.
او در خصوص مصرف الکلهایی که به شکل تقلبی تهیه میشوند، اظهار کرد: متانول، الکل چوب و اتیلن گلیکول به عنوان ضد یخ در این دستهبندی قرار میگیرند که متاسفانه افرادی که مصرف کننده باشند ممکن است دانسته یا ندانسته استفاده کنند و دچار عوارض و مسمومیتهای حاد ناشی از این مواد شوند.
رییس بخش مسمومین بیمارستان لقمان حکیم درباره عوارض حاد مصرف الکلهای تقلبی نیز به ایسنا توضیح داد: در مراحل و ساعات اولیه مصرف این الکلهای تقلبی ممکن است فرد علامت خاصی را مشاهده نکند و تنها حالت مستی و علائم گوارشی را تجربه کند چون این الکلهای تقلبی پس از ورود به بدن باید متابولیزه شده و تولید متابولیت سمی کند که همانها هم عوارض جدی به وجود میآورند و چون این فرایند مدتی زمان میبرد، معمولا از ۶ تا ۷۲ ساعت پس از مصرف الکل تقلبی، فرد علائم مسمومیت را در خود مشاهده میکند.
وی افزود: علائم عمدتا با عوارض چشمی آغاز میشود؛ به این صورت که فرد مصرف کننده پس از چند ساعت اعلام میکند که با تاری دید، از دست دادن بینایی، مشاهده علائمی مشابه برفک تلویزیون، توهمات بینایی و ... مواجه شده است. اگر بیمار همان زمان به مراکز درمانی مراجعه نکند ممکن است این علائم پیشرفت کرده و علائم عصبی به صورت کاهش سطح هوشیاری، تشنج، خونریزیهای داخل هستههای قاعدهای مغز و در نهایت مرگ رخ دهد.