سرمقاله

دگردیسی اقتصادی در خاورمیانه ‪/‬ پیمان مولوی

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • فراخوان ایرانسل برای حمایت از طرح‌های پژوهشی دانشگاهی
  • برگزاری دوازدهمین كارگاه بین‌المللی تئوری اطلاعات و مخابرات با حمایت همراه اول
  • اعلام تعرفه‌های تخفیفی ایرانسل ویژه حج
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 1187  |  صفحه ۲ | سیاست روز  |  تاریخ: 21 آذر 1401
    محمد باقر قالیباف:
    بدون شفافیت به کارآمدی نمی‌رسیم
    رئیس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: در نظام جمهوری اسلامی ایران، شفافیت و مبارزه با فساد امری حیاتی و وظیفه شرعی است و بدون شفافیت امکان ندارد به کارآمدی برسیم و باید در همه قوا و سطوح شفافیت داشته باشیم.
    به گزارش ایسنا، محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی صبح امروز(یکشنبه، ۲۰ آذر ماه) در اولین همایش ملی ارتقای شفافیت، ضمن تسلیت ایام شهادت صدیقه کبری، حضرت فاطمه زهرا(س) به محبین اهل بیت(ع) گفت: از رئیس سازمان بازرسی و قوه قضائیه که فرصتی را برای امر مهم شفافیت در حوزه حکمرانی فراهم کرده و مسئولان را گرد هم آوردند، تشکر می کنم.
    وی ادامه داد: این همایش یکی از فرصت های کم نظیری است که به بحث شفافیت بپردازد لذا از همه اهالی علم و کسانی که در این همایش علمی و ملی شرکت کرده و با مقالات خود بر غنای بحث خواهند افزود، تشکر می کنم.
    رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه تصریح کرد: ما به همین میزانی که بر حوزه محتوای نظری شفافیت تسلط پیدا کرده و به آن عمق می‌بخشیم، نیازمندیم که در تحقق و پیاده سازی ابعاد مختلف حکمرانی نیز به شفافیت توجه کرده و فاصله میان حرف و عمل را هرچقدر می‌توانیم کاهش دهیم که مردم از این بخش بهره‌مند شوند و پایه‌های حکومت در این بخش است که مستحکم می‌شود.
    وی ادامه داد: از قضا زمانی که سخن بگوییم و عمل در آن نباشد، اعتماد نیز نخواهد بود، اعتمادی که مهم‌ترین و اصلی‌ترین سرمایه ملی هر جامعه‌ای است در نتیجه آن، اثر خود را از دست داده و یا کاهش می‌یابد. شکی نیست که در همه دولت‌ها در طول تاریخ موضوع مبارزه با فساد و شفافیت مهم بوده است و بسیاری از دولت‌ها و حکومت‌ها نتوانسته‌اند به‌خاطر بی‌توجهی به شفافیت و فساد، به اهداف خود برسند چرا که نتوانستند به موقع پیشگیری کرده و اتفاقات را جبران کنند و نتوانستند به موقع دردها را مشخص کرده و به وقت خود درمان کنند.
    قالیباف بر همین اساس تصریح کرد: طبیعی است که امروز شفافیت و مبارزه با فساد که در ذات و روح انقلاب اسلامی و نظام مقدس جمهوری اسلامی و بر مبنای وظیفه شرعی برخاسته از مکتب قرآن و اهل بیت(ع) است و نظام ما در راستای آن گام بر می‌دارد، امر بسیار حیاتی و امری معنوی، دنیوی و اخروی است.
    رئیس قوه مقننه در ادامه با بیان اینکه در مکاتب انسان‌ساختی که فلسفه بسیاری از حکومت‌ها است، امور براساس قراردادهای اجتماعی دنبال می‌شود، اظهار کرد: اما فضای بحث ما فضای معنوی، عقلانی و عدالت است که به تحلیل و تبیین دقیق مقام معظم رهبری زمانی که حرف از مکتب امام(ره) زده می‌شود، بحث مربوط به معنویت، عقلانیت و عدالت به عنوان سه رکن اساسی اندیشه امام(ره) است و وظیفه دنیوی و اخروی ماست.
    وی در ادامه با تأکید بر اینکه در نظام جمهوری اسلامی به طریق اولی باید به موضوع شفافیت با جدیت نگریسته و آن را امری تزیینی و تشریفاتی ندانیم، بلکه وظیفه‌ای شرعی و یک امر اعتقادی دانسته و آن را یک حق عامه بدانیم، گفت: وظیفه ما در هر کجا هستیم همین است. همانطور که من ربع قرن یعنی واقعا ۲۵ سال است در حوزه‌های مختلف خدمتگزاری خود تلاش داشته‌ام در هر سازمانی که بوده‌ام به این موضوع توجه کنم.
    قالیباف در ادامه با بیان اینکه امروز و مخصوصاً الان بیش از هر زمان دیگر و بعد از دفاع مقدس موضوع کارآمدی دین در اداره جامعه باید هدف تمام کارگزاران نظام اسلامی باشد، اظهار داشت: بدون تعارف در موضوع حکمرانی نو، بحث شفافیت یک اصل ملی است. در حکمرانی نو بحث ما این است که کانون ارزشی حکمرانی، کارآمدی است و قابل تصور نیست که بدون شفافیت به کارآمدی در مجموعه‌ای برسیم.
    وی در ادامه با بیان اینکه در حوزه خصوصی و زندگی شخصی مردم، کسی حق ورود نداشته و ممنوع است، گفت: قانون برای ورود به هر حوزه‌ای نیز مشخص کرده چه کسانی و در چه حدی ورود کنند. از این رو ما در قانون شفافیت در مجلس شورای اسلامی برای همه قوا، در همه بخش‌ها و با همین نگاهی که توضیح داده شد، موضوعات را دیده‌ایم.
    قالیباف در ادامه با اشاره به موضوع شفافیت که در حال حاضر در شورای نگهبان بخشی از آن پیش رفت و بخشی از آن در مجمع تشخیص مصلحت است چرا که در مجلس به بعضی از موضوعات اصرار شد، عنوان کرد: من به عنوان عضوی از این مجمع، خواهشم این است که به این موضوع رسیدگی کنند.
    رئیس مجلس ادامه داد: این سوال برای من نیز وجود دارد زمانی که اختلاف نظر میان دولت و مجلس وجود داشته و مجلس بعد از بررسی شورای نگهبان که قانونی و محترم بوده و ممکن است از جهت شرع یا قانون اساسی اشکالی داشته باشد، بر نظر خود اصرار می‌کند و تشخیص به عهده مجمع گذاشته می‌شود، چرا نباید مذاکرات، صحبت‌ها و دلایلی که نهایتا باعث تأیید و یا رد نظر مجلس می شود را مردم بدانند؟
    وی در ادامه با بیان این موضوع که در حال حاضر شفاف‌ترین نهاد، مجلس است، اظهار داشت: هر قانونی تصویب می‌شود در صحن علنی است و همه مذاکرات، محتوا، مخالف و موافق در دسترس است و اینکه چه کسانی رأی موافق و مخالف می دهند با قانون جدید مشخص می‌شود. حتی ممکن است ۱۵ نماینده طرحی را امضا کنند و مردم هم بگویند این طرح مجلس است که البته طرح مجلس نیست بلکه طرح چند نماینده است اما با این حال همه از آن مطلع می‌شوند.
    قالیباف در ادامه با بیان اینکه معتقدم شفاف‌سازی باید در همه بخش‌ها جدی گرفته شود و این حق دسترسی را به مردم بدهیم، بستر را فراهم کنیم و واقعا شفافیت را یک رکن بدون جایگزین در حکمرانی خود بدانیم، گفت: نباید اجازه دهیم موضوع شفافیت به دست خوانش‌های متفاوت داده شده و از آن برداشت‌های متفاوت شود که در عمل نخواهیم این موضوع را پیاده سازی کنیم.