سرمقاله

آقای رئیس جمهور! وزیر فعلی ورزش جای دفاع ندارد ‪/‬ حجت اله اکبرآبادی

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • آغاز عملیات اجرایی فیبرنوری ایرانسل در ۲۰ شهر جدید
  • سیفی: تامین مالی زنجیره تامین از بهترین ابزار‌ها برای مقابله با ناترازی بانک‌هاست
  • فراخوان جدید طرح پژوهانه همراه اول برای حمایت از پایان‌نامه‌ها و طرح‌های پژوهشی
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 12953  |  صفحه ۹ | تولید و تجارت  |  تاریخ: 02 مرداد 1402
    بررسی ادعاها حضور کیش در جمع ۵۰ شهر برتر دنیا و جذب 200 هزار میلیارد تومان سرمایه
    معجزه در مناطق آزاد!
    حجت عبدالملکی وزیر رفاه پیشین و دبیر مناطق آزاد دولت ابراهیم رییسی روزگاری گفته بود با یک میلیون تومان می‌شود شغل ایجاد کرد. او اکنون می‌گوید موفق شده تنها در یک نمایشگاه ۲۰۰ هزار میلیارد تومان سرمایه جذب کرده است. اگر این ادعا درست باشد و سرمایه لازم برای ایجاد هر فرصت شغلی را نه یک میلیون تومان، که یک میلیارد تومان فرض کنیم، او و دستگاه زیر مجموعه‌اش باید دست کم ۲۰۰ هزار فرصت شغلی ایجاد کرده باشند. دبیر شورایعالی مناطق آزاد روزی به دنبال جهانی کردن مناطق آزاد و ویژه اقتصادی ایران است و فردایش در سودای رساندن کیش به جمع ۵۰ شهر برتر دنیا در حوزه بهبود فضای کسب و کار!
    حجت الله عبدالملکی در ادعایی تازه گفته:«فضای کسب و کار جزیره کیش خیلی سریع به حد ۵۰ کشور برتر دنیا خواهد رسید.» ابن غلو کردن‌ها و شعار دادن‌ها که از وزارت کار و «ایجاد شغل با یک میلیون تومان» آغاز شده بود الان در کسوت دبیری شورایعالی مناطق آزاد هم در حال ظهور کردن است.
    ادعای عجیب 200 هزار میلیارد تومانی
    حجت الله عبدالملکی، دبیر مناطق آزاد دولت سیزدهم البته باز هم یک آمار نجومی داد. او در توئیتی نوشت: به فضل الهی دومین نمایشگاه معرفی بسته‌های سرمایه‌گذاری و توانمندی‌های صادراتی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی در مشهد مقدس برگزار شد. ۲۷ منطقه آزاد و ویژه شرکت کننده ضمن تمرین کار تیمی و شبکه‌ای، موفق به جذب سرمایه‌گذاری بالغ بر ۲۰۰ هزار میلیارد تومان (۴ برابر نمایشگاه اول) شدند. به گزارش فراز ، البته عبدالملکی تا قبل از ورود به دولت سیزدهم به دادن همین دست امار و ارقام شهره بود؛ از امکان ایجاد شغل با تنها یک میلیون تومان گرفته تا عرضه لامبورگینی ایرانی با یک میلیارد تومان. آن آمارها اما مربوط به زمانی بود که عبدالملکی در خارج از ساختار دولت، منتقد رویکردهای دولت مستقر یعنی دولت حسن روحانی بود. اما حالا قضیه فرق دارد. او در مقام یک مسئول دولتی در حال دادن آمار و ارقام قطعی از یک گزارش کار است. برای محک زدن اینکه آمار عبدالملکی از جذب سرمایه گذاری ۲۰۰هزار میلیارد تومانی آن هم در یک نمایشگاه چقدر صحت دارد، کار سختی پیش رو نداریم.عدد مورد نظر عبدالملکی با لحاظ کردن نرخ دلار ۵۰ هزار تومانی معادل ۴ میلیارد دلار می شود. این در حالی است که در بهمن ماه سال گذشته علی فکری، رییس کل سازمان سرمایه گذاری و کمک‌های اقتصادی و فنی ایران کل سرمایه گذاری جذب شده خارجی در دولت سیزدهم را پنج میلیارد و ۹۵۰ میلیون دلار اعلام کرده بود. به فرض صحت این اعداد آنچه  عبدالملکی گفته معنایش این است که او در تنها یک نمایشگاه معادل ۶۷ درصد کل سرمایه گذاری جذب شده ۱۹ ماه فعالیت دولت در تمام بخش ها را جذب کرده است. آیا چنین چیزی قابل تصور است؟ البته اینها در شرایطی است که همزمان ایران با «فرار سرمایه» مواجه است که باعث منفی شدن «خالص سرمایه» شده است. مطابق آمارهای بانک مرکزی که در فروردین امسال منتشر شد، خالص «حساب سرمایه» در نیمه اول ۱۴۰۱ به منفی ۱۲ میلیارد و ۸۵۰ دلار رسیده که در ۲۰ سال اخیر بی‌سابقه بوده است.
    آمارهای نامطلوب
    آـمارهای بین المللی از جذب سرمایه گذاری در ایران البته شرایط نامطلوب تری را تصویر می کنند. طبق گزارش کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل (آنکتاد) ایران در سال ۲۰۲۲ تنها توانسته است یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی جذب کند. به عبارتی آنچه که عبدالملکی گفته ۲۶۰ درصد بیشتر از آمار آنکتاد برای جذب یک ساله سرمایه گذاری در تمام پروژه های ایران است. آن چه حجت عبدالملکی گفته از نظر ایجاد اشتغال جدید هم با لحاظ هزینه یک میلیارد تومان برای هر فرصت شغلی به معنای ایجاد ۲۰۰ هزار اشتغال جدید تنها در مناطق ویژه اقتصادی است. در حالیکه کل اشتغال خالص دولت در سال ۱۴۰۱ بر مبنای گزارش مرکز آمار ایران تنها  ۲۶۲ هزار اشتغال بوده. خب سوال پیش می آید کسی که تنها در یک نمایشگاه چند روزه می توانست به اندازه ۸۰ درصد کل اشتغال دولت، سرمایه برای شغل جدید جذب کند چرا از دولت کنار رفت؟ مگر اینکه یک سال آینده شاهد باشیم واقعا ۲۰۰ هزار شغل در مناطق ویژه اقتصادی ایجاد شده و این گزارش عبدالملکی سرنوشتی متفاوت از لامبورگینی ایرانی پیدا کرده است.
    آقای عبدالملکی سرمایه گذاران فعلی هم ناراضی اند!
    در همین حال عبدالملکی در دیدار با سرمایه گذاران و کارآفرینان مشهد در حاشیه دومین نمایشگاه معرفی بسته‌های سرمایه گذاری و توانمندی‌های صادراتی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی مدعی شده است: «در حال حاضر ایران در رتبه ۱۲۷ از لحاظ فضای کسب و کار در دنیا قرار دارد و با توجه به آغاز برنامه‌های بهبود فضای کسب و کار، خیلی زود مناطق آزاد ما از جمله جزیره کیش به نمایندگی از کشور به جمع ۵۰ کشور اول دنیا به لحاظ شاخص‌های ارزیابی مورد تأیید بانک جهانی خواهند رسید.»اما در شرایطی که سرمایه گذاران فعلی و فعالان اقتصادی در مناطق آزاد از وضعیت کسب و کار ناراضی اند، آیا مناطق آزاد ایران خیلی زود به جمع ۵۰ کشور اول دنیا وارد خواهد شد؟
    فضای کسب و کار مناطق آزاد پایین‌تر از آمار کشوری
    عضو هیئت مدیره و دبیر سندیکای صاحبان صنایع کیش در پاسخ به این سوال می‌گوید: پروژه پیوستن مناطق آزاد ایران به ۵۰ کشور برتر دنیا همان داستان ایجاد شغل با یک میلیون تومان است.  احمد کتابفروش افزود: نمی‌دانم شاخص‌های مدنظر دبیر شورایعالی مناطق آزاد چیست و از نگاه ایشان، شاخص‌های بین المللی برای بهبود فضای کسب و کار چه آیتم‌هایی است. به قول ایشان طبق شاخص‌های بین المللی ما در رتبه ۱۲۷ جهان از لحاظ فضای کسب و کار هستیم. این در حالی است که به نظر من رتبه مناطق آزاد و به ویژه کیش از لحاظ فضای کسب و کار پایین‌تر از اینهاست و نه تنها هیچ چشم انداز مثبتی در ارتباط با بهبود فضای کسب و کار در مناطق آزاد دیده نمی‌شود، بلکه عملا با یک خودتحریمی و یک خودزنی در رابطه با مناطق آزاد به واسطه نهادی که متولی اداره مناطق آزاد است (بخوانید وزارت اقتصاد) روبروییم.  
    فاتحه مناطق آزاد را خوانده اند
    دبیر سندیکای صاحبان صنایع کیش در مورد وضعیت بغرنج مناطق آزاد ایران به اقتصاد ۲۴ گفت: خودزنی و خودتحریمی مناطق آزاد به دست وزارت اقتصاد و دولت و مواردی که در برنامه هفتم توسعه در مورد مناطق آزاد لحاظ کرده اند ناقوس مرگ مناطق آزاد را به صدا درآورده است.کتابفروش تصریح کرد: سناریویی که در مورد مناطق آزاد ایران به زودی به وقوع می‌پیوندد، این است که دولت و مجلس به واسطه رویکرد‌های عجیب و غریبشان، به زودی ناقوس مرگ مناطق آزاد ایران را می‌نوازند و و الرحمان آن را می‌خوانند.
    مناطق آزاد دنیا پیشرفت می‌کنند؛ مناطق آزاد ایران پسرفت!
    عضو هیئت امنای انجمن سرمایه گذاران و کارآفرینان کیش با تاکید بر اینکه هیچ اراده‌ای از سوی مسئولان و متولیان امر برای بهبود فضای کسب و کار مناطق آزاد دیده نمی‌شود، گفت: من هیچ نشانه‌ای از ادعای آقای عبدالملکی در مورد بهبود فضای کسب و کار مناطق آزاد نمی‌بینم، ولی معکوس آن را به عینه می‌بینم.کتابفروش ادامه داد: دولت و مجلس با همدستی هم سوژه تعطیلی مناطق آزاد و سلب مزیت‌ها و بستن همه راه‌ها را پیش می‌برند و دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد نیز پیرو همان سیاست هاست و هیچ تلاشی ازسوی این دبیرخانه در عمل برای حفظ مزیت‌های مناطق آزاد وجود ندارد و به عبارتی همه سرِ کاریم!
    بسته‌های سرمایه گذاری در مناطق آزاد کجا می‌رود؟
    دبیر سندیکای صاحبان صنایع کیش گفت: ما که نمی‌بینیم! اینکه بسته سرمایه گذاری جدید به ارزش ۴۳۰ هزار میلیارد تومان کجاست باز هم ما نمی‌بینیم!  کتابفروش خاطرنشان کرد: ما هیچ سرمایه گذار جدیدی در مناطق آزاد به ویژه در کیش نمی‌بینیم. پای سرمایه گذاران قدیمی نیز در گِل مانده و نمی‌دانند چگونه فرار کنند.وی ادامه داد: امیدواریم که منافع ملی مدنظر قرار بگیرد. حداقل یک میلیون شغلی که در مناطق آزاد وجود دارد را نابود نکنند. پیش از این شاخص‌های رشد و توسعه در مناطق آزاد شاخص‌های قابل قبولی بود و همین عامل موجب هجمه به مناطق آزاد شده است. ظاهرا هر قسمتی از ایران یا مناطق آزاد کار خوبی صورت می‌گیرد و جریان مثبتی هست، ظاهرا باید خاموش شود!