کد خبر: 12362 | صفحه ۳ | جامعه | تاریخ: 22 تیر 1402
مراقب خطرات استفاده از هوش مصنوعی باشند!
اگر سازمانها و صاجبان کسبوکارها به خطرات احتمالی استفاده از فناوری هوش مصنوعی توجه نکنند، نقاط آسیبپذیر سازمانی، به احتمال زیاد فرصتهای تحول آن کسبوکار را تحت الشعاع قرار خواهند داد. این بیتوجهی در عین حال باعث میشود که کسبوکارها سرعت رشد فناوریمحور را از دست بدهند.
به گزارش فراز، در میان تبلیغات اخیر برای «چت جیپیتی» (Chat GPT) و دیگر فناوریهای هوش مصنوعی مولد، بسیاری مشتاقند تا از پتانسیلی که این فناوری پیشرفته در اختیار قرار میدهد استفاده کنند. با این حال، تحقیقات متنوع در مورد هوش مصنوعی، از جمله نظرسنجی سال ۲۰۲۲ «بیکر مککنزی» در آمریکای شمالی نشان میدهد که مدیران کسبوکارها ممکن است با توجه بیش از حد به فواید هوش مصنوعی، خطرات مرتبط با این فناوری را برای سازمان خود نادیده بگیرند. تنها ۴درصد از شرکتکنندههای این نظرسنجی گفتهاند که خطرات مرتبط با استفاده از هوش مصنوعی را «مهم» میدانند و کمتر از نیمی از آنها گفتهاند که در هیأتهای مدیره کسبوکارهاشان، تخصص کافی در مورد هوش مصنوعی وجود دارد. نتایج این نظرسنجی، کمی نگرانکننده است.
هوش مصنوعی و چشم انداز ریسک
این روزها، فرایند پیشرفت و تطبیقپذیری در بستر هوش مصنوعی با نرخ تصاعدی پیش میرود. این رشد تصاعدی، تمرکز بر استفاده از هوش مصنوعی را در سازمانها و کمپانیهای مختلف در سراسر جهان احیا کرده است. طبق آخرین نظرسنجیها، حدود ۷۵درصد از شرکتها و کمپانیها در حال حاضر برای استخدام و منابع انسانی از ابزار و فناوری هوش مصنوعی استفاده میکنند. همزمان اما دانشگاهیان، دانشمندان، سیاستگذاران و حقوقدانها، مدتی است که برای بهکارگیری اخلاقی و قانونی از هوش مصنوعی، به ویژه در محل کار و در مواردی مثل استعدادیابی و آموزش کارکنان تاکید میکنند.
امروز در مرحله تازهای از بهرهگیری انسان از هوش مصنوعی مولد قرار داریم. مرحلهای که در آن، اصول اصلی و پیششرطهایی مثل حکمرانی، پاسخگویی و شفافیت، بیش از هر زمان دیگری جلوه پیدا کردهاند. همزمان، نگرانیها از فناوریهای توسعهنیافته هوش مصنوعی نیز افزایش یافتهاند. به عنوان مثال، الگوریتمهای کنترلنشده میتوانند منجر به نتایج مغرضانه و تبعیضآمیز، تداوم نابرابری و کاهش تنوع نیروی کار شوند. حریم خصوصی و افشای دادهها نیز نگرانی دیگری است که به راحتی از طریق جمع آوری داده های کارکنان میتواند رقم بخورد.
چطور آماده استفاده از هوش مصنوعی شویم؟
هوش مصنوعی مولد در حال تغییر الگو است و استفادههای ویژه از این فناوردی، خطرات خاص خود را به همراه خواهد داشت. سازمانها برای عقب نماندن از زمان، باید رویکردهای فعلی را به چیزی فراتر از مشتی تلاش بیحساب و کتاب تغییر داده و عملکردهای منقطع و بیبرنامهشان را پیرامون چارچوبهای مدیریتی قدرتمند گردآوری کنند. در حالی که بسیاری از سازمان ها برای مدیریت و پیشگام شدن در ابتکارات هوش مصنوعی به دانشمندان حوزه فناوری و داده تکیه میکنند، همه ذینفعان مرتبط از جمله بخشهای حقوقی، هیأت مدیره، حراست از حریم خصوصی و منابع انسانی، باید در تمام فرآیند تصمیمگیری سازمان یا شرکت، مشارکت داشته باشند.
در نظرسنجی «مک کنزی» تنها ۵۴درصد از پاسخ دهندگان گفتهاند که سازمان یا کسبوکارشان، مسوولان منابع انسانی را در فرآیند تصمیم گیری برای استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی درگیر میکند و تنها ۳۶درصد از پاسخ دهندگان گفتند که یک مدیر ارشد متخصص هوش مصنوعی دارند. سرعت استفاده از هوش مصنوعی با رشد قابل توجهی افزایش یافته است. این فناوری مزایای بسیاری برای سازمانها و شرکتها ارایه میدهد اما سرعت گسترش و توسعه آن به قدری زیاد است که نظارت استراتژیک و مدیریت ساختاری برای استفاده مسوولانه از آن، روز به روز حیاتی تر میشود.