سرمقاله

کتاب‌سوزی عملی زشت و پیامدهای آن ‪/‬ سیف الرضا شهابی

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • بسته تخفیفی ایرانسل به مناسبت روز مادر و روز پدر
  • ارائه بسته‌های ویژه همراه اول به‌مناسبت روز مادر
  • حضور همراه اول با مجموعه‌ای از سرویس‌های فناورانه در نمایشگاه تلکام 2024
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 14463  |  صفحه ۹ | تولید و تجارت  |  تاریخ: 01 شهریور 1402
    سوخت سهمیه به کارت های سوخت واریز شد
    ذخایر پر و پیمان بنزین
    ۶۰ لیتر سهمیه بنزین شهریورماه خودروهای شخصی بدون هیچ‌گونه تغییری، ساعت صفر بامداد چهارشنبه یکم شهریورماه در کارت‌های هوشمند سوخت شخصی شارژ شد.
    به گزارش ایرنا، در سومین ماه از فصل تابستان ۱۴۰۲، ۶۰ لیتر سهمیه بنزین ماهانه به کارت‌های هوشمند سوخت شخصی واریز خواهد شد، همچنین سهمیه سوخت خودروهای عمومی و خدماتی مطابق جدول سهمیه طرح مدیریت مصرف سوخت واریز می‌شود.سهمیه‌بندی بنزین از ساعت صفر روز جمعه، ۲۴ آبان‌ماه سال ۱۳۹۸ بر اساس مصوبه شورای‌عالی هماهنگی اقتصادی سران سه قوه، برای همه وسایل نقلیه بنزین‌سوز آغاز شد.
    سقف ذخیره سهمیه بنزین کارت‌های هوشمند سوخت برای مالکان خودروهای شخصی و موتورسیکلت‌ها ابتدا ۶ ماه بود که به‌دنبال گسترش ویروس کرونا در کشور و شرایط ویژه اعلام‌شده برای مقابله با گسترش آن، شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی در اطلاعیه‌ای این سقف را به ۹ ماه تغییر داد، بنابراین سهمیه واریزی ماهانه خودروهای شخصی و موتورسیکلت‌ها در صورت استفاده نکردن، حداکثر تا ۹ ماه در کارت‌های هوشمند سوخت قابل ذخیره خواهد بود. در دو، سه سال گذشته به دلیل شیوع ویروس کرونا و محدودیت‌های وضع‌شده ناشی از آن، مصرف سوخت کشور در مقایسه با سال‌های پیش از کرونا کاهش یافت، اما با بهبود شرایط، مقدار مصرف بنزین در کشور به میزان چشمگیری افزایش یافت، به نحوی که میانگین مصرف امسال به‌ویژه در فصل تابستان به بیش از ۱۱۴ میلیون لیتر رسیده و وضعیت تولید و توزیع بنزین کشور در شرایط ناترازی قرار گرفته است.
    شاید همین ناترازی بود که باعث شد در روزهای اخیر بنزین بار دیگر بر صدر اخبار رسانه‌ها نشسته و مقامات دولتی بیش از هر زمانی دیگری درباره‌ برنامه‌های آتی خود در خصوص بنزین اطلاع‌رسانی می‌کنند . در همین حال به گزارش خبرآنلاین، این اطلاع رسانی البته با اولویت تکذیب خبر در دستور کار دارد . طی روزهای اخیر نه تنها وزیر نفت، که حتی وزیر امور اقتصادی و دارایی و معاون اول رییس‌ جمهوری هر سه نسبت به تکذیب اخباری که دلالت بر افزایش نرخ بنزین داشت، اقدام کردند اما بساط شایعات همچنان داغ است و این داغی واکنش آنی مردم نسبت به خبرها را در پی دارد.
    طی روزهای گذشته معاون اول رییس‌ جمهوری نسبت به بازدید سرزده از برخی جایگاهای پمپ بنزین اقدام کرد . جایگاه‌هایی که با صف‌های طویل و غیرعادی در روزهای اخیر روبرو بوده و تعیین سقف سوختگیری سبب شده است تعداد دفعات مراجعه به انها از سوی شهروندان افزایش یابد. وی البته از برداشته شدن سقف سوختگیری در 15 جایگاه در تهران خبر داد.
    تولید نفت به ۳ میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه در روز می‌رسد
    این در حالی است که وزیر نفت دیروز گفت: ظرفیت تولید نفت خام ما هم‌اکنون سه میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه در روز است و از نظر عملکرد و با توجه به گزارش شرکت ملی نفت ایران، تولید نفت ما سه میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه در روز است که البته همکاران ما قول داده‌اند تا پایان شهریورماه تولید نفت ما به ۳ میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه در روز برسد.
    به گزارش ایسنا، جواد اوجی در دیدار با اعضای کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی به برخی چالش‌های وزارت نفت در آغاز به‌کار دولت سیزدهم اشاره و اظهار کرد: یکی از موضوع‌های کلیدی در این باره بحث تولید و سرمایه‌گذاری بود. زمانی که این وزارتخانه را تحویل گرفتیم تولید نفت ما بیش از ۲ میلیون بشکه در روز نبود.
    وی با بیان این که ناترازی شدیدی در حوزه انرژی داشتیم به‌ویژه در بحث گاز و در زمستان سال ۱۴۰۰ که با مشکلاتی روبه‌رو بودیم، همچنین با قطعی‌های برق در زمستان سال ۹۹ روبه‌رو شدیم، سطح ذخایر نیروگاهی ما نیز به‌شدت کاهش یافته بود، تصریح کرد: تحریم‌های ظالمانه باعث شد صادرات نفتی و به تبع آن درآمدهای ارزی کشور نیز کاهش یابد، به‌طوری که با ۴۸۰ همت کسری منابع دولتی مواجه شدیم که عمدتاً مربوط به تکالیف وزارت نفت در بودجه سال ۱۴۰۰ بود.
    وزیر نفت افزود: یکی دیگر از چالش‌ها ذخیره‌سازی نزدیک به ۸۷ میلیون بشکه میعانات گازی روی آب بود، به اضافه اینکه میعانات دیگر که به کشور کره جنوبی فروخته شده بود نیز منابع مالی آن فریز شده بود.
    اوجی با بیان اینکه نارضایتی نیروهای انسانی وزارت نفت و کم‌لطفی درباره این نیروها و کاهش انگیزه در نیروهای صنعت نفت از دیگر چالش‌های وزارت نفت در آغاز به کار دولت سیزدهم بود، اظهار کرد: توجه ناکافی به توسعه زنجیره ارزش در اکثر حوزه‌ها و استفاده نکردن از ظرفیت شرکت‌های داخلی و به‌ویژه شرکت‌های دانش‌بنیان از دیگر چالش‌هایی بود که ما با آن روبه‌رو بودیم.
    وی به مهم‌ترین اقدام‌های انجام‌شده در وزارت نفت و در دو سال اخیر نیز اشاره و اعلام کرد: بحث توسعه سرمایه‌گذاری، تکمیل طرح‌های نیمه‌تمام، رشد تولید در حوزه گاز، نفت، پالایش و پتروشیمی از مهم‌ترین اقدام‌هایی بود که در این دو سال انجام دادیم که این موارد به فعال شدن زنجیره وسیعی از صنایع و پیمانکاران منجر شد و بدون شک تولید و صادرات نیز به تبع آن افزایش خواهد یافت.
    اوجی به موضوع تکمیل طرح‌های کلان نیمه‌تمام در صنعت نفت اشاره کرد و گفت: در سال ۱۴۰۱، ۳۱ طرح نیمه‌تمام به ارزش ۱۲ میلیارد دلار را به اتمام رساندیم و ۶۷ طرح نیمه‌تمام نیز به ارزش ۱۵.۱ میلیارد دلار امسال به بهره‌برداری خواهد رسید، همچنین آغاز عملیات اجرایی ۱۵ طرح به ارزش ۱۴ میلیارد دلار را نیز در نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی خواهیم داشت. وی ادامه داد: در صورت اجرایی شدن طرح‌های مدنظر ما در سال ۱۴۰۲، به تولید نفت ما روزانه ۱۲۸ هزار بشکه افزوده خواهد شد. در بحث گاز نیز نزدیک به ۳۹ میلیون مترمکعب در روز افزایش تولید خواهیم داشت و با افزایش روزانه ۳۰۰ هزار بشکه‌ای ظرفیت انتقال فرآورده‌های نفتی مواجه خواهیم شد، همچنین به ظرفیت پالایشگاهی کشور افزوده خواهد شد که به این موارد باید به افزایش خطوط گازرسانی و افزایش ظرفیت محصولات پتروشیمی را نیز افزود.
    اوجی تصریح کرد: بهره‌برداری از هشت طرح نگهداشت تولید، بهره‌برداری از فاز نخست میدان‌های سپهر و جفیر با ظرفیت ۳۶ هزار بشکه در روز و بهره‌برداری از میدان قلعه نار و بحث پیشرفت فیزیکی ۸۳ درصدی میدان نفتی آزادگان از دیگر مواردی است که امسال دنبال می‌شود.
    وی به افزایش ظرفیت تولید گاز نیز اشاره کرد و افزود: افزایش ظرفیت تولید گاز به مقدار ۵۶ میلیون مترمکعب را خواهیم داشت. هفته آینده نیز فاز ۱۱ پارس جنوبی به بهره‌برداری می‌رسد که این موضوع در تولید گاز بسیار با اهمیت است، همچنین ۷۰ هزار بشکه به تولید میعانات گازی ما افزوده می‌شود. وزیر نفت با بیان اینکه میانگین تولید در میدان پارس جنوبی نسبت به شروع دولت سیزدهم ۷ درصد افزایش داشته است، گفت: بهره‌برداری از فاز ۱۴ پارس جنوبی، توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی، احداث خط لوله جدید فاز ۱۶ پارس جنوبی مواردی هستند که برای افزایش تولید گاز بسیار مؤثر خواهند بود.
    اوجی به موضوع جمع‌آوری گازهای همراه نفت نیز اشاره و اظهار کرد: همه پروژه‌های مربوط به گازهای همراه نفت را در این دولت تعیین تکلیف کردیم، ان‌جی‌ال ۳۲۰۰ از مهم‌ترین آن بود و امسال نیز ان‌جی‌ال ۳۱۰۰ به بهره‌برداری می‌رسد و تا پایان دولت همه گازهای همراه نفت جمع‌آوری خواهد شد.
    وی به موضوع رشد تولید در صنعت پتروشیمی نیز اشاره و اعلام کرد: خوشبختانه در این صنعت رشد خوبی داشته‌ایم و طرح‌های بسیاری در این صنعت به بهره‌برداری رسیده است.
    وزیر نفت ادامه داد: در بخش پالایش نیز با افزایش ۱۶ درصدی تولید بنزین موتور و افزایش تولید ۱۶ میلیون لیتر گازوئیل یورو ۵ نیز مواجه بودیم و ۷ درصد نیز در این دولت به خوراک پالایشگاه‌ها افزوده شده است، همچنین دو مگاپروژه در این بخش در دولت آغاز کرده‌ایم؛ یکی مگاپروژه شهید قاسم سلیمانی و دیگری مگاپروژه مکران که پیشرفت‌های خوبی نیز داشته‌ایم.
    صادرات نفت و میعانات گازی دو برابر شد
    اوجی به رشد صادرات و درآمدهای ارزی نیز اشاره کرد و گفت: امروز صادرات نفت و میعانات گازی ما دو برابر شده و هیچ‌گونه میعانات گازی روی آب نداریم و یک سنت هم جایی مسدود نشده است، همچنین با افزایش ۲۱ درصدی صادرات گاز ال‌پی‌جی در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۴۰۰ و افزایش ۶۰ درصدی صادرات نفت و میعانات در پنج ماه امسال نسبت به بازه زمانی سال ۱۴۰۱ مواجه شدیم.
    وی درباره مصرف بنزین نیز اظهار کرد: در سال ۱۴۰۰ مصرف بنزین کشور ۸۷ میلیون لیتر، در سال ۱۴۰۱، ۹۸ میلیون لیتر و در سال ۱۴۰۲ روزهایی را داریم که با ۱۲۰ میلیون لیتر مصرف بنزین روبه‌رو هستیم و باید اعلام کنم  ۳۷ درصد مصرف بنزین ما از آغاز دولت سیزدهم افزایش یافته است.وزیر نفت ادامه داد: در هفته گذشته نوعی جنگ روانی ایجاد شد که قیمت بنزین افزایش خواهد یافت و این موضوع باعث شد با مصرف روزانه ۱۳۶ میلیون لیتر بنزین روبه‌رو شویم که با مهار جو روانی، مصرف بنزین به‌اندازه قابل‌توجهی کاهش یافت، البته برنامه‌های کوتاه‌مدت و بلندمدت برای ناترازی انرژی و سوخت را دنبال می‌کنیم.
    اوجی در پایان این نشست به افزایش همکاری وزارت نفت با شرکت‌های دانش‌بنیان و مراکز دانشگاهی، کسب رتبه نخست وزارت نفت در بهره‌وری، جذب ۹۵ درصدی فارغ‌التحصیلان دانشگاهی در وزارت نفت، توسعه دیپلماسی انرژی، پرداخت کامل بدهی گاز به ترکمنستان، اجرای ماده ۱۰ برای کارکنان صنعت نفت، اجرایی شدن طرح‌های وزارت نفت در حوزه مسئولیت‌های اجتماعی و... را از مهم‌ترین اقدام‌های وزارت نفت در دو سال اخیر دانست.
    در تامین بنزین هیچ مشکلی نیست
    البته جواد اوجی پیش از این و در روز 22 مرداد و در ارتباط زنده تصویری با بخش خبری ساعت 10 شبکه خبر درباره آخرین وضعیت تأمین بنزین گفته بود که: در حال تولید حداکثری از پالایشگاه‌های نفت هستیم و حداکثر تولید نفت از میادین نفتی یعنی 3 میلیون و 190 هزار بشکه در روز را انجام می‌دهیم که به معنای تأمین کافی خوراک پالایشگاه‌های کشور است. وی با بیان این که حداکثر تولید فرآورده‌های نفتی در پالایشگاه‌ها انجام می‌شود، افزود: در ایام تابستان و مسافرت‌های مردم قرار داریم که مصارف بنزین را افزایش داده، اما با مدیریتی که در سرتاسر کشور در حال انجام است، همه جایگاه‌های کشور حالت عادی دارند.
     وزیر نفت با بیان این که بیش از 4 هزار و 400 جایگاه سوخت در کشور وجود دارد، ادامه داد: فعالیت هیچ جایگاهی متوقف نیست، تانکر‌های سوخت رسان و خطوط لوله انتقال فرآورده‌های نفتی که بنزین و نفتِ گاز (گازوئیل) را به جایگاه‌ها می‌رساند، مشکلی ندارد.
     وی تأکید کرد: در تأمین بنزین هیچگونه مشکلی نداریم و با وجود بالا بودن مصرف، مدیریت کرده ایم؛ ذخایر سوخت بنزین هم 150 میلیون لیتر بیشتر از پارسال است.
     اوجی همچنین اظهار کرد: از مردم تقاضا دارم که به شایعات افزایش قیمت بنزین توجه نکنند؛ این موضوع امسال در دستور کار دولت و مجلس نیست.
    ذخایر بنزین بیشتر از پارسال است
    وزیر نفت با بیان اینکه حجم ذخایر امسال بنزین کشور بیش از ۱۵۰ میلیون لیتر بیشتر از پارسال بوده است، افزود: امسال تاکنون میانگین مصرف بنزین ۲۰ میلیون لیتر نسبت به پارسال افزایش یافته است. اوجی تأکید کرد: بعضی از رسانه‌های معاند از ۲ هفته پیش بر شایعه‌های بنزینی دامن زدند و جو روانی در کشور ایجاد کردند، از سوی دیگر سفرهای تابستانی تشدید شده و این مورد هم به افزایش مصرف بنزین دامن زده است.وی با بیان اینکه سالانه یک میلیون و ۸۰۰ هزار خودرو به ناوگان حمل و نقل کشور اضافه می‌شود در حالی که خودروهای فرسوده از دور خارج نمی‌شوند، گفت: این موضوع نیز افزایش مصرف بنزین را به دنبال دارد.
    وزیر نفت با اشاره به مصوبه مجلس شورای اسلامی برای الزام استفاده از کارت هوشمند سوخت شخصی، افزود: هیچ جایگاه عرضه سوختی بدون کارت سوخت جایگاه‌دار نمانده است.اوجی ادامه داد: روزی که اجرای مصوبه مجلس شورای اسلامی را آغاز کردیم مقدار استفاده از کارت هوشمند سوخت شخصی ۱۷ درصد بود و اکنون این رقم به ۷۵ درصد رسیده است.وی تأکید کرد: محدودیتی در استفاده از کارت سوخت شخصی وجود ندارد و در هر بار سوخت‌گیری می‌توان ۶۰ لیتر بنزین دریافت کرد، در سفرهای مربوط به ایام اربعین هم محدودیتی وجود ندارد و جایگاه‌های عرضه سوخت سیار هم پیش‌بینی شده است.